Przejdź do głównej zawartości

Zupa cebulowa.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.


Przychodzę do Was dzisiaj z przepisem na danie z cebuli.

Cebula, niby takie zwykłe, proste warzywo a działa cuda. 
Zapewne wielu z Was pamięta czasy, kiedy to babcie lub rodzice robili syropy z cebuli na kaszel = tak, tak to warzywo niepozorne ma wielką moc. 
Cebula ma wiele właściwości leczniczych i właściwości bakteriobójcze. Bardzo dobrze radzi sobie z poprawą naszej odporności i jest bardzo dobra na przeziebienia. Posiada witaminę C, fosfor , magnes, siarkę , krzem i cynk. 
Działa tez dobrze na nasze trawienie, ciśnienie i obniża cholesterol. Nasze babcie i prababcie używały też cebuli na schorzenia reumatologiczne.
Jak by nie patrzeć, niby zwyczajna cebula a bardzo potrzebna w naszej codziennej diecie.

Słusznie wiec, tak mocno czczona od starowieczności przez Francuzów zupa cebulowa, stała się nie tylko ich słynną potrawą. Podawana na każdym kroku w karczmach, gospodach jako danie bardzo wartościowe, dla schłodzonych, zmęczonych i głodnych gości.
I choć mówi się ze to Francuska zupa cebulowa, tak naprawdę wynaleziona we Włoszech, na pewno znajdzie swoje odpowiedniki w starodawnej kuchni Polskiej.
Jakby daleko nie szukać historii pochodzenia tego dania, jedno jest pewne = jest pyszna, prosta w przygotowaniu i bardzo dobra dla naszego organizmu.

Mój dzisiejszy przepis, to tylko moja osobista wariacja na tą właśnie potrawę - bo taką wersje najbardziej lubimy i robie. Mam nadzieje że i Wam zasmakuje.

Zapraszam po przepis.






Składniki : 


  • 8 cebuli zwyczajnych
  • 2 litry dobrego bulionu ( możecie zastosować warzywny lub mieszać tak jak ja, warzywny i cielęcy )
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy + łyżka masła
  • 1 łyżka tymianku 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml wina białego
  • 1 łyżeczka oregano
  • opcjonalnie : 1 łyżka mąki do lekkiego zagęszczenia zupy
  • odrobina potartego parmezanu
  • kilka plastrów czerstwego chleba lub bułka ( do grzanek )




Sposób przygotowania : 


Cebule obieramy i tniemy na wiórki.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę + masło.
Wrzucamy cebule i na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając smażymy = ok. 20 - 30 minut.
Gdy cebula będzie mięciutka i zacznie nabierać koloru dokładamy : drobno pokrojony czosnek + sól + pieprz + cukier + tymianek + oregano = całość smażymy dalej do zezłocenia.

Cebula dzięki długiemu i powolnemu smażeniu stanie się bardzo aromatyczna i soczysta - nie należy takie procesu przyspieszać.

Tak przygotowaną cebulę, posypujemy mąką i mieszamy aż całkowicie zniknie.
Dolewamy wino i gotujemy do odparowania.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy jakieś 10 minut.

W miedzy czasie na patelni obok, przygotowujemy grzanki. Jeżeli chcecie, możecie podać zupę tylko posypując z góry parmezanem.
Chleb tniemy na drobne kosteczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy chlebek - doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie granulowanym czosnkiem.
Całość mieszamy i smażymy aż pieczywko będzie złote i chrupiące.

Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.

Przygotowujemy miseczki w których będziemy zapiekać porcje zupy.

Gotową zupę przelewamy do miseczek i teraz jeżeli chcemy, kładziemy odrobinę grzanek i posypujemy parmezanem.
Możecie także grzanki podać osobno - jak kto lubi.

Przygotowane porcje wkładamy na kilka minut do pieca ( na górną półkę ) tylko do zapieczenia sera na górze.

Serwujemy odrazu.


Pyszna zupa, szybka i bardzo aromatyczna, która o tej porze roku kiedy musimy dbać o swoją odporność, sądzę jest bardzo na miejscu.

Zapraszam do przygotowania i życzę smacznego :).

Pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych