Przejdź do głównej zawartości

Blondies z białą czekoladą.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.


Wilgotne, słodkie, bardzo puszyste i bardzo fajne szybkie do zrobienia ciasto. Mam dziś dla Was blondies . Jeśli ktoś zna smak już z ciemna czekoladą brownies to czas najwyższy na ucztę z białą czekoladą i właśnie dzisiejsze blondies :).
Jego przygotowanie super szybkie i przyjemne sprawi ze i Wy będziecie zadowolenie - bo nie zajmie Wam wiele czasu - i Wasi goście - będą zachwyceni smakiem który rozpływa się w ustach i kusi na kolejny kawałek.
Zapraszam serdecznie.














Składniki : 




  • ok. 50 g białej dobrej jakości czekolady ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasto może dać więcej)
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/4 kubka maki
  • szczypta soli
  • 5 -6 łyżek mleka 










Sposób przygotowania : 





Czekoladę kroimy na drobną cząstkę - odkładamy na bok do naczynia.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę mniejszą z podwyższonymi bokami ( u mnie 25 cm na 25 cm ). Wykładamy papierem do pieczenia zostawiając najlepiej papier także po bokach - lepiej się wyciąga całość. Odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + cukier = miksujemy na puszysta , jasna masę.
Dokładamy : jajko + wanilie = miksujemy dalej.
W miseczce obok łączymy suche składniki : mąka + proszek do pieczenia + sól.
Do miksera z mokrymi składnikami dokładamy suche składniki i mieszamy do połączenia - nie zbyt długo.
Na koniec dosypujemy czekoladę białą i mleko = mieszamy  już tylko szpatułką do połączenia.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy środek jest suchy i ciasto tym samym jest gotowe.
Studzimy.
Kroimy w dowolne kawałki.
Bardzo pysznie smakuje podane w towarzystwie gałki lodów waniliowych :))
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych