Przejdź do głównej zawartości

Zupa cebulowa.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.


Przychodzę do Was dzisiaj z przepisem na danie z cebuli.

Cebula, niby takie zwykłe, proste warzywo a działa cuda. 
Zapewne wielu z Was pamięta czasy, kiedy to babcie lub rodzice robili syropy z cebuli na kaszel = tak, tak to warzywo niepozorne ma wielką moc. 
Cebula ma wiele właściwości leczniczych i właściwości bakteriobójcze. Bardzo dobrze radzi sobie z poprawą naszej odporności i jest bardzo dobra na przeziebienia. Posiada witaminę C, fosfor , magnes, siarkę , krzem i cynk. 
Działa tez dobrze na nasze trawienie, ciśnienie i obniża cholesterol. Nasze babcie i prababcie używały też cebuli na schorzenia reumatologiczne.
Jak by nie patrzeć, niby zwyczajna cebula a bardzo potrzebna w naszej codziennej diecie.

Słusznie wiec, tak mocno czczona od starowieczności przez Francuzów zupa cebulowa, stała się nie tylko ich słynną potrawą. Podawana na każdym kroku w karczmach, gospodach jako danie bardzo wartościowe, dla schłodzonych, zmęczonych i głodnych gości.
I choć mówi się ze to Francuska zupa cebulowa, tak naprawdę wynaleziona we Włoszech, na pewno znajdzie swoje odpowiedniki w starodawnej kuchni Polskiej.
Jakby daleko nie szukać historii pochodzenia tego dania, jedno jest pewne = jest pyszna, prosta w przygotowaniu i bardzo dobra dla naszego organizmu.

Mój dzisiejszy przepis, to tylko moja osobista wariacja na tą właśnie potrawę - bo taką wersje najbardziej lubimy i robie. Mam nadzieje że i Wam zasmakuje.

Zapraszam po przepis.






Składniki : 


  • 8 cebuli zwyczajnych
  • 2 litry dobrego bulionu ( możecie zastosować warzywny lub mieszać tak jak ja, warzywny i cielęcy )
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy + łyżka masła
  • 1 łyżka tymianku 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml wina białego
  • 1 łyżeczka oregano
  • opcjonalnie : 1 łyżka mąki do lekkiego zagęszczenia zupy
  • odrobina potartego parmezanu
  • kilka plastrów czerstwego chleba lub bułka ( do grzanek )




Sposób przygotowania : 


Cebule obieramy i tniemy na wiórki.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę + masło.
Wrzucamy cebule i na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając smażymy = ok. 20 - 30 minut.
Gdy cebula będzie mięciutka i zacznie nabierać koloru dokładamy : drobno pokrojony czosnek + sól + pieprz + cukier + tymianek + oregano = całość smażymy dalej do zezłocenia.

Cebula dzięki długiemu i powolnemu smażeniu stanie się bardzo aromatyczna i soczysta - nie należy takie procesu przyspieszać.

Tak przygotowaną cebulę, posypujemy mąką i mieszamy aż całkowicie zniknie.
Dolewamy wino i gotujemy do odparowania.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy jakieś 10 minut.

W miedzy czasie na patelni obok, przygotowujemy grzanki. Jeżeli chcecie, możecie podać zupę tylko posypując z góry parmezanem.
Chleb tniemy na drobne kosteczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy chlebek - doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie granulowanym czosnkiem.
Całość mieszamy i smażymy aż pieczywko będzie złote i chrupiące.

Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.

Przygotowujemy miseczki w których będziemy zapiekać porcje zupy.

Gotową zupę przelewamy do miseczek i teraz jeżeli chcemy, kładziemy odrobinę grzanek i posypujemy parmezanem.
Możecie także grzanki podać osobno - jak kto lubi.

Przygotowane porcje wkładamy na kilka minut do pieca ( na górną półkę ) tylko do zapieczenia sera na górze.

Serwujemy odrazu.


Pyszna zupa, szybka i bardzo aromatyczna, która o tej porze roku kiedy musimy dbać o swoją odporność, sądzę jest bardzo na miejscu.

Zapraszam do przygotowania i życzę smacznego :).

Pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...