Przejdź do głównej zawartości

Domowa przyprawa Za'atar i pizzerki.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Za'atar - typowa przyprawa dla kuchni Arabskiej ale tez dobrze znana w kuchni Tureckiej.
Co wyróżnia i charakteryzuje tą mieszankę - przede wszystkim sezam prażony który, daje fajny, charakterystyczny smak. Poza tym mieszanka ziół, takich jak : oregano, tymianek, majeranek. Często można też spotkać w mieszance sumak który, dodaje lekko owocowy, kwaskowaty posmak, co w całości bardzo dobrze się komponuje.
Za'atar pochodzi z krajów arabskich ale dawno juz zagościł na stolach europy i jest juz dobrze znany.
Jego zastosowanie - przede wszystkim dania mięsne, czy warzywa ale także dobrze znany jest i być może mieliście okazje już go w tej formie smakować = jako pasta na chlebkach pita ( pizzerki, flatbread, piadina, tortille ).
Dlatego dziś prezentuje Wam moja domową wersje tej przyprawy i u mnie jej zastosowanie przy okazji pizzerek które są świetnym dodatkiem do zup, mięs czy dań z grilla.
Przygotowaną przyprawę możecie długi czas przechowywać w słoiczku i wykorzystywać w miarę potrzeb.
Zapraszam.








Składniki : 



Przyprawa Za'atar : 


  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki sumaku ( możecie pominąć jeśli nie macie - dostępny w dobrze wyposażonych sklepach )
  • 5 łyżek sezamu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonej cebulki
  • 1 łyżka suszonej mięty






Pizzerki z Za'atarem


  • 1 porcja mojego standardowego ciasta na pizze - przepis podawałam tutaj : pizza ( możecie także użyć własnego, dowolnego przepisu na pizzerki czy zastąpić tortillą )
  • 1 puszka ciecierzycy ( 600 g )
  • 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ok. 7 - 8 łyżek przyprawy Za'atar ( ilość dostosujcie do Was )
  • skórka i odrobina soku z cytryny








Sposób przygotowania


Zaczynamy od przygotowania Za'ataru.
Najlepiej przygotować sobie czysty i wyparzony słoiczek z zamknięciem w którym przechowywać będziecie Waszą przyprawę.
Potrzebować będziecie także malaksera - food procesora.
Wrzucacie do niego : oregano + pietruszkę + bazylie + tymianek + majeranek + sumak + sól + cebulkę suszoną + mięte = miksujecie kilka sekund, odstawiacie na chwilkę na bok.
Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu - tutaj należy obserwować i mieszać, bo sezam nie może się przypalić - będzie wtedy gorzki.
Gdy sezam dostanie kolorku i zacznie pachnieć, znaczy że jest gotowy.
Dosypujecie go do reszty przypraw, do malaksera i miksujecie = jeżeli chcecie aby sezam pozostał bardziej w całości, to miksujecie dosłownie sekundę, a jeśli wolicie bardziej zblendowaną przyprawę, możecie miksować nieco dłużej.
Gotową zamykamy w przygotowanym słoiczku i zużywamy w miarę potrzeb.

Pizzerki z Za'atarem.
Do food procesora  wrzucamy : odsączoną i opłukaną na sitku ciecierzycę + przyprawę Za'atar + oliwę + odrobina soku i skórka z cytryny = całość miksujemy.
Ciasto przygotowane i wyrośnięte dzielimy na mniejsze, dowolnej wielkości pizzerki i dość cienko rozwałkowujemy.
Każdą pizzerkę smarujemy porządnie przygotowaną pastą z Za'ataru i ciecierzycy.
Pieczemy ok. 15 - 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stop. C.
Na gotowo możemy jeszcze posypać odrobiną skórki z cytryny.
Pizzerki te podaje do różnego rodzaju zup, dań mięsnych czy sałat ze świeżych warzyw.
Sam Za'atar pasuje do zamarynowania wołowiny, cielęciny czy baraniny.
Dodaje go też do marynowanej fety z oliwkami.
Koniecznie spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...