Przejdź do głównej zawartości

Orange - chilli chutney.

 












Witam serdecznie.


Zapraszam na chutney.

Co to takiego? = najprościej mówiąc, rodzaj sosu kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, co daje fajną nutkę różnorodności smaków i możliwości kombinacji słodko, słono, ostro.

Jego zastosowanie to tak naprawdę wszystko ... od mięs i ryb do burgerów, dodatku do przekąsek czy domowej roboty kebabów, zawijanych rollsów warzywnych czy mięsnych. Do talerza serów czy wędlin a nawet był test z gałka lodów waniliowych :).

Takie chutney zazwyczaj powstaje z tych owoców i warzyw które, są aktualnie w sezonie. Możecie spotkać chutney cebulowe ( to chyba najbardziej popularne i moje równie ulubione, którego przepis już Wam podawałam i jest na blogu = link poniżej ), chutney pomidorowe, chutney z mango czy moje dzisiejsze chutney z pomarańczy. Naprawdę tutaj ze smakami możecie poszaleć.

Dziś u mnie wersja pomarańczowa na ostro. Dodatek chilli daje fajnej pikantności, pomarańcze orzeźwienia a przełamałam to wszystko jabłkiem i dodatkiem brązowego cukru.

Sam przepis bardzo prosty i jedyna rzecz która wymaga od Was chwili czasu, to obranie i filetowanie pomarańczy - reszta zrobi się sama.


Więc pozwólcie skusić się na tę propozycję i zapraszam do kuchni.









Składniki :


( z tych proporcji wyjdzie Wam koło 5-6 słoiczków po konfiturach )


  • 4 kg pomarańczy
  • 5 jabłek
  • 3 papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypiorek - zielona cebulka 4 gałązki
  • 1 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka białego wina
  • 1/2 kubka jasnego octu balsamicznego
  • biały pieprz mielony 
  • sól 
  • 3 ząbki czosnku





Sposób przygotowania :


Przygotowujemy sobie garnek średniej wielkości gdzie, wszystko będziemy wkrajać.
Jeżeli chodzi o pomarańcze to, należy je bardzo dobrze umyć i zlać wrzątkiem.

Obieramy najlepiej obierakiem do ziemniaków skórkę z pomarańczy. Do garnuszka wrzućcie jakieś 3 -4 skórki ale resztę możecie świetnie wysuszyć i wykorzystać do pieczenia.
Po obraniu skórki, ostrym nożem filetujemy pomarańcze ( chodzi o to, aby w garnku wylądował tylko miąższ i sok ).

Dorzucamy bardzo drobno posiekane papryczki chilli ( u mnie pestki dodałam tylko z jednej a z reszty wyrzuciłam = tutaj zależy od waszej preferencji ostrości. Według mnie z jeden zupełnie wystarczy ).

Szczypiorek wraz z młodymi cebulkami także drobno kroimy i dorzucamy do całości.

Ząbki czosnku obieramy i możecie wrzucić w całości lub niedbale pokroić i tak się podczas gotowania rozpadną.

Jabłka obieramy ze skóry i drobno koimy.

Na koniec dosypujemy cukier brązowy + wino + ocet balsamiczny.

Odrobina soli i pieprzu oraz mielone goździki.

Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

Gotujemy na wolnym ogniu nawet kilka godzin = do redukcji i zgęstnienia.

Możecie podgotować całość i na drugi dzień dokończyć gotowanie, w razie braku czasu.

Pod koniec gdy uznacie ze całość już wystarczajaco zgęstniała w razie konieczności doprawcie solą i pieprzem.

Gotowe chutney możecie zamknąć od razu w wyparzone słoiczki i przechowywać w chłodnym miejscu.


Gotowe.


Prosty i szybki sądzę dodatek który, doda różnorodności i czegoś fajnego w waszej kuchni.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.






Poprzednie propozycje : 





Komentarze

  1. Lubię takie klimaty, więc może upichcę w przyszłym tygodniu. Przyda się do różnych potraw na przyszłość

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych