Przejdź do głównej zawartości

Orange marmalade =marmolada pomarańczowa świąteczna.














Witam serdecznie.

Czas rozpocząć grudniowe przygotowania do Świąt. Najpiękniejszego czasu w roku, przepełnionego zapachami świec, kominków, choinek i potraw pełnych smaków i aromatów, które z daleka zapraszają.
Mam dziś dla Was nie tylko esencje Świąt, zamknięta w słoiczku ale także, gotowy prezent dla wszystkich, których zechcecie obdarować i dać im możliwość przywołania Świąt, za każdym razem kiedy sięgną do słoiczka.
Dla mnie jak i pewnie dla wielu z Was, pomarańcze są nieodzownym elementem w czasie Świąt. Teraz z resztą smakują najlepiej. Postanowiłam połączyć je z aromatem cynamonu, wanilii i anyżu i tym samym stworzyć niesamowite połączenie.
Ten mały, niepozorny słoiczek, możecie wykorzystać do deski serów, gdy chcecie wyczarować coś szybkiego i pysznego dla gości. Możecie używać jako dodatek do wypieków czy domowych pralinek.
Możecie także użyć do mies czy sosów. Do tortów ... deserów a już na pewno do śniadań. Możliwości wiele a najlepsze jest to, że pięknie udekorowane, możecie podarować komuś jako wyjątkowy prezent.
Zapraszam po przepis.





Składniki : 


  • 1 kg miąższu z pomarańczy ( ok. 1,5 - 2 kg pomarańczy przed obraniem i filetowaniem )
  • opakowanie ( 500 g ) cukier zelujący 2 do 1 
  • 1 laska wanilii
  • 3 patyczki cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu




Sposób przygotowania : 


Z podanych proporcji wyjdzie Wam ok 1,5 litra marmolady. 
Dobrze jest wcześniej przygotować sobie więcej małych słoiczków, wyparzyć je i osuszyć.

Zaczynamy od pomarańczy.
Dobrze je myjemy = możemy także przelać wrzątkiem.
Przygotowujemy sobie wagę kuchenną i na niej tarujemy miskę, do której od razu będziemy wrzucać cząstki z pomarańczy.
Najpierw ścieramy do miski skórkę ( tylko cienką warstwę - pod spodem, biała będzie dawała gorzki smak ) = nie musicie ścierać z wszystkich, wystarczy z połowy pomarańczy.
Teraz ostrym nożem obieramy skórę i filetujemy sam miąższ z pomarańczy. Pozostałe błonki wyciskamy jeszcze z soku i resztę wyrzucamy.
Tak postępujemy aż uzyskamy 1 kg miąższu.

Przygotowujemy sobie garnek.
Wlewamy cały miąższ + cynamon + wanilię ( możecie przekroić na pół i lekko ponacinać ) + gwiazdki anyżu = włączamy grzanie i gotujemy na średnim ogniu ok 10 minut. Przyprawy oddadzą swoje aromaty a miąższ zacznie się ujednolicać.

Wyławiamy wszystkie przyprawy ( nie wyrzucajcie ich, możecie je jeszcze wykorzystać do innych potraw - ja laskę wanilii zawsze wkładam do domowego cukru waniliowego ).
Blenderem miksujemy delikatnie całość aby pozbyć się ewentualnie dużych cząstek.

Dosypujemy cukier zelujący i mieszając gotujemy 4 minuty ( chyba że na opakowaniu podają inaczej ).

Pozostaje tylko, nasz pyszny i aromatyczny wrzątek, przelać do słoiczków i dobrze zakręcić.
Pamiętajcie zawsze o dobrym wytarciu brzegów słoika i zakrętki = macie pewność pasteryzacji.
Ja zawsze układam jeszcze słoiki górą do dołu i zostawiam aż do ostudzenia.

Gotowe.

Marmolada po ostudzeniu będzie gotowa do użycia. 
Jeśli pięknie udekorujecie i podarujecie w prezencie, bądźcie pewni, że każdy kto otworzy ten słoiczek, będzie czuł tą magie aromatów :). Pychotka !


Polecam i pozdrawiam serdecznie.




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych