Przejdź do głównej zawartości

Pumpkin Pie - pyszna, jesienna tarta dyniowa.



























 






Witam serdecznie.

Jesienna tarta dyniowa czyli pochodzące ze Stanów Zjednoczonych - Pumpkin Pie. 

To oni podobno wymyślili ciasto z dynią i było przez nich, a właściwie jest do dziś dnia, celebrowane w Halloween, Dzień Dziękczynienia czy jak u nas Święta Bożego Narodzenia.

W zasadzie to bardzo proste ciasto- z ciasta kruchego jako spodu i nadzienia w postacie musu z dyni i przypraw korzennych.

Bardzo łatwo je zrobić i jest naprawdę godne przygotowania. Oczywiście każdy ma swoja wersje i dlatego dziś przybliżę Wam moja, która najbardziej lubię.

Zapraszam.















Składniki :

Ciasto kruche :

  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru białego
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 żółtka
  • odrobina przyprawy Pumpkin Spice (przyprawa korzenna)
  • odrobina ekstraktu z wanili


nadzienie :


  • 1 kubek (250 g) musu jabłkowego (u mnie domowej roboty - przepis tutaj - użyć możecie dowolnego, ulubionego)
  • 1 kubek (250g) musu z dyni (nie słodzony)
  • 3 jajka
  • 250 g mleczka kondensowanego
  • 2 łyżeczki Pumpkin Spice
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli


















Sposób przygotowania :


Zaczynamy od ciasta kruchego, bo musicie je na minimum godzinę schłodzić w lodówce.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub miksera i wyrabiamy na tzw. kruszonkę. Pod palcami zacznie Wam się pięknie sklejać. To moment, aby całość w rękach uformować w zgrabną kule i zawinąć w folie spożywczą. 
Wkładamy do lodówki i zostawiamy tak, na co najmniej godzinkę, a możecie i dłużej.

Przygotowujemy nadzienie.

Tutaj możecie użyć upieczonej dyni i ją po prostu zmiksować. Możecie także użyć gotowego musu z dyni. Ważne jest w tym przypadku, aby gotowy mus nie miał cukru - była to, po prostu dynia.

Do tego przepisu, używam moich zapasów musu jabłkowego, który polecam zrobić (link do przepisu znajdziecie wyżej). Dodaje do niego także, przyprawy korzenne, co pięknie tutaj pasuje.
Możecie oczywiście użyć gotowego ale jak i wyżej tak i w tym przypadku, patrzcie proszę na skład aby był jak najbardziej naturalny.
Polecam także, jeśli macie troszkę czasu, po prostu ugotować kilka jabłek z przyprawą korzenna i cynamonem. Odparować z nadmiaru płynu i użyć do tego przepisu.

Do misy miksera wrzucamy : mus z dyni + mus z jabłek + 3 jajka + mleczko kondensowane + przyprawa pumpkin Spice + cynamon + goździki + pieprz + sól + wanilie = całość miksujemy do połączenia składników.

Odkładamy na chwilkę na bok i przygotowujemy ciasto kruche.

Piekarnik nastawiamy na 170 stop.C. termoobieg (jeżeli Wasz piekarnik słabo piecze, możecie nawet nastawić na 180 stop. C.) Tutaj trzeba wziąć pod uwagę swój piekarnik, bo każdy pieczeni inaczej.

Przygotowujecie sobie foremkę do tartej. 
U mnie dość duża, bo 28 cm ale możecie użyć mniejszej i ciasto będzie wyższe.

Na blacie, lekko podsypanym mąką, delikatnie rozwałkowujemy 3/4 ze schłodzonego ciasta - reszta będzie na górne dekoracje.
Jeżeli podczas rozwałkowywania ciasto będzie zbyt twarde i mocno schłodzone, wystarczy kilka chwil uformować je w rekach (nie za długo, bo nie chcemy aby było cieple - ciasto musi pozostać schłodzone).
Układamy rozwałkowane ciasto w foremce i docinamy niedoskonałość. Możecie śmiało podoklejać kawałeczki aby wyrównać brzegi.
Na tak przygotowany spód, wylewamy nasze nadzieje.
Z reszty ciasta, możecie udekorować dowolnie listki czy tak jak ja zrobiłam na halloween, dyniowe duszki.
Tutaj wszystko zależy od Waszej kreatywności.

Całość delikatnie przenosimy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 - 50 minut.
Ciasto troszkę Wam wyrośnie i stężeje.

Studzimy a jeśli wolicie schładzamy w lodówce.

Tak przygotowane ciasto jest gotowe do podania. Oczywiście możecie zaserwować gościom dodatkowo z odrobiną bitej śmietany, w towarzystwie pysznej, jesiennej kawy lub kubka gorącej czekolady. jak szalej to szaleć :).


Polecam serdecznie = jest pysznie.








































Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...