Przejdź do głównej zawartości

Domowy krem czekoladowy a la nutella.















Witam serdecznie.

Zapraszam na małe słodkości dla małych i dużych. Kto nie lubi czekolady lub kanapki z kremem czekoladowym = sądzę, że mało jest takich osób.
Szczególnie uwielbiana przez dzieci do śniadania, może być też super dodatkiem do ciast, wypieków czy domowych wafli.
Dziś moja odmiana - domowa. Jest o niebo lepsza i bardziej orzechowa a do tego nie zawiera niezdrowego cukru, który w kupnych produktach jest w mega ilościach.
Zapraszam.





Składniki : 


proporcja na większy słoiczek po konfiturach

  • 100 g fistaszków łuskanych
  • 200 g orzechów laskowych
  • 340 g masy kajmakowej  jasnej, niesłodzonej ( lub mleczko kondensowane ale też niesłodzone )
  • 200 g gorzkiej, prawdziwej czekolady
  • 2 łyżki ciemnej melasy lub ciemnego syropu ryżowego
  • 3 łyżki cukru kokosowego




Sposób przygotowania : 


Zacznę od tego, że masa jest w tej wersji mocno orzechowa i nie jest super słodka. Jeżeli chcecie możecie dać mniej orzechów i zamiast 200 g gorzkiej czekolady = 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej.
Sądzę jednak, że ta wersja jest o wiele smaczniejsza.

Zaczynamy od przygotowania orzechów = prażymy je na suchej patelni, aż uwolnią swój aromat.
Przekładamy do blendera i miksujemy orzechy dość mocno = jeśli macie słabszy blender, róbcie przerwy miedzy miksowaniem aby go nie spalić.

W garnuszku rozpuszczamy czekoladę + masę kajmakową = nie zagotowujemy, tylko do rozpuszczenia.
Dodajemy cukier kokosowy + syrop ryżowy = mieszamy całość.

Dolewamy składniki płynne do blendera z orzechami i miksujemy wszystko bardzo dokładnie = na gęstą, kremową masę.
Jeżeli lubicie i chcecie, możecie zostawić konsystencje z kawałkami orzechów.

Gotowe.
Przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce.


Możecie wykorzystać jako smarowidło do śniadania- ale nie tylko. U nas często jest też dodatkiem do rogalików pieczonych lub do przekładania wafli ( wtedy robie jeden rząd z masą czekoladową, drugi smaruje kremem waniliowym ). Sprawdza się również, super jako krem do tortów lub składnik domowych lodów czekoladowo - orzechowych.

Polecam - spróbujcie sami.

Pozdrawiam serdecznie.










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...