- 8 kg jabłek twardych i kwaśnych ( waga nie obranych )
- 2 kg cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 5 łyżek przyprawa Pumpkin Spice ( możecie zastąpić przyprawą korzenną )
- 4 laski cynamonu
- 5 goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 pomarańcze ( sok i skóra )
Sposób przygotowania :
Pamiętajcie, że proporcje musicie po prostu zmniejszyć jeśli będziecie mieli mniejszą ilość jabłek.
Z tej ilości wyjdzie Wam ok. 15 słoiczków takich po dżemach = konfiturach.
Zaczynamy od umycia obrania i pokrojenia w duży garnek jabłek.
Często robię tak, że małe jabłka, które są twarde i mają cieniutką skórkę, zostawiam w raz z nią, dla lepszego smaku ale dosłownie kilka. Resztę jabłek obieram normalnie ze skóry.
Możecie też skropić w trakcie obierania, odrobina soku z cytryny ale nie jest to konieczne.
Obrane i pokrojone jabłka zasypujemy cukrem + skórka i sok z pomarańczy + pumpkin Spice + cynamon + cukier waniliowy + goździki + laski cynamonu + anyż ( te ostatnie możecie włożyć do gazy opatrunkowej lub filtra do herbaty, to będzie Wam potem łatwo wyjąć ).
Wszystko dobrze mieszamy i na dno garnka dodajemy odrobine wody ( jakieś 1/2 kubka, tak żeby nic Wam się nie przypaliło )
Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Zajmie Wam to jakieś 2 do 3 godzinek ale praktycznie nie robicie nic, tylko co jakiś czas mieszacie.
Jabłka będą się rozpadać i zamieniać w gesty mus.
Pod koniec jakieś 30 minut gotujemy bez przykrycia już aby odparował nadmiar płynów.
Tutaj zdecydujecie sami jak gesty chcecie mus ale pamiętajcie o częstym mieszaniu, bo czym gęstszy tym większe ryzyko przypalenia.
W miedzy czasie możecie sobie wyparzyć i przygotować słoiczki.
Metodę zamykania możecie wybrać sami. Ja przelewam jeszcze gotujący się mus do suchych, wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcam. Odwracam do góry dnem i zostawiam tak na noc.
Potem przechowuje w spiżarni bardzo długo.
Jeżeli chcecie, możecie oczywiście jeszcze zapasteryzować w piekarniku lub w garnku z woda wszystkie słoiczki.
Gotowe.
Pyszny mus, pełny aromatów i gotowy do różnych dań i potraw.
Warto samemu przygotować taki zapas i cieszyć się smakiem domowych wyrobów.
Możecie też podarować komuś w prezencie słoiczek takich pyszności.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz