Witam serdecznie.
Nie wiem jak to się stało, że jeszcze ich nie dodałam na moim blogu. Pewnie byłam przekonana, że już podawałam Wam ten przepis. Jakie było moje dzisiejsze zdziwienie, podczas przeglądania postów = nie ma.
Więc pędzę, już dodaje i zapraszam do przygotowania w Waszych domach, bo są przepyszne i proste.
Nie wymagają żadnego robota czy mikserów, jedynie rąk i czas który dacie ciastu na wyrastanie.
Paczusie są puszyste o mięciutkim miąższu a na zewnątrz z chrupiącą, cynamonową skórką.
Naprawdę warte grzechu - szczególnie w okresie karnawału czy tłustego czwartku.
Zapraszam.
Składniki :
( proporcje na ok 16 szt. )
- 3 kubki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g masła
- 42 g drożdży świeżych
- 1 kubek letniego mleka
- 3 łyżki cukru ( możecie użyć trzcinowego, kokosowego )
- 1 łyżka wanilii
dodatkowo
- 1 litr oleju do smażenia
- 3 łyżki cukru ( do posypki )
- 4 łyżki cynamonu ( do posypki )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od ciasta.
Do garnuszka lub w mikrofali rozpuszczamy masło.
W dużej misce łączymy : masło + mleko + cukier + sól + wanilię.
Dodajemy jajka = mieszamy.
Do letniej masy skruszamy drożdże = mieszamy i odstawiamy chwilkę, aż drożdże zaczną pracować.
W miedzy czasie odmierzamy mąkę = możemy ją przesypać przez sitko.
Dosypujemy mąkę do masy z drożdżami i całość wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, posypujemy lekko mąką i pod przykryciem ( folia spożywcza ), zostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po upływie czasu, wyrośnięte ciasto, lekko odpowietrzamy i zbieramy ponownie w kulę.
Odstawiamy na kolejne 40 minut.
Gotowe przekładamy na delikatnie podsypną mąką stolnice. Mąki nie potrzeba wiele, bo z ciastem bardzo fajnie się pracuje.
Dzielimy ciasto na pół i każdą kolejna część na pół, aż uzyskamy 16 małych porcji.
Każdą porcje formujemy pod palcami, na zgrabną kulkę, z której następnie formujemy długi, cienki wałeczek.
Zawijamy rolując w spirale i łącząc oba końce ze sobą. W ten sposób spirala zawinie się w sprężynkę.
Układamy sprężynki, w małych odstępach od siebie, na posypanej stolnicy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym na jakieś 20 minut.
W tym czasie rozgrzewamy olej = delikatnie, aby uzyskać temperaturę pozwalając, powoli pączkom się smażyć.
Na przygotowany olej wrzucamy po 2 - 3 pączki i smażymy, z obu stron na złoty kolor.
W miedzy czasie w talerzu łączymy cukier i cynamon. Jak tylko wyciągniemy sprężynki z garnka, obtaczamy je dokładnie w posypce i odkładamy do ostudzenia.
Gotowe.
Mega pyszne i choć smażone to warte każdego kęsa :)).
Spróbujcie koniecznie sami.
Polecam !!
Pozdrawiam serdecznie.
3 kubki mąki to ile będzie dokładnie :)
OdpowiedzUsuńJeden kubek to 200g maki - pozdrawiam i zycze pysznych wypiekow :)
Usuń