Przejdź do głównej zawartości

Trio tortellini z sosem szpinakowym.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Dziś sposób na proste i szybkie do przygotowania danie. 
W jeden z zabieganych dni lub takich kiedy się nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni to smaczne danie jest jak najbardziej na miejscu.
Szpinak świeży i zdrowy w połączeniu z mini tortellini w trzech smakach.
Spróbujcie sami - zapraszam :).











Składniki :



  • 1 opakowanie małych tortellini ( w zasadzie dowolne ulubione - u mnie 250 g opakowanie trio ze szpinakiem , pomidorami i mięsne )
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 - 400 ml śmietany
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano sypkie
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego ( można zastąpić balsamico )
  • szczypta cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • odrobina oliwy
  • 500 g świeżych liści szpinaku















Sposób przygotowania : 







W dużym garnku zagotowujemy litr wody + sól.
Wrzucamy nasze opakowanie tortellini i gotujemy chwilkę - do uzyskania miękkości al dente.
Możecie sprawdzić na opakowaniu ile potrzebują i gotować nieco krócej.
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Odkładamy.
W miedzy czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę + drobno pokrojony czosnek = dosłownie kilka sekund.
Dorzucamy szpinak + sól + pieprz = smażymy chwilkę ok. 1 - 2 minutki. Szpinak skurczy się ale ma pozostać zielony. 
Doprawiamy skórką i sokiem z cytryny. 
Przecedzamy gotowe tortellini i wrzucamy do szpinaku.
Całość doprawiamy : śmietana + oregano + vegeta + sos sojowy + cukier = mieszamy delikatnie i gotujemy jeszcze chwilkę do lekkiego zredukowania.
W razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem oraz cytryna pod swój smak.
Gotowe.
Szybkie, smaczne i super fajne danie.
Serdecznie polecam do wypróbowania :)
Pozdrawiam serdecznie.
















www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...