Przejdź do głównej zawartości

Marynowana cytryna w miodzie - domowy sposób na przeziębienia i chłody.
















Witam serdecznie.

Pogoda o tej porze roku potrafi szybko zmienną być. Z pięknej, słonecznej niczym wiosna, nagle mamy zawieje i zamiecie. Najczęściej też o tej porze roku przeziębiamy się i walczymy z bólem gardła czy katarem.
W związku z tym, mam dla Was, domowy sposób na walkę i ochronę naszego organizmu. Sposób, który u mnie sprawdza się bardzo dobrze.
Marynowana cytryna, którą możecie przechowywać w lodówce i w miarę potrzeb zużywać, jako dodatek do herbaty czy gorącego soku i wody. 
Taka dawka witaminy C, miodu i imbiru świetnie wpływa na nasz organizm.
Jeżeli macie ochotę, możecie dodać także świeżą żurawinę i pomarańcz. 
Wystarczy odczekać 24 godziny i potem dodawać kilka plasterków zamarynowanej już cytryny i kilka łyżeczek syropu, który powstał.
Bardzo ważne jest też, dobry miód - najlepiej z jakiegoś sprawdzonego źródła.
Zapraszam.




Składniki : 

( ilości na słoik ok. 300 ml )

  • 2 -3 cytryny
  • mała kostka 3 cm świeżego imbiru
  • kilka łyżek dobrego, płynnego miodu
opcjonalnie : garść świeżej żurawiny i kilka plasterków pomarańczy





Sposób przygotowania :


Zaczynamy od wyparzenia słoika i sparzenia cytrusów = cytryna i pomarańcz.
Słoik osuszamy = odstawiamy.
Cytrynę kroimy w cienkie plasterki = końcówki wyrzucamy.
Pozbawiamy także cytrynę pestek = syrop stanie się gorzki.
Jeżeli dodajemy pomarańcz, także pozbawiamy pestek.

Imbir obieramy ze skóry i kroimy w cienkie paseczki.

Miód musi być płynny, wiec jeśli macie bardziej stałą konsystencję, możecie włożyć na kilka sekund do mikrofali i podgrzać go.

Na dno słoiczka układamy : dwa plasterki imbiru + kilka plasterków cytryny + jeśli dajecie, jeden plasterek pomarańczy.
Całość zalewamy 2 - 3 łyżkami miodu.
Łyżką dociskamy miksturę w słoiku aby cytryna puściła soki.
Ponownie przekładamy imbir + cytrynę i kilka łyżek miodu.
Cały czas pamiętamy o dociskaniu.
Pod koniec dokładamy żurawinę ( jeśli dodajemy ) i przykrywamy ostatnimi plasterkami cytryny.
Dolewamy miodu do uzupełnienia.
Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie, robimy sobie pyszną herbatę i dodajemy kilka plasterków, ze słoiczka cytryny i kilka łyżeczek powstałego syropu.

Rozgrzewający i ochronny ( przeciw wirusowy ) syrop, który spokojnie możecie dodawać codziennie do picia, w trosce o Wasz organizm.

Zachęcam do przygotowania.

Pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...