Przejdź do głównej zawartości

KitchenAid Stand Mixer - test i opinia z użytkowania.







Witam serdecznie.

Wraz z nowym rokiem pojawiają się na moim blogu zmiany. Oprócz zmian wyglądu ogólnego bloga, dodaje nową etykietę pod nazwą - kitchen gadgets czyli kuchenne gadżety.
Chciałabym zamieścić tam, równego rodzaju przydatne, potrzebne, przetestowane i przeze mnie uznane za godne uwagi pomoce kuchenne.
Każdy z nas, czy to chodzi o kuchnie czy tez kompletnie o inną dziedzinę zainteresowania, staje się w pewnym momencie konsumentem. Stajemy wtedy przed wyborem co kupić, co wybrać. Zbieramy informacje, zastanawiamy sie nad danymi produkatami. Nie jednokrotnie pytamy też znajomych, rodzine i innych o ich opinie. Co jest zupełnie zrozumiałe, bo jaka opinia nie będzie bardziej wiarygodna niż osoby która dany produkt już testowała.
Dlatego też, postanowiłam dziś podzielić się z Wami moją, osobistą, opinią na temat robota kuchennego KitchenAid z serii Artisan.

Musze przyznać, że sama gdy stanęłam przed wyborem tegoż urządzenia i zbierałam informacje o nim, - a było to 7 lat temu, nie miałam łatwego zadania. Wydawać by się mogło, że to nie tak dawno a jednak technika od tego czasu na całe szczęście poszła w lepsze. Wówczas w internecie mogłam jedynie zobaczyć informacje - jako że to amerykański produkt - tylko na ich stronach.
Nawet jeśli chodzi o Youtube i filmy związane z użytkowaniem tego sprzętu - było ich mało.
Polskie testy sprzętu nie wchodziły wtedy w grę.

Jestem osobą która, jeśli zamierza kupi jakiś sprzęt gospodarstwa domowego itp. zawsze najpierw robi tzw. wywiad. Zbieram jak najwiecej informacji aby upewnić się czy warto, czy tego właśnie chce i tego szukałam.
Osobiście uważam, że zawsze warto sprawdzić - szczególnie w dzisiejszych czasach, w dobie internetu - jakie są opinie itd. Nie oszukujmy się, dzisiaj w dobie dalekiej konsumpcji, rynek nastawiony jest niestety na ilość nie jakość. I szczerze powiedziawszy osobiście tęsknie trochę za czasami mojej babci, gdzie pralka czy kuchenka musiałam chodzić najmniej 10 - 15 jak i nie 20 lat. Tak, tak dziś nie da Wam nikt gwarancji, że drogie to lepsze i będzie służyć na lata. 





Wracając do tematu - przeszukawszy internet i oczywiście w poszukiwaniu super promocji - nie oszukujmy się ten sprzęt w Europie z cenami to lekka przesada - znalazłam super cenę i zdecydowaliśmy się na zakup przez sklep internetowy ( i tu mój błąd, który opisze dalej ).


Zacznę może od standardowych danych, które możecie sobie szczegółowo doczytać i dowiedzieć się oczywiście dużo więcej o danych, dostępnych modelach sprzętowych itd. na stronie Kitchen Aid.

Strony dla zainteresowanych : 

  • Polska stronka : http://kitchenaid.pl
  • Orginalna strona KitchenAid USA : https://www.kitchenaid.com
  • Niemiecka strona : https://www.kitchenaid.de



Podaje te trzy, dla mnie podstawowe odnośniki. Możecie oczywiście znaleść swoje, w każdym innym kraju, którym się znajdujecie. Zapewne od razu zauważycie, że różnią się od siebie diametralnie.
Jest to zupełnie zrozumiale, ponieważ sprzęt który jest produkcji amerykańskiej i dla nich podstawowym sprzętem gospodarstwa domowego, w innych krajach jest tylko przedstawicielstwem.
Zatem największy wybór jeśli idzie o sprzęt ( nie tylko te roboty ale również całe kuchnie ) będziecie mieli na amerykańskiej stronie. W danym kraju, w jakim się znajdujecie oczywiście wybór i dostępność będzie mniejsza. Możecie sobie zamówić od Nich ale będzie to sporo kosztowało.
Nie mniej jednak, w biegiem lat, muszę przyznać, że sprzęt stał się na tyle popularny w Europie, że jest go coraz więcej i oferta staje się coraz bogatsza.


Jeżeli chodzi o sam mixer planetarny KitchenAid, można podzielić, tak z grubsza na 4 rodzaje ( zmienia się to cały czas, bo nowe produkty wchodzą na rynek ) :

  • model Classic ( 2 lata gwarancji ) = model jeden z pierwszych o mocy 275 W i misie wielkości 4,5 l.
  • model Artisan ( 3 lata gwarancji ) = model o największej gamie kolorów do wyboru, mocy 300 W i misie z rączką 4.8 l.
  • model Artisan Profesional / Heavy Duty ( gwarancja 5 lat i 1 rok dla użytku przemysłowego ) = Tutaj małe rozbieżności co do konkretnych modeli w poszczególnych krajach ale ogólnie, główna różnica -  jeden do użytku domowego drugi do przemysłowego. W tym przypadku misa zostaje podnoszona a głowica robota nie uchyla się. Moc to 500 W a pojemność w tych przypadkach do 6.9 l.
  • model najnowszy Artisan Mini ( 5 lat gwarancji ) = moc 250 W i misie najmniejszej 3.3 l. Model specjalnie wyprodukowany na małe potrzeby, dla gospodarstwa domowego do np. 2 osób, gdzie nie używa się pół tuzina składnikowi a raczej małe porcje i są małe potrzeby.


Więcej szczegółowych danych oczywiście znajdziecie na oryginalnych stronach KitchenAid. Ja dałam Wam ogólny zarys wyboru, tego robota kuchennego.

Postawiliśmy na KitchenAid Artisan, modelu z 3 letnią gwarancją, nie co wiekszą mocą i nie co wiekszą misą. Powód był oczywisty, dla nas, jako rodziny aby dłużej nam posłużył przy większej mocy i przy większej misie.











Do miksera jako standardowe wyposażenie dostaliśmy : misę z rączką i osłonką, rózgę do ubijania, hak do wyrabiania ciast cięższych i mieszadło.

Możecie oczywiście na dzień dzisiejszy, kupić już fajne zestawy z dodatkowymi akcesoriami, za fajną cenę ( kiedyś tego nie było i ceny dodatków były duże ). Osobiście polecam tego typu rozwiazanie jeżeli używacie np. maszynki do makaronu czy dużo pieczecie i potrzebujecie dodatkowej misy albo np. chcecie dodatkowe mieszadło z silikonową nakładką, co ułatwia zbierania ciasta po brzegach. To wszystko i wiele, wiele innych dodatków na pewno znajdziecie u przedstawicieli i w sklepach, bo możliwości jest naprawdę wiele. Nie będę podawać wszystkich, bo każdy znajdzie sobie takie informacje u siebie sam ale dodam ze wszystkie dodatkowe akcesoria pasują do wszystkich modeli robota stacjonarnego - co jest mega rozwiązaniem.







Teraz, co mogę powiedzieć po 7 latach intensywnego użytkowania tego sprzętu ?
Mogę powiedzieć dużo ...
Po pierwsze - nie kupie więcej sprzętu tak drogiego w sklepie internetowym i o dziwnie podejrzanej, niskiej cenie.
Po drugie - nadal biorę i będę brała pod uwagę, zebranie jak największej ilości informacji i danych o sprzęcie.
Po trzecie - czas gwarancji i dobry dostęp do przedstawiciela, jak i wiedza o dostępności serwisu.
Po czwarte - jak ważne jest wykonanie i z jakiego rodzaju materiałów jest zbudowany sprzęt. 
Po piąte - możliwość rejestracji produktu przez internet na oficjalnej stronie producenta.
Po szóste - dostępność akcesorii , dodatków i wieloletnie istnienie firmy na rynku.
Po siódme - opinia ludzi, którzy mieli w użytku sprzęt co najmniej rok
 ..... i tak można by dalej.

Opisując i podsumowując dość długi ale mam nadzieje zrozumiały i ważny tekst. 
Mój robot po jakiś 2 latach popsuł się = regulator prędkości po prostu przestał działać i robot kręcił na maksymalnej prędkości, na wszystkich prędkościach,  jak szalony.
Niby nic - może się zdarzyć przy każdym sprzęcie - to w końcu tylko maszyna.
Niestety ile my się napociliśmy i na dzwoniliśmy i ile moich zbierania informacji w internecie - to moje.
Sklep internetowy, w którym sprzęt był zakupiony, odsyłam nas do rzekomo innego sklepu - źródła, z którego on zakupił towar. Tam można było tylko po Francusku, Belgijsku i Angielsku. Cóż dużo i tak to nie dało, bo maszyn nie biorą do reklamacji i ogólnie nie maja z tym nic wspólnego i odsyłają z powrotem do sklepu internetowego.
Na szczęście, dobrze się skończyło to dla nas. Znalazłam w końcu, na własną rękę, przez internet, jedyny - na tamten czas serwis sprzętu, który zajmował się naprawą produktów KitchenAid i dzięki przemiłej Pani w obsłudze i uwzględnieniu naszego wydruku potwierdzającego zakup towaru przez internet, moja maszyna została wysłana i naprawiona :)).( Dodam ze sklep internetowy okazał się na tyle niekompetentny, że nie uzyskaliśmy rachunku, a moim zbawieniem było zarejestrowanie sprzętu zaraz po zakupie, na stronie producenta - było to także brane pod uwagę ).

Wtedy tego nie wiedziałam, dziś już wiem. Jest na dzień dzisiejszy bardzo dużo sprzętu z tzw. drugiej ręki, czyli naprawione i jako nowe sprzedawane - za okazyjnie niską cenę i podobno jest też, już dziś, dużo podróbek ( co dziś nie podrabiają :( ). Dlatego też bogata o tamto zdarzenie wiem, że nie kupię sprzętu tak drogiego z niewiadomego źródła - bo taniej.

Jeżeli chodzi o działanie mojego robota = nie mam do niego zastrzeżeń, nadal pięknie mi służy i jestem bardzo zadowolona ale mój instynkt mi mówi i czasem słuch, że nie jest juz taki 100 %.
Może ja miałam pecha, może tak trafiłam - nie zrozumcie mnie źle. Absolutnie nie odradzam a wręcz przeciwnie, tą firmę polecam. Na pewno jednak, zwracam uwagę na małe punkty, które warto brać pod wzgląd.

Długa gwarancja sprzętu, też w naszym przypadku, bardzo sprawdza się na plus, jeśli chodzi o sprzęty wszelakie. Tak jak nadmieniłam już wcześniej - dziś ilość nie jakość się niestety liczy, a sprzęt jest produkowany często z części tańszych i gorszych lub jak kto woli mniej trwałych.

Miałam wcześniej możliwości pracy na sprzęcie wykonanym z plastiku - gdzie ten robot jest wykonany z ciężkiego i solidnego metalu i nikt mi nie powie, że nie ma różnicy. Oczywiście na każdym prawie sprzecie da sie pracować ale ważna jest jakość i wytrzymałość potem takiego sprzętu.


Kończąć ten post powiem tak. 
Kitchen Aid Artisan Stand Mixer u mnie, z 7 letnim doświadczeniem, sprawdza się po dziś dzień i oby do końca świata i jeden dzień dłużej :)).
Wykonanie i rodzaj materiału jest godny pochwały i polecenia.
Każde ciasto jakie przeszło przez moją maszynę, musiało się poddać jego sile :).
Bardzo pięknie wyrabia ciasta czy chleby, które często piekę. Niesamowicie radzi sobie także z ubijaniem białek, które tylko za jego zasługą dochodzą do perfekcji.
Czy ciasta jest mniej czy więcej, maszyna daje radę i nie chodzi mi po stole - jak to niektórzy opisują swoje sprzęty :).

Jeżeli miałabym dziś kupić tego samego robota, kupiłabym go na pewno w dostępnych, jak na dzień dzisiejszy zestawach i z dodatkami. Same akcesoria, osobno są w bardzo wysokiej cenie.

I na koniec jeszcze moja osobista, mała uwaga - ponieważ posiadam kolor biały, który kupiłam specjalnie z myślą o przyszłości i planach o dokupieniu innych sprzętów tej firmy =Niestety, latami gdzie wychodzą nowe sprzęty i nowe serie produktów, biały a biały robi różnice. Nowsze sprzęty, jeśli zestawicie je obok starego modelu, zdecydowanie różnią się - jeśli mogę tak powiedzieć, rodzajem bieli.
Jest to widoczne i dla mnie na jedyny minus jak do tej pory.


Mam nadzieje że post Wam się przyda i spodobał. W razie jakiś pytań dodatkowych, zapraszam do komentowania lub kontaktu mailowego.


Posiadaczom Sprzętu KitchenAid życzę długoletniego zadowolnienia ze sprzętu a nowym chętnym na zakup - udanych decyzji :).



Pozdrawiam serdecznie.







Komentarze

  1. Dziękuję za ten wpis. Długo szukałam tak konkretnych informacji. No bo komu chce się jeszcze po 7 latach pisać o czymś co używa na co dzień.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, czy macie takie samo zdanie, jak ja, ale uważam, że robot kuchenny to podstawowe urządzenie, które powinno znaleźć się w każdej kuchni. Możecie sprawdzić sobie na stronie https://www.oleole.pl/roboty-wieloczynnosciowe.bhtml jakie roboty są dostępne, no i może akurat coś fajnego wpadnie Ci w oko?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dużo z tego blogu się dowiedziałem. Na pewno będę tutaj wracał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi milo i zapraszam do zagladania - pozdrawiam 😊👩🏻‍🍳

      Usuń
  4. Dobrze ,że wreszcie tutaj trafiłem. Ten blog jest mega ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje ☺️ Bardzo mi milo i zapraszam 👩🏻‍🍳

      Usuń
  5. Świetnie, że ktoś sprawdza sprzęt. Taka opinia jest bardzo cenna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoja recenzja miksera KitchenAid jest niezwykle szczegółowa i pomocna – doskonale opisujesz zarówno zalety, jak i ewentualne ograniczenia sprzętu. Zdjęcia oraz Twoje spostrzeżenia z użytkowania sprawiają, że wpis jest bardzo wiarygodny. To świetna pomoc dla osób, które rozważają zakup takiego urządzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje , bardzo mi miło 👩🏻‍🍳☺️ pozdrawiam serdecznie 👩🏻‍🍳☺️

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...