Przejdź do głównej zawartości

Tarta podwójnie jabłkowa.














Witam serdecznie.

Jesienne jabłka - zbiory po letnim słońcu. Soczyste, kolorowe aż proszą aby coś z nich zrobić. 
Tak się akurat składa, że u mnie bardzo dużo z nich różności przygotowuje i dużo ich zjadamy. Kilka najnowszych pomysłów, juz przetestowanych, pojawi się niebawem na blogu, dlatego nie zdziwcie się że dużo z jabłek będzie - ale nie tylko :).
Dzisiejsza propozycja to pyszna tarta. Cieniutkie i kruche ciasto, a do tego soczyste, jabłkowe aromaty.
Wykorzystałam, moje domowe zapasy, na muss jabłkowy i świeże jabłka z ogrodu taty :)).
Przepis prosty i niesamowicie aromatyczny, do zrobienia  np. w nadchodzący weekend. 
Koniecznie wypróbujcie - zapraszam !





Składniki :


na ciasto : 

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła zimnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka cukru


na masę jabłkową : 

  • 1 słoiczek ( 200 - 300 g ) domowego musu jabłkowego ( przepis tutaj na mój sposób ale możecie zastąpić kupnym - uważajcie tylko aby nie zawierał zbyt dużo cukru )
  • ok. 5-6 małych jabłek ( twarde i soczyste )
  • 2 łyżki rodzinek
  • 1 mandarynka ( sok )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki amarantusowej ( ta mąka to źródło witamin, minerałów oraz białka, dlatego warto korzystać = możecie zastąpić zwykłą mąką )
  • 2 łyżki cynamonu



dodatkowo : 1 jajko do smarowania po górze ciasta.




Sposób przygotowania : 


Jeżeli, zdecydujecie się, na domowy muss jabłkowy i będziecie robić go sami, to warto go przygotować pare dni wcześniej = aromaty i smaki jeszcze będą lepsze. Zachęcam do skorzystania z mojego sposobu - link podałam wyżej.

Zaczynamy od ciasta.
Najszybsza metoda, to wszystkie składniki odmierzyć do malaksera i szybko zmiksować.
Metoda najczęściej przez nas używana, czyli ręczna : mąkę przesiać do miski + sól + cukier + jajko + wanilię + pokrojone w kosteczkę zimne masło = całość zagniatamy w miarę szybko, na ciasto.
Formujemy w plaski dysk i zawijamy w folię spożywczą. 
Schładzamy w lodówce ok. 1 godzinki.

Zabieramy się za farsz.
Przygotowujemy gotowy muss. Odstawiamy na bok.
Jabłka obieramy i kroimy w drobniejsze kawałki = wrzucamy do miski.
Do jabłek, wyciskamy sok z mandarynki = mieszamy.
Dodajemy : cukier waniliowy + cynamon + mąkę amarantusową + rodzinki = wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilkę.


Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.

Przygotowujemy sobie formę do tartej - możecie natłuścić i oprószyć mąką.

Schłodzone ciasto, wyciągamy na podsypany mąką blat i dzielimy na dwie porcje ( jedna może być troszkę większa ).
Tą większą cześć, rozwałkowujemy na cienki okrąg, dopasowując do naszej wielkości formy.
Przekładamy delikatnie ciasto i dociskamy w formie do dołu i brzegów. Nadmiar ciasta odcinamy.

Na tak przygotowany spód, wykładamy mus jabłkowy = wyrównujemy.
Dokładamy przygotowane jabłka i także wyrównujemy całość.

Teraz, rozwałkowujemy sobie pozostałą część ciasta. Możecie ją sobie zostawić tak jak jest i ułożyć na górę tartej lub możecie przy pomocy małych foremek lub wykrawaczek lekko udekorować całość.
Brzegi ciasta także wyrównujemy.

Na koniec smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy tarte do pieca.
Pieczemy ok. 45 minut. 

Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.

Możecie podawać tak jak jest lub dodatkowo, urozmaicić i zaserwować np. z sosem waniliowym lub gałką lodów :).

Gotowe.


Przepyszne aromaty jesieni - polecam!

Pozdrawiam serdecznie.



















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...