Przejdź do głównej zawartości

Marynowana cytryna w miodzie - domowy sposób na przeziębienia i chłody.
















Witam serdecznie.

Pogoda o tej porze roku potrafi szybko zmienną być. Z pięknej, słonecznej niczym wiosna, nagle mamy zawieje i zamiecie. Najczęściej też o tej porze roku przeziębiamy się i walczymy z bólem gardła czy katarem.
W związku z tym, mam dla Was, domowy sposób na walkę i ochronę naszego organizmu. Sposób, który u mnie sprawdza się bardzo dobrze.
Marynowana cytryna, którą możecie przechowywać w lodówce i w miarę potrzeb zużywać, jako dodatek do herbaty czy gorącego soku i wody. 
Taka dawka witaminy C, miodu i imbiru świetnie wpływa na nasz organizm.
Jeżeli macie ochotę, możecie dodać także świeżą żurawinę i pomarańcz. 
Wystarczy odczekać 24 godziny i potem dodawać kilka plasterków zamarynowanej już cytryny i kilka łyżeczek syropu, który powstał.
Bardzo ważne jest też, dobry miód - najlepiej z jakiegoś sprawdzonego źródła.
Zapraszam.




Składniki : 

( ilości na słoik ok. 300 ml )

  • 2 -3 cytryny
  • mała kostka 3 cm świeżego imbiru
  • kilka łyżek dobrego, płynnego miodu
opcjonalnie : garść świeżej żurawiny i kilka plasterków pomarańczy





Sposób przygotowania :


Zaczynamy od wyparzenia słoika i sparzenia cytrusów = cytryna i pomarańcz.
Słoik osuszamy = odstawiamy.
Cytrynę kroimy w cienkie plasterki = końcówki wyrzucamy.
Pozbawiamy także cytrynę pestek = syrop stanie się gorzki.
Jeżeli dodajemy pomarańcz, także pozbawiamy pestek.

Imbir obieramy ze skóry i kroimy w cienkie paseczki.

Miód musi być płynny, wiec jeśli macie bardziej stałą konsystencję, możecie włożyć na kilka sekund do mikrofali i podgrzać go.

Na dno słoiczka układamy : dwa plasterki imbiru + kilka plasterków cytryny + jeśli dajecie, jeden plasterek pomarańczy.
Całość zalewamy 2 - 3 łyżkami miodu.
Łyżką dociskamy miksturę w słoiku aby cytryna puściła soki.
Ponownie przekładamy imbir + cytrynę i kilka łyżek miodu.
Cały czas pamiętamy o dociskaniu.
Pod koniec dokładamy żurawinę ( jeśli dodajemy ) i przykrywamy ostatnimi plasterkami cytryny.
Dolewamy miodu do uzupełnienia.
Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie, robimy sobie pyszną herbatę i dodajemy kilka plasterków, ze słoiczka cytryny i kilka łyżeczek powstałego syropu.

Rozgrzewający i ochronny ( przeciw wirusowy ) syrop, który spokojnie możecie dodawać codziennie do picia, w trosce o Wasz organizm.

Zachęcam do przygotowania.

Pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych