www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Puszysty biszkopt, rozpływający się w ustach, a do tego letnie orzeźwienie w postaci dwóch, pysznych mas owocowych. Całość połączyłam w ciasto i wyczarowałam je dla moich bliskich.
Jeśli nie teraz, w sezonie czas na takie ciasto, to kiedy!
Najlepszą rekomendacją niech będzie dla Was to, iż od kiedy pierwszy raz zrobiłam tą kombinacje rodzina, znajomi i bliscy ciągle proszą mnie o upieczenie ponowne - to po prostu musi być pyszne i takie właśnie jest.
Zapraszam po przepis i gorąco zachęcam do zrobienia w domach - napewno nie będziecie żałować a może i skończy się ja u mnie, na przygotowaniu kolejnych zamówień :)).
Zapraszam.
Składniki :
na spód biszkoptowy :
- 5 jajek ( pokojowa temperatura )
- 3/4 kubka mąki pszennej
- 1/4 kubka mączki ziemniaczanej
- 1 kubek cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub extraktu waniliowego
masa mango :
- 2 dojrzale mango
- 1 opakowanie żelatyny aga - aga ( u mnie 1 opakowanie odpowiada na 500 ml masy )
- 1/2 soku z cytryny
- 500 g twarogu naturalnego ( gładki )
- 500 g quarku naturalnego ( serka homogenizowanego )
- 10 łyżek Sah - apart ( fix do śmietan i kremów zamiast żelatyny )
- 1/2 kubka cukru pudru
masa truskawkowa :
- 1 kg truskawek
- 2 opakowania żelatyny aga - aga
- 1/2 soku z cytryny
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii
- 1/2 kubka cukru pudru ( w przypadku słodkich bardzo truskawek, zdecydowanie polecam mniejszą ilość cukru )
- 1 kubek śmietany kremówki
Sposób przygotowania :
Z podanej ilości wychodzi mi jedna, duża tortownica 36 cm lub dwie mniejsze 18 i 20 cm.
Zaczynamy od przygotowania spodu biszkoptowego.
Przygotowujemy formę - tortownice = wykładamy dno papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C, grzanie góra - dół.
Do misy miksera wrzucamy jajka = miksujemy dość długo, na jasną, puszystą masę.
Pod koniec, cały czas miksując, dosypujemy : cukier + wanilie .
Mąki przesiewamy przez sitko i przy pomocy szpatułki całość juz tylko delikatnie mieszamy do połączenia.
Przelewamy do przygotowanej formy .
Pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej na koniec sprawdzić patyczkiem czy środek jest juz suchy.
Studzimy całkowicie.
Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, wyciągamy go z obręczy i jeśli trzeba wyrównujemy, górę lekko obcinając.
Ponownie układamy go do obręczy - tortownicy= odkładamy na bok.
Masa mango.
Obieramy ze skóry mango i tniemy kawałek po kawałku, aż do pestki.
Cały miąższ przekładamy do garnuszka + sok z cytryny = blendujemy na gładką masę.
Dodajemy aga - aga i mieszając całość zagotowujemy.
Gotujemy ok. 2 - 3 minut.
Odstawiamy do przestudzenia.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy : twaróg + quark + cukier puder = miksujemy na mniejszych obrotach i po mału dodajemy Sah Apart. Miksujemy do zgęstnienia - jakieś 1-2 minutki.
Bierzemy po około 2 - 3 łyżki mieszanki sera i quarku i dodajemy do masy mango = całość energicznie i dokładnie mieszamy.
Całą masę mango teraz przekładamy do reszty masy twarogowej i mieszamy do połączenia.
Rozprowadzamy po spodzie biszkoptowym i wyrównujemy.
Schładzamy w lodówce.
Przygotowujemy masę truskawkową.
Truskawki myjemy , osuszamy i pozbawiamy szypułek.
Kroimy na mniejsze cząstki ( jeśli chcecie możecie na tym etapie także zblendować na gładko , ja jednak pozostawiam w tej masie cząstki owoców )
Całość przekładamy do garnka + cukier puder + sok z cytryny + wanilia + aga aga = mieszając zagotowujemy.
Gotujemy ok. 2 - 3 minutki.
Odstawiamy do przestudzenia.
Ubijamy śmietanę.
Łączymy delikatnie przestudzona masę truskawkową ze śmietaną.
Przelewamy na górę schłodzonego już ciasta z masą mango.
Wyrównujemy i ponownie schładzamy całość w lodówce - tym razem dobrze jest zostawić na dłużej, nawet całą noc w lodówce ( minimum 3 - 4 godziny ).
Przed podaniem wyciągamy kilka minut wcześniej aby ciasto lepiej wychodziło z formy i dekorujemy dowolnie.
Gotowe.
Mega pyszne i nie zbyt skomplikowane ciasto, które podbija serca zjadaczy :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz