Witam serdecznie.
Drożdżówki z twistem czyli pyszne, puszyste ciasto drożdżowe a w nim aromatyczne wnętrze z twarogu.
Kolejna u mnie odmiana, na ciasto drożdżowe. Tym razem, postawiłam na twaróg z nutką wanilii i pomarańczą, która niesamowicie się tutaj sprawdziła.
Moje dzieci lubią takiego typu podwieczorki a poza tym, gdy zaczyna się szkoła, takie pyszne drugie śniadanie i przekąska w ciagu dnia - sprawdza się znakomicie.
W moim domu, próżno szukać kupnych ciast drożdżowych, czy drożdżówek i tego typu wypieków. Powody są proste - wiem co jemy robiąc je sama, bo nie stosuje żadnych ulepszaczy itd. a po drugie, nie przechodzą nam przez gardło strasznie słodkie i plastikowe w smaku, kupne produkty.
Takie drożdżówki i wyroby domowe są naprawdę proste i warto po nie sięgać. Możecie zrobić wiekszą ilość i spokojnie zamrozić w szczelnych pojemnikach i mieć po wyjęciu świeże.
Zapraszam do pieczenia :).
Składniki :
na ciasto :
- 600 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 100 g cukru brązowego jasnego ( możecie zastąpić zwykłym )
- 250 g letniego mleka
- 1 łyżeczka - nawet 2 ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 80 g miękkiego masła
do farszu :
- 250 g twarogu zwykłego w kostce ( pełnotłusty )
- 1 jajko
- skórka z pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru
- odrobina wanilii
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
dodatkowo :
- odrobina rozpuszczonego masła do posmarowania ( ok. 1 duża łyżka )
- jeżeli lukier do ozdoby = ok. 1/2 kubka cukru pudru i kilka kropel z soku z pomarańczy - mieszamy na gęstą konsystencje.
Sposób przygotowania :
Z tej ilości ciasta i składając ciasto tym sposobem, wyjdzie Wam 12 szt drożdżówek.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Drożdże skruszamy w letnie mleko + łyżeczka cukru = całość mieszamy i odstawiamy aby zaczyn zaczął pracować.
Do miski robota kuchennego odmierzamy i przesiewamy przez sitko: mąkę + sól.
Dokładamy: brązowy cukier + wanilie + masło + jajko = dolewamy zaczyn z mleka i drożdży. Końcówką z hakiem, wyrabiamy dobre kilka minut całość, na jednolite i gładkie ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę - do podwojenia objętości.
Zabieramy się za farsz :
Do miski wrzucamy twaróg i widelcem rozdrabniamy.
Dorzucamy pozostałe składniki : jajko + skórka z pomarańczy + cukier puder + wanilia + budyń sypki = wszystko ponownie widelcem mieszamy i łączymy.
Nie miksujemy masy nigdy mikserem ani blenderami, bo twaróg stanie się rzadki.
Przygotowujemy sobie 2 blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Po wyrośnięciu ciasto, wyciągamy sobie na podsypaną mąką stolnice i delikatnie, jeszcze trochę wyrabiamy w zgrabną kulę.
Dzielimy, w miarę równo, na małe części - u mnie 12 szt.
Każdą cześć, przy pomocy rąk ( przy tym cieście nie potrzeba wałka ) rozpłaszczamy i delikatnie rozciągamy na prostokąt.
Na każdy środek, łyżką, smarujemy po całej długości warstwę twarogu.
Ciasto - boki dłuższe składamy do siebie.
Trzymając, dalej za boki, delikatnie rozciągamy i przekręcamy kilka razy tworząc tzw. spiralę.
Układamy na blaszce, lekko dociskając końce aby się nie rozwinęły.
Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Gdy wszystkie twisty są gotowe, smarujemy je jeszcze delikatnie, odrobina rozpuszczonego masła i odstawiamy na 10 minut do wyrastania.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Drożdżówki pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy.
Możemy dodatkowo udekorować, odrobiną lukru z pomarańczy i cukru pudru.
Gotowe.
Pachnące, puszyste i aromatyczne - nie sposób się powstrzymać. Koniecznie spróbujcie w Waszych domach = polecam :).
Pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz