Przejdź do głównej zawartości

Pączki zawijane sprężynki - twisted doughnuts.















Witam serdecznie.

Nie wiem jak to się stało, że jeszcze ich nie dodałam na moim blogu. Pewnie byłam przekonana, że już podawałam Wam ten przepis. Jakie było moje dzisiejsze zdziwienie, podczas przeglądania postów = nie ma.
Więc pędzę, już dodaje i zapraszam do przygotowania w Waszych domach, bo są przepyszne i proste.
Nie wymagają żadnego robota czy mikserów, jedynie rąk i czas który dacie ciastu na wyrastanie.
Paczusie są puszyste o mięciutkim miąższu a na zewnątrz z chrupiącą, cynamonową skórką.
Naprawdę warte grzechu - szczególnie w okresie karnawału czy tłustego czwartku.
Zapraszam.






Składniki : 

( proporcje na ok 16 szt. )


  • 3 kubki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 42 g drożdży świeżych
  • 1 kubek letniego mleka
  • 3 łyżki cukru ( możecie użyć trzcinowego, kokosowego )
  • 1 łyżka wanilii


dodatkowo 

  • 1 litr oleju do smażenia
  • 3 łyżki cukru ( do posypki )
  • 4 łyżki cynamonu ( do posypki )






Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od ciasta.

Do garnuszka lub w mikrofali rozpuszczamy masło.
W dużej misce łączymy : masło + mleko + cukier + sól + wanilię.
Dodajemy jajka = mieszamy.
Do letniej masy skruszamy drożdże = mieszamy i odstawiamy chwilkę, aż drożdże zaczną pracować.

W miedzy czasie odmierzamy mąkę = możemy ją przesypać przez sitko.

Dosypujemy mąkę do masy z drożdżami i całość wyrabiamy na jednolite ciasto. 

Ciasto formujemy w kulę, posypujemy lekko mąką i pod przykryciem ( folia spożywcza ), zostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Po upływie czasu, wyrośnięte ciasto, lekko odpowietrzamy i zbieramy ponownie w kulę.
Odstawiamy na kolejne 40 minut.

 Gotowe przekładamy na delikatnie podsypną mąką stolnice. Mąki nie potrzeba wiele, bo z ciastem bardzo fajnie się pracuje.
Dzielimy ciasto na pół i każdą kolejna część na pół, aż uzyskamy 16 małych porcji.

Każdą porcje formujemy pod palcami, na zgrabną kulkę, z której następnie formujemy długi, cienki wałeczek.
Zawijamy rolując w spirale i łącząc oba końce ze sobą. W ten sposób spirala zawinie się w sprężynkę.
 Układamy sprężynki, w małych odstępach od siebie, na posypanej stolnicy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym na jakieś 20 minut.
 W tym czasie rozgrzewamy olej = delikatnie, aby uzyskać temperaturę pozwalając, powoli pączkom się smażyć.

Na przygotowany olej wrzucamy po 2 - 3 pączki i smażymy, z obu stron na złoty kolor.

W miedzy czasie w talerzu łączymy cukier i cynamon. Jak tylko wyciągniemy sprężynki z garnka, obtaczamy je dokładnie w posypce i odkładamy do ostudzenia.

Gotowe.

Mega pyszne i choć smażone to warte każdego kęsa :)).

Spróbujcie koniecznie sami.


Polecam !!

Pozdrawiam serdecznie.
















Komentarze

  1. 3 kubki mąki to ile będzie dokładnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden kubek to 200g maki - pozdrawiam i zycze pysznych wypiekow :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych