Przejdź do głównej zawartości

Esencja lata - truskawka, mango i puszysty biszkopt.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Puszysty biszkopt, rozpływający się w ustach, a do tego letnie orzeźwienie w postaci dwóch, pysznych mas owocowych. Całość połączyłam w ciasto i wyczarowałam je dla moich bliskich.
Jeśli nie teraz, w sezonie czas na takie ciasto, to kiedy!
Najlepszą rekomendacją niech będzie dla Was to, iż od kiedy pierwszy raz zrobiłam tą kombinacje rodzina, znajomi i bliscy ciągle proszą mnie o upieczenie ponowne - to po prostu musi być pyszne i takie właśnie jest.
Zapraszam po przepis i gorąco zachęcam do zrobienia w domach - napewno nie będziecie żałować a może i skończy się ja u mnie, na przygotowaniu kolejnych zamówień :)).
Zapraszam.









Składniki : 



na spód biszkoptowy : 

  • 5 jajek ( pokojowa temperatura )
  • 3/4 kubka mąki pszennej
  • 1/4 kubka mączki ziemniaczanej
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub extraktu waniliowego



masa mango : 


  • 2 dojrzale mango
  • 1 opakowanie żelatyny aga - aga ( u mnie 1 opakowanie odpowiada na 500 ml masy )
  • 1/2 soku z cytryny
  • 500 g twarogu naturalnego ( gładki )
  • 500 g quarku naturalnego ( serka homogenizowanego )
  • 10 łyżek Sah - apart ( fix do śmietan i kremów zamiast żelatyny )
  • 1/2 kubka cukru pudru




masa truskawkowa : 



  • 1 kg truskawek
  • 2 opakowania żelatyny aga - aga
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 1/2 kubka cukru pudru ( w przypadku słodkich bardzo truskawek, zdecydowanie polecam mniejszą ilość cukru )
  • 1 kubek śmietany kremówki 










Sposób przygotowania : 




Z podanej ilości wychodzi mi jedna, duża tortownica 36 cm lub dwie mniejsze 18 i 20 cm.
Zaczynamy od przygotowania spodu biszkoptowego.
Przygotowujemy formę - tortownice = wykładamy dno papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C, grzanie góra - dół.
Do misy miksera wrzucamy jajka = miksujemy dość długo, na jasną, puszystą masę.
Pod koniec, cały czas miksując, dosypujemy : cukier + wanilie .
Mąki przesiewamy przez sitko i przy pomocy szpatułki całość juz tylko delikatnie mieszamy do połączenia.
Przelewamy do przygotowanej formy .
Pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej na koniec sprawdzić patyczkiem czy środek jest juz suchy.
Studzimy całkowicie.
Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, wyciągamy go z obręczy i jeśli trzeba wyrównujemy, górę lekko obcinając.
Ponownie układamy go do obręczy - tortownicy= odkładamy na bok.
Masa mango.
Obieramy ze skóry mango i tniemy kawałek po kawałku, aż do pestki.
Cały miąższ przekładamy do garnuszka + sok z cytryny = blendujemy na gładką masę.
Dodajemy aga - aga i mieszając całość zagotowujemy.
Gotujemy ok. 2 - 3 minut.
Odstawiamy do przestudzenia.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy : twaróg + quark + cukier puder = miksujemy na mniejszych obrotach i po mału dodajemy Sah Apart. Miksujemy do zgęstnienia - jakieś 1-2 minutki.
Bierzemy po około 2 - 3 łyżki mieszanki sera i quarku i dodajemy do masy mango = całość energicznie i dokładnie mieszamy.
Całą masę mango teraz przekładamy do reszty masy twarogowej i mieszamy do połączenia.
Rozprowadzamy po spodzie biszkoptowym i wyrównujemy.
Schładzamy w lodówce.
Przygotowujemy masę truskawkową.
Truskawki myjemy , osuszamy i  pozbawiamy szypułek.
Kroimy na mniejsze cząstki ( jeśli chcecie możecie na tym etapie także zblendować na gładko , ja jednak pozostawiam w tej masie cząstki owoców )
Całość przekładamy do garnka + cukier puder + sok z cytryny + wanilia + aga aga = mieszając zagotowujemy.
Gotujemy ok. 2 - 3 minutki.
Odstawiamy do przestudzenia.
Ubijamy śmietanę.
Łączymy delikatnie przestudzona masę truskawkową ze śmietaną.
Przelewamy na górę schłodzonego już ciasta z masą mango.
Wyrównujemy i ponownie schładzamy całość w lodówce - tym razem dobrze jest zostawić na dłużej, nawet całą noc w lodówce ( minimum 3 - 4 godziny ).
Przed podaniem wyciągamy kilka minut wcześniej aby ciasto lepiej wychodziło z formy i dekorujemy dowolnie.
Gotowe.
Mega pyszne i nie zbyt skomplikowane ciasto, które podbija serca zjadaczy :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...