Przejdź do głównej zawartości

Muffiny waniliowe z chia i cranberries.















Witam serdecznie.

Zapraszam na pyszne i proste muffiny. 

U mnie początki roku to definitywnie wzrost wypieków, co związane jest w wieloma urodzinami w rodzince. Takie muffiny pasują na wszelkie okazje, a już jak najbardziej urodzinowe.
Przygotowuje się je bardzo szybko i nieskomplikowanie, a do tego jeśli chcecie aby było jeszcze bardzie wytwornie i elegancko = możecie pięknie udekorować kremem i np. kolorową posypką.
W naszym przypadku wolimy wersje prostą ale nie mniej bogatą, bo same muffiny w środku zawierają żurawinę i zdrowe ziarna chia.
Żurawina ( owoc należący do rodzaju borówki ) jest bardzo zdrowa - zawiera potas, białko, vitaminę A, żelazo, wapń , vitamine D, B12, B6 czy tez magnes. Przemycenie jej w naszych kuchniach jest więc dobrym rozwiązaniem.
Nasiona Chia które, również od paru lat stosuje w mojej kuchni, są zdrowym źródłem błonnika , selenu, wapnia, żelaza oraz kwasów Omega-3.
Takie dodatki wzbogacają naszą dietę w dobre rzeczy, a do tego są pyszne, dlatego warto sięgać i mieć je w swojej kuchni.
Jeżeli nie chcecie, oczywiście dodatki możecie kompletnie zamienić lub pominąć, a same muffiny nadal wyjdą pyszne.

Wypróbujcie sami - zapraszam.






Składniki : 


( proporcja w zależności od wielkości foremek, u mnie 25 szt. w papilotkach )


  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki wanilii ( pasta lub ekstrakt )
  • 5 jaj ( pokojowa temperatura )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml maślanki ( pokojowa temperatura )
  • 2 łyżki pełne chia
  • 1/2 kubka cranberrys ( suszona żurawina )
  • szczypta soli




Sposób przygotowania :


Zaczynamy od przygotowania sobie blachy a na niej odpowiedniej ilości papilotek do muffinek = odstawiamy na bok.

Piekarnik nastawiamy na 180 stop.C.

W misce miksera, miksujemy na puszysto : masło + cukier + cukier waniliowy.
Dodajemy: jajka + wanilie = miksujemy dalej.
Dosypujemy suche składniki : mąkę + sól + proszek do pieczenia + chia ziarenka + żurawinę ( jeśli macie dużą, mięsistą, dobrze jest pokroić ją trochę na mniejsze części ) = całość mieszamy na wolnych obrotach i dodajemy maślankę.
Gładką i gęstą masę porcjujemy do przygotowanych papilotek, do 3/4 wysokości.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika, na ok. 25 minut.
Możecie sprawdzić środek patyczkiem czy są gotowe.

Przestudzone możemy od razu zajadać lub jeśli ktoś lubi, przygotować jeszcze pyszny krem ze śmietany czy serka mascarpone i dodatkowo udekorować posypką.

Gotowe.


Super smaczne ze zdrowymi dodatkami i bardzo proste w przygotowaniu.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.






















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...