Witam serdecznie.
Jesienna tarta dyniowa czyli pochodzące ze Stanów Zjednoczonych - Pumpkin Pie.
To oni podobno wymyślili ciasto z dynią i było przez nich, a właściwie jest do dziś dnia, celebrowane w Halloween, Dzień Dziękczynienia czy jak u nas Święta Bożego Narodzenia.
W zasadzie to bardzo proste ciasto- z ciasta kruchego jako spodu i nadzienia w postacie musu z dyni i przypraw korzennych.
Bardzo łatwo je zrobić i jest naprawdę godne przygotowania. Oczywiście każdy ma swoja wersje i dlatego dziś przybliżę Wam moja, która najbardziej lubię.
Zapraszam.
Składniki :
Ciasto kruche :
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 50 g cukru białego
- 50 g cukru brązowego
- 2 żółtka
- odrobina przyprawy Pumpkin Spice (przyprawa korzenna)
- odrobina ekstraktu z wanili
nadzienie :
- 1 kubek (250 g) musu jabłkowego (u mnie domowej roboty - przepis tutaj - użyć możecie dowolnego, ulubionego)
- 1 kubek (250g) musu z dyni (nie słodzony)
- 3 jajka
- 250 g mleczka kondensowanego
- 2 łyżeczki Pumpkin Spice
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od ciasta kruchego, bo musicie je na minimum godzinę schłodzić w lodówce.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub miksera i wyrabiamy na tzw. kruszonkę. Pod palcami zacznie Wam się pięknie sklejać. To moment, aby całość w rękach uformować w zgrabną kule i zawinąć w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki i zostawiamy tak, na co najmniej godzinkę, a możecie i dłużej.
Przygotowujemy nadzienie.
Tutaj możecie użyć upieczonej dyni i ją po prostu zmiksować. Możecie także użyć gotowego musu z dyni. Ważne jest w tym przypadku, aby gotowy mus nie miał cukru - była to, po prostu dynia.
Do tego przepisu, używam moich zapasów musu jabłkowego, który polecam zrobić (link do przepisu znajdziecie wyżej). Dodaje do niego także, przyprawy korzenne, co pięknie tutaj pasuje.
Możecie oczywiście użyć gotowego ale jak i wyżej tak i w tym przypadku, patrzcie proszę na skład aby był jak najbardziej naturalny.
Polecam także, jeśli macie troszkę czasu, po prostu ugotować kilka jabłek z przyprawą korzenna i cynamonem. Odparować z nadmiaru płynu i użyć do tego przepisu.
Do misy miksera wrzucamy : mus z dyni + mus z jabłek + 3 jajka + mleczko kondensowane + przyprawa pumpkin Spice + cynamon + goździki + pieprz + sól + wanilie = całość miksujemy do połączenia składników.
Odkładamy na chwilkę na bok i przygotowujemy ciasto kruche.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop.C. termoobieg (jeżeli Wasz piekarnik słabo piecze, możecie nawet nastawić na 180 stop. C.) Tutaj trzeba wziąć pod uwagę swój piekarnik, bo każdy pieczeni inaczej.
Przygotowujecie sobie foremkę do tartej.
U mnie dość duża, bo 28 cm ale możecie użyć mniejszej i ciasto będzie wyższe.
Na blacie, lekko podsypanym mąką, delikatnie rozwałkowujemy 3/4 ze schłodzonego ciasta - reszta będzie na górne dekoracje.
Jeżeli podczas rozwałkowywania ciasto będzie zbyt twarde i mocno schłodzone, wystarczy kilka chwil uformować je w rekach (nie za długo, bo nie chcemy aby było cieple - ciasto musi pozostać schłodzone).
Układamy rozwałkowane ciasto w foremce i docinamy niedoskonałość. Możecie śmiało podoklejać kawałeczki aby wyrównać brzegi.
Na tak przygotowany spód, wylewamy nasze nadzieje.
Z reszty ciasta, możecie udekorować dowolnie listki czy tak jak ja zrobiłam na halloween, dyniowe duszki.
Tutaj wszystko zależy od Waszej kreatywności.
Całość delikatnie przenosimy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 - 50 minut.
Ciasto troszkę Wam wyrośnie i stężeje.
Studzimy a jeśli wolicie schładzamy w lodówce.
Tak przygotowane ciasto jest gotowe do podania. Oczywiście możecie zaserwować gościom dodatkowo z odrobiną bitej śmietany, w towarzystwie pysznej, jesiennej kawy lub kubka gorącej czekolady. jak szalej to szaleć :).
Polecam serdecznie = jest pysznie.
Komentarze
Prześlij komentarz