Przejdź do głównej zawartości

Zupa cebulowa.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.


Przychodzę do Was dzisiaj z przepisem na danie z cebuli.

Cebula, niby takie zwykłe, proste warzywo a działa cuda. 
Zapewne wielu z Was pamięta czasy, kiedy to babcie lub rodzice robili syropy z cebuli na kaszel = tak, tak to warzywo niepozorne ma wielką moc. 
Cebula ma wiele właściwości leczniczych i właściwości bakteriobójcze. Bardzo dobrze radzi sobie z poprawą naszej odporności i jest bardzo dobra na przeziebienia. Posiada witaminę C, fosfor , magnes, siarkę , krzem i cynk. 
Działa tez dobrze na nasze trawienie, ciśnienie i obniża cholesterol. Nasze babcie i prababcie używały też cebuli na schorzenia reumatologiczne.
Jak by nie patrzeć, niby zwyczajna cebula a bardzo potrzebna w naszej codziennej diecie.

Słusznie wiec, tak mocno czczona od starowieczności przez Francuzów zupa cebulowa, stała się nie tylko ich słynną potrawą. Podawana na każdym kroku w karczmach, gospodach jako danie bardzo wartościowe, dla schłodzonych, zmęczonych i głodnych gości.
I choć mówi się ze to Francuska zupa cebulowa, tak naprawdę wynaleziona we Włoszech, na pewno znajdzie swoje odpowiedniki w starodawnej kuchni Polskiej.
Jakby daleko nie szukać historii pochodzenia tego dania, jedno jest pewne = jest pyszna, prosta w przygotowaniu i bardzo dobra dla naszego organizmu.

Mój dzisiejszy przepis, to tylko moja osobista wariacja na tą właśnie potrawę - bo taką wersje najbardziej lubimy i robie. Mam nadzieje że i Wam zasmakuje.

Zapraszam po przepis.






Składniki : 


  • 8 cebuli zwyczajnych
  • 2 litry dobrego bulionu ( możecie zastosować warzywny lub mieszać tak jak ja, warzywny i cielęcy )
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy + łyżka masła
  • 1 łyżka tymianku 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml wina białego
  • 1 łyżeczka oregano
  • opcjonalnie : 1 łyżka mąki do lekkiego zagęszczenia zupy
  • odrobina potartego parmezanu
  • kilka plastrów czerstwego chleba lub bułka ( do grzanek )




Sposób przygotowania : 


Cebule obieramy i tniemy na wiórki.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę + masło.
Wrzucamy cebule i na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając smażymy = ok. 20 - 30 minut.
Gdy cebula będzie mięciutka i zacznie nabierać koloru dokładamy : drobno pokrojony czosnek + sól + pieprz + cukier + tymianek + oregano = całość smażymy dalej do zezłocenia.

Cebula dzięki długiemu i powolnemu smażeniu stanie się bardzo aromatyczna i soczysta - nie należy takie procesu przyspieszać.

Tak przygotowaną cebulę, posypujemy mąką i mieszamy aż całkowicie zniknie.
Dolewamy wino i gotujemy do odparowania.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy jakieś 10 minut.

W miedzy czasie na patelni obok, przygotowujemy grzanki. Jeżeli chcecie, możecie podać zupę tylko posypując z góry parmezanem.
Chleb tniemy na drobne kosteczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy chlebek - doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie granulowanym czosnkiem.
Całość mieszamy i smażymy aż pieczywko będzie złote i chrupiące.

Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.

Przygotowujemy miseczki w których będziemy zapiekać porcje zupy.

Gotową zupę przelewamy do miseczek i teraz jeżeli chcemy, kładziemy odrobinę grzanek i posypujemy parmezanem.
Możecie także grzanki podać osobno - jak kto lubi.

Przygotowane porcje wkładamy na kilka minut do pieca ( na górną półkę ) tylko do zapieczenia sera na górze.

Serwujemy odrazu.


Pyszna zupa, szybka i bardzo aromatyczna, która o tej porze roku kiedy musimy dbać o swoją odporność, sądzę jest bardzo na miejscu.

Zapraszam do przygotowania i życzę smacznego :).

Pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...