Przejdź do głównej zawartości

Buraczki zasmażane - dodatek do obiadu.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Gdy przychodzi jesień - spokojnie , spokojnie , wiem jeszcze mamy lato :) - zbieramy dary lata ( jak ja to nazywam ) i często zamykamy w słoikach aby przygotować na długą zimę.
Tak i ja robie co roku, kupując bliżej jesieni, większą ilość buraczków i zamykając je i konserwując na zimę w słoikach.
Dziś jednak zamierzam Was zachęci do szybkiego i sprawnego sposobu na mniejszą ilość świeżych buraczków, o które właśnie teraz nie trudno - na szybko i do obiadu.
Wyposażona w pyszne bio buraczki z grządek od tatusia ( dziękuje tatku :)) zwarta i gotowa, zaserwowałam moim domownikom, właśnie ten, dzisiejszy sposób, który przyszedł mi do głowy.
Jak wyszło ? - jak dla nas pysznie i szybko, a jeśli sami chcecie się przekonać - zachęcam gorąco do przygotowania i w Waszych domach.
Wykorzystujcie czas na świeże warzywa a najlepiej jeśli macie z własnych ogrodów i zajadajcie witaminki :)).
Zapraszam.









Składniki : 



  • ok. 1,5 kg buraczków świeżych
  • 2 - 3 czerwone, świeże papryki
  • 4 cebule
  • 4 liście laurowe
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • ok. 3 łyżek cukru ( tutaj w zależności od słodkości Waszych buraczków i Waszych upodobań )
 









Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania buraków.
Dokładnie je szorujemy i moczymy przez kilka minut, najlepiej w wypełnionym zlewie z zimną wodą.
Oczyszczone ( zostawiamy skórę ) wrzucamy do większego garnka i zalewamy zimną wodą.
Gotujemy do miękkości na mniejszym ogniu ( po wbiciu widelca przez środek - powinien bez problemu wychodzić - wtedy buraczki są dobre ).
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Zakładamy rękawiczki jednorazowe - chyba ze wolimy przebarwione przez jakiś czas dłonie.
Przy pomocy małego nożyka i rąk, usuwamy zbędną skórę, która powinna bez problemów odchodzić na tym etapie.
Tak przygotowane buraczki, zostawiamy do ostudzenia.
Gotowe, chłodne już buraczki, ścieramy na tartce o średnich oczkach ( można użyć food procesora - będzie szybciej ).
Buraczki odkładamy na chwilkę na bok.
W miedzy czasie kroimy paprykę w mniejsze paseczki.
Cebule obieramy i kroimy na małą kosteczkę.
W dużej patelni lub w dużym garnku, rozgrzewamy odrobine oliwy.
Wrzucamy: cebulkę + paprykę + sól i pieprz do smaku = smażymy całość do lekkiego zeszklenia i odparowania nadmiaru płynów.
Wlewamy odrobine wody przegotowanej + liście laurowe = mieszając gotujemy dalej, starając się zebrać wszystko co zasmażyło się na patelni i da aromaty.
Gotujemy jakieś 2 minutki, do ponownego odparowania nadmiaru płynów.
Dokładamy nasze buraczki + cukier  + sok z cytryny + sól i pieprz = ponownie wszystko zagotowujemy i gotujemy jakieś 2 - 3 minutki.
Na koniec doprawiamy, w razie konieczności, pod swój, osobisty smak i upodobania.
Gotowe.
Bardzo smaczne i zdrowe,  do tego naprawdę nie skomplikowane w przygotowaniu.
Służą jako dodatek do wszelakich dań obiadowych, zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Koniecznie spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...