Przejdź do głównej zawartości

Trio tortellini z sosem szpinakowym.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Dziś sposób na proste i szybkie do przygotowania danie. 
W jeden z zabieganych dni lub takich kiedy się nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni to smaczne danie jest jak najbardziej na miejscu.
Szpinak świeży i zdrowy w połączeniu z mini tortellini w trzech smakach.
Spróbujcie sami - zapraszam :).











Składniki :



  • 1 opakowanie małych tortellini ( w zasadzie dowolne ulubione - u mnie 250 g opakowanie trio ze szpinakiem , pomidorami i mięsne )
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 - 400 ml śmietany
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano sypkie
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego ( można zastąpić balsamico )
  • szczypta cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • odrobina oliwy
  • 500 g świeżych liści szpinaku















Sposób przygotowania : 







W dużym garnku zagotowujemy litr wody + sól.
Wrzucamy nasze opakowanie tortellini i gotujemy chwilkę - do uzyskania miękkości al dente.
Możecie sprawdzić na opakowaniu ile potrzebują i gotować nieco krócej.
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Odkładamy.
W miedzy czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę + drobno pokrojony czosnek = dosłownie kilka sekund.
Dorzucamy szpinak + sól + pieprz = smażymy chwilkę ok. 1 - 2 minutki. Szpinak skurczy się ale ma pozostać zielony. 
Doprawiamy skórką i sokiem z cytryny. 
Przecedzamy gotowe tortellini i wrzucamy do szpinaku.
Całość doprawiamy : śmietana + oregano + vegeta + sos sojowy + cukier = mieszamy delikatnie i gotujemy jeszcze chwilkę do lekkiego zredukowania.
W razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem oraz cytryna pod swój smak.
Gotowe.
Szybkie, smaczne i super fajne danie.
Serdecznie polecam do wypróbowania :)
Pozdrawiam serdecznie.
















www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych