Przejdź do głównej zawartości

Weihnachtskipferl - ciasteczka Świąteczne.

















Witam serdecznie.

Weihnachtskipferl = świąteczne ciasteczka w kształcie pół księżyca, to moja wersja od tradycyjnych Vanillekipferl pochodzenia austriackiego.
Pieczenie ciasteczek i wyrobów cukierniczych typowo świątecznych, znane było juz wiele wiele lat. Typowe pół księżyce, podobno wypiekane były już co najmniej w VIII w.
Zawsze były oznaką czegoś szczególnego i wtedy jeszcze oznaką dobrobytu, ponieważ nie wszystkich było stać np. na masło czy chociażby sprowadzany cynamon - luksusową przyprawę. Mimo to ciasteczka różnego rodzaju, właśnie powstawały z tego co było, bo każdy świętował i celebrował czas Świąt.
Dlatego też u mnie, co roku, powstają różne nowe interpretacje, przepisy i propozycje, które przyjdą mi do głowy i potem przetestowane zapisuje i podaje Wam :). 
Dzisiejsza wersja jest super szybka, mega aromatyczna i krucha a do tego już teraz możecie ją przygotować i upiec, a potem przechować do Świąt ( schowajcie dobrze, bo zniknie :))).
Zastosowałam orzechy jako najważniejszy składniki, co nadaje naprawdę niepowtarzalny smak i uważam że pasuje w sam raz na Święta.
Wypróbujcie sami - zapraszam!





Składniki : 


  • 50 g uprażonych orzechów laskowych bez skórki
  • 50 g uprażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka pasty z wanilii
  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 40 g cukru białego
  • 40 g cukru muscovado
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

dodatkowo : ok. 4 pełnych łyżek cukru pudru + 1 łyżka cukru waniliowego + 1 łyżka cynamonu







Sposób przygotowania : 


Z podanych proporcji, w zależności od wielkości ciasteczek, wyjdą Wam 2-3 blachy pełne ciasteczek.

Zaczynamy od uprażenia orzechów, na suchej patelni = trwa to szybko, wiec należy obserwować i lekko mieszać. Jak tylko zaczną pachnieć i podpieką się, są gotowe.

U mnie, wszystko dzieje się szybko, w food procesorze ale możecie tylko zmiksować orzechy osobno i resztę przygotować w robocie kuchennym z końcówką, do wyrabiania ciast.

Wsypujemy orzechy i miksujemy na bardzo drobno.
Dodajemy : mąkę + sól + cukier biały + cukier muscovado + wanilię + żółtka + pokrojone w kostkę masło = miksujemy całość do połączenia.

Ciasto wyciągamy na blat, formujemy w grubszy wałek i owinięty w folię spożywczą, wkładamy do lodówki. Co najmniej 1 godzinkę.

Piekarnik nastawiamy 175 stop. C.

Przygotowujemy blaszki z papierem = ja wkładam dwie od razu, w pewnych odstępach miedzy sobą, żeby dobrze ciastka się upiekły. Możecie piec oczywiście pojedynczo.

Odcinamy po kawałku ciasta i rolujemy go na cienki, długi wałeczek.
Tniemy, jak przy robieniu kopytek, na małe kawałki.
Każdy kawałeczek, w ręku, formujemy na kulkę, potem lekko dociskając brzegi, formujemy pół księżyce.
Tak przygotowane, każde z nich, układamy w małych odstępach na blaszce.

Pieczemy ok. 10 minut - należy obserwować, ciasteczka lekko się zrumienia na brzegach ale nie będą ciemne.

Po wyciągnięciu nie dotykamy, zostawiamy najlepiej ta papierze tak jak są.

Jeszcze ciepłe natomiast, mocno oprószamy mieszanką przygotowaną z cukru pudru, cukru waniliowego i cynamonu.
Mieszankę dobrze wymieszać i przy pomocy sitka małego grubo obsypać ciasteczka.

Całość zostawić do całkowitego ostudzenia.

Gotowe. 

Potem możecie przechowywać do świąt, w puszkach lub pojemnikach z zamknięciem.
Pięknie też, jest podarować w prezencie :).
 

Życzę udanych wypieków i pozdrawiam serdecznie.
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...