Przejdź do głównej zawartości

Buraczki zasmażane - dodatek do obiadu.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Gdy przychodzi jesień - spokojnie , spokojnie , wiem jeszcze mamy lato :) - zbieramy dary lata ( jak ja to nazywam ) i często zamykamy w słoikach aby przygotować na długą zimę.
Tak i ja robie co roku, kupując bliżej jesieni, większą ilość buraczków i zamykając je i konserwując na zimę w słoikach.
Dziś jednak zamierzam Was zachęci do szybkiego i sprawnego sposobu na mniejszą ilość świeżych buraczków, o które właśnie teraz nie trudno - na szybko i do obiadu.
Wyposażona w pyszne bio buraczki z grządek od tatusia ( dziękuje tatku :)) zwarta i gotowa, zaserwowałam moim domownikom, właśnie ten, dzisiejszy sposób, który przyszedł mi do głowy.
Jak wyszło ? - jak dla nas pysznie i szybko, a jeśli sami chcecie się przekonać - zachęcam gorąco do przygotowania i w Waszych domach.
Wykorzystujcie czas na świeże warzywa a najlepiej jeśli macie z własnych ogrodów i zajadajcie witaminki :)).
Zapraszam.









Składniki : 



  • ok. 1,5 kg buraczków świeżych
  • 2 - 3 czerwone, świeże papryki
  • 4 cebule
  • 4 liście laurowe
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • ok. 3 łyżek cukru ( tutaj w zależności od słodkości Waszych buraczków i Waszych upodobań )
 









Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania buraków.
Dokładnie je szorujemy i moczymy przez kilka minut, najlepiej w wypełnionym zlewie z zimną wodą.
Oczyszczone ( zostawiamy skórę ) wrzucamy do większego garnka i zalewamy zimną wodą.
Gotujemy do miękkości na mniejszym ogniu ( po wbiciu widelca przez środek - powinien bez problemu wychodzić - wtedy buraczki są dobre ).
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Zakładamy rękawiczki jednorazowe - chyba ze wolimy przebarwione przez jakiś czas dłonie.
Przy pomocy małego nożyka i rąk, usuwamy zbędną skórę, która powinna bez problemów odchodzić na tym etapie.
Tak przygotowane buraczki, zostawiamy do ostudzenia.
Gotowe, chłodne już buraczki, ścieramy na tartce o średnich oczkach ( można użyć food procesora - będzie szybciej ).
Buraczki odkładamy na chwilkę na bok.
W miedzy czasie kroimy paprykę w mniejsze paseczki.
Cebule obieramy i kroimy na małą kosteczkę.
W dużej patelni lub w dużym garnku, rozgrzewamy odrobine oliwy.
Wrzucamy: cebulkę + paprykę + sól i pieprz do smaku = smażymy całość do lekkiego zeszklenia i odparowania nadmiaru płynów.
Wlewamy odrobine wody przegotowanej + liście laurowe = mieszając gotujemy dalej, starając się zebrać wszystko co zasmażyło się na patelni i da aromaty.
Gotujemy jakieś 2 minutki, do ponownego odparowania nadmiaru płynów.
Dokładamy nasze buraczki + cukier  + sok z cytryny + sól i pieprz = ponownie wszystko zagotowujemy i gotujemy jakieś 2 - 3 minutki.
Na koniec doprawiamy, w razie konieczności, pod swój, osobisty smak i upodobania.
Gotowe.
Bardzo smaczne i zdrowe,  do tego naprawdę nie skomplikowane w przygotowaniu.
Służą jako dodatek do wszelakich dań obiadowych, zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Koniecznie spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...