Przejdź do głównej zawartości

Tarta podwójnie jabłkowa.














Witam serdecznie.

Jesienne jabłka - zbiory po letnim słońcu. Soczyste, kolorowe aż proszą aby coś z nich zrobić. 
Tak się akurat składa, że u mnie bardzo dużo z nich różności przygotowuje i dużo ich zjadamy. Kilka najnowszych pomysłów, juz przetestowanych, pojawi się niebawem na blogu, dlatego nie zdziwcie się że dużo z jabłek będzie - ale nie tylko :).
Dzisiejsza propozycja to pyszna tarta. Cieniutkie i kruche ciasto, a do tego soczyste, jabłkowe aromaty.
Wykorzystałam, moje domowe zapasy, na muss jabłkowy i świeże jabłka z ogrodu taty :)).
Przepis prosty i niesamowicie aromatyczny, do zrobienia  np. w nadchodzący weekend. 
Koniecznie wypróbujcie - zapraszam !





Składniki :


na ciasto : 

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła zimnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka cukru


na masę jabłkową : 

  • 1 słoiczek ( 200 - 300 g ) domowego musu jabłkowego ( przepis tutaj na mój sposób ale możecie zastąpić kupnym - uważajcie tylko aby nie zawierał zbyt dużo cukru )
  • ok. 5-6 małych jabłek ( twarde i soczyste )
  • 2 łyżki rodzinek
  • 1 mandarynka ( sok )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki amarantusowej ( ta mąka to źródło witamin, minerałów oraz białka, dlatego warto korzystać = możecie zastąpić zwykłą mąką )
  • 2 łyżki cynamonu



dodatkowo : 1 jajko do smarowania po górze ciasta.




Sposób przygotowania : 


Jeżeli, zdecydujecie się, na domowy muss jabłkowy i będziecie robić go sami, to warto go przygotować pare dni wcześniej = aromaty i smaki jeszcze będą lepsze. Zachęcam do skorzystania z mojego sposobu - link podałam wyżej.

Zaczynamy od ciasta.
Najszybsza metoda, to wszystkie składniki odmierzyć do malaksera i szybko zmiksować.
Metoda najczęściej przez nas używana, czyli ręczna : mąkę przesiać do miski + sól + cukier + jajko + wanilię + pokrojone w kosteczkę zimne masło = całość zagniatamy w miarę szybko, na ciasto.
Formujemy w plaski dysk i zawijamy w folię spożywczą. 
Schładzamy w lodówce ok. 1 godzinki.

Zabieramy się za farsz.
Przygotowujemy gotowy muss. Odstawiamy na bok.
Jabłka obieramy i kroimy w drobniejsze kawałki = wrzucamy do miski.
Do jabłek, wyciskamy sok z mandarynki = mieszamy.
Dodajemy : cukier waniliowy + cynamon + mąkę amarantusową + rodzinki = wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilkę.


Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.

Przygotowujemy sobie formę do tartej - możecie natłuścić i oprószyć mąką.

Schłodzone ciasto, wyciągamy na podsypany mąką blat i dzielimy na dwie porcje ( jedna może być troszkę większa ).
Tą większą cześć, rozwałkowujemy na cienki okrąg, dopasowując do naszej wielkości formy.
Przekładamy delikatnie ciasto i dociskamy w formie do dołu i brzegów. Nadmiar ciasta odcinamy.

Na tak przygotowany spód, wykładamy mus jabłkowy = wyrównujemy.
Dokładamy przygotowane jabłka i także wyrównujemy całość.

Teraz, rozwałkowujemy sobie pozostałą część ciasta. Możecie ją sobie zostawić tak jak jest i ułożyć na górę tartej lub możecie przy pomocy małych foremek lub wykrawaczek lekko udekorować całość.
Brzegi ciasta także wyrównujemy.

Na koniec smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy tarte do pieca.
Pieczemy ok. 45 minut. 

Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.

Możecie podawać tak jak jest lub dodatkowo, urozmaicić i zaserwować np. z sosem waniliowym lub gałką lodów :).

Gotowe.


Przepyszne aromaty jesieni - polecam!

Pozdrawiam serdecznie.



















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych