Przejdź do głównej zawartości

Domowa przyprawa Za'atar i pizzerki.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Za'atar - typowa przyprawa dla kuchni Arabskiej ale tez dobrze znana w kuchni Tureckiej.
Co wyróżnia i charakteryzuje tą mieszankę - przede wszystkim sezam prażony który, daje fajny, charakterystyczny smak. Poza tym mieszanka ziół, takich jak : oregano, tymianek, majeranek. Często można też spotkać w mieszance sumak który, dodaje lekko owocowy, kwaskowaty posmak, co w całości bardzo dobrze się komponuje.
Za'atar pochodzi z krajów arabskich ale dawno juz zagościł na stolach europy i jest juz dobrze znany.
Jego zastosowanie - przede wszystkim dania mięsne, czy warzywa ale także dobrze znany jest i być może mieliście okazje już go w tej formie smakować = jako pasta na chlebkach pita ( pizzerki, flatbread, piadina, tortille ).
Dlatego dziś prezentuje Wam moja domową wersje tej przyprawy i u mnie jej zastosowanie przy okazji pizzerek które są świetnym dodatkiem do zup, mięs czy dań z grilla.
Przygotowaną przyprawę możecie długi czas przechowywać w słoiczku i wykorzystywać w miarę potrzeb.
Zapraszam.








Składniki : 



Przyprawa Za'atar : 


  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki sumaku ( możecie pominąć jeśli nie macie - dostępny w dobrze wyposażonych sklepach )
  • 5 łyżek sezamu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonej cebulki
  • 1 łyżka suszonej mięty






Pizzerki z Za'atarem


  • 1 porcja mojego standardowego ciasta na pizze - przepis podawałam tutaj : pizza ( możecie także użyć własnego, dowolnego przepisu na pizzerki czy zastąpić tortillą )
  • 1 puszka ciecierzycy ( 600 g )
  • 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ok. 7 - 8 łyżek przyprawy Za'atar ( ilość dostosujcie do Was )
  • skórka i odrobina soku z cytryny








Sposób przygotowania


Zaczynamy od przygotowania Za'ataru.
Najlepiej przygotować sobie czysty i wyparzony słoiczek z zamknięciem w którym przechowywać będziecie Waszą przyprawę.
Potrzebować będziecie także malaksera - food procesora.
Wrzucacie do niego : oregano + pietruszkę + bazylie + tymianek + majeranek + sumak + sól + cebulkę suszoną + mięte = miksujecie kilka sekund, odstawiacie na chwilkę na bok.
Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu - tutaj należy obserwować i mieszać, bo sezam nie może się przypalić - będzie wtedy gorzki.
Gdy sezam dostanie kolorku i zacznie pachnieć, znaczy że jest gotowy.
Dosypujecie go do reszty przypraw, do malaksera i miksujecie = jeżeli chcecie aby sezam pozostał bardziej w całości, to miksujecie dosłownie sekundę, a jeśli wolicie bardziej zblendowaną przyprawę, możecie miksować nieco dłużej.
Gotową zamykamy w przygotowanym słoiczku i zużywamy w miarę potrzeb.

Pizzerki z Za'atarem.
Do food procesora  wrzucamy : odsączoną i opłukaną na sitku ciecierzycę + przyprawę Za'atar + oliwę + odrobina soku i skórka z cytryny = całość miksujemy.
Ciasto przygotowane i wyrośnięte dzielimy na mniejsze, dowolnej wielkości pizzerki i dość cienko rozwałkowujemy.
Każdą pizzerkę smarujemy porządnie przygotowaną pastą z Za'ataru i ciecierzycy.
Pieczemy ok. 15 - 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stop. C.
Na gotowo możemy jeszcze posypać odrobiną skórki z cytryny.
Pizzerki te podaje do różnego rodzaju zup, dań mięsnych czy sałat ze świeżych warzyw.
Sam Za'atar pasuje do zamarynowania wołowiny, cielęciny czy baraniny.
Dodaje go też do marynowanej fety z oliwkami.
Koniecznie spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...