Przejdź do głównej zawartości

Muss jabłkowy.

 










Witam serdecznie.

Dziś zapraszam na jabłka.
Jeżeli macie dostęp do sadu lub jakiegoś drzewka z jabłkami, warto teraz po nie sięgnąć, by potem cieszyć się nimi całą zimę.
Mus jabłkowy już pojawił się na moim blogu ale tym razem w nieco innej wersji.
Jeżeli lubicie tarty lub jabłeczniki albo naleśniki z farszem lub po prostu do śniadania, na chrapiącego croissanta czy rogalika, to to jest właśnie przepis dla Was.
Jest pysznie jabłkowy ale też cynamonowo, korzennie i aromatycznie.
Zapraszam po przepis.















Składniki :

  • 8 kg jabłek twardych i kwaśnych  ( waga nie obranych ) 

  • 2 kg cukru

  • 2 opakowania cukru waniliowego 

  •  1 łyżka cynamonu 

  •  5 łyżek przyprawa Pumpkin Spice ( możecie zastąpić przyprawą korzenną ) 

  •  4 laski cynamonu 

  •  5 goździków 

  •  3 gwiazdki anyżu 

  •  4 pomarańcze ( sok i skóra )




 

 





Sposób przygotowania :


Pamiętajcie, że proporcje musicie po prostu zmniejszyć jeśli będziecie mieli mniejszą ilość jabłek.

Z tej ilości wyjdzie Wam ok. 15 słoiczków takich po dżemach = konfiturach.


Zaczynamy od umycia obrania i pokrojenia w duży garnek jabłek.

Często robię tak, że małe jabłka, które są twarde i mają cieniutką skórkę, zostawiam w raz z nią, dla lepszego smaku ale dosłownie kilka. Resztę jabłek obieram normalnie ze skóry.

Możecie też skropić w trakcie obierania, odrobina soku z cytryny ale nie jest to konieczne.


Obrane i pokrojone jabłka zasypujemy cukrem + skórka i sok z pomarańczy + pumpkin Spice + cynamon + cukier waniliowy + goździki + laski cynamonu + anyż ( te ostatnie możecie włożyć do gazy opatrunkowej lub filtra do herbaty, to będzie Wam potem łatwo wyjąć ).

Wszystko dobrze mieszamy i na dno garnka dodajemy odrobine wody ( jakieś 1/2 kubka, tak żeby nic Wam się nie przypaliło )

Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Zajmie Wam to jakieś 2 do 3 godzinek ale praktycznie nie robicie nic, tylko co jakiś czas mieszacie.

Jabłka będą się rozpadać i zamieniać w gesty mus.

Pod koniec jakieś 30 minut gotujemy bez przykrycia już aby odparował nadmiar płynów.

Tutaj zdecydujecie sami jak gesty chcecie mus ale pamiętajcie o częstym mieszaniu, bo czym gęstszy tym większe ryzyko przypalenia.

W miedzy czasie możecie sobie wyparzyć i przygotować słoiczki.

Metodę zamykania możecie wybrać sami. Ja przelewam jeszcze gotujący się mus do suchych, wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcam. Odwracam do góry dnem i zostawiam tak na noc.

Potem przechowuje w spiżarni bardzo długo.

Jeżeli chcecie, możecie oczywiście jeszcze zapasteryzować w piekarniku lub w garnku z woda wszystkie słoiczki.


Gotowe.


Pyszny mus, pełny aromatów i gotowy do różnych dań i potraw.

Warto samemu przygotować taki zapas i cieszyć się smakiem domowych wyrobów.

Możecie też podarować komuś w prezencie słoiczek takich pyszności.


Polecam i pozdrawiam serdecznie.




















 


 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych