Przejdź do głównej zawartości

Mega lody truskawkowe bez maszynki i bez mieszania :)








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com

















Witam serdecznie.


...Kto je ostatni ten piękny i gładki :) ... jeśli jeszcze macie pod ręką ostatnie zbiory truskawek to poświęćcie dosłownie kilka sekund i przygotujcie te mega lody.
Są super maślane, mocno truskawkowe a do tego nie wymagają od Was ani dodatkowego sprzętu - maszynki do lodów, ani mieszania co jakiś czas - aby nie powstały kryształki lodu.
Przed nami Weekend wiec takie małe zapasy lodów w zamrażalkach są w sam raz :).
Jeśli chcecie możecie zrobić je w wersji dla dorosłych z odrobiną alkoholu.
Jeśli dla dzieci to oczywiście pomijamy alkohol i zostawiamy według przepisu. 
Zdrowe, domowe i bez niepotrzebnych konserwantów, zbytecznych barwników i całej chemii.
Koniecznie musicie spróbować!
Zapraszam. 














Składniki : 





  • 400 g mleka kondensowanego ( 1 puszka )
  • 200 g śmietany kremówki 36 %
  • 500 g świeżych truskawek
  • opcjonalnie odrobina alkoholu ( w wersji dla dorosłych - ok. 2 łyżek )













Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od tego ze przygotowujemy dowolne pudełko z zamknięciem do zamrażania lub pojemniki do lodów typu lody na patyku. U mnie wychodzi z tego przepisu jedno pudełko litrowe lodów plus 6 szt. lodów na patyku. Tutaj możecie sami przygotować dowolne pojemniki.
Pojemniki przygotowane odkładamy na bok.
Truskawki myjemy i osuszamy. Pozbawiamy szypułki.
Wrzucamy do miski i blendujemy. Odkładamy na bok.
Do misy miksera wlewamy zimną śmietanę kremówkę i miksujemy na sztywno.
Dokładamy mleczko kondensowane + masę z truskawek = całość delikatnie łączymy.
Gotowa masę przelewamy do przygotowanych foremek.
Wkładamy do zamrażalki na przynajmniej  6 godzin.
Lody będą bardzo fajne w nakładaniu i naprawdę mega kremowe.
Koniecznie spróbujcie!
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...