Przejdź do głównej zawartości

Domowe mleko kokosowe i napój z kokosa i mango.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Mleko kokosowe, mleko migdałowe, mleko sojowe, mleko ryżowe..... to alternatywy które dziś stosujemy coraz częściej, jako zamiennik mleka pochodzenia zwierzęcego.
Niektórzy lubią, niektórzy muszą je stosować, bo mają alergię. Jakakolwiek przyczyna, ważne w tym wszystkim aby smakowało.
Mleko roślinne, w porównaniu z mlekiem krowin, nie zawiera tyle wapnia ale za to wzbogacone jest w węglowodany, witaminy, sole mineralne, witaminę B12 - B3- C - E - żelazo. Często tez dodawane są do niego wapń i witaminy w czasie produkcji. Oczywiście wszystko zależy od firmy która produkuje i dlatego ważne aby sprawdzać skład na opakowaniu.
Pomijając fakt, że mleko jest w sklepie na półce - idziemy kupujemy - dziś prosty sposób i zdrowy na domową wersje mleka kokosowego.
Tak naprawdę równie dobrze możecie z migdałów stworzyć mleko migdałowe = wtedy tylko osobiście najpierw uprażyła bym migdały delikatnie na suchej patelni ( przed zmiksowaniem )a po całość przepuściłabym przez sitko.
Domowe sposoby od wieków były i będą najlepsze, dlatego serdecznie zachęcam do ich praktykowania.
Dziś przedstawie Wam mój sposób na mleko kokosowe, jako wspaniały dodatek do smoothy czy napoi, także dodaje do owsianek, płatków czy do samych wypieków zamiast innych płynów.
Możecie przygotować taki dzbanek pysznego mleka i przechowywać dłuższy czas w lodówce i zużywać w miarę potrzeb.
Zapraszam.






Składniki :

  • 2 mniejsze kokosy ( Ważne ! - przy zakupie powinien środek wyraźnie chlupać i zawierać płyn, inaczej jest stary ).
  • 1/2 cytryny
  • ok 2 - 4 kubków wody ( w zależności jaką chcecie gęstość )




Sposób przygotowania :

Z podanych ilości, w zależności od ilości wody którą dodacie, uzyskacie ok. 1 do 1 1/2 litra mleka kokosowego.


Najważniejszą rzeczą jest dobrze dobrać się do kokosa. Znajdziecie oczywiście w internecie różne sposoby na jego rozebranie. Pamiętajcie jednak o tym, że zarówno woda z kokosa jak i miąższ będzie Wam potrzebny, wiec żadne piły czy inne męskie podejścia nie wchodzą w grę ( zanieczyścicie płyn ).
Moim sprawdzonym sposobem = najprostszym w brew pozorom = jest po prostu jego opukiwanie.
Najlepiej najpierw w miarę obrać kokos z nadmiaru zewnętrznych łupinek. Przygotować sobie miskę nad którą będziecie trzymać kokos. Przygotować sobie dobry, ciężki nóż. Zaczynając od tępej strony noża, po równiku kokosa, uderzamy po kawałku dookoła - kilka razy.
Zaczniemy czuć że kokos pęka. Wtedy możemy uderzać ostrzejszą częścią noża i dalej po równiku opukać cały równik dookoła. Bardzo ostrożnie oczywiście.
Jeżeli chcecie zatrudnijcie męską rękę aby Wam pomogła.
W ten sposób, Wasz kokos na pewno w końcu pęknie a soki wpadną bezpośrednio do miseczki.
Przepołowiony kokos wydrążamy ( biały miąższ ) najlepiej małym nożykiem i dokładamy do miski.

Teraz zabieramy się za przygotowanie mleka kokosowego.

Najlepiej użyć dużego blendera - malaksera. Jeżeli będziecie używać ręcznego blendera, będziecie musieli dłużej miksować i robić to w etapach aby nie przegrzać urządzenia.

Do misy miksera wrzucamy kokos ( miąższ i wodę ) dokładamy sok z cytryny + odrobine wody = całość dość długo miksujemy.
W miarę miksowania, co jakiś czas, mieszamy całość i dolewamy wody - tyle ile na Wasz gust powinno wyglądać mleko.
U mnie robie mleko ciut gęstsze, bo potem zawsze dodaje do innych potraw.
Mleko dobrze zmiksowane będzie miało delikatne wyczucie wiórków ale osobiście nam to nie przeszkadza = możecie całość przecisnąć przez sitko.

Tak przygotowane mleko jest gotowe do użycia - przechowujemy w lodówce. Przed kolejnym użyciem, zawsze należy mleko przemieszać.

Mleko z kokosa i mango : dodaje 1/3 z mleka kokosowego które uzyskałam + 2 mniejsze, dojrzałe mango = całość blenduje i mamy gotowe pyszne i zdrowe smoothe.


Tak jak wspomniałam na wstępie, możecie używać to mleko dowolnie, do wszelkiego rodzaju deserów.. napoi.. wypieków.. czy dań śniadaniowych typu owsianka, kaszka, pancakesy itd. Smak prawdziwego kokosa dodaje o poziom wyższy Waszym potrawom.

Spróbujcie sami.


Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych