Przejdź do głównej zawartości

Muffiny na przekąskę - wersja wegetariańska.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Dziś zapraszam i zachęcam na wytrawne muffiny. 
Na blogu już przestawiałam wersje z kawałkami kurczaka ( przepis tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/06/muffiny-na-wytrawnie.html  )  wiec teraz wersja dla wegetarian lub po prostu wersja bez mięsna.
Oby dwie wersje bardzo fajnie smakują , robi się je w kilka minut i nadają się zarówno do pysznego śniadanka czy na piknik czy to na wyjazd - na drogę - zamiast kanapek, a także jako dodatek do grilla i dan typu szwedzki stół.
Właściwie u mnie nawet do plecaka na drugie śniadanie dla dzieci.
Poświęćcie kilka chwil i cieszcie się ich domowym smakiem :).
Zapraszam.













Składniki : 




  • 1 kubek mąki
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka oleju
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 2 małe opakowania jogurtu greckiego ( u mnie każde po 150 g )
  • szczypta prażonej cebulki ( opcjonalnie - po prostu nadaje fajny smak i miałam pod ręką )
  • 1 cebula 
  • garść świeżego szczypiorku
  • 1 papryka czerwona duża 
  • 1 ogórek świeży
  • 150 g fety
  • kilka drobno posiekanych suszonych pomidorów ( opcjonalnie )
  • garść czarnych oliwek ( bez pestek )












Sposób przygotowania : 




Z podanych proporcji wychodzi mi ok. 18 szt. Tutaj zależy od wielkości muffin - foremek.
Zaczynamy od przygotowania wszystkich dodatków.
Ogórek myjemy, obieramy i wydrążamy miękki miąższ.
Kroimy go na drobną kosteczkę + odrobina soli = układamy na sitku i zostawiamy aby puścił nadmiar soków.
W miedzy czasie myjemy i kroimy na drobna kosteczkę paprykę czerwona = odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pościła nadmiar wody.
Cebule kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie oliwy na patelni + odrobina soli i pieprzu + oregano = całość studzimy.
Jeśli dodajemy to teraz kroimy na drobno suszone pomidory i oliwki.
Drobno kroimy szczypiorek. Odkładamy na bok.
Fetę kroimy na małą kosteczkę . Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Formy do muffinek natłuszczamy i oprószamy mąką - jeśli chcemy możemy zastosować papierowe papilotki.
Do dużej miski wrzucamy : mąkę + płatki owsiane + zioła prowansalskie + sól + oregano + cukier + proszek do pieczenia + prażoną cebulkę = całość mieszamy.
Dokładamy : odsączony ogórek + odsączoną paprykę + suszone pomidory + oliwki + szczypiorek  + cebulkę smażoną + fetę = całość delikatnie mieszamy aby poszczególne kawałki obtoczyły się w mące.
W miseczce obok łączymy mokre składniki : jajka + jogurt + olej = całość mieszamy.
Dolewamy mokre do suchych składników i mieszamy całość delikatnie, tylko do połączenia.
Porcjujemy do przygotowanych foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.
Gotowe - szybkie , aromatyczne i zdrowe przekąski :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych