Przejdź do głównej zawartości

Weihnachtskipferl - ciasteczka Świąteczne.

















Witam serdecznie.

Weihnachtskipferl = świąteczne ciasteczka w kształcie pół księżyca, to moja wersja od tradycyjnych Vanillekipferl pochodzenia austriackiego.
Pieczenie ciasteczek i wyrobów cukierniczych typowo świątecznych, znane było juz wiele wiele lat. Typowe pół księżyce, podobno wypiekane były już co najmniej w VIII w.
Zawsze były oznaką czegoś szczególnego i wtedy jeszcze oznaką dobrobytu, ponieważ nie wszystkich było stać np. na masło czy chociażby sprowadzany cynamon - luksusową przyprawę. Mimo to ciasteczka różnego rodzaju, właśnie powstawały z tego co było, bo każdy świętował i celebrował czas Świąt.
Dlatego też u mnie, co roku, powstają różne nowe interpretacje, przepisy i propozycje, które przyjdą mi do głowy i potem przetestowane zapisuje i podaje Wam :). 
Dzisiejsza wersja jest super szybka, mega aromatyczna i krucha a do tego już teraz możecie ją przygotować i upiec, a potem przechować do Świąt ( schowajcie dobrze, bo zniknie :))).
Zastosowałam orzechy jako najważniejszy składniki, co nadaje naprawdę niepowtarzalny smak i uważam że pasuje w sam raz na Święta.
Wypróbujcie sami - zapraszam!





Składniki : 


  • 50 g uprażonych orzechów laskowych bez skórki
  • 50 g uprażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka pasty z wanilii
  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 40 g cukru białego
  • 40 g cukru muscovado
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

dodatkowo : ok. 4 pełnych łyżek cukru pudru + 1 łyżka cukru waniliowego + 1 łyżka cynamonu







Sposób przygotowania : 


Z podanych proporcji, w zależności od wielkości ciasteczek, wyjdą Wam 2-3 blachy pełne ciasteczek.

Zaczynamy od uprażenia orzechów, na suchej patelni = trwa to szybko, wiec należy obserwować i lekko mieszać. Jak tylko zaczną pachnieć i podpieką się, są gotowe.

U mnie, wszystko dzieje się szybko, w food procesorze ale możecie tylko zmiksować orzechy osobno i resztę przygotować w robocie kuchennym z końcówką, do wyrabiania ciast.

Wsypujemy orzechy i miksujemy na bardzo drobno.
Dodajemy : mąkę + sól + cukier biały + cukier muscovado + wanilię + żółtka + pokrojone w kostkę masło = miksujemy całość do połączenia.

Ciasto wyciągamy na blat, formujemy w grubszy wałek i owinięty w folię spożywczą, wkładamy do lodówki. Co najmniej 1 godzinkę.

Piekarnik nastawiamy 175 stop. C.

Przygotowujemy blaszki z papierem = ja wkładam dwie od razu, w pewnych odstępach miedzy sobą, żeby dobrze ciastka się upiekły. Możecie piec oczywiście pojedynczo.

Odcinamy po kawałku ciasta i rolujemy go na cienki, długi wałeczek.
Tniemy, jak przy robieniu kopytek, na małe kawałki.
Każdy kawałeczek, w ręku, formujemy na kulkę, potem lekko dociskając brzegi, formujemy pół księżyce.
Tak przygotowane, każde z nich, układamy w małych odstępach na blaszce.

Pieczemy ok. 10 minut - należy obserwować, ciasteczka lekko się zrumienia na brzegach ale nie będą ciemne.

Po wyciągnięciu nie dotykamy, zostawiamy najlepiej ta papierze tak jak są.

Jeszcze ciepłe natomiast, mocno oprószamy mieszanką przygotowaną z cukru pudru, cukru waniliowego i cynamonu.
Mieszankę dobrze wymieszać i przy pomocy sitka małego grubo obsypać ciasteczka.

Całość zostawić do całkowitego ostudzenia.

Gotowe. 

Potem możecie przechowywać do świąt, w puszkach lub pojemnikach z zamknięciem.
Pięknie też, jest podarować w prezencie :).
 

Życzę udanych wypieków i pozdrawiam serdecznie.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...