Przejdź do głównej zawartości

Muffiny waniliowe z chia i cranberries.















Witam serdecznie.

Zapraszam na pyszne i proste muffiny. 

U mnie początki roku to definitywnie wzrost wypieków, co związane jest w wieloma urodzinami w rodzince. Takie muffiny pasują na wszelkie okazje, a już jak najbardziej urodzinowe.
Przygotowuje się je bardzo szybko i nieskomplikowanie, a do tego jeśli chcecie aby było jeszcze bardzie wytwornie i elegancko = możecie pięknie udekorować kremem i np. kolorową posypką.
W naszym przypadku wolimy wersje prostą ale nie mniej bogatą, bo same muffiny w środku zawierają żurawinę i zdrowe ziarna chia.
Żurawina ( owoc należący do rodzaju borówki ) jest bardzo zdrowa - zawiera potas, białko, vitaminę A, żelazo, wapń , vitamine D, B12, B6 czy tez magnes. Przemycenie jej w naszych kuchniach jest więc dobrym rozwiązaniem.
Nasiona Chia które, również od paru lat stosuje w mojej kuchni, są zdrowym źródłem błonnika , selenu, wapnia, żelaza oraz kwasów Omega-3.
Takie dodatki wzbogacają naszą dietę w dobre rzeczy, a do tego są pyszne, dlatego warto sięgać i mieć je w swojej kuchni.
Jeżeli nie chcecie, oczywiście dodatki możecie kompletnie zamienić lub pominąć, a same muffiny nadal wyjdą pyszne.

Wypróbujcie sami - zapraszam.






Składniki : 


( proporcja w zależności od wielkości foremek, u mnie 25 szt. w papilotkach )


  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki wanilii ( pasta lub ekstrakt )
  • 5 jaj ( pokojowa temperatura )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml maślanki ( pokojowa temperatura )
  • 2 łyżki pełne chia
  • 1/2 kubka cranberrys ( suszona żurawina )
  • szczypta soli




Sposób przygotowania :


Zaczynamy od przygotowania sobie blachy a na niej odpowiedniej ilości papilotek do muffinek = odstawiamy na bok.

Piekarnik nastawiamy na 180 stop.C.

W misce miksera, miksujemy na puszysto : masło + cukier + cukier waniliowy.
Dodajemy: jajka + wanilie = miksujemy dalej.
Dosypujemy suche składniki : mąkę + sól + proszek do pieczenia + chia ziarenka + żurawinę ( jeśli macie dużą, mięsistą, dobrze jest pokroić ją trochę na mniejsze części ) = całość mieszamy na wolnych obrotach i dodajemy maślankę.
Gładką i gęstą masę porcjujemy do przygotowanych papilotek, do 3/4 wysokości.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika, na ok. 25 minut.
Możecie sprawdzić środek patyczkiem czy są gotowe.

Przestudzone możemy od razu zajadać lub jeśli ktoś lubi, przygotować jeszcze pyszny krem ze śmietany czy serka mascarpone i dodatkowo udekorować posypką.

Gotowe.


Super smaczne ze zdrowymi dodatkami i bardzo proste w przygotowaniu.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.






















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych