Przejdź do głównej zawartości

Zdrowe batoniki owsiane - bez pieczenia.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Chciałabym Was dzisiaj zachęcić do przygotowania domowych batoników. 
Są zdrowe, zastępują przekąskę w ciagu dnia i są bardzo pyszne.
Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Dlatego też możecie śmiało zabrać je, jako drugie śniadanie dla całej rodziny.
Już jakiś czas temu, na moim blogu, podałam Wam wersje pieczoną ( przepis tutaj ), dzisiaj wersja jeszcze szybsza i bez pieczenia.
Jeżeli chodzi o dodatki np. słonecznik czy żurawina - możecie zastąpić jakimi lubicie np. rodzinkami czy pestkami dyni ... Możecie zmieniać dodatki i bawić się smakiem.
Zapraszam!





Składniki : 


  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych ( zwykłych bez cukru )
  • 1 szklanka masła orzechowego ( bardzo ważne! = patrzcie na skład na opakowaniach i starajcie się wybierać te produkty, bez niezdrowych dodatków. W prawdziwym maśle orzechowym powinny znajdować się tylko orzechy )
  • 100 g czekolady ( dowolnie mleczna lub gorzka )
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka nasion Chia ( opcjonalnie )






Sposób przygotowania :


Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie wiec, od razu należy, na wstępie przygotować wszystkie potrzebne składniki.

Jeżeli macie małą formę kwadratową albo szklane naczynie, możecie je spryskać bardzo delikatnie tłuszczem ( tak aby potem ławo z niego wyciągnąć masę ). Odkładamy na bok.

W małym garnuszku, na małym gazie rozpuszczamy : masło orzechowe + czekoladę = mieszamy.

W miedzy czasie przygotowujemy dużą miskę, do której wsypujemy pozostałe składniki : płatki owsiane + płatki migdałów + słonecznik + żurawinę ( jeśli macie dużą, możecie wcześniej delikatnie pokroić na mniejsze części ) + orzechy laskowe ( także można pokroić nożem ) + wiórki kokosowe + Chia = całość mieszamy.

Dolewamy rozpuszczoną masę czekoladowo - orzechową do suchych i mieszamy całość energicznie, do połączenia składników.

Całość przekładamy do przygotowanej foremki i przy pomocy łyżki, wyrównujemy i dociskamy dokładnie masę. Wygładzamy na koniec górę.

Batoniki możecie przygotować grubości jakiej chcecie, jednak najbardziej optymalne sądzę są, takie ok. 1,5 cm.

Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce ok. 1 godzinki.

Gotową masę tniemy na mniejsze części np. prostokątne batoniki i wyciągamy z formy.

Każdy batonik możecie dla dekoracji, oddzielnie zapakować i poczęstować rodzinkę, bliskich czy znajomych = taką małą, zdrową przekąską.


Gotowe.

Smaczne i zdrowe, dodające energii w ciągu dnia batoniki, które możecie przygotować w kilka chwil.



Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...