Przejdź do głównej zawartości

Faworki - mega chrupiące.
















Witam serdecznie.

Faworki = chrust, chruściki tak, dziś przepis właśnie na nie.
Dlaczego teraz myślicie, przecież dopiero święta były i czas na coś lekkiego .... otóż właśnie teraz czas na faworki. Co ważniejsze, musicie je koniecznie zrobić ! :) Dlaczego ?
Odpowiedz bardzo prosta = czas karnawału i koniecznie czas na smażone pączki, faworki, chrusty, pączki wiedeńskie i co tam jeszcze chcecie. I powiem Wam jeszcze, że jeśli chcecie powodzenia w tym  nowym roku, koniecznie musicie je zrobić :). 
Zapraszam - naprawdę warto !











Składniki : 


( proporcje na 2 duże talerze )


  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 20 g miękkiego masła
  • kilka kropel olejku do ciast rumowego
  • 90 ml wina białego

dodatkowo : 

  • cukier puder do posypania
  • 1 litr oleju do smażenia










Sposób przygotowania :


Do misy miksera wsypujemy : mąkę + sól + cukier puder + cukier waniliowy = całość mieszamy.

Dokładamy : żółtka + masło + olejek rumowy = przy pomocy końcówki hak, do wyrabiania ciast, zaczynamy mieszać ciasto.
Podczas wyrabiania, dolewamy wolno wino.

Wyrabiamy na wolnych obrotach ok 3 minut, na gładką, jednolitą masę.

Ciasto prawie wcale się nie klei i jest mięciutkie.

Wyciągamy ciasto na podsypana stolnice i jeszcze ręcznie minutkę wyrabiamy.

Ciasto ma cały czas pozostać mięciutkie, wiec mąki podsypujemy tylko odrobinę, w miarę potrzeby.

Ciasto przykrywamy bawełnianym ręcznikiem lub folią spożywczą i zostawiamy do odpoczynku jakieś 30 minut.

W miedzy czasie przygotowujemy talerze i wykładamy je papierowymi ręcznikami oraz wałek do wyrabiania ciasta + radełko ( opcjonalnie, jeśli chcecie tym wycinać i macie akurat ).

Olej wolno nagrzewamy ( u mnie temperatura zazwyczaj 160 stop.C i starajcie się utrzymać stałą temperaturę aby nie zbyt szybko Wam się przypiekły ).

Ciasto dzielimy na mniejsze 4=5 części.
Każdą część rozwałkowujemy bardzo cienko, na stolnicy.
Przy pomocy noża lub radełka, tniemy paseczki ok. 2 cm.
Każdy paseczek przecinamy jeszcze po długości na jakieś 10 - 12 cm.
Na środku każdego paseczka, przecinamy dziurkę i przez nią przeplatamy jeden z boków.
Powstanie nam tzw. wstążeczka.

Każdy tak przygotowany faworek, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, z każdej strony.

Układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Na gotowo posypujemy cukrem pudrem.


Gotowe.

Pyszne, cieniutkie i naprawdę mega chrupiące faworki, które podczas karnawału, czy tłustego czwartku są koniecznością do przygotowani.

Pozdrawiam serdecznie.



Polecam także : 


























  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...