Przejdź do głównej zawartości

Pączki zawijane sprężynki - twisted doughnuts.















Witam serdecznie.

Nie wiem jak to się stało, że jeszcze ich nie dodałam na moim blogu. Pewnie byłam przekonana, że już podawałam Wam ten przepis. Jakie było moje dzisiejsze zdziwienie, podczas przeglądania postów = nie ma.
Więc pędzę, już dodaje i zapraszam do przygotowania w Waszych domach, bo są przepyszne i proste.
Nie wymagają żadnego robota czy mikserów, jedynie rąk i czas który dacie ciastu na wyrastanie.
Paczusie są puszyste o mięciutkim miąższu a na zewnątrz z chrupiącą, cynamonową skórką.
Naprawdę warte grzechu - szczególnie w okresie karnawału czy tłustego czwartku.
Zapraszam.






Składniki : 

( proporcje na ok 16 szt. )


  • 3 kubki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 42 g drożdży świeżych
  • 1 kubek letniego mleka
  • 3 łyżki cukru ( możecie użyć trzcinowego, kokosowego )
  • 1 łyżka wanilii


dodatkowo 

  • 1 litr oleju do smażenia
  • 3 łyżki cukru ( do posypki )
  • 4 łyżki cynamonu ( do posypki )






Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od ciasta.

Do garnuszka lub w mikrofali rozpuszczamy masło.
W dużej misce łączymy : masło + mleko + cukier + sól + wanilię.
Dodajemy jajka = mieszamy.
Do letniej masy skruszamy drożdże = mieszamy i odstawiamy chwilkę, aż drożdże zaczną pracować.

W miedzy czasie odmierzamy mąkę = możemy ją przesypać przez sitko.

Dosypujemy mąkę do masy z drożdżami i całość wyrabiamy na jednolite ciasto. 

Ciasto formujemy w kulę, posypujemy lekko mąką i pod przykryciem ( folia spożywcza ), zostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Po upływie czasu, wyrośnięte ciasto, lekko odpowietrzamy i zbieramy ponownie w kulę.
Odstawiamy na kolejne 40 minut.

 Gotowe przekładamy na delikatnie podsypną mąką stolnice. Mąki nie potrzeba wiele, bo z ciastem bardzo fajnie się pracuje.
Dzielimy ciasto na pół i każdą kolejna część na pół, aż uzyskamy 16 małych porcji.

Każdą porcje formujemy pod palcami, na zgrabną kulkę, z której następnie formujemy długi, cienki wałeczek.
Zawijamy rolując w spirale i łącząc oba końce ze sobą. W ten sposób spirala zawinie się w sprężynkę.
 Układamy sprężynki, w małych odstępach od siebie, na posypanej stolnicy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym na jakieś 20 minut.
 W tym czasie rozgrzewamy olej = delikatnie, aby uzyskać temperaturę pozwalając, powoli pączkom się smażyć.

Na przygotowany olej wrzucamy po 2 - 3 pączki i smażymy, z obu stron na złoty kolor.

W miedzy czasie w talerzu łączymy cukier i cynamon. Jak tylko wyciągniemy sprężynki z garnka, obtaczamy je dokładnie w posypce i odkładamy do ostudzenia.

Gotowe.

Mega pyszne i choć smażone to warte każdego kęsa :)).

Spróbujcie koniecznie sami.


Polecam !!

Pozdrawiam serdecznie.
















Komentarze

  1. 3 kubki mąki to ile będzie dokładnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden kubek to 200g maki - pozdrawiam i zycze pysznych wypiekow :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...