www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Za'atar - typowa przyprawa dla kuchni Arabskiej ale tez dobrze znana w kuchni Tureckiej.
Co wyróżnia i charakteryzuje tą mieszankę - przede wszystkim sezam prażony który, daje fajny, charakterystyczny smak. Poza tym mieszanka ziół, takich jak : oregano, tymianek, majeranek. Często można też spotkać w mieszance sumak który, dodaje lekko owocowy, kwaskowaty posmak, co w całości bardzo dobrze się komponuje.
Za'atar pochodzi z krajów arabskich ale dawno juz zagościł na stolach europy i jest juz dobrze znany.
Jego zastosowanie - przede wszystkim dania mięsne, czy warzywa ale także dobrze znany jest i być może mieliście okazje już go w tej formie smakować = jako pasta na chlebkach pita ( pizzerki, flatbread, piadina, tortille ).
Dlatego dziś prezentuje Wam moja domową wersje tej przyprawy i u mnie jej zastosowanie przy okazji pizzerek które są świetnym dodatkiem do zup, mięs czy dań z grilla.
Przygotowaną przyprawę możecie długi czas przechowywać w słoiczku i wykorzystywać w miarę potrzeb.
Zapraszam.
Składniki :
Przyprawa Za'atar :
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki sumaku ( możecie pominąć jeśli nie macie - dostępny w dobrze wyposażonych sklepach )
- 5 łyżek sezamu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suszonej cebulki
- 1 łyżka suszonej mięty
Pizzerki z Za'atarem :
- 1 porcja mojego standardowego ciasta na pizze - przepis podawałam tutaj : pizza ( możecie także użyć własnego, dowolnego przepisu na pizzerki czy zastąpić tortillą )
- 1 puszka ciecierzycy ( 600 g )
- 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
- ok. 7 - 8 łyżek przyprawy Za'atar ( ilość dostosujcie do Was )
- skórka i odrobina soku z cytryny
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania Za'ataru.
Najlepiej przygotować sobie czysty i wyparzony słoiczek z zamknięciem w którym przechowywać będziecie Waszą przyprawę.
Potrzebować będziecie także malaksera - food procesora.
Wrzucacie do niego : oregano + pietruszkę + bazylie + tymianek + majeranek + sumak + sól + cebulkę suszoną + mięte = miksujecie kilka sekund, odstawiacie na chwilkę na bok.
Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu - tutaj należy obserwować i mieszać, bo sezam nie może się przypalić - będzie wtedy gorzki.
Gdy sezam dostanie kolorku i zacznie pachnieć, znaczy że jest gotowy.
Dosypujecie go do reszty przypraw, do malaksera i miksujecie = jeżeli chcecie aby sezam pozostał bardziej w całości, to miksujecie dosłownie sekundę, a jeśli wolicie bardziej zblendowaną przyprawę, możecie miksować nieco dłużej.
Gotową zamykamy w przygotowanym słoiczku i zużywamy w miarę potrzeb.
Pizzerki z Za'atarem.
Do food procesora wrzucamy : odsączoną i opłukaną na sitku ciecierzycę + przyprawę Za'atar + oliwę + odrobina soku i skórka z cytryny = całość miksujemy.
Ciasto przygotowane i wyrośnięte dzielimy na mniejsze, dowolnej wielkości pizzerki i dość cienko rozwałkowujemy.
Każdą pizzerkę smarujemy porządnie przygotowaną pastą z Za'ataru i ciecierzycy.
Pieczemy ok. 15 - 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stop. C.
Na gotowo możemy jeszcze posypać odrobiną skórki z cytryny.
Pizzerki te podaje do różnego rodzaju zup, dań mięsnych czy sałat ze świeżych warzyw.
Sam Za'atar pasuje do zamarynowania wołowiny, cielęciny czy baraniny.
Dodaje go też do marynowanej fety z oliwkami.
Koniecznie spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz