Przejdź do głównej zawartości

Ślimaczki wiśniowo - budyniowe.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Mam dziś dla Was super pychotki ! :)
Tak jak uwielbiam moje rollsy cynamonowe czy moje bułeczki maślane, tak postanowiłam stworzyć coś pomiędzy tymi dwoma smakami.
Czas na wiśnie, czereśnie i owoce lata wiec, wykorzystałam to właśnie w dzisiejszym przepisie.
Jeśli także lubicie połączenie mięciutkiego, drożdżowego ciasta z soczystymi owocami, ta propozycja jestem pewna i Wam zasmakuje.
Takie pychotki w sam raz na wakacyjne przekąski dla małych i dużych :).
Zapraszam po przepis.









Składniki : 




na ciasto : 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 kostka drożdży ( u mnie 42 g )
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła
  • opcjonalnie - mielona wanilia z młynka - odrobina
  • opcjonalnie - przyprawa Mixed Spice - 1/2 łyżeczki ( możecie zastąpić cynamonem )



dodatkowo : 

  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej, sprawdzonej firmy )
  • 800  ml mleka
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1/2 kubka cukru
  • skórka z pomarańczy
  • ok. 1 kubka wypestkowanych i najlepiej zamrożonych wiśni
  • 1 łyżka mąki








Sposób przygotowania:
 


Z przygotowanej wersji wychodzi 15 - 16 ślimaczków.
Wiśnie lub czereśnie najlepiej zamrozić dzień wcześniej w woreczku (juz wypestkowane ).
Zaczynamy od przygotowania budyniu.
Do garnuszka odmierzamy 650 ml mleka + cukier + skórka z pomarańczy = całość zagotowujemy.
W miedzy czasie do reszty mleka dosypujemy budynie i mieszamy.
Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy budyń i cały czas mieszając gotujemy jeszcze jakieś 2 - 3 minutki = do zgęstnienia.
Zdejmujemy z gazu i dodajemy wanilie = mieszamy.
Przykrywamy folią spożywcza ( folia ma dotykać budyniu - nie powstanie kożuch )= schładzamy w pokojowej temperaturze.
Zabieramy się za ciasto.
Odmierzamy mleko i lekko je podgrzewamy - nie ma być gorące tylko lekko ciepłe aby drożdże pięknie rosły.
Skruszamy do mleka drożdże + 2 łyżki cukru = mieszamy i zostawiamy zaczyn na chwilkę aby zaczął pracować.
Rozpuszczamy masło = tylko do rozpuszczenia, nie musi być gorące.
Przygotowujemy robota kuchennego i końcówkę hak do wyrabiania ciast ( można wyrabiać ręcznie w dużej misce ).
Do misy miksera odmierzamy : mąkę + sól + jajko + cukier = mieszamy delikatnie.
Dorzucamy pozostałe składniki : drożdże z mlekiem + masło + zmieloną wanilię z młynka ( jeśli dodajemy ) + przyprawę Mixed Spice lub cynamon = włączamy wyrabianie na wolny tryb i wyrabiamy ciasto dokładnie, na elastyczne i gładkie ( ok. 7 minut ).
Wyrobione ciasto nie będzie właściwie się kleić.
Tak przygotowane oprószamy z wierzchu, delikatnie mąką i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę = do podwojenia objętości.
Gdy ciasto jest juz gotowe a budyń przestudzony, zaczynamy wszystko łączyć.
Wiśnie wyciągamy z zamrażalki i oprószamy 1 łyżką mąki = mieszamy dokładnie.
Budyń przekładamy do woreczka spożywczego lub jeśli macie woreczka cukierniczego.
Ciasto wyciągamy na lekko podsypaną mąką stolnice i krótko całość wyrabiamy.
Dzielimy na 15 - 16 części.
Każdą część rozwałkowujemy dość cienko, na prostokąt o wymiarach ok. 25 cm na 10 cm.
Na dłuższym brzegu wyciskamy po całej długości porcje budyniu.
Układamy w pewnych odstępach, na budyń, pare wiśni = lekko je dociskamy w budyń.
Całość zwijamy jak roladę i zaciskamy brzegi ciasta.
Powstały wałeczek zawijamy dookoła siebie na tzw. ślimaka.
Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Powstałe ślimaczki układamy na blasze lub w formie, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Gdy piekarnik będzie nagrzany, wkładamy nasze przygotowane ślimaczki i pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy.
Smakują wybornie zarówno lekko ciepłe jak i zimne.
Gotowe.
Koniecznie musicie spróbować w Waszych domach!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...