Przejdź do głównej zawartości

Muss jabłkowy.

 










Witam serdecznie.

Dziś zapraszam na jabłka.
Jeżeli macie dostęp do sadu lub jakiegoś drzewka z jabłkami, warto teraz po nie sięgnąć, by potem cieszyć się nimi całą zimę.
Mus jabłkowy już pojawił się na moim blogu ale tym razem w nieco innej wersji.
Jeżeli lubicie tarty lub jabłeczniki albo naleśniki z farszem lub po prostu do śniadania, na chrapiącego croissanta czy rogalika, to to jest właśnie przepis dla Was.
Jest pysznie jabłkowy ale też cynamonowo, korzennie i aromatycznie.
Zapraszam po przepis.















Składniki :

  • 8 kg jabłek twardych i kwaśnych  ( waga nie obranych ) 

  • 2 kg cukru

  • 2 opakowania cukru waniliowego 

  •  1 łyżka cynamonu 

  •  5 łyżek przyprawa Pumpkin Spice ( możecie zastąpić przyprawą korzenną ) 

  •  4 laski cynamonu 

  •  5 goździków 

  •  3 gwiazdki anyżu 

  •  4 pomarańcze ( sok i skóra )




 

 





Sposób przygotowania :


Pamiętajcie, że proporcje musicie po prostu zmniejszyć jeśli będziecie mieli mniejszą ilość jabłek.

Z tej ilości wyjdzie Wam ok. 15 słoiczków takich po dżemach = konfiturach.


Zaczynamy od umycia obrania i pokrojenia w duży garnek jabłek.

Często robię tak, że małe jabłka, które są twarde i mają cieniutką skórkę, zostawiam w raz z nią, dla lepszego smaku ale dosłownie kilka. Resztę jabłek obieram normalnie ze skóry.

Możecie też skropić w trakcie obierania, odrobina soku z cytryny ale nie jest to konieczne.


Obrane i pokrojone jabłka zasypujemy cukrem + skórka i sok z pomarańczy + pumpkin Spice + cynamon + cukier waniliowy + goździki + laski cynamonu + anyż ( te ostatnie możecie włożyć do gazy opatrunkowej lub filtra do herbaty, to będzie Wam potem łatwo wyjąć ).

Wszystko dobrze mieszamy i na dno garnka dodajemy odrobine wody ( jakieś 1/2 kubka, tak żeby nic Wam się nie przypaliło )

Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Zajmie Wam to jakieś 2 do 3 godzinek ale praktycznie nie robicie nic, tylko co jakiś czas mieszacie.

Jabłka będą się rozpadać i zamieniać w gesty mus.

Pod koniec jakieś 30 minut gotujemy bez przykrycia już aby odparował nadmiar płynów.

Tutaj zdecydujecie sami jak gesty chcecie mus ale pamiętajcie o częstym mieszaniu, bo czym gęstszy tym większe ryzyko przypalenia.

W miedzy czasie możecie sobie wyparzyć i przygotować słoiczki.

Metodę zamykania możecie wybrać sami. Ja przelewam jeszcze gotujący się mus do suchych, wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcam. Odwracam do góry dnem i zostawiam tak na noc.

Potem przechowuje w spiżarni bardzo długo.

Jeżeli chcecie, możecie oczywiście jeszcze zapasteryzować w piekarniku lub w garnku z woda wszystkie słoiczki.


Gotowe.


Pyszny mus, pełny aromatów i gotowy do różnych dań i potraw.

Warto samemu przygotować taki zapas i cieszyć się smakiem domowych wyrobów.

Możecie też podarować komuś w prezencie słoiczek takich pyszności.


Polecam i pozdrawiam serdecznie.




















 


 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...