Przejdź do głównej zawartości

Orange - chilli chutney.

 












Witam serdecznie.


Zapraszam na chutney.

Co to takiego? = najprościej mówiąc, rodzaj sosu kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, co daje fajną nutkę różnorodności smaków i możliwości kombinacji słodko, słono, ostro.

Jego zastosowanie to tak naprawdę wszystko ... od mięs i ryb do burgerów, dodatku do przekąsek czy domowej roboty kebabów, zawijanych rollsów warzywnych czy mięsnych. Do talerza serów czy wędlin a nawet był test z gałka lodów waniliowych :).

Takie chutney zazwyczaj powstaje z tych owoców i warzyw które, są aktualnie w sezonie. Możecie spotkać chutney cebulowe ( to chyba najbardziej popularne i moje równie ulubione, którego przepis już Wam podawałam i jest na blogu = link poniżej ), chutney pomidorowe, chutney z mango czy moje dzisiejsze chutney z pomarańczy. Naprawdę tutaj ze smakami możecie poszaleć.

Dziś u mnie wersja pomarańczowa na ostro. Dodatek chilli daje fajnej pikantności, pomarańcze orzeźwienia a przełamałam to wszystko jabłkiem i dodatkiem brązowego cukru.

Sam przepis bardzo prosty i jedyna rzecz która wymaga od Was chwili czasu, to obranie i filetowanie pomarańczy - reszta zrobi się sama.


Więc pozwólcie skusić się na tę propozycję i zapraszam do kuchni.









Składniki :


( z tych proporcji wyjdzie Wam koło 5-6 słoiczków po konfiturach )


  • 4 kg pomarańczy
  • 5 jabłek
  • 3 papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypiorek - zielona cebulka 4 gałązki
  • 1 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka białego wina
  • 1/2 kubka jasnego octu balsamicznego
  • biały pieprz mielony 
  • sól 
  • 3 ząbki czosnku





Sposób przygotowania :


Przygotowujemy sobie garnek średniej wielkości gdzie, wszystko będziemy wkrajać.
Jeżeli chodzi o pomarańcze to, należy je bardzo dobrze umyć i zlać wrzątkiem.

Obieramy najlepiej obierakiem do ziemniaków skórkę z pomarańczy. Do garnuszka wrzućcie jakieś 3 -4 skórki ale resztę możecie świetnie wysuszyć i wykorzystać do pieczenia.
Po obraniu skórki, ostrym nożem filetujemy pomarańcze ( chodzi o to, aby w garnku wylądował tylko miąższ i sok ).

Dorzucamy bardzo drobno posiekane papryczki chilli ( u mnie pestki dodałam tylko z jednej a z reszty wyrzuciłam = tutaj zależy od waszej preferencji ostrości. Według mnie z jeden zupełnie wystarczy ).

Szczypiorek wraz z młodymi cebulkami także drobno kroimy i dorzucamy do całości.

Ząbki czosnku obieramy i możecie wrzucić w całości lub niedbale pokroić i tak się podczas gotowania rozpadną.

Jabłka obieramy ze skóry i drobno koimy.

Na koniec dosypujemy cukier brązowy + wino + ocet balsamiczny.

Odrobina soli i pieprzu oraz mielone goździki.

Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

Gotujemy na wolnym ogniu nawet kilka godzin = do redukcji i zgęstnienia.

Możecie podgotować całość i na drugi dzień dokończyć gotowanie, w razie braku czasu.

Pod koniec gdy uznacie ze całość już wystarczajaco zgęstniała w razie konieczności doprawcie solą i pieprzem.

Gotowe chutney możecie zamknąć od razu w wyparzone słoiczki i przechowywać w chłodnym miejscu.


Gotowe.


Prosty i szybki sądzę dodatek który, doda różnorodności i czegoś fajnego w waszej kuchni.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.






Poprzednie propozycje : 





Komentarze

  1. Lubię takie klimaty, więc może upichcę w przyszłym tygodniu. Przyda się do różnych potraw na przyszłość

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...