Przejdź do głównej zawartości

Orange marmalade =marmolada pomarańczowa świąteczna.














Witam serdecznie.

Czas rozpocząć grudniowe przygotowania do Świąt. Najpiękniejszego czasu w roku, przepełnionego zapachami świec, kominków, choinek i potraw pełnych smaków i aromatów, które z daleka zapraszają.
Mam dziś dla Was nie tylko esencje Świąt, zamknięta w słoiczku ale także, gotowy prezent dla wszystkich, których zechcecie obdarować i dać im możliwość przywołania Świąt, za każdym razem kiedy sięgną do słoiczka.
Dla mnie jak i pewnie dla wielu z Was, pomarańcze są nieodzownym elementem w czasie Świąt. Teraz z resztą smakują najlepiej. Postanowiłam połączyć je z aromatem cynamonu, wanilii i anyżu i tym samym stworzyć niesamowite połączenie.
Ten mały, niepozorny słoiczek, możecie wykorzystać do deski serów, gdy chcecie wyczarować coś szybkiego i pysznego dla gości. Możecie używać jako dodatek do wypieków czy domowych pralinek.
Możecie także użyć do mies czy sosów. Do tortów ... deserów a już na pewno do śniadań. Możliwości wiele a najlepsze jest to, że pięknie udekorowane, możecie podarować komuś jako wyjątkowy prezent.
Zapraszam po przepis.





Składniki : 


  • 1 kg miąższu z pomarańczy ( ok. 1,5 - 2 kg pomarańczy przed obraniem i filetowaniem )
  • opakowanie ( 500 g ) cukier zelujący 2 do 1 
  • 1 laska wanilii
  • 3 patyczki cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu




Sposób przygotowania : 


Z podanych proporcji wyjdzie Wam ok 1,5 litra marmolady. 
Dobrze jest wcześniej przygotować sobie więcej małych słoiczków, wyparzyć je i osuszyć.

Zaczynamy od pomarańczy.
Dobrze je myjemy = możemy także przelać wrzątkiem.
Przygotowujemy sobie wagę kuchenną i na niej tarujemy miskę, do której od razu będziemy wrzucać cząstki z pomarańczy.
Najpierw ścieramy do miski skórkę ( tylko cienką warstwę - pod spodem, biała będzie dawała gorzki smak ) = nie musicie ścierać z wszystkich, wystarczy z połowy pomarańczy.
Teraz ostrym nożem obieramy skórę i filetujemy sam miąższ z pomarańczy. Pozostałe błonki wyciskamy jeszcze z soku i resztę wyrzucamy.
Tak postępujemy aż uzyskamy 1 kg miąższu.

Przygotowujemy sobie garnek.
Wlewamy cały miąższ + cynamon + wanilię ( możecie przekroić na pół i lekko ponacinać ) + gwiazdki anyżu = włączamy grzanie i gotujemy na średnim ogniu ok 10 minut. Przyprawy oddadzą swoje aromaty a miąższ zacznie się ujednolicać.

Wyławiamy wszystkie przyprawy ( nie wyrzucajcie ich, możecie je jeszcze wykorzystać do innych potraw - ja laskę wanilii zawsze wkładam do domowego cukru waniliowego ).
Blenderem miksujemy delikatnie całość aby pozbyć się ewentualnie dużych cząstek.

Dosypujemy cukier zelujący i mieszając gotujemy 4 minuty ( chyba że na opakowaniu podają inaczej ).

Pozostaje tylko, nasz pyszny i aromatyczny wrzątek, przelać do słoiczków i dobrze zakręcić.
Pamiętajcie zawsze o dobrym wytarciu brzegów słoika i zakrętki = macie pewność pasteryzacji.
Ja zawsze układam jeszcze słoiki górą do dołu i zostawiam aż do ostudzenia.

Gotowe.

Marmolada po ostudzeniu będzie gotowa do użycia. 
Jeśli pięknie udekorujecie i podarujecie w prezencie, bądźcie pewni, że każdy kto otworzy ten słoiczek, będzie czuł tą magie aromatów :). Pychotka !


Polecam i pozdrawiam serdecznie.




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...