Przejdź do głównej zawartości

Muss jabłkowy.

 










Witam serdecznie.

Dziś zapraszam na jabłka.
Jeżeli macie dostęp do sadu lub jakiegoś drzewka z jabłkami, warto teraz po nie sięgnąć, by potem cieszyć się nimi całą zimę.
Mus jabłkowy już pojawił się na moim blogu ale tym razem w nieco innej wersji.
Jeżeli lubicie tarty lub jabłeczniki albo naleśniki z farszem lub po prostu do śniadania, na chrapiącego croissanta czy rogalika, to to jest właśnie przepis dla Was.
Jest pysznie jabłkowy ale też cynamonowo, korzennie i aromatycznie.
Zapraszam po przepis.















Składniki :

  • 8 kg jabłek twardych i kwaśnych  ( waga nie obranych ) 

  • 2 kg cukru

  • 2 opakowania cukru waniliowego 

  •  1 łyżka cynamonu 

  •  5 łyżek przyprawa Pumpkin Spice ( możecie zastąpić przyprawą korzenną ) 

  •  4 laski cynamonu 

  •  5 goździków 

  •  3 gwiazdki anyżu 

  •  4 pomarańcze ( sok i skóra )




 

 





Sposób przygotowania :


Pamiętajcie, że proporcje musicie po prostu zmniejszyć jeśli będziecie mieli mniejszą ilość jabłek.

Z tej ilości wyjdzie Wam ok. 15 słoiczków takich po dżemach = konfiturach.


Zaczynamy od umycia obrania i pokrojenia w duży garnek jabłek.

Często robię tak, że małe jabłka, które są twarde i mają cieniutką skórkę, zostawiam w raz z nią, dla lepszego smaku ale dosłownie kilka. Resztę jabłek obieram normalnie ze skóry.

Możecie też skropić w trakcie obierania, odrobina soku z cytryny ale nie jest to konieczne.


Obrane i pokrojone jabłka zasypujemy cukrem + skórka i sok z pomarańczy + pumpkin Spice + cynamon + cukier waniliowy + goździki + laski cynamonu + anyż ( te ostatnie możecie włożyć do gazy opatrunkowej lub filtra do herbaty, to będzie Wam potem łatwo wyjąć ).

Wszystko dobrze mieszamy i na dno garnka dodajemy odrobine wody ( jakieś 1/2 kubka, tak żeby nic Wam się nie przypaliło )

Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Zajmie Wam to jakieś 2 do 3 godzinek ale praktycznie nie robicie nic, tylko co jakiś czas mieszacie.

Jabłka będą się rozpadać i zamieniać w gesty mus.

Pod koniec jakieś 30 minut gotujemy bez przykrycia już aby odparował nadmiar płynów.

Tutaj zdecydujecie sami jak gesty chcecie mus ale pamiętajcie o częstym mieszaniu, bo czym gęstszy tym większe ryzyko przypalenia.

W miedzy czasie możecie sobie wyparzyć i przygotować słoiczki.

Metodę zamykania możecie wybrać sami. Ja przelewam jeszcze gotujący się mus do suchych, wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcam. Odwracam do góry dnem i zostawiam tak na noc.

Potem przechowuje w spiżarni bardzo długo.

Jeżeli chcecie, możecie oczywiście jeszcze zapasteryzować w piekarniku lub w garnku z woda wszystkie słoiczki.


Gotowe.


Pyszny mus, pełny aromatów i gotowy do różnych dań i potraw.

Warto samemu przygotować taki zapas i cieszyć się smakiem domowych wyrobów.

Możecie też podarować komuś w prezencie słoiczek takich pyszności.


Polecam i pozdrawiam serdecznie.




















 


 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...