Przejdź do głównej zawartości

Chleb wiejski - na domowym zakwasie.














Witam serdecznie.

Dzisiaj, przychodzę do Was z pysznym, domowym pieczywem. Jeśli jeszcze nie robiliście - uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego, od domowego pieczywa. Sam zapach jaki się roznosi po domu, jest po prostu obłędny. Chrupiąca skórka i mięsisty miąższ = pycha!
Dużo osób, bardzo boi się porażki i tego, że nie wyjdzie i... to przecież dużo pracy i... czasu. 
Moim drodzy, zawsze warto zainwestować swój czas i energie, na coś dobrego. Jeżeli dobrze zorganizujecie sobie czas i zaplanujecie, to jak wszystko zapewne w życiu = nie taki diabeł straszny :).
Na moi blogu znajdziecie już różne rodzaje pieczywa i możecie do nich zaglądać i próbować - zapraszam - a TEN mój dzisiaj prezentowany, koniecznie zróbcie w Waszych domach - przekonacie się, jest tak niesamowity, że zagości u Was na dłużej.
Zapraszam.






Składniki :


na zaczyn :

  • 70 g aktywnego zakwasu ( użyłam zakwasu z mieszanki mąki typu 630 i mąki orkiszowej )
  • 200 g wody letniej
  • 200 g mąki typ 630 
  • 50 g mąki żytniej


ciasto właściwe : 

  • 620 g wody letniej
  • 360 g zaczynu
  • 740 g mąki typu 630 
  • 60 g mąki żytniej
  • 24 g soli
  • 2 g suchych drożdży ( pół łyżeczki ) 




Sposób przygotowania  :


Tak jak zawsze, zacznę od tego, że pieczenie chleba składa się z paru etapów i tak naprawdę jeśli wszystko dobrze zaplanujecie, to nie ma w tym nic trudnego oprócz trzymania się wytycznych i cierpliwości.
Zaczyn domowy, koniecznie musicie mieć przygotowany = conajmniej tygodniowy. Jak go bardzo prosto przygotować znajdziecie tutaj
Jeżeli, bardzo nie chcecie, możecie zastąpić kupnym ale najlepiej z zaprzyjaźnionego źródła albo od dobrego piekarza :).
Zrobienie zaczynu, nie jest trudne a raz zrobiony, możecie wykorzystywać cały czas do następnych wypieków. Naprawdę warto !

Cały przepis, podam Wam na przykładowym planie, który robie u siebie. Sami oczywiście podpasujcie go do swoich potrzeb.


Rano 6.oo
Zaczynamy od ostatniego dokarmienia zakwasu, już tygodniowego = odstawiam na bok.

8.oo
Wszystkie składniki zaczynu odmierzam i wrzucam do misy miksera = mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na 6 - 8 godzin - możecie zostawić w misie miksera, tylko przykryć bawełnianą ściereczką.

14.oo
Do misy miksera z zaczynem, dokładamy składniki ciasta właściwego oprócz drożdży = mieszamy do połączenia i zostawiamy na 30 minut.

14.3o
Dokładamy drożdże i wyrabiamy ciasto = ciasto będzie luźne.

14.45
Przekładamy do misy i odstawiamy na ok. 6 godzin.
Podczas tego wyrastania, co jakąś godzinę składamy ciasto = łapiemy po kawałku za brzeg ciasta, rozciągamy delikatnie do góry i składamy do środka. Tak robimy kilka krotnie.

19.oo
Po wyrastaniu, przekładamy ciasto na stolnice i jeszcze raz delikatnie składamy na 4. 
Jeżeli chcemy uzyskać, dwa mniejsze bochenki, dzielimy ciasto na pół. W przypadku jednego dużego zostawiamy.
Przy pomocy rąk formujemy zgrabny bochenek, ściągając brzegi ciasta pod spód i naciągając wierzch.
Złożeniem do góry, przekładamy do podsypanej mąką miski lub koszyczka do wyrastania ( jeśli macie ).
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.

8.oo 
Wyciągamy bochenki z lodówki - do temperatury pokojowej.
Jeszcze raz delikatnie formujemy i układamy już gładką stroną do góry. Możecie podczas przekładania, teraz, podłożyć pod bochenki papier do pieczenia = wtedy łatwiej się przenosi ciasto.

9.oo
Przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek żeliwny = jeżeli dwa bochenki to dwa mniejsze naczynia.
Piekarnik nastawiamy na 240 stop. C + nagrzewamy w raz z naczyniem i pokrywką.Uwaga żeby się nie poparzyć !

Z nagrzanego pieca, ostrożnie wyciągamy naczynie i zdejmujemy pokrywkę.
Przekładamy ciasto, w raz z papierem do pieczenia ( możecie teraz ostrym nożem lub żyletką, ciasto ponacinać ) i zamykamy naczynie.

Pieczemy 30 minut, potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.

Studzimy.

Gotowe.

Pięknie zrumienione, chrupiące i obłędnie pachnące domowe pieczywo! Jeżeli potraficie się oprzeć, poczekajcie aż ostygnie całkowicie = u nas jest to niemożliwe :).

Koniecznie zróbcie sami !

Pamiętajcie, że świeże bochenki możecie zamrozić i mieć, kiedy tylko znowu będziecie mieli na nie ochotę.


Pozdrawiam i trzymam kciuki na udane wypieki :).















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych