Przejdź do głównej zawartości

Esencja lata - truskawka, mango i puszysty biszkopt.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Puszysty biszkopt, rozpływający się w ustach, a do tego letnie orzeźwienie w postaci dwóch, pysznych mas owocowych. Całość połączyłam w ciasto i wyczarowałam je dla moich bliskich.
Jeśli nie teraz, w sezonie czas na takie ciasto, to kiedy!
Najlepszą rekomendacją niech będzie dla Was to, iż od kiedy pierwszy raz zrobiłam tą kombinacje rodzina, znajomi i bliscy ciągle proszą mnie o upieczenie ponowne - to po prostu musi być pyszne i takie właśnie jest.
Zapraszam po przepis i gorąco zachęcam do zrobienia w domach - napewno nie będziecie żałować a może i skończy się ja u mnie, na przygotowaniu kolejnych zamówień :)).
Zapraszam.









Składniki : 



na spód biszkoptowy : 

  • 5 jajek ( pokojowa temperatura )
  • 3/4 kubka mąki pszennej
  • 1/4 kubka mączki ziemniaczanej
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub extraktu waniliowego



masa mango : 


  • 2 dojrzale mango
  • 1 opakowanie żelatyny aga - aga ( u mnie 1 opakowanie odpowiada na 500 ml masy )
  • 1/2 soku z cytryny
  • 500 g twarogu naturalnego ( gładki )
  • 500 g quarku naturalnego ( serka homogenizowanego )
  • 10 łyżek Sah - apart ( fix do śmietan i kremów zamiast żelatyny )
  • 1/2 kubka cukru pudru




masa truskawkowa : 



  • 1 kg truskawek
  • 2 opakowania żelatyny aga - aga
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 1/2 kubka cukru pudru ( w przypadku słodkich bardzo truskawek, zdecydowanie polecam mniejszą ilość cukru )
  • 1 kubek śmietany kremówki 










Sposób przygotowania : 




Z podanej ilości wychodzi mi jedna, duża tortownica 36 cm lub dwie mniejsze 18 i 20 cm.
Zaczynamy od przygotowania spodu biszkoptowego.
Przygotowujemy formę - tortownice = wykładamy dno papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C, grzanie góra - dół.
Do misy miksera wrzucamy jajka = miksujemy dość długo, na jasną, puszystą masę.
Pod koniec, cały czas miksując, dosypujemy : cukier + wanilie .
Mąki przesiewamy przez sitko i przy pomocy szpatułki całość juz tylko delikatnie mieszamy do połączenia.
Przelewamy do przygotowanej formy .
Pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej na koniec sprawdzić patyczkiem czy środek jest juz suchy.
Studzimy całkowicie.
Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, wyciągamy go z obręczy i jeśli trzeba wyrównujemy, górę lekko obcinając.
Ponownie układamy go do obręczy - tortownicy= odkładamy na bok.
Masa mango.
Obieramy ze skóry mango i tniemy kawałek po kawałku, aż do pestki.
Cały miąższ przekładamy do garnuszka + sok z cytryny = blendujemy na gładką masę.
Dodajemy aga - aga i mieszając całość zagotowujemy.
Gotujemy ok. 2 - 3 minut.
Odstawiamy do przestudzenia.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy : twaróg + quark + cukier puder = miksujemy na mniejszych obrotach i po mału dodajemy Sah Apart. Miksujemy do zgęstnienia - jakieś 1-2 minutki.
Bierzemy po około 2 - 3 łyżki mieszanki sera i quarku i dodajemy do masy mango = całość energicznie i dokładnie mieszamy.
Całą masę mango teraz przekładamy do reszty masy twarogowej i mieszamy do połączenia.
Rozprowadzamy po spodzie biszkoptowym i wyrównujemy.
Schładzamy w lodówce.
Przygotowujemy masę truskawkową.
Truskawki myjemy , osuszamy i  pozbawiamy szypułek.
Kroimy na mniejsze cząstki ( jeśli chcecie możecie na tym etapie także zblendować na gładko , ja jednak pozostawiam w tej masie cząstki owoców )
Całość przekładamy do garnka + cukier puder + sok z cytryny + wanilia + aga aga = mieszając zagotowujemy.
Gotujemy ok. 2 - 3 minutki.
Odstawiamy do przestudzenia.
Ubijamy śmietanę.
Łączymy delikatnie przestudzona masę truskawkową ze śmietaną.
Przelewamy na górę schłodzonego już ciasta z masą mango.
Wyrównujemy i ponownie schładzamy całość w lodówce - tym razem dobrze jest zostawić na dłużej, nawet całą noc w lodówce ( minimum 3 - 4 godziny ).
Przed podaniem wyciągamy kilka minut wcześniej aby ciasto lepiej wychodziło z formy i dekorujemy dowolnie.
Gotowe.
Mega pyszne i nie zbyt skomplikowane ciasto, które podbija serca zjadaczy :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych