www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Przychodzę do Was dzisiaj z przepisem na danie z cebuli.
Cebula, niby takie zwykłe, proste warzywo a działa cuda.
Zapewne wielu z Was pamięta czasy, kiedy to babcie lub rodzice robili syropy z cebuli na kaszel = tak, tak to warzywo niepozorne ma wielką moc.
Cebula ma wiele właściwości leczniczych i właściwości bakteriobójcze. Bardzo dobrze radzi sobie z poprawą naszej odporności i jest bardzo dobra na przeziebienia. Posiada witaminę C, fosfor , magnes, siarkę , krzem i cynk.
Działa tez dobrze na nasze trawienie, ciśnienie i obniża cholesterol. Nasze babcie i prababcie używały też cebuli na schorzenia reumatologiczne.
Jak by nie patrzeć, niby zwyczajna cebula a bardzo potrzebna w naszej codziennej diecie.
Słusznie wiec, tak mocno czczona od starowieczności przez Francuzów zupa cebulowa, stała się nie tylko ich słynną potrawą. Podawana na każdym kroku w karczmach, gospodach jako danie bardzo wartościowe, dla schłodzonych, zmęczonych i głodnych gości.
I choć mówi się ze to Francuska zupa cebulowa, tak naprawdę wynaleziona we Włoszech, na pewno znajdzie swoje odpowiedniki w starodawnej kuchni Polskiej.
Jakby daleko nie szukać historii pochodzenia tego dania, jedno jest pewne = jest pyszna, prosta w przygotowaniu i bardzo dobra dla naszego organizmu.
Mój dzisiejszy przepis, to tylko moja osobista wariacja na tą właśnie potrawę - bo taką wersje najbardziej lubimy i robie. Mam nadzieje że i Wam zasmakuje.
Zapraszam po przepis.
Składniki :
- 8 cebuli zwyczajnych
- 2 litry dobrego bulionu ( możecie zastosować warzywny lub mieszać tak jak ja, warzywny i cielęcy )
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oliwy + łyżka masła
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml wina białego
- 1 łyżeczka oregano
- opcjonalnie : 1 łyżka mąki do lekkiego zagęszczenia zupy
- odrobina potartego parmezanu
- kilka plastrów czerstwego chleba lub bułka ( do grzanek )
Sposób przygotowania :
Cebule obieramy i tniemy na wiórki.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę + masło.
Wrzucamy cebule i na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając smażymy = ok. 20 - 30 minut.
Gdy cebula będzie mięciutka i zacznie nabierać koloru dokładamy : drobno pokrojony czosnek + sól + pieprz + cukier + tymianek + oregano = całość smażymy dalej do zezłocenia.
Cebula dzięki długiemu i powolnemu smażeniu stanie się bardzo aromatyczna i soczysta - nie należy takie procesu przyspieszać.
Tak przygotowaną cebulę, posypujemy mąką i mieszamy aż całkowicie zniknie.
Dolewamy wino i gotujemy do odparowania.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy jakieś 10 minut.
W miedzy czasie na patelni obok, przygotowujemy grzanki. Jeżeli chcecie, możecie podać zupę tylko posypując z góry parmezanem.
Chleb tniemy na drobne kosteczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy chlebek - doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie granulowanym czosnkiem.
Całość mieszamy i smażymy aż pieczywko będzie złote i chrupiące.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy miseczki w których będziemy zapiekać porcje zupy.
Gotową zupę przelewamy do miseczek i teraz jeżeli chcemy, kładziemy odrobinę grzanek i posypujemy parmezanem.
Możecie także grzanki podać osobno - jak kto lubi.
Przygotowane porcje wkładamy na kilka minut do pieca ( na górną półkę ) tylko do zapieczenia sera na górze.
Serwujemy odrazu.
Pyszna zupa, szybka i bardzo aromatyczna, która o tej porze roku kiedy musimy dbać o swoją odporność, sądzę jest bardzo na miejscu.
Zapraszam do przygotowania i życzę smacznego :).
Pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz