Przejdź do głównej zawartości

Muffiny na przekąskę - wersja wegetariańska.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Dziś zapraszam i zachęcam na wytrawne muffiny. 
Na blogu już przestawiałam wersje z kawałkami kurczaka ( przepis tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/06/muffiny-na-wytrawnie.html  )  wiec teraz wersja dla wegetarian lub po prostu wersja bez mięsna.
Oby dwie wersje bardzo fajnie smakują , robi się je w kilka minut i nadają się zarówno do pysznego śniadanka czy na piknik czy to na wyjazd - na drogę - zamiast kanapek, a także jako dodatek do grilla i dan typu szwedzki stół.
Właściwie u mnie nawet do plecaka na drugie śniadanie dla dzieci.
Poświęćcie kilka chwil i cieszcie się ich domowym smakiem :).
Zapraszam.













Składniki : 




  • 1 kubek mąki
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka oleju
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 2 małe opakowania jogurtu greckiego ( u mnie każde po 150 g )
  • szczypta prażonej cebulki ( opcjonalnie - po prostu nadaje fajny smak i miałam pod ręką )
  • 1 cebula 
  • garść świeżego szczypiorku
  • 1 papryka czerwona duża 
  • 1 ogórek świeży
  • 150 g fety
  • kilka drobno posiekanych suszonych pomidorów ( opcjonalnie )
  • garść czarnych oliwek ( bez pestek )












Sposób przygotowania : 




Z podanych proporcji wychodzi mi ok. 18 szt. Tutaj zależy od wielkości muffin - foremek.
Zaczynamy od przygotowania wszystkich dodatków.
Ogórek myjemy, obieramy i wydrążamy miękki miąższ.
Kroimy go na drobną kosteczkę + odrobina soli = układamy na sitku i zostawiamy aby puścił nadmiar soków.
W miedzy czasie myjemy i kroimy na drobna kosteczkę paprykę czerwona = odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pościła nadmiar wody.
Cebule kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie oliwy na patelni + odrobina soli i pieprzu + oregano = całość studzimy.
Jeśli dodajemy to teraz kroimy na drobno suszone pomidory i oliwki.
Drobno kroimy szczypiorek. Odkładamy na bok.
Fetę kroimy na małą kosteczkę . Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Formy do muffinek natłuszczamy i oprószamy mąką - jeśli chcemy możemy zastosować papierowe papilotki.
Do dużej miski wrzucamy : mąkę + płatki owsiane + zioła prowansalskie + sól + oregano + cukier + proszek do pieczenia + prażoną cebulkę = całość mieszamy.
Dokładamy : odsączony ogórek + odsączoną paprykę + suszone pomidory + oliwki + szczypiorek  + cebulkę smażoną + fetę = całość delikatnie mieszamy aby poszczególne kawałki obtoczyły się w mące.
W miseczce obok łączymy mokre składniki : jajka + jogurt + olej = całość mieszamy.
Dolewamy mokre do suchych składników i mieszamy całość delikatnie, tylko do połączenia.
Porcjujemy do przygotowanych foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.
Gotowe - szybkie , aromatyczne i zdrowe przekąski :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...