www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś zapraszam i zachęcam na wytrawne muffiny.
Na blogu już przestawiałam wersje z kawałkami kurczaka ( przepis tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/06/muffiny-na-wytrawnie.html ) wiec teraz wersja dla wegetarian lub po prostu wersja bez mięsna.
Oby dwie wersje bardzo fajnie smakują , robi się je w kilka minut i nadają się zarówno do pysznego śniadanka czy na piknik czy to na wyjazd - na drogę - zamiast kanapek, a także jako dodatek do grilla i dan typu szwedzki stół.
Właściwie u mnie nawet do plecaka na drugie śniadanie dla dzieci.
Poświęćcie kilka chwil i cieszcie się ich domowym smakiem :).
Zapraszam.
Składniki :
- 1 kubek mąki
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta cukru
- 2 jajka
- 1/2 kubka oleju
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 2 małe opakowania jogurtu greckiego ( u mnie każde po 150 g )
- szczypta prażonej cebulki ( opcjonalnie - po prostu nadaje fajny smak i miałam pod ręką )
- 1 cebula
- garść świeżego szczypiorku
- 1 papryka czerwona duża
- 1 ogórek świeży
- 150 g fety
- kilka drobno posiekanych suszonych pomidorów ( opcjonalnie )
- garść czarnych oliwek ( bez pestek )
Sposób przygotowania :
Z podanych proporcji wychodzi mi ok. 18 szt. Tutaj zależy od wielkości muffin - foremek.
Zaczynamy od przygotowania wszystkich dodatków.
Ogórek myjemy, obieramy i wydrążamy miękki miąższ.
Kroimy go na drobną kosteczkę + odrobina soli = układamy na sitku i zostawiamy aby puścił nadmiar soków.
W miedzy czasie myjemy i kroimy na drobna kosteczkę paprykę czerwona = odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pościła nadmiar wody.
Cebule kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie oliwy na patelni + odrobina soli i pieprzu + oregano = całość studzimy.
Jeśli dodajemy to teraz kroimy na drobno suszone pomidory i oliwki.
Drobno kroimy szczypiorek. Odkładamy na bok.
Fetę kroimy na małą kosteczkę . Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Formy do muffinek natłuszczamy i oprószamy mąką - jeśli chcemy możemy zastosować papierowe papilotki.
Do dużej miski wrzucamy : mąkę + płatki owsiane + zioła prowansalskie + sól + oregano + cukier + proszek do pieczenia + prażoną cebulkę = całość mieszamy.
Dokładamy : odsączony ogórek + odsączoną paprykę + suszone pomidory + oliwki + szczypiorek + cebulkę smażoną + fetę = całość delikatnie mieszamy aby poszczególne kawałki obtoczyły się w mące.
W miseczce obok łączymy mokre składniki : jajka + jogurt + olej = całość mieszamy.
Dolewamy mokre do suchych składników i mieszamy całość delikatnie, tylko do połączenia.
Porcjujemy do przygotowanych foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.
Gotowe - szybkie , aromatyczne i zdrowe przekąski :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz