Przejdź do głównej zawartości

Marynowana cytryna w miodzie - domowy sposób na przeziębienia i chłody.
















Witam serdecznie.

Pogoda o tej porze roku potrafi szybko zmienną być. Z pięknej, słonecznej niczym wiosna, nagle mamy zawieje i zamiecie. Najczęściej też o tej porze roku przeziębiamy się i walczymy z bólem gardła czy katarem.
W związku z tym, mam dla Was, domowy sposób na walkę i ochronę naszego organizmu. Sposób, który u mnie sprawdza się bardzo dobrze.
Marynowana cytryna, którą możecie przechowywać w lodówce i w miarę potrzeb zużywać, jako dodatek do herbaty czy gorącego soku i wody. 
Taka dawka witaminy C, miodu i imbiru świetnie wpływa na nasz organizm.
Jeżeli macie ochotę, możecie dodać także świeżą żurawinę i pomarańcz. 
Wystarczy odczekać 24 godziny i potem dodawać kilka plasterków zamarynowanej już cytryny i kilka łyżeczek syropu, który powstał.
Bardzo ważne jest też, dobry miód - najlepiej z jakiegoś sprawdzonego źródła.
Zapraszam.




Składniki : 

( ilości na słoik ok. 300 ml )

  • 2 -3 cytryny
  • mała kostka 3 cm świeżego imbiru
  • kilka łyżek dobrego, płynnego miodu
opcjonalnie : garść świeżej żurawiny i kilka plasterków pomarańczy





Sposób przygotowania :


Zaczynamy od wyparzenia słoika i sparzenia cytrusów = cytryna i pomarańcz.
Słoik osuszamy = odstawiamy.
Cytrynę kroimy w cienkie plasterki = końcówki wyrzucamy.
Pozbawiamy także cytrynę pestek = syrop stanie się gorzki.
Jeżeli dodajemy pomarańcz, także pozbawiamy pestek.

Imbir obieramy ze skóry i kroimy w cienkie paseczki.

Miód musi być płynny, wiec jeśli macie bardziej stałą konsystencję, możecie włożyć na kilka sekund do mikrofali i podgrzać go.

Na dno słoiczka układamy : dwa plasterki imbiru + kilka plasterków cytryny + jeśli dajecie, jeden plasterek pomarańczy.
Całość zalewamy 2 - 3 łyżkami miodu.
Łyżką dociskamy miksturę w słoiku aby cytryna puściła soki.
Ponownie przekładamy imbir + cytrynę i kilka łyżek miodu.
Cały czas pamiętamy o dociskaniu.
Pod koniec dokładamy żurawinę ( jeśli dodajemy ) i przykrywamy ostatnimi plasterkami cytryny.
Dolewamy miodu do uzupełnienia.
Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie, robimy sobie pyszną herbatę i dodajemy kilka plasterków, ze słoiczka cytryny i kilka łyżeczek powstałego syropu.

Rozgrzewający i ochronny ( przeciw wirusowy ) syrop, który spokojnie możecie dodawać codziennie do picia, w trosce o Wasz organizm.

Zachęcam do przygotowania.

Pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...