Przejdź do głównej zawartości

Pumpkin Spice Latte - jesienna aromatyczna kawa.

 





 











Witam serdecznie.

Moi drodzy, wiem że nie było mnie tutaj bardzo długo. Niestety tak to w życiu bywa, że nie zawsze wszystko układa się według planu i nie zawsze na wszystko jej czas. 
Ten blog to moje dzieło i moje dziecko któremu nie zawsze mogłam poświęcić czas i energię ale nie zamierzam z niego rezygnować. Nie obiecam, że będę regularnie ale postaram się.
Dziękuję za wszystkie pozytywne słowa od Was i odwiedzanie mojej strony - BARDZO DZIEKUJE Z CAŁEGO SERCA. Zachęcam Was, do dalszego zaglądania i korzystania z moim przepisów i porad. Oczywiście zapraszam też, do komentowania i zostawiania propozycji co byście chcieli abym Wam przygotowała :).
Możecie mnie także spotkać na instagramie (m.ceglecki ) i tam zostawić wiadomości - będzie mi bardzo miło :).

Muszę przyznać, że w dzisiejszej dobie internetu i wiecznego zabiegania, podoba mi się coraz bardziej popularne celebrowanie chwili. Zaczynamy zauważać np. przemijającą jesień i co za tym idzie, chcemy doceniać te chwile chociażby dekorując jesiennie nasze domu, mieszkania. Chcemy zapalić świeczkę, usiąść przy dobrej kawie domowej roboty i cieście, którego właśnie zachęciło Was do przygotowania jakieś zdjęcie z instagrama. 
Wcześniej nie było to tak popularne a większość z nas po prostu pędziła zabiegana.
Trzeba naprawdę doceniać każdą chwile w tym zabieganym świecie. Popatrzeć dookoła jak pęknie przyroda daje nam kolory i nowe pejzaże o każdej porze roku.

Jesień jest piękną, kolorową pora roku, gdzie możemy korzystać z jej zmieniających się barw aż do czasu gdzie przyjdzie piękny okres zimowy.
Korzystając z dobra natury, która przynosi o tej porze roku np. jabłka, kapustę, żurawinę  czy dynie. Możemy wyczarować przepyszne ciasto z jabłkami. Możemy w chłodniejsze dni zrobić przepyszny, domowa napar z żurawiny i cytryna aby wzmocnić odporność. Przygotować kimchi domowej roboty - mega bombę witaminową i probiotyk na jesienny czas, albo pieczoną dynie - miliony sposobów na jej wykorzystanie w naszych kuchniach.
Tego jest naprawdę wiele i jeśli damy sobie czas na cieszenie się chwilą, zobaczycie jak piękne są to barwy życia.

Dziś przychodzę do Was z przepyszną kawą jesienną. 
Jeśli mieliście okazje zasmakować już typowej Pumpkin Spice Latte ze Starbucksa, i zasmakowało, to tutaj
mam dla Was mega wersje i to domowej roboty.
Zapraszam.
















Składniki :



na syrop dyniowy :  
  • 250 g musu z dyni ( używam gotowego dobrej jakości, bez cukru - możecie upiec dynie i zblendować )
  • 500 g wody 
  • 1/2 kubka cukru białego 
  • 1/2 kubka cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy Pumpkin Spice - można użyć przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu 
  • szczypta goździków 
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli 

pozostałe składniki do kawy :

  • kawa czarna typ espresso
  • ubite mleko lub śmietanka 
  • odrobina cynamonu 














Sposób przygotowania :



Zaczynamy od przygotowania syropu dyniowego. Możecie potem go przechowywać w lodówce i wykorzystać na następne kawy, desery czy ciasta.

Do garnuszka wrzucam wszystkie składniki na syrop dyniowy i dobrze mieszamy.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Ja gotuje i tak zalecam najlepiej ok. 20 minut aż całość zgęstnieje. Możecie oczywiście gotować krucej i będzie syrop bardziej płynny. 
Dla mnie taki bardziej skoncentrowany jest lepszy i mogę dodawać go o wiele mniej.


Gdy syrop jest gotowy, możemy przygotować nasze aromatyczne kawy.

Tutaj możecie zastosować ulubiona przez Was kawę rozpuszczalna albo jeśli macie express do kawy użyć go i wybrać opcje czarnej kawy typ espresso.

Gdy już macie gorąco, czarną kawę w kubku, dodajecie ok. 1- 2 łyżki waszego domowego syropu dyniowego i mieszacie całość.

Dodatkowa opcja - jeśli macie syrop barmański  waniliowy, cynamonowy, orzechowy lub pumpkin Spice tez możecie teraz dodać odrobine. Nie jest to jednak konieczne.

Teraz należy spienić mleko. Oczywiście dla tych co maja express dodają mleko spienione. 
Jeżeli nie macie expressu, możecie ręcznym, małym spieniaczem do mleka ubić porcje mleka albo zamienić na śmietankę ( bardziej na bogato :) i trzepaczką nawet ubić porcje śmietanki.

Porcje mleka polewamy na porcje kawy z syropem.

Na górę posypujemy odrobiną jesiennej magi czyli cynamonem i gotowe :).


Ta kawa, to Wasza chwila celebracji jesienni. Jest naprawdę pyszna, aromatyczna i warta Waszej chwili.

Możecie oczywiście przygotować więcej porcji dla gości i dodatkowo posypać mini piankami mashmallows czy wiórkami czekolady :).


Koniecznie spróbujcie - zapraszam i polecam serdecznie :).










































Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...