Przejdź do głównej zawartości

Drożdżowe z twistem.

















Witam serdecznie.

Drożdżówki z twistem czyli pyszne, puszyste ciasto drożdżowe a w nim aromatyczne wnętrze z twarogu. 
Kolejna u mnie odmiana, na ciasto drożdżowe. Tym razem, postawiłam na twaróg z nutką wanilii i pomarańczą, która niesamowicie się tutaj sprawdziła.
Moje dzieci lubią takiego typu podwieczorki a poza tym, gdy zaczyna się szkoła, takie pyszne drugie śniadanie i przekąska w ciagu dnia - sprawdza się znakomicie.
W moim domu, próżno szukać kupnych ciast drożdżowych, czy drożdżówek  i tego typu wypieków. Powody są proste - wiem co jemy robiąc je sama, bo nie stosuje żadnych ulepszaczy itd. a po drugie, nie przechodzą nam przez gardło strasznie słodkie i plastikowe w smaku, kupne produkty.
Takie drożdżówki i wyroby domowe są naprawdę proste i warto po nie sięgać. Możecie zrobić wiekszą ilość i spokojnie zamrozić w szczelnych pojemnikach i mieć po wyjęciu świeże.
Zapraszam do pieczenia :).






Składniki : 


na ciasto : 

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 100 g cukru brązowego jasnego ( możecie zastąpić zwykłym )
  • 250 g letniego mleka
  • 1 łyżeczka - nawet 2 ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła


do farszu : 


  • 250 g twarogu zwykłego w kostce ( pełnotłusty )
  • 1 jajko
  • skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina wanilii 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego


dodatkowo : 
  • odrobina rozpuszczonego masła do posmarowania ( ok. 1 duża łyżka )
  • jeżeli lukier do ozdoby = ok. 1/2 kubka cukru pudru i kilka kropel z soku z pomarańczy - mieszamy na gęstą konsystencje.






Sposób przygotowania : 


Z tej ilości ciasta i składając ciasto tym sposobem, wyjdzie Wam 12 szt drożdżówek.

Zaczynamy od przygotowania ciasta.

Drożdże skruszamy w letnie mleko + łyżeczka cukru = całość mieszamy i odstawiamy aby zaczyn zaczął pracować.
Do miski robota kuchennego odmierzamy i przesiewamy przez sitko: mąkę + sól.
Dokładamy: brązowy cukier + wanilie + masło + jajko = dolewamy zaczyn z mleka i drożdży. Końcówką z hakiem, wyrabiamy dobre kilka minut całość, na jednolite i gładkie ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę - do podwojenia objętości.


Zabieramy się za farsz : 

Do miski wrzucamy twaróg i widelcem rozdrabniamy.
Dorzucamy pozostałe składniki : jajko + skórka z pomarańczy + cukier puder + wanilia + budyń sypki = wszystko ponownie widelcem mieszamy i łączymy.
Nie miksujemy masy nigdy mikserem ani blenderami, bo twaróg stanie się rzadki.


Przygotowujemy sobie 2 blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.


Po wyrośnięciu ciasto, wyciągamy sobie na podsypaną mąką stolnice i delikatnie, jeszcze trochę wyrabiamy w zgrabną kulę.
Dzielimy, w miarę równo, na małe części - u mnie 12 szt.
Każdą cześć, przy pomocy rąk ( przy tym cieście nie potrzeba wałka ) rozpłaszczamy i delikatnie rozciągamy na prostokąt.
Na każdy środek, łyżką, smarujemy po całej długości warstwę twarogu.
Ciasto - boki dłuższe składamy do siebie.
Trzymając, dalej za boki, delikatnie rozciągamy i przekręcamy kilka razy tworząc tzw. spiralę.
Układamy na blaszce, lekko dociskając końce aby się nie rozwinęły.
Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.

Gdy wszystkie twisty są gotowe, smarujemy je jeszcze delikatnie, odrobina rozpuszczonego masła i odstawiamy na 10 minut do wyrastania.



Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.

Drożdżówki pieczemy ok. 25 minut.

Studzimy.

Możemy dodatkowo udekorować, odrobiną lukru z pomarańczy i cukru pudru.


Gotowe.


Pachnące, puszyste i aromatyczne - nie sposób się powstrzymać. Koniecznie spróbujcie w Waszych domach = polecam :).


Pozdrawiam serdecznie.

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...