Przejdź do głównej zawartości

Orange - chilli chutney.

 












Witam serdecznie.


Zapraszam na chutney.

Co to takiego? = najprościej mówiąc, rodzaj sosu kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, co daje fajną nutkę różnorodności smaków i możliwości kombinacji słodko, słono, ostro.

Jego zastosowanie to tak naprawdę wszystko ... od mięs i ryb do burgerów, dodatku do przekąsek czy domowej roboty kebabów, zawijanych rollsów warzywnych czy mięsnych. Do talerza serów czy wędlin a nawet był test z gałka lodów waniliowych :).

Takie chutney zazwyczaj powstaje z tych owoców i warzyw które, są aktualnie w sezonie. Możecie spotkać chutney cebulowe ( to chyba najbardziej popularne i moje równie ulubione, którego przepis już Wam podawałam i jest na blogu = link poniżej ), chutney pomidorowe, chutney z mango czy moje dzisiejsze chutney z pomarańczy. Naprawdę tutaj ze smakami możecie poszaleć.

Dziś u mnie wersja pomarańczowa na ostro. Dodatek chilli daje fajnej pikantności, pomarańcze orzeźwienia a przełamałam to wszystko jabłkiem i dodatkiem brązowego cukru.

Sam przepis bardzo prosty i jedyna rzecz która wymaga od Was chwili czasu, to obranie i filetowanie pomarańczy - reszta zrobi się sama.


Więc pozwólcie skusić się na tę propozycję i zapraszam do kuchni.









Składniki :


( z tych proporcji wyjdzie Wam koło 5-6 słoiczków po konfiturach )


  • 4 kg pomarańczy
  • 5 jabłek
  • 3 papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypiorek - zielona cebulka 4 gałązki
  • 1 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka białego wina
  • 1/2 kubka jasnego octu balsamicznego
  • biały pieprz mielony 
  • sól 
  • 3 ząbki czosnku





Sposób przygotowania :


Przygotowujemy sobie garnek średniej wielkości gdzie, wszystko będziemy wkrajać.
Jeżeli chodzi o pomarańcze to, należy je bardzo dobrze umyć i zlać wrzątkiem.

Obieramy najlepiej obierakiem do ziemniaków skórkę z pomarańczy. Do garnuszka wrzućcie jakieś 3 -4 skórki ale resztę możecie świetnie wysuszyć i wykorzystać do pieczenia.
Po obraniu skórki, ostrym nożem filetujemy pomarańcze ( chodzi o to, aby w garnku wylądował tylko miąższ i sok ).

Dorzucamy bardzo drobno posiekane papryczki chilli ( u mnie pestki dodałam tylko z jednej a z reszty wyrzuciłam = tutaj zależy od waszej preferencji ostrości. Według mnie z jeden zupełnie wystarczy ).

Szczypiorek wraz z młodymi cebulkami także drobno kroimy i dorzucamy do całości.

Ząbki czosnku obieramy i możecie wrzucić w całości lub niedbale pokroić i tak się podczas gotowania rozpadną.

Jabłka obieramy ze skóry i drobno koimy.

Na koniec dosypujemy cukier brązowy + wino + ocet balsamiczny.

Odrobina soli i pieprzu oraz mielone goździki.

Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

Gotujemy na wolnym ogniu nawet kilka godzin = do redukcji i zgęstnienia.

Możecie podgotować całość i na drugi dzień dokończyć gotowanie, w razie braku czasu.

Pod koniec gdy uznacie ze całość już wystarczajaco zgęstniała w razie konieczności doprawcie solą i pieprzem.

Gotowe chutney możecie zamknąć od razu w wyparzone słoiczki i przechowywać w chłodnym miejscu.


Gotowe.


Prosty i szybki sądzę dodatek który, doda różnorodności i czegoś fajnego w waszej kuchni.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.






Poprzednie propozycje : 





Komentarze

  1. Lubię takie klimaty, więc może upichcę w przyszłym tygodniu. Przyda się do różnych potraw na przyszłość

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...