Przejdź do głównej zawartości

Tarta podwójnie jabłkowa.














Witam serdecznie.

Jesienne jabłka - zbiory po letnim słońcu. Soczyste, kolorowe aż proszą aby coś z nich zrobić. 
Tak się akurat składa, że u mnie bardzo dużo z nich różności przygotowuje i dużo ich zjadamy. Kilka najnowszych pomysłów, juz przetestowanych, pojawi się niebawem na blogu, dlatego nie zdziwcie się że dużo z jabłek będzie - ale nie tylko :).
Dzisiejsza propozycja to pyszna tarta. Cieniutkie i kruche ciasto, a do tego soczyste, jabłkowe aromaty.
Wykorzystałam, moje domowe zapasy, na muss jabłkowy i świeże jabłka z ogrodu taty :)).
Przepis prosty i niesamowicie aromatyczny, do zrobienia  np. w nadchodzący weekend. 
Koniecznie wypróbujcie - zapraszam !





Składniki :


na ciasto : 

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła zimnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka cukru


na masę jabłkową : 

  • 1 słoiczek ( 200 - 300 g ) domowego musu jabłkowego ( przepis tutaj na mój sposób ale możecie zastąpić kupnym - uważajcie tylko aby nie zawierał zbyt dużo cukru )
  • ok. 5-6 małych jabłek ( twarde i soczyste )
  • 2 łyżki rodzinek
  • 1 mandarynka ( sok )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki amarantusowej ( ta mąka to źródło witamin, minerałów oraz białka, dlatego warto korzystać = możecie zastąpić zwykłą mąką )
  • 2 łyżki cynamonu



dodatkowo : 1 jajko do smarowania po górze ciasta.




Sposób przygotowania : 


Jeżeli, zdecydujecie się, na domowy muss jabłkowy i będziecie robić go sami, to warto go przygotować pare dni wcześniej = aromaty i smaki jeszcze będą lepsze. Zachęcam do skorzystania z mojego sposobu - link podałam wyżej.

Zaczynamy od ciasta.
Najszybsza metoda, to wszystkie składniki odmierzyć do malaksera i szybko zmiksować.
Metoda najczęściej przez nas używana, czyli ręczna : mąkę przesiać do miski + sól + cukier + jajko + wanilię + pokrojone w kosteczkę zimne masło = całość zagniatamy w miarę szybko, na ciasto.
Formujemy w plaski dysk i zawijamy w folię spożywczą. 
Schładzamy w lodówce ok. 1 godzinki.

Zabieramy się za farsz.
Przygotowujemy gotowy muss. Odstawiamy na bok.
Jabłka obieramy i kroimy w drobniejsze kawałki = wrzucamy do miski.
Do jabłek, wyciskamy sok z mandarynki = mieszamy.
Dodajemy : cukier waniliowy + cynamon + mąkę amarantusową + rodzinki = wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilkę.


Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.

Przygotowujemy sobie formę do tartej - możecie natłuścić i oprószyć mąką.

Schłodzone ciasto, wyciągamy na podsypany mąką blat i dzielimy na dwie porcje ( jedna może być troszkę większa ).
Tą większą cześć, rozwałkowujemy na cienki okrąg, dopasowując do naszej wielkości formy.
Przekładamy delikatnie ciasto i dociskamy w formie do dołu i brzegów. Nadmiar ciasta odcinamy.

Na tak przygotowany spód, wykładamy mus jabłkowy = wyrównujemy.
Dokładamy przygotowane jabłka i także wyrównujemy całość.

Teraz, rozwałkowujemy sobie pozostałą część ciasta. Możecie ją sobie zostawić tak jak jest i ułożyć na górę tartej lub możecie przy pomocy małych foremek lub wykrawaczek lekko udekorować całość.
Brzegi ciasta także wyrównujemy.

Na koniec smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy tarte do pieca.
Pieczemy ok. 45 minut. 

Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.

Możecie podawać tak jak jest lub dodatkowo, urozmaicić i zaserwować np. z sosem waniliowym lub gałką lodów :).

Gotowe.


Przepyszne aromaty jesieni - polecam!

Pozdrawiam serdecznie.



















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...