Przejdź do głównej zawartości

Domowe mleko kokosowe i napój z kokosa i mango.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Mleko kokosowe, mleko migdałowe, mleko sojowe, mleko ryżowe..... to alternatywy które dziś stosujemy coraz częściej, jako zamiennik mleka pochodzenia zwierzęcego.
Niektórzy lubią, niektórzy muszą je stosować, bo mają alergię. Jakakolwiek przyczyna, ważne w tym wszystkim aby smakowało.
Mleko roślinne, w porównaniu z mlekiem krowin, nie zawiera tyle wapnia ale za to wzbogacone jest w węglowodany, witaminy, sole mineralne, witaminę B12 - B3- C - E - żelazo. Często tez dodawane są do niego wapń i witaminy w czasie produkcji. Oczywiście wszystko zależy od firmy która produkuje i dlatego ważne aby sprawdzać skład na opakowaniu.
Pomijając fakt, że mleko jest w sklepie na półce - idziemy kupujemy - dziś prosty sposób i zdrowy na domową wersje mleka kokosowego.
Tak naprawdę równie dobrze możecie z migdałów stworzyć mleko migdałowe = wtedy tylko osobiście najpierw uprażyła bym migdały delikatnie na suchej patelni ( przed zmiksowaniem )a po całość przepuściłabym przez sitko.
Domowe sposoby od wieków były i będą najlepsze, dlatego serdecznie zachęcam do ich praktykowania.
Dziś przedstawie Wam mój sposób na mleko kokosowe, jako wspaniały dodatek do smoothy czy napoi, także dodaje do owsianek, płatków czy do samych wypieków zamiast innych płynów.
Możecie przygotować taki dzbanek pysznego mleka i przechowywać dłuższy czas w lodówce i zużywać w miarę potrzeb.
Zapraszam.






Składniki :

  • 2 mniejsze kokosy ( Ważne ! - przy zakupie powinien środek wyraźnie chlupać i zawierać płyn, inaczej jest stary ).
  • 1/2 cytryny
  • ok 2 - 4 kubków wody ( w zależności jaką chcecie gęstość )




Sposób przygotowania :

Z podanych ilości, w zależności od ilości wody którą dodacie, uzyskacie ok. 1 do 1 1/2 litra mleka kokosowego.


Najważniejszą rzeczą jest dobrze dobrać się do kokosa. Znajdziecie oczywiście w internecie różne sposoby na jego rozebranie. Pamiętajcie jednak o tym, że zarówno woda z kokosa jak i miąższ będzie Wam potrzebny, wiec żadne piły czy inne męskie podejścia nie wchodzą w grę ( zanieczyścicie płyn ).
Moim sprawdzonym sposobem = najprostszym w brew pozorom = jest po prostu jego opukiwanie.
Najlepiej najpierw w miarę obrać kokos z nadmiaru zewnętrznych łupinek. Przygotować sobie miskę nad którą będziecie trzymać kokos. Przygotować sobie dobry, ciężki nóż. Zaczynając od tępej strony noża, po równiku kokosa, uderzamy po kawałku dookoła - kilka razy.
Zaczniemy czuć że kokos pęka. Wtedy możemy uderzać ostrzejszą częścią noża i dalej po równiku opukać cały równik dookoła. Bardzo ostrożnie oczywiście.
Jeżeli chcecie zatrudnijcie męską rękę aby Wam pomogła.
W ten sposób, Wasz kokos na pewno w końcu pęknie a soki wpadną bezpośrednio do miseczki.
Przepołowiony kokos wydrążamy ( biały miąższ ) najlepiej małym nożykiem i dokładamy do miski.

Teraz zabieramy się za przygotowanie mleka kokosowego.

Najlepiej użyć dużego blendera - malaksera. Jeżeli będziecie używać ręcznego blendera, będziecie musieli dłużej miksować i robić to w etapach aby nie przegrzać urządzenia.

Do misy miksera wrzucamy kokos ( miąższ i wodę ) dokładamy sok z cytryny + odrobine wody = całość dość długo miksujemy.
W miarę miksowania, co jakiś czas, mieszamy całość i dolewamy wody - tyle ile na Wasz gust powinno wyglądać mleko.
U mnie robie mleko ciut gęstsze, bo potem zawsze dodaje do innych potraw.
Mleko dobrze zmiksowane będzie miało delikatne wyczucie wiórków ale osobiście nam to nie przeszkadza = możecie całość przecisnąć przez sitko.

Tak przygotowane mleko jest gotowe do użycia - przechowujemy w lodówce. Przed kolejnym użyciem, zawsze należy mleko przemieszać.

Mleko z kokosa i mango : dodaje 1/3 z mleka kokosowego które uzyskałam + 2 mniejsze, dojrzałe mango = całość blenduje i mamy gotowe pyszne i zdrowe smoothe.


Tak jak wspomniałam na wstępie, możecie używać to mleko dowolnie, do wszelkiego rodzaju deserów.. napoi.. wypieków.. czy dań śniadaniowych typu owsianka, kaszka, pancakesy itd. Smak prawdziwego kokosa dodaje o poziom wyższy Waszym potrawom.

Spróbujcie sami.


Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...