Przejdź do głównej zawartości

Zdrowe batoniki owsiane - bez pieczenia.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Chciałabym Was dzisiaj zachęcić do przygotowania domowych batoników. 
Są zdrowe, zastępują przekąskę w ciagu dnia i są bardzo pyszne.
Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Dlatego też możecie śmiało zabrać je, jako drugie śniadanie dla całej rodziny.
Już jakiś czas temu, na moim blogu, podałam Wam wersje pieczoną ( przepis tutaj ), dzisiaj wersja jeszcze szybsza i bez pieczenia.
Jeżeli chodzi o dodatki np. słonecznik czy żurawina - możecie zastąpić jakimi lubicie np. rodzinkami czy pestkami dyni ... Możecie zmieniać dodatki i bawić się smakiem.
Zapraszam!





Składniki : 


  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych ( zwykłych bez cukru )
  • 1 szklanka masła orzechowego ( bardzo ważne! = patrzcie na skład na opakowaniach i starajcie się wybierać te produkty, bez niezdrowych dodatków. W prawdziwym maśle orzechowym powinny znajdować się tylko orzechy )
  • 100 g czekolady ( dowolnie mleczna lub gorzka )
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka nasion Chia ( opcjonalnie )






Sposób przygotowania :


Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie wiec, od razu należy, na wstępie przygotować wszystkie potrzebne składniki.

Jeżeli macie małą formę kwadratową albo szklane naczynie, możecie je spryskać bardzo delikatnie tłuszczem ( tak aby potem ławo z niego wyciągnąć masę ). Odkładamy na bok.

W małym garnuszku, na małym gazie rozpuszczamy : masło orzechowe + czekoladę = mieszamy.

W miedzy czasie przygotowujemy dużą miskę, do której wsypujemy pozostałe składniki : płatki owsiane + płatki migdałów + słonecznik + żurawinę ( jeśli macie dużą, możecie wcześniej delikatnie pokroić na mniejsze części ) + orzechy laskowe ( także można pokroić nożem ) + wiórki kokosowe + Chia = całość mieszamy.

Dolewamy rozpuszczoną masę czekoladowo - orzechową do suchych i mieszamy całość energicznie, do połączenia składników.

Całość przekładamy do przygotowanej foremki i przy pomocy łyżki, wyrównujemy i dociskamy dokładnie masę. Wygładzamy na koniec górę.

Batoniki możecie przygotować grubości jakiej chcecie, jednak najbardziej optymalne sądzę są, takie ok. 1,5 cm.

Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce ok. 1 godzinki.

Gotową masę tniemy na mniejsze części np. prostokątne batoniki i wyciągamy z formy.

Każdy batonik możecie dla dekoracji, oddzielnie zapakować i poczęstować rodzinkę, bliskich czy znajomych = taką małą, zdrową przekąską.


Gotowe.

Smaczne i zdrowe, dodające energii w ciągu dnia batoniki, które możecie przygotować w kilka chwil.



Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...