Przejdź do głównej zawartości

Drożdżowe z twistem.

















Witam serdecznie.

Drożdżówki z twistem czyli pyszne, puszyste ciasto drożdżowe a w nim aromatyczne wnętrze z twarogu. 
Kolejna u mnie odmiana, na ciasto drożdżowe. Tym razem, postawiłam na twaróg z nutką wanilii i pomarańczą, która niesamowicie się tutaj sprawdziła.
Moje dzieci lubią takiego typu podwieczorki a poza tym, gdy zaczyna się szkoła, takie pyszne drugie śniadanie i przekąska w ciagu dnia - sprawdza się znakomicie.
W moim domu, próżno szukać kupnych ciast drożdżowych, czy drożdżówek  i tego typu wypieków. Powody są proste - wiem co jemy robiąc je sama, bo nie stosuje żadnych ulepszaczy itd. a po drugie, nie przechodzą nam przez gardło strasznie słodkie i plastikowe w smaku, kupne produkty.
Takie drożdżówki i wyroby domowe są naprawdę proste i warto po nie sięgać. Możecie zrobić wiekszą ilość i spokojnie zamrozić w szczelnych pojemnikach i mieć po wyjęciu świeże.
Zapraszam do pieczenia :).






Składniki : 


na ciasto : 

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 100 g cukru brązowego jasnego ( możecie zastąpić zwykłym )
  • 250 g letniego mleka
  • 1 łyżeczka - nawet 2 ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła


do farszu : 


  • 250 g twarogu zwykłego w kostce ( pełnotłusty )
  • 1 jajko
  • skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina wanilii 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego


dodatkowo : 
  • odrobina rozpuszczonego masła do posmarowania ( ok. 1 duża łyżka )
  • jeżeli lukier do ozdoby = ok. 1/2 kubka cukru pudru i kilka kropel z soku z pomarańczy - mieszamy na gęstą konsystencje.






Sposób przygotowania : 


Z tej ilości ciasta i składając ciasto tym sposobem, wyjdzie Wam 12 szt drożdżówek.

Zaczynamy od przygotowania ciasta.

Drożdże skruszamy w letnie mleko + łyżeczka cukru = całość mieszamy i odstawiamy aby zaczyn zaczął pracować.
Do miski robota kuchennego odmierzamy i przesiewamy przez sitko: mąkę + sól.
Dokładamy: brązowy cukier + wanilie + masło + jajko = dolewamy zaczyn z mleka i drożdży. Końcówką z hakiem, wyrabiamy dobre kilka minut całość, na jednolite i gładkie ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę - do podwojenia objętości.


Zabieramy się za farsz : 

Do miski wrzucamy twaróg i widelcem rozdrabniamy.
Dorzucamy pozostałe składniki : jajko + skórka z pomarańczy + cukier puder + wanilia + budyń sypki = wszystko ponownie widelcem mieszamy i łączymy.
Nie miksujemy masy nigdy mikserem ani blenderami, bo twaróg stanie się rzadki.


Przygotowujemy sobie 2 blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.


Po wyrośnięciu ciasto, wyciągamy sobie na podsypaną mąką stolnice i delikatnie, jeszcze trochę wyrabiamy w zgrabną kulę.
Dzielimy, w miarę równo, na małe części - u mnie 12 szt.
Każdą cześć, przy pomocy rąk ( przy tym cieście nie potrzeba wałka ) rozpłaszczamy i delikatnie rozciągamy na prostokąt.
Na każdy środek, łyżką, smarujemy po całej długości warstwę twarogu.
Ciasto - boki dłuższe składamy do siebie.
Trzymając, dalej za boki, delikatnie rozciągamy i przekręcamy kilka razy tworząc tzw. spiralę.
Układamy na blaszce, lekko dociskając końce aby się nie rozwinęły.
Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.

Gdy wszystkie twisty są gotowe, smarujemy je jeszcze delikatnie, odrobina rozpuszczonego masła i odstawiamy na 10 minut do wyrastania.



Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.

Drożdżówki pieczemy ok. 25 minut.

Studzimy.

Możemy dodatkowo udekorować, odrobiną lukru z pomarańczy i cukru pudru.


Gotowe.


Pachnące, puszyste i aromatyczne - nie sposób się powstrzymać. Koniecznie spróbujcie w Waszych domach = polecam :).


Pozdrawiam serdecznie.

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...