www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mleko kokosowe, mleko migdałowe, mleko sojowe, mleko ryżowe..... to alternatywy które dziś stosujemy coraz częściej, jako zamiennik mleka pochodzenia zwierzęcego.
Niektórzy lubią, niektórzy muszą je stosować, bo mają alergię. Jakakolwiek przyczyna, ważne w tym wszystkim aby smakowało.
Mleko roślinne, w porównaniu z mlekiem krowin, nie zawiera tyle wapnia ale za to wzbogacone jest w węglowodany, witaminy, sole mineralne, witaminę B12 - B3- C - E - żelazo. Często tez dodawane są do niego wapń i witaminy w czasie produkcji. Oczywiście wszystko zależy od firmy która produkuje i dlatego ważne aby sprawdzać skład na opakowaniu.
Pomijając fakt, że mleko jest w sklepie na półce - idziemy kupujemy - dziś prosty sposób i zdrowy na domową wersje mleka kokosowego.
Tak naprawdę równie dobrze możecie z migdałów stworzyć mleko migdałowe = wtedy tylko osobiście najpierw uprażyła bym migdały delikatnie na suchej patelni ( przed zmiksowaniem )a po całość przepuściłabym przez sitko.
Domowe sposoby od wieków były i będą najlepsze, dlatego serdecznie zachęcam do ich praktykowania.
Dziś przedstawie Wam mój sposób na mleko kokosowe, jako wspaniały dodatek do smoothy czy napoi, także dodaje do owsianek, płatków czy do samych wypieków zamiast innych płynów.
Możecie przygotować taki dzbanek pysznego mleka i przechowywać dłuższy czas w lodówce i zużywać w miarę potrzeb.
Zapraszam.
Składniki :
- 2 mniejsze kokosy ( Ważne ! - przy zakupie powinien środek wyraźnie chlupać i zawierać płyn, inaczej jest stary ).
- 1/2 cytryny
- ok 2 - 4 kubków wody ( w zależności jaką chcecie gęstość )
Sposób przygotowania :
Z podanych ilości, w zależności od ilości wody którą dodacie, uzyskacie ok. 1 do 1 1/2 litra mleka kokosowego.
Najważniejszą rzeczą jest dobrze dobrać się do kokosa. Znajdziecie oczywiście w internecie różne sposoby na jego rozebranie. Pamiętajcie jednak o tym, że zarówno woda z kokosa jak i miąższ będzie Wam potrzebny, wiec żadne piły czy inne męskie podejścia nie wchodzą w grę ( zanieczyścicie płyn ).
Moim sprawdzonym sposobem = najprostszym w brew pozorom = jest po prostu jego opukiwanie.
Najlepiej najpierw w miarę obrać kokos z nadmiaru zewnętrznych łupinek. Przygotować sobie miskę nad którą będziecie trzymać kokos. Przygotować sobie dobry, ciężki nóż. Zaczynając od tępej strony noża, po równiku kokosa, uderzamy po kawałku dookoła - kilka razy.
Zaczniemy czuć że kokos pęka. Wtedy możemy uderzać ostrzejszą częścią noża i dalej po równiku opukać cały równik dookoła. Bardzo ostrożnie oczywiście.
Jeżeli chcecie zatrudnijcie męską rękę aby Wam pomogła.
W ten sposób, Wasz kokos na pewno w końcu pęknie a soki wpadną bezpośrednio do miseczki.
Przepołowiony kokos wydrążamy ( biały miąższ ) najlepiej małym nożykiem i dokładamy do miski.
Teraz zabieramy się za przygotowanie mleka kokosowego.
Najlepiej użyć dużego blendera - malaksera. Jeżeli będziecie używać ręcznego blendera, będziecie musieli dłużej miksować i robić to w etapach aby nie przegrzać urządzenia.
Do misy miksera wrzucamy kokos ( miąższ i wodę ) dokładamy sok z cytryny + odrobine wody = całość dość długo miksujemy.
W miarę miksowania, co jakiś czas, mieszamy całość i dolewamy wody - tyle ile na Wasz gust powinno wyglądać mleko.
U mnie robie mleko ciut gęstsze, bo potem zawsze dodaje do innych potraw.
Mleko dobrze zmiksowane będzie miało delikatne wyczucie wiórków ale osobiście nam to nie przeszkadza = możecie całość przecisnąć przez sitko.
Tak przygotowane mleko jest gotowe do użycia - przechowujemy w lodówce. Przed kolejnym użyciem, zawsze należy mleko przemieszać.
Mleko z kokosa i mango : dodaje 1/3 z mleka kokosowego które uzyskałam + 2 mniejsze, dojrzałe mango = całość blenduje i mamy gotowe pyszne i zdrowe smoothe.
Tak jak wspomniałam na wstępie, możecie używać to mleko dowolnie, do wszelkiego rodzaju deserów.. napoi.. wypieków.. czy dań śniadaniowych typu owsianka, kaszka, pancakesy itd. Smak prawdziwego kokosa dodaje o poziom wyższy Waszym potrawom.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz