www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Chciałabym Was dzisiaj zachęcić do przygotowania domowych batoników.
Są zdrowe, zastępują przekąskę w ciagu dnia i są bardzo pyszne.
Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Dlatego też możecie śmiało zabrać je, jako drugie śniadanie dla całej rodziny.
Już jakiś czas temu, na moim blogu, podałam Wam wersje pieczoną ( przepis tutaj ), dzisiaj wersja jeszcze szybsza i bez pieczenia.
Jeżeli chodzi o dodatki np. słonecznik czy żurawina - możecie zastąpić jakimi lubicie np. rodzinkami czy pestkami dyni ... Możecie zmieniać dodatki i bawić się smakiem.
Zapraszam!
Składniki :
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych ( zwykłych bez cukru )
- 1 szklanka masła orzechowego ( bardzo ważne! = patrzcie na skład na opakowaniach i starajcie się wybierać te produkty, bez niezdrowych dodatków. W prawdziwym maśle orzechowym powinny znajdować się tylko orzechy )
- 100 g czekolady ( dowolnie mleczna lub gorzka )
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka nasion Chia ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania :
Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie wiec, od razu należy, na wstępie przygotować wszystkie potrzebne składniki.
Jeżeli macie małą formę kwadratową albo szklane naczynie, możecie je spryskać bardzo delikatnie tłuszczem ( tak aby potem ławo z niego wyciągnąć masę ). Odkładamy na bok.
W małym garnuszku, na małym gazie rozpuszczamy : masło orzechowe + czekoladę = mieszamy.
W miedzy czasie przygotowujemy dużą miskę, do której wsypujemy pozostałe składniki : płatki owsiane + płatki migdałów + słonecznik + żurawinę ( jeśli macie dużą, możecie wcześniej delikatnie pokroić na mniejsze części ) + orzechy laskowe ( także można pokroić nożem ) + wiórki kokosowe + Chia = całość mieszamy.
Dolewamy rozpuszczoną masę czekoladowo - orzechową do suchych i mieszamy całość energicznie, do połączenia składników.
Całość przekładamy do przygotowanej foremki i przy pomocy łyżki, wyrównujemy i dociskamy dokładnie masę. Wygładzamy na koniec górę.
Batoniki możecie przygotować grubości jakiej chcecie, jednak najbardziej optymalne sądzę są, takie ok. 1,5 cm.
Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce ok. 1 godzinki.
Gotową masę tniemy na mniejsze części np. prostokątne batoniki i wyciągamy z formy.
Każdy batonik możecie dla dekoracji, oddzielnie zapakować i poczęstować rodzinkę, bliskich czy znajomych = taką małą, zdrową przekąską.
Gotowe.
Smaczne i zdrowe, dodające energii w ciągu dnia batoniki, które możecie przygotować w kilka chwil.
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz