Witam serdecznie.
Zapraszam na małe słodkości dla małych i dużych. Kto nie lubi czekolady lub kanapki z kremem czekoladowym = sądzę, że mało jest takich osób.
Szczególnie uwielbiana przez dzieci do śniadania, może być też super dodatkiem do ciast, wypieków czy domowych wafli.
Dziś moja odmiana - domowa. Jest o niebo lepsza i bardziej orzechowa a do tego nie zawiera niezdrowego cukru, który w kupnych produktach jest w mega ilościach.
Zapraszam.
Składniki :
proporcja na większy słoiczek po konfiturach
- 100 g fistaszków łuskanych
- 200 g orzechów laskowych
- 340 g masy kajmakowej jasnej, niesłodzonej ( lub mleczko kondensowane ale też niesłodzone )
- 200 g gorzkiej, prawdziwej czekolady
- 2 łyżki ciemnej melasy lub ciemnego syropu ryżowego
- 3 łyżki cukru kokosowego
Sposób przygotowania :
Zacznę od tego, że masa jest w tej wersji mocno orzechowa i nie jest super słodka. Jeżeli chcecie możecie dać mniej orzechów i zamiast 200 g gorzkiej czekolady = 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej.
Sądzę jednak, że ta wersja jest o wiele smaczniejsza.
Zaczynamy od przygotowania orzechów = prażymy je na suchej patelni, aż uwolnią swój aromat.
Przekładamy do blendera i miksujemy orzechy dość mocno = jeśli macie słabszy blender, róbcie przerwy miedzy miksowaniem aby go nie spalić.
W garnuszku rozpuszczamy czekoladę + masę kajmakową = nie zagotowujemy, tylko do rozpuszczenia.
Dodajemy cukier kokosowy + syrop ryżowy = mieszamy całość.
Dolewamy składniki płynne do blendera z orzechami i miksujemy wszystko bardzo dokładnie = na gęstą, kremową masę.
Jeżeli lubicie i chcecie, możecie zostawić konsystencje z kawałkami orzechów.
Gotowe.
Przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Możecie wykorzystać jako smarowidło do śniadania- ale nie tylko. U nas często jest też dodatkiem do rogalików pieczonych lub do przekładania wafli ( wtedy robie jeden rząd z masą czekoladową, drugi smaruje kremem waniliowym ). Sprawdza się również, super jako krem do tortów lub składnik domowych lodów czekoladowo - orzechowych.
Polecam - spróbujcie sami.
Pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz