Przejdź do głównej zawartości

Faworki - mega chrupiące.
















Witam serdecznie.

Faworki = chrust, chruściki tak, dziś przepis właśnie na nie.
Dlaczego teraz myślicie, przecież dopiero święta były i czas na coś lekkiego .... otóż właśnie teraz czas na faworki. Co ważniejsze, musicie je koniecznie zrobić ! :) Dlaczego ?
Odpowiedz bardzo prosta = czas karnawału i koniecznie czas na smażone pączki, faworki, chrusty, pączki wiedeńskie i co tam jeszcze chcecie. I powiem Wam jeszcze, że jeśli chcecie powodzenia w tym  nowym roku, koniecznie musicie je zrobić :). 
Zapraszam - naprawdę warto !











Składniki : 


( proporcje na 2 duże talerze )


  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 20 g miękkiego masła
  • kilka kropel olejku do ciast rumowego
  • 90 ml wina białego

dodatkowo : 

  • cukier puder do posypania
  • 1 litr oleju do smażenia










Sposób przygotowania :


Do misy miksera wsypujemy : mąkę + sól + cukier puder + cukier waniliowy = całość mieszamy.

Dokładamy : żółtka + masło + olejek rumowy = przy pomocy końcówki hak, do wyrabiania ciast, zaczynamy mieszać ciasto.
Podczas wyrabiania, dolewamy wolno wino.

Wyrabiamy na wolnych obrotach ok 3 minut, na gładką, jednolitą masę.

Ciasto prawie wcale się nie klei i jest mięciutkie.

Wyciągamy ciasto na podsypana stolnice i jeszcze ręcznie minutkę wyrabiamy.

Ciasto ma cały czas pozostać mięciutkie, wiec mąki podsypujemy tylko odrobinę, w miarę potrzeby.

Ciasto przykrywamy bawełnianym ręcznikiem lub folią spożywczą i zostawiamy do odpoczynku jakieś 30 minut.

W miedzy czasie przygotowujemy talerze i wykładamy je papierowymi ręcznikami oraz wałek do wyrabiania ciasta + radełko ( opcjonalnie, jeśli chcecie tym wycinać i macie akurat ).

Olej wolno nagrzewamy ( u mnie temperatura zazwyczaj 160 stop.C i starajcie się utrzymać stałą temperaturę aby nie zbyt szybko Wam się przypiekły ).

Ciasto dzielimy na mniejsze 4=5 części.
Każdą część rozwałkowujemy bardzo cienko, na stolnicy.
Przy pomocy noża lub radełka, tniemy paseczki ok. 2 cm.
Każdy paseczek przecinamy jeszcze po długości na jakieś 10 - 12 cm.
Na środku każdego paseczka, przecinamy dziurkę i przez nią przeplatamy jeden z boków.
Powstanie nam tzw. wstążeczka.

Każdy tak przygotowany faworek, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, z każdej strony.

Układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Na gotowo posypujemy cukrem pudrem.


Gotowe.

Pyszne, cieniutkie i naprawdę mega chrupiące faworki, które podczas karnawału, czy tłustego czwartku są koniecznością do przygotowani.

Pozdrawiam serdecznie.



Polecam także : 


























  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...