Przejdź do głównej zawartości

Muffiny na przekąskę - wersja wegetariańska.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Dziś zapraszam i zachęcam na wytrawne muffiny. 
Na blogu już przestawiałam wersje z kawałkami kurczaka ( przepis tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/06/muffiny-na-wytrawnie.html  )  wiec teraz wersja dla wegetarian lub po prostu wersja bez mięsna.
Oby dwie wersje bardzo fajnie smakują , robi się je w kilka minut i nadają się zarówno do pysznego śniadanka czy na piknik czy to na wyjazd - na drogę - zamiast kanapek, a także jako dodatek do grilla i dan typu szwedzki stół.
Właściwie u mnie nawet do plecaka na drugie śniadanie dla dzieci.
Poświęćcie kilka chwil i cieszcie się ich domowym smakiem :).
Zapraszam.













Składniki : 




  • 1 kubek mąki
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka oleju
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 2 małe opakowania jogurtu greckiego ( u mnie każde po 150 g )
  • szczypta prażonej cebulki ( opcjonalnie - po prostu nadaje fajny smak i miałam pod ręką )
  • 1 cebula 
  • garść świeżego szczypiorku
  • 1 papryka czerwona duża 
  • 1 ogórek świeży
  • 150 g fety
  • kilka drobno posiekanych suszonych pomidorów ( opcjonalnie )
  • garść czarnych oliwek ( bez pestek )












Sposób przygotowania : 




Z podanych proporcji wychodzi mi ok. 18 szt. Tutaj zależy od wielkości muffin - foremek.
Zaczynamy od przygotowania wszystkich dodatków.
Ogórek myjemy, obieramy i wydrążamy miękki miąższ.
Kroimy go na drobną kosteczkę + odrobina soli = układamy na sitku i zostawiamy aby puścił nadmiar soków.
W miedzy czasie myjemy i kroimy na drobna kosteczkę paprykę czerwona = odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pościła nadmiar wody.
Cebule kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie oliwy na patelni + odrobina soli i pieprzu + oregano = całość studzimy.
Jeśli dodajemy to teraz kroimy na drobno suszone pomidory i oliwki.
Drobno kroimy szczypiorek. Odkładamy na bok.
Fetę kroimy na małą kosteczkę . Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Formy do muffinek natłuszczamy i oprószamy mąką - jeśli chcemy możemy zastosować papierowe papilotki.
Do dużej miski wrzucamy : mąkę + płatki owsiane + zioła prowansalskie + sól + oregano + cukier + proszek do pieczenia + prażoną cebulkę = całość mieszamy.
Dokładamy : odsączony ogórek + odsączoną paprykę + suszone pomidory + oliwki + szczypiorek  + cebulkę smażoną + fetę = całość delikatnie mieszamy aby poszczególne kawałki obtoczyły się w mące.
W miseczce obok łączymy mokre składniki : jajka + jogurt + olej = całość mieszamy.
Dolewamy mokre do suchych składników i mieszamy całość delikatnie, tylko do połączenia.
Porcjujemy do przygotowanych foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.
Gotowe - szybkie , aromatyczne i zdrowe przekąski :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...