Przejdź do głównej zawartości

Blondies z białą czekoladą.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.


Wilgotne, słodkie, bardzo puszyste i bardzo fajne szybkie do zrobienia ciasto. Mam dziś dla Was blondies . Jeśli ktoś zna smak już z ciemna czekoladą brownies to czas najwyższy na ucztę z białą czekoladą i właśnie dzisiejsze blondies :).
Jego przygotowanie super szybkie i przyjemne sprawi ze i Wy będziecie zadowolenie - bo nie zajmie Wam wiele czasu - i Wasi goście - będą zachwyceni smakiem który rozpływa się w ustach i kusi na kolejny kawałek.
Zapraszam serdecznie.














Składniki : 




  • ok. 50 g białej dobrej jakości czekolady ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasto może dać więcej)
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/4 kubka maki
  • szczypta soli
  • 5 -6 łyżek mleka 










Sposób przygotowania : 





Czekoladę kroimy na drobną cząstkę - odkładamy na bok do naczynia.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę mniejszą z podwyższonymi bokami ( u mnie 25 cm na 25 cm ). Wykładamy papierem do pieczenia zostawiając najlepiej papier także po bokach - lepiej się wyciąga całość. Odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + cukier = miksujemy na puszysta , jasna masę.
Dokładamy : jajko + wanilie = miksujemy dalej.
W miseczce obok łączymy suche składniki : mąka + proszek do pieczenia + sól.
Do miksera z mokrymi składnikami dokładamy suche składniki i mieszamy do połączenia - nie zbyt długo.
Na koniec dosypujemy czekoladę białą i mleko = mieszamy  już tylko szpatułką do połączenia.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy środek jest suchy i ciasto tym samym jest gotowe.
Studzimy.
Kroimy w dowolne kawałki.
Bardzo pysznie smakuje podane w towarzystwie gałki lodów waniliowych :))
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...