Przejdź do głównej zawartości

Leftovers - pyszny i szybki obiad z grillowanego kurczaka i ziemniaczków.














Witam serdecznie.

Chłodne dni nastały i wróciły do łask ciepłe, sycące posiłki. 
Wraz z wrześniem i chłodami, większości z nas kończą się urlopy i wakacje od szkół, a czas zaczyna biec znowu swoim szybkim tempem, pełnym obowiązków. Nie zawsze mamy czas, czy ochotę przy takich dniach na wymyśle i wymagające dania. Czasem chcemy szybko.
Często też zostają nam - z obiadu, mięso czy ziemniaczki, dlatego dziś moja propozycja dla Was.
U nas, lubię robić czasem więcej grillowanego kurczaka czy ziemniaczków aby właśnie na kolejny dzień, coś z takich pozostałości czyli właśnie leftovers wykombinować pysznego.
Jeśli też macie ochotę, na taki szybki, rozgrzewający i aromatyczny obiadek - zapraszam po przepis.






Składniki : 



  • 1 duża pierś grillowana z kurczaka - ok. 350 g ( u mnie marynowana wcześniej w = odrobinie sosu sojowego + mojej domowej przyprawie ziołowej + sos teriyaki + sól i pieprz = polecam tą kombinacje, bo jest u nas uwielbiana ale możecie też zamarynować pierś jak chcecie  lub użyć w tym przepisie mięsa z rosołu)
  • kilka ziemniaczków małych, wcześniej grillowanych w ziołach i czosnku ( zazwyczaj robie je w foli na grillu do obiadu, możecie zamiast użyć kilku ugotowanych w całości ziemniaków i potem pokroić na mniejsze - tutaj dodałabym jeszcze osobiście w takim układzie, dla aromatu, odrobinę suszonego tymianku )
  • garść świeżego groszku cukrowego ( jeśli nie macie, możecie zastąpić np. fasolką szparagową )
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 łyżeczki przyprawy do zup typu warzywko
  • 1 kubek wrzątku
  • 200 ml śmietany do gotowania
  • sól i pierz do smaku
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula żółta






Sposób przygotowani : 


Zaznaczę już na początku, że ten przepis możecie modyfikować pod to co macie w lodówce. U mnie też, jeśli jest pół papryki żółtej, to właśnie ją podaje ale jeśli macie czerwoną - bardzo proszę. Macie groszek, kukurydze.... lubicie z fasolka szparagową.... bardzo proszę, róbcie pod siebie.

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników i obrania i przygotowania warzyw, bo potem idzie szybciutko.

Pierś kroimy w mniejsze kawałki - plasterki.

Ziemniaki, jeśli w całości, też kroimy w części wielkości orzecha włoskiego. 

Drobno kroimy cebulę i czosnek.

Papryki kroimy w piórka.

Groszek cukrowy osobiście kroje na 2 lub trzy części - nie zbyt drobno.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju.
Wrzucamy czosnek i oby dwie cebule i smażymy chwilkę do lekkiego zrumienienia.

Dodajemy ziemniaki i dalej obsmażamy delikatnie.

Dorzucamy papryki i jeszcze chwilkę podsmażamy.

Na koniec, dokładamy pierś z kurczaka i groszek cukrowy.

Całość zalewamy wrzątkiem + śmietaną + przyprawa warzywko + sól i pierz do smaku.

Gotujemy ok. 2 - 4 minut.

Na gotowo posypujemy zdrową pietruszką.

Gotowe.


Naprawdę szybkie i pyszne danie, w którym przemycacie zdrowe warzywa i nawet niejadkowi z pewnością zasmakuje.
Koniecznie zapraszam do spróbowania.

Pozdrawiam serdecznie.












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...