Przejdź do głównej zawartości

Ślimaczki wiśniowo - budyniowe.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Mam dziś dla Was super pychotki ! :)
Tak jak uwielbiam moje rollsy cynamonowe czy moje bułeczki maślane, tak postanowiłam stworzyć coś pomiędzy tymi dwoma smakami.
Czas na wiśnie, czereśnie i owoce lata wiec, wykorzystałam to właśnie w dzisiejszym przepisie.
Jeśli także lubicie połączenie mięciutkiego, drożdżowego ciasta z soczystymi owocami, ta propozycja jestem pewna i Wam zasmakuje.
Takie pychotki w sam raz na wakacyjne przekąski dla małych i dużych :).
Zapraszam po przepis.









Składniki : 




na ciasto : 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 kostka drożdży ( u mnie 42 g )
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła
  • opcjonalnie - mielona wanilia z młynka - odrobina
  • opcjonalnie - przyprawa Mixed Spice - 1/2 łyżeczki ( możecie zastąpić cynamonem )



dodatkowo : 

  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej, sprawdzonej firmy )
  • 800  ml mleka
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1/2 kubka cukru
  • skórka z pomarańczy
  • ok. 1 kubka wypestkowanych i najlepiej zamrożonych wiśni
  • 1 łyżka mąki








Sposób przygotowania:
 


Z przygotowanej wersji wychodzi 15 - 16 ślimaczków.
Wiśnie lub czereśnie najlepiej zamrozić dzień wcześniej w woreczku (juz wypestkowane ).
Zaczynamy od przygotowania budyniu.
Do garnuszka odmierzamy 650 ml mleka + cukier + skórka z pomarańczy = całość zagotowujemy.
W miedzy czasie do reszty mleka dosypujemy budynie i mieszamy.
Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy budyń i cały czas mieszając gotujemy jeszcze jakieś 2 - 3 minutki = do zgęstnienia.
Zdejmujemy z gazu i dodajemy wanilie = mieszamy.
Przykrywamy folią spożywcza ( folia ma dotykać budyniu - nie powstanie kożuch )= schładzamy w pokojowej temperaturze.
Zabieramy się za ciasto.
Odmierzamy mleko i lekko je podgrzewamy - nie ma być gorące tylko lekko ciepłe aby drożdże pięknie rosły.
Skruszamy do mleka drożdże + 2 łyżki cukru = mieszamy i zostawiamy zaczyn na chwilkę aby zaczął pracować.
Rozpuszczamy masło = tylko do rozpuszczenia, nie musi być gorące.
Przygotowujemy robota kuchennego i końcówkę hak do wyrabiania ciast ( można wyrabiać ręcznie w dużej misce ).
Do misy miksera odmierzamy : mąkę + sól + jajko + cukier = mieszamy delikatnie.
Dorzucamy pozostałe składniki : drożdże z mlekiem + masło + zmieloną wanilię z młynka ( jeśli dodajemy ) + przyprawę Mixed Spice lub cynamon = włączamy wyrabianie na wolny tryb i wyrabiamy ciasto dokładnie, na elastyczne i gładkie ( ok. 7 minut ).
Wyrobione ciasto nie będzie właściwie się kleić.
Tak przygotowane oprószamy z wierzchu, delikatnie mąką i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę = do podwojenia objętości.
Gdy ciasto jest juz gotowe a budyń przestudzony, zaczynamy wszystko łączyć.
Wiśnie wyciągamy z zamrażalki i oprószamy 1 łyżką mąki = mieszamy dokładnie.
Budyń przekładamy do woreczka spożywczego lub jeśli macie woreczka cukierniczego.
Ciasto wyciągamy na lekko podsypaną mąką stolnice i krótko całość wyrabiamy.
Dzielimy na 15 - 16 części.
Każdą część rozwałkowujemy dość cienko, na prostokąt o wymiarach ok. 25 cm na 10 cm.
Na dłuższym brzegu wyciskamy po całej długości porcje budyniu.
Układamy w pewnych odstępach, na budyń, pare wiśni = lekko je dociskamy w budyń.
Całość zwijamy jak roladę i zaciskamy brzegi ciasta.
Powstały wałeczek zawijamy dookoła siebie na tzw. ślimaka.
Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Powstałe ślimaczki układamy na blasze lub w formie, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Gdy piekarnik będzie nagrzany, wkładamy nasze przygotowane ślimaczki i pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy.
Smakują wybornie zarówno lekko ciepłe jak i zimne.
Gotowe.
Koniecznie musicie spróbować w Waszych domach!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...