Przejdź do głównej zawartości

Esencja lata - truskawka, mango i puszysty biszkopt.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Puszysty biszkopt, rozpływający się w ustach, a do tego letnie orzeźwienie w postaci dwóch, pysznych mas owocowych. Całość połączyłam w ciasto i wyczarowałam je dla moich bliskich.
Jeśli nie teraz, w sezonie czas na takie ciasto, to kiedy!
Najlepszą rekomendacją niech będzie dla Was to, iż od kiedy pierwszy raz zrobiłam tą kombinacje rodzina, znajomi i bliscy ciągle proszą mnie o upieczenie ponowne - to po prostu musi być pyszne i takie właśnie jest.
Zapraszam po przepis i gorąco zachęcam do zrobienia w domach - napewno nie będziecie żałować a może i skończy się ja u mnie, na przygotowaniu kolejnych zamówień :)).
Zapraszam.









Składniki : 



na spód biszkoptowy : 

  • 5 jajek ( pokojowa temperatura )
  • 3/4 kubka mąki pszennej
  • 1/4 kubka mączki ziemniaczanej
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub extraktu waniliowego



masa mango : 


  • 2 dojrzale mango
  • 1 opakowanie żelatyny aga - aga ( u mnie 1 opakowanie odpowiada na 500 ml masy )
  • 1/2 soku z cytryny
  • 500 g twarogu naturalnego ( gładki )
  • 500 g quarku naturalnego ( serka homogenizowanego )
  • 10 łyżek Sah - apart ( fix do śmietan i kremów zamiast żelatyny )
  • 1/2 kubka cukru pudru




masa truskawkowa : 



  • 1 kg truskawek
  • 2 opakowania żelatyny aga - aga
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 1/2 kubka cukru pudru ( w przypadku słodkich bardzo truskawek, zdecydowanie polecam mniejszą ilość cukru )
  • 1 kubek śmietany kremówki 










Sposób przygotowania : 




Z podanej ilości wychodzi mi jedna, duża tortownica 36 cm lub dwie mniejsze 18 i 20 cm.
Zaczynamy od przygotowania spodu biszkoptowego.
Przygotowujemy formę - tortownice = wykładamy dno papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C, grzanie góra - dół.
Do misy miksera wrzucamy jajka = miksujemy dość długo, na jasną, puszystą masę.
Pod koniec, cały czas miksując, dosypujemy : cukier + wanilie .
Mąki przesiewamy przez sitko i przy pomocy szpatułki całość juz tylko delikatnie mieszamy do połączenia.
Przelewamy do przygotowanej formy .
Pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej na koniec sprawdzić patyczkiem czy środek jest juz suchy.
Studzimy całkowicie.
Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, wyciągamy go z obręczy i jeśli trzeba wyrównujemy, górę lekko obcinając.
Ponownie układamy go do obręczy - tortownicy= odkładamy na bok.
Masa mango.
Obieramy ze skóry mango i tniemy kawałek po kawałku, aż do pestki.
Cały miąższ przekładamy do garnuszka + sok z cytryny = blendujemy na gładką masę.
Dodajemy aga - aga i mieszając całość zagotowujemy.
Gotujemy ok. 2 - 3 minut.
Odstawiamy do przestudzenia.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy : twaróg + quark + cukier puder = miksujemy na mniejszych obrotach i po mału dodajemy Sah Apart. Miksujemy do zgęstnienia - jakieś 1-2 minutki.
Bierzemy po około 2 - 3 łyżki mieszanki sera i quarku i dodajemy do masy mango = całość energicznie i dokładnie mieszamy.
Całą masę mango teraz przekładamy do reszty masy twarogowej i mieszamy do połączenia.
Rozprowadzamy po spodzie biszkoptowym i wyrównujemy.
Schładzamy w lodówce.
Przygotowujemy masę truskawkową.
Truskawki myjemy , osuszamy i  pozbawiamy szypułek.
Kroimy na mniejsze cząstki ( jeśli chcecie możecie na tym etapie także zblendować na gładko , ja jednak pozostawiam w tej masie cząstki owoców )
Całość przekładamy do garnka + cukier puder + sok z cytryny + wanilia + aga aga = mieszając zagotowujemy.
Gotujemy ok. 2 - 3 minutki.
Odstawiamy do przestudzenia.
Ubijamy śmietanę.
Łączymy delikatnie przestudzona masę truskawkową ze śmietaną.
Przelewamy na górę schłodzonego już ciasta z masą mango.
Wyrównujemy i ponownie schładzamy całość w lodówce - tym razem dobrze jest zostawić na dłużej, nawet całą noc w lodówce ( minimum 3 - 4 godziny ).
Przed podaniem wyciągamy kilka minut wcześniej aby ciasto lepiej wychodziło z formy i dekorujemy dowolnie.
Gotowe.
Mega pyszne i nie zbyt skomplikowane ciasto, które podbija serca zjadaczy :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...