Przejdź do głównej zawartości

Domowy krem czekoladowy a la nutella.















Witam serdecznie.

Zapraszam na małe słodkości dla małych i dużych. Kto nie lubi czekolady lub kanapki z kremem czekoladowym = sądzę, że mało jest takich osób.
Szczególnie uwielbiana przez dzieci do śniadania, może być też super dodatkiem do ciast, wypieków czy domowych wafli.
Dziś moja odmiana - domowa. Jest o niebo lepsza i bardziej orzechowa a do tego nie zawiera niezdrowego cukru, który w kupnych produktach jest w mega ilościach.
Zapraszam.





Składniki : 


proporcja na większy słoiczek po konfiturach

  • 100 g fistaszków łuskanych
  • 200 g orzechów laskowych
  • 340 g masy kajmakowej  jasnej, niesłodzonej ( lub mleczko kondensowane ale też niesłodzone )
  • 200 g gorzkiej, prawdziwej czekolady
  • 2 łyżki ciemnej melasy lub ciemnego syropu ryżowego
  • 3 łyżki cukru kokosowego




Sposób przygotowania : 


Zacznę od tego, że masa jest w tej wersji mocno orzechowa i nie jest super słodka. Jeżeli chcecie możecie dać mniej orzechów i zamiast 200 g gorzkiej czekolady = 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej.
Sądzę jednak, że ta wersja jest o wiele smaczniejsza.

Zaczynamy od przygotowania orzechów = prażymy je na suchej patelni, aż uwolnią swój aromat.
Przekładamy do blendera i miksujemy orzechy dość mocno = jeśli macie słabszy blender, róbcie przerwy miedzy miksowaniem aby go nie spalić.

W garnuszku rozpuszczamy czekoladę + masę kajmakową = nie zagotowujemy, tylko do rozpuszczenia.
Dodajemy cukier kokosowy + syrop ryżowy = mieszamy całość.

Dolewamy składniki płynne do blendera z orzechami i miksujemy wszystko bardzo dokładnie = na gęstą, kremową masę.
Jeżeli lubicie i chcecie, możecie zostawić konsystencje z kawałkami orzechów.

Gotowe.
Przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce.


Możecie wykorzystać jako smarowidło do śniadania- ale nie tylko. U nas często jest też dodatkiem do rogalików pieczonych lub do przekładania wafli ( wtedy robie jeden rząd z masą czekoladową, drugi smaruje kremem waniliowym ). Sprawdza się również, super jako krem do tortów lub składnik domowych lodów czekoladowo - orzechowych.

Polecam - spróbujcie sami.

Pozdrawiam serdecznie.










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych