Witam serdecznie.
Zapraszam na pyszne i proste muffiny.
U mnie początki roku to definitywnie wzrost wypieków, co związane jest w wieloma urodzinami w rodzince. Takie muffiny pasują na wszelkie okazje, a już jak najbardziej urodzinowe.
Przygotowuje się je bardzo szybko i nieskomplikowanie, a do tego jeśli chcecie aby było jeszcze bardzie wytwornie i elegancko = możecie pięknie udekorować kremem i np. kolorową posypką.
W naszym przypadku wolimy wersje prostą ale nie mniej bogatą, bo same muffiny w środku zawierają żurawinę i zdrowe ziarna chia.
Żurawina ( owoc należący do rodzaju borówki ) jest bardzo zdrowa - zawiera potas, białko, vitaminę A, żelazo, wapń , vitamine D, B12, B6 czy tez magnes. Przemycenie jej w naszych kuchniach jest więc dobrym rozwiązaniem.
Nasiona Chia które, również od paru lat stosuje w mojej kuchni, są zdrowym źródłem błonnika , selenu, wapnia, żelaza oraz kwasów Omega-3.
Takie dodatki wzbogacają naszą dietę w dobre rzeczy, a do tego są pyszne, dlatego warto sięgać i mieć je w swojej kuchni.
Jeżeli nie chcecie, oczywiście dodatki możecie kompletnie zamienić lub pominąć, a same muffiny nadal wyjdą pyszne.
Wypróbujcie sami - zapraszam.
Składniki :
( proporcja w zależności od wielkości foremek, u mnie 25 szt. w papilotkach )
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła ( pokojowa temperatura )
- 250 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki wanilii ( pasta lub ekstrakt )
- 5 jaj ( pokojowa temperatura )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml maślanki ( pokojowa temperatura )
- 2 łyżki pełne chia
- 1/2 kubka cranberrys ( suszona żurawina )
- szczypta soli
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania sobie blachy a na niej odpowiedniej ilości papilotek do muffinek = odstawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop.C.
W misce miksera, miksujemy na puszysto : masło + cukier + cukier waniliowy.
Dodajemy: jajka + wanilie = miksujemy dalej.
Dosypujemy suche składniki : mąkę + sól + proszek do pieczenia + chia ziarenka + żurawinę ( jeśli macie dużą, mięsistą, dobrze jest pokroić ją trochę na mniejsze części ) = całość mieszamy na wolnych obrotach i dodajemy maślankę.
Gładką i gęstą masę porcjujemy do przygotowanych papilotek, do 3/4 wysokości.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika, na ok. 25 minut.
Możecie sprawdzić środek patyczkiem czy są gotowe.
Przestudzone możemy od razu zajadać lub jeśli ktoś lubi, przygotować jeszcze pyszny krem ze śmietany czy serka mascarpone i dodatkowo udekorować posypką.
Gotowe.
Super smaczne ze zdrowymi dodatkami i bardzo proste w przygotowaniu.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz