Witam serdecznie.
Moi drodzy, wiem że nie było mnie tutaj bardzo długo. Niestety tak to w życiu bywa, że nie zawsze wszystko układa się według planu i nie zawsze na wszystko jej czas.
Ten blog to moje dzieło i moje dziecko któremu nie zawsze mogłam poświęcić czas i energię ale nie zamierzam z niego rezygnować. Nie obiecam, że będę regularnie ale postaram się.
Dziękuję za wszystkie pozytywne słowa od Was i odwiedzanie mojej strony - BARDZO DZIEKUJE Z CAŁEGO SERCA. Zachęcam Was, do dalszego zaglądania i korzystania z moim przepisów i porad. Oczywiście zapraszam też, do komentowania i zostawiania propozycji co byście chcieli abym Wam przygotowała :).
Możecie mnie także spotkać na instagramie (m.ceglecki ) i tam zostawić wiadomości - będzie mi bardzo miło :).
Muszę przyznać, że w dzisiejszej dobie internetu i wiecznego zabiegania, podoba mi się coraz bardziej popularne celebrowanie chwili. Zaczynamy zauważać np. przemijającą jesień i co za tym idzie, chcemy doceniać te chwile chociażby dekorując jesiennie nasze domu, mieszkania. Chcemy zapalić świeczkę, usiąść przy dobrej kawie domowej roboty i cieście, którego właśnie zachęciło Was do przygotowania jakieś zdjęcie z instagrama.
Wcześniej nie było to tak popularne a większość z nas po prostu pędziła zabiegana.
Trzeba naprawdę doceniać każdą chwile w tym zabieganym świecie. Popatrzeć dookoła jak pęknie przyroda daje nam kolory i nowe pejzaże o każdej porze roku.
Jesień jest piękną, kolorową pora roku, gdzie możemy korzystać z jej zmieniających się barw aż do czasu gdzie przyjdzie piękny okres zimowy.
Korzystając z dobra natury, która przynosi o tej porze roku np. jabłka, kapustę, żurawinę czy dynie. Możemy wyczarować przepyszne ciasto z jabłkami. Możemy w chłodniejsze dni zrobić przepyszny, domowa napar z żurawiny i cytryna aby wzmocnić odporność. Przygotować kimchi domowej roboty - mega bombę witaminową i probiotyk na jesienny czas, albo pieczoną dynie - miliony sposobów na jej wykorzystanie w naszych kuchniach.
Tego jest naprawdę wiele i jeśli damy sobie czas na cieszenie się chwilą, zobaczycie jak piękne są to barwy życia.
Dziś przychodzę do Was z przepyszną kawą jesienną.
Jeśli mieliście okazje zasmakować już typowej Pumpkin Spice Latte ze Starbucksa, i zasmakowało, to tutaj
mam dla Was mega wersje i to domowej roboty.
Zapraszam.
Składniki :
na syrop dyniowy :
- 250 g musu z dyni ( używam gotowego dobrej jakości, bez cukru - możecie upiec dynie i zblendować )
- 500 g wody
- 1/2 kubka cukru białego
- 1/2 kubka cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy Pumpkin Spice - można użyć przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- szczypta goździków
- szczypta imbiru
- szczypta soli
pozostałe składniki do kawy :
- kawa czarna typ espresso
- ubite mleko lub śmietanka
- odrobina cynamonu
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania syropu dyniowego. Możecie potem go przechowywać w lodówce i wykorzystać na następne kawy, desery czy ciasta.
Do garnuszka wrzucam wszystkie składniki na syrop dyniowy i dobrze mieszamy.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Ja gotuje i tak zalecam najlepiej ok. 20 minut aż całość zgęstnieje. Możecie oczywiście gotować krucej i będzie syrop bardziej płynny.
Dla mnie taki bardziej skoncentrowany jest lepszy i mogę dodawać go o wiele mniej.
Gdy syrop jest gotowy, możemy przygotować nasze aromatyczne kawy.
Tutaj możecie zastosować ulubiona przez Was kawę rozpuszczalna albo jeśli macie express do kawy użyć go i wybrać opcje czarnej kawy typ espresso.
Gdy już macie gorąco, czarną kawę w kubku, dodajecie ok. 1- 2 łyżki waszego domowego syropu dyniowego i mieszacie całość.
Dodatkowa opcja - jeśli macie syrop barmański waniliowy, cynamonowy, orzechowy lub pumpkin Spice tez możecie teraz dodać odrobine. Nie jest to jednak konieczne.
Teraz należy spienić mleko. Oczywiście dla tych co maja express dodają mleko spienione.
Jeżeli nie macie expressu, możecie ręcznym, małym spieniaczem do mleka ubić porcje mleka albo zamienić na śmietankę ( bardziej na bogato :) i trzepaczką nawet ubić porcje śmietanki.
Porcje mleka polewamy na porcje kawy z syropem.
Na górę posypujemy odrobiną jesiennej magi czyli cynamonem i gotowe :).
Ta kawa, to Wasza chwila celebracji jesienni. Jest naprawdę pyszna, aromatyczna i warta Waszej chwili.
Możecie oczywiście przygotować więcej porcji dla gości i dodatkowo posypać mini piankami mashmallows czy wiórkami czekolady :).
Koniecznie spróbujcie - zapraszam i polecam serdecznie :).
Komentarze
Prześlij komentarz