Przejdź do głównej zawartości

Mega lody truskawkowe bez maszynki i bez mieszania :)








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com

















Witam serdecznie.


...Kto je ostatni ten piękny i gładki :) ... jeśli jeszcze macie pod ręką ostatnie zbiory truskawek to poświęćcie dosłownie kilka sekund i przygotujcie te mega lody.
Są super maślane, mocno truskawkowe a do tego nie wymagają od Was ani dodatkowego sprzętu - maszynki do lodów, ani mieszania co jakiś czas - aby nie powstały kryształki lodu.
Przed nami Weekend wiec takie małe zapasy lodów w zamrażalkach są w sam raz :).
Jeśli chcecie możecie zrobić je w wersji dla dorosłych z odrobiną alkoholu.
Jeśli dla dzieci to oczywiście pomijamy alkohol i zostawiamy według przepisu. 
Zdrowe, domowe i bez niepotrzebnych konserwantów, zbytecznych barwników i całej chemii.
Koniecznie musicie spróbować!
Zapraszam. 














Składniki : 





  • 400 g mleka kondensowanego ( 1 puszka )
  • 200 g śmietany kremówki 36 %
  • 500 g świeżych truskawek
  • opcjonalnie odrobina alkoholu ( w wersji dla dorosłych - ok. 2 łyżek )













Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od tego ze przygotowujemy dowolne pudełko z zamknięciem do zamrażania lub pojemniki do lodów typu lody na patyku. U mnie wychodzi z tego przepisu jedno pudełko litrowe lodów plus 6 szt. lodów na patyku. Tutaj możecie sami przygotować dowolne pojemniki.
Pojemniki przygotowane odkładamy na bok.
Truskawki myjemy i osuszamy. Pozbawiamy szypułki.
Wrzucamy do miski i blendujemy. Odkładamy na bok.
Do misy miksera wlewamy zimną śmietanę kremówkę i miksujemy na sztywno.
Dokładamy mleczko kondensowane + masę z truskawek = całość delikatnie łączymy.
Gotowa masę przelewamy do przygotowanych foremek.
Wkładamy do zamrażalki na przynajmniej  6 godzin.
Lody będą bardzo fajne w nakładaniu i naprawdę mega kremowe.
Koniecznie spróbujcie!
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...