Przejdź do głównej zawartości

Domowy krem czekoladowy a la nutella.















Witam serdecznie.

Zapraszam na małe słodkości dla małych i dużych. Kto nie lubi czekolady lub kanapki z kremem czekoladowym = sądzę, że mało jest takich osób.
Szczególnie uwielbiana przez dzieci do śniadania, może być też super dodatkiem do ciast, wypieków czy domowych wafli.
Dziś moja odmiana - domowa. Jest o niebo lepsza i bardziej orzechowa a do tego nie zawiera niezdrowego cukru, który w kupnych produktach jest w mega ilościach.
Zapraszam.





Składniki : 


proporcja na większy słoiczek po konfiturach

  • 100 g fistaszków łuskanych
  • 200 g orzechów laskowych
  • 340 g masy kajmakowej  jasnej, niesłodzonej ( lub mleczko kondensowane ale też niesłodzone )
  • 200 g gorzkiej, prawdziwej czekolady
  • 2 łyżki ciemnej melasy lub ciemnego syropu ryżowego
  • 3 łyżki cukru kokosowego




Sposób przygotowania : 


Zacznę od tego, że masa jest w tej wersji mocno orzechowa i nie jest super słodka. Jeżeli chcecie możecie dać mniej orzechów i zamiast 200 g gorzkiej czekolady = 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej.
Sądzę jednak, że ta wersja jest o wiele smaczniejsza.

Zaczynamy od przygotowania orzechów = prażymy je na suchej patelni, aż uwolnią swój aromat.
Przekładamy do blendera i miksujemy orzechy dość mocno = jeśli macie słabszy blender, róbcie przerwy miedzy miksowaniem aby go nie spalić.

W garnuszku rozpuszczamy czekoladę + masę kajmakową = nie zagotowujemy, tylko do rozpuszczenia.
Dodajemy cukier kokosowy + syrop ryżowy = mieszamy całość.

Dolewamy składniki płynne do blendera z orzechami i miksujemy wszystko bardzo dokładnie = na gęstą, kremową masę.
Jeżeli lubicie i chcecie, możecie zostawić konsystencje z kawałkami orzechów.

Gotowe.
Przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce.


Możecie wykorzystać jako smarowidło do śniadania- ale nie tylko. U nas często jest też dodatkiem do rogalików pieczonych lub do przekładania wafli ( wtedy robie jeden rząd z masą czekoladową, drugi smaruje kremem waniliowym ). Sprawdza się również, super jako krem do tortów lub składnik domowych lodów czekoladowo - orzechowych.

Polecam - spróbujcie sami.

Pozdrawiam serdecznie.










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...