Przejdź do głównej zawartości

Ślimaczki wiśniowo - budyniowe.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Mam dziś dla Was super pychotki ! :)
Tak jak uwielbiam moje rollsy cynamonowe czy moje bułeczki maślane, tak postanowiłam stworzyć coś pomiędzy tymi dwoma smakami.
Czas na wiśnie, czereśnie i owoce lata wiec, wykorzystałam to właśnie w dzisiejszym przepisie.
Jeśli także lubicie połączenie mięciutkiego, drożdżowego ciasta z soczystymi owocami, ta propozycja jestem pewna i Wam zasmakuje.
Takie pychotki w sam raz na wakacyjne przekąski dla małych i dużych :).
Zapraszam po przepis.









Składniki : 




na ciasto : 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 kostka drożdży ( u mnie 42 g )
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła
  • opcjonalnie - mielona wanilia z młynka - odrobina
  • opcjonalnie - przyprawa Mixed Spice - 1/2 łyżeczki ( możecie zastąpić cynamonem )



dodatkowo : 

  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej, sprawdzonej firmy )
  • 800  ml mleka
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1/2 kubka cukru
  • skórka z pomarańczy
  • ok. 1 kubka wypestkowanych i najlepiej zamrożonych wiśni
  • 1 łyżka mąki








Sposób przygotowania:
 


Z przygotowanej wersji wychodzi 15 - 16 ślimaczków.
Wiśnie lub czereśnie najlepiej zamrozić dzień wcześniej w woreczku (juz wypestkowane ).
Zaczynamy od przygotowania budyniu.
Do garnuszka odmierzamy 650 ml mleka + cukier + skórka z pomarańczy = całość zagotowujemy.
W miedzy czasie do reszty mleka dosypujemy budynie i mieszamy.
Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy budyń i cały czas mieszając gotujemy jeszcze jakieś 2 - 3 minutki = do zgęstnienia.
Zdejmujemy z gazu i dodajemy wanilie = mieszamy.
Przykrywamy folią spożywcza ( folia ma dotykać budyniu - nie powstanie kożuch )= schładzamy w pokojowej temperaturze.
Zabieramy się za ciasto.
Odmierzamy mleko i lekko je podgrzewamy - nie ma być gorące tylko lekko ciepłe aby drożdże pięknie rosły.
Skruszamy do mleka drożdże + 2 łyżki cukru = mieszamy i zostawiamy zaczyn na chwilkę aby zaczął pracować.
Rozpuszczamy masło = tylko do rozpuszczenia, nie musi być gorące.
Przygotowujemy robota kuchennego i końcówkę hak do wyrabiania ciast ( można wyrabiać ręcznie w dużej misce ).
Do misy miksera odmierzamy : mąkę + sól + jajko + cukier = mieszamy delikatnie.
Dorzucamy pozostałe składniki : drożdże z mlekiem + masło + zmieloną wanilię z młynka ( jeśli dodajemy ) + przyprawę Mixed Spice lub cynamon = włączamy wyrabianie na wolny tryb i wyrabiamy ciasto dokładnie, na elastyczne i gładkie ( ok. 7 minut ).
Wyrobione ciasto nie będzie właściwie się kleić.
Tak przygotowane oprószamy z wierzchu, delikatnie mąką i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę = do podwojenia objętości.
Gdy ciasto jest juz gotowe a budyń przestudzony, zaczynamy wszystko łączyć.
Wiśnie wyciągamy z zamrażalki i oprószamy 1 łyżką mąki = mieszamy dokładnie.
Budyń przekładamy do woreczka spożywczego lub jeśli macie woreczka cukierniczego.
Ciasto wyciągamy na lekko podsypaną mąką stolnice i krótko całość wyrabiamy.
Dzielimy na 15 - 16 części.
Każdą część rozwałkowujemy dość cienko, na prostokąt o wymiarach ok. 25 cm na 10 cm.
Na dłuższym brzegu wyciskamy po całej długości porcje budyniu.
Układamy w pewnych odstępach, na budyń, pare wiśni = lekko je dociskamy w budyń.
Całość zwijamy jak roladę i zaciskamy brzegi ciasta.
Powstały wałeczek zawijamy dookoła siebie na tzw. ślimaka.
Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Powstałe ślimaczki układamy na blasze lub w formie, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Gdy piekarnik będzie nagrzany, wkładamy nasze przygotowane ślimaczki i pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy.
Smakują wybornie zarówno lekko ciepłe jak i zimne.
Gotowe.
Koniecznie musicie spróbować w Waszych domach!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych