Przejdź do głównej zawartości

Blondies z białą czekoladą.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.


Wilgotne, słodkie, bardzo puszyste i bardzo fajne szybkie do zrobienia ciasto. Mam dziś dla Was blondies . Jeśli ktoś zna smak już z ciemna czekoladą brownies to czas najwyższy na ucztę z białą czekoladą i właśnie dzisiejsze blondies :).
Jego przygotowanie super szybkie i przyjemne sprawi ze i Wy będziecie zadowolenie - bo nie zajmie Wam wiele czasu - i Wasi goście - będą zachwyceni smakiem który rozpływa się w ustach i kusi na kolejny kawałek.
Zapraszam serdecznie.














Składniki : 




  • ok. 50 g białej dobrej jakości czekolady ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasto może dać więcej)
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/4 kubka maki
  • szczypta soli
  • 5 -6 łyżek mleka 










Sposób przygotowania : 





Czekoladę kroimy na drobną cząstkę - odkładamy na bok do naczynia.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę mniejszą z podwyższonymi bokami ( u mnie 25 cm na 25 cm ). Wykładamy papierem do pieczenia zostawiając najlepiej papier także po bokach - lepiej się wyciąga całość. Odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + cukier = miksujemy na puszysta , jasna masę.
Dokładamy : jajko + wanilie = miksujemy dalej.
W miseczce obok łączymy suche składniki : mąka + proszek do pieczenia + sól.
Do miksera z mokrymi składnikami dokładamy suche składniki i mieszamy do połączenia - nie zbyt długo.
Na koniec dosypujemy czekoladę białą i mleko = mieszamy  już tylko szpatułką do połączenia.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy środek jest suchy i ciasto tym samym jest gotowe.
Studzimy.
Kroimy w dowolne kawałki.
Bardzo pysznie smakuje podane w towarzystwie gałki lodów waniliowych :))
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...