Przejdź do głównej zawartości

Zdrowe batoniki owsiane - bez pieczenia.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Chciałabym Was dzisiaj zachęcić do przygotowania domowych batoników. 
Są zdrowe, zastępują przekąskę w ciagu dnia i są bardzo pyszne.
Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Dlatego też możecie śmiało zabrać je, jako drugie śniadanie dla całej rodziny.
Już jakiś czas temu, na moim blogu, podałam Wam wersje pieczoną ( przepis tutaj ), dzisiaj wersja jeszcze szybsza i bez pieczenia.
Jeżeli chodzi o dodatki np. słonecznik czy żurawina - możecie zastąpić jakimi lubicie np. rodzinkami czy pestkami dyni ... Możecie zmieniać dodatki i bawić się smakiem.
Zapraszam!





Składniki : 


  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych ( zwykłych bez cukru )
  • 1 szklanka masła orzechowego ( bardzo ważne! = patrzcie na skład na opakowaniach i starajcie się wybierać te produkty, bez niezdrowych dodatków. W prawdziwym maśle orzechowym powinny znajdować się tylko orzechy )
  • 100 g czekolady ( dowolnie mleczna lub gorzka )
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka nasion Chia ( opcjonalnie )






Sposób przygotowania :


Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie wiec, od razu należy, na wstępie przygotować wszystkie potrzebne składniki.

Jeżeli macie małą formę kwadratową albo szklane naczynie, możecie je spryskać bardzo delikatnie tłuszczem ( tak aby potem ławo z niego wyciągnąć masę ). Odkładamy na bok.

W małym garnuszku, na małym gazie rozpuszczamy : masło orzechowe + czekoladę = mieszamy.

W miedzy czasie przygotowujemy dużą miskę, do której wsypujemy pozostałe składniki : płatki owsiane + płatki migdałów + słonecznik + żurawinę ( jeśli macie dużą, możecie wcześniej delikatnie pokroić na mniejsze części ) + orzechy laskowe ( także można pokroić nożem ) + wiórki kokosowe + Chia = całość mieszamy.

Dolewamy rozpuszczoną masę czekoladowo - orzechową do suchych i mieszamy całość energicznie, do połączenia składników.

Całość przekładamy do przygotowanej foremki i przy pomocy łyżki, wyrównujemy i dociskamy dokładnie masę. Wygładzamy na koniec górę.

Batoniki możecie przygotować grubości jakiej chcecie, jednak najbardziej optymalne sądzę są, takie ok. 1,5 cm.

Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce ok. 1 godzinki.

Gotową masę tniemy na mniejsze części np. prostokątne batoniki i wyciągamy z formy.

Każdy batonik możecie dla dekoracji, oddzielnie zapakować i poczęstować rodzinkę, bliskich czy znajomych = taką małą, zdrową przekąską.


Gotowe.

Smaczne i zdrowe, dodające energii w ciągu dnia batoniki, które możecie przygotować w kilka chwil.



Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych