www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was super pychotki ! :)
Tak jak uwielbiam moje rollsy cynamonowe czy moje bułeczki maślane, tak postanowiłam stworzyć coś pomiędzy tymi dwoma smakami.
Czas na wiśnie, czereśnie i owoce lata wiec, wykorzystałam to właśnie w dzisiejszym przepisie.
Jeśli także lubicie połączenie mięciutkiego, drożdżowego ciasta z soczystymi owocami, ta propozycja jestem pewna i Wam zasmakuje.
Takie pychotki w sam raz na wakacyjne przekąski dla małych i dużych :).
Zapraszam po przepis.
Składniki :
na ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 1 kostka drożdży ( u mnie 42 g )
- szczypta soli
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 80 g miękkiego masła
- opcjonalnie - mielona wanilia z młynka - odrobina
- opcjonalnie - przyprawa Mixed Spice - 1/2 łyżeczki ( możecie zastąpić cynamonem )
dodatkowo :
- 2 opakowania budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej, sprawdzonej firmy )
- 800 ml mleka
- 2 łyżeczki extraktu z wanilii
- 1/2 kubka cukru
- skórka z pomarańczy
- ok. 1 kubka wypestkowanych i najlepiej zamrożonych wiśni
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Z przygotowanej wersji wychodzi 15 - 16 ślimaczków.
Wiśnie lub czereśnie najlepiej zamrozić dzień wcześniej w woreczku (juz wypestkowane ).
Zaczynamy od przygotowania budyniu.
Do garnuszka odmierzamy 650 ml mleka + cukier + skórka z pomarańczy = całość zagotowujemy.
W miedzy czasie do reszty mleka dosypujemy budynie i mieszamy.
Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy budyń i cały czas mieszając gotujemy jeszcze jakieś 2 - 3 minutki = do zgęstnienia.
Zdejmujemy z gazu i dodajemy wanilie = mieszamy.
Przykrywamy folią spożywcza ( folia ma dotykać budyniu - nie powstanie kożuch )= schładzamy w pokojowej temperaturze.
Zabieramy się za ciasto.
Odmierzamy mleko i lekko je podgrzewamy - nie ma być gorące tylko lekko ciepłe aby drożdże pięknie rosły.
Skruszamy do mleka drożdże + 2 łyżki cukru = mieszamy i zostawiamy zaczyn na chwilkę aby zaczął pracować.
Rozpuszczamy masło = tylko do rozpuszczenia, nie musi być gorące.
Przygotowujemy robota kuchennego i końcówkę hak do wyrabiania ciast ( można wyrabiać ręcznie w dużej misce ).
Do misy miksera odmierzamy : mąkę + sól + jajko + cukier = mieszamy delikatnie.
Dorzucamy pozostałe składniki : drożdże z mlekiem + masło + zmieloną wanilię z młynka ( jeśli dodajemy ) + przyprawę Mixed Spice lub cynamon = włączamy wyrabianie na wolny tryb i wyrabiamy ciasto dokładnie, na elastyczne i gładkie ( ok. 7 minut ).
Wyrobione ciasto nie będzie właściwie się kleić.
Tak przygotowane oprószamy z wierzchu, delikatnie mąką i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę = do podwojenia objętości.
Gdy ciasto jest juz gotowe a budyń przestudzony, zaczynamy wszystko łączyć.
Wiśnie wyciągamy z zamrażalki i oprószamy 1 łyżką mąki = mieszamy dokładnie.
Budyń przekładamy do woreczka spożywczego lub jeśli macie woreczka cukierniczego.
Ciasto wyciągamy na lekko podsypaną mąką stolnice i krótko całość wyrabiamy.
Dzielimy na 15 - 16 części.
Każdą część rozwałkowujemy dość cienko, na prostokąt o wymiarach ok. 25 cm na 10 cm.
Na dłuższym brzegu wyciskamy po całej długości porcje budyniu.
Układamy w pewnych odstępach, na budyń, pare wiśni = lekko je dociskamy w budyń.
Całość zwijamy jak roladę i zaciskamy brzegi ciasta.
Powstały wałeczek zawijamy dookoła siebie na tzw. ślimaka.
Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Powstałe ślimaczki układamy na blasze lub w formie, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Gdy piekarnik będzie nagrzany, wkładamy nasze przygotowane ślimaczki i pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy.
Smakują wybornie zarówno lekko ciepłe jak i zimne.
Gotowe.
Koniecznie musicie spróbować w Waszych domach!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz