Przejdź do głównej zawartości

Domowe gofry.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Wrzesień rozpoczęty, rok szkolny także. Kto ma pociechy ten wie, że czasem nie łatwo z pomysłami na drugie śniadanie. Dlatego też pogrzebałam trochę w starych zeszytach z przepisami i pomyślałam że musze Wam podać, mój od lat i właściwie od pokoleń przekazywany, przepis na gofry.
Sprawdzają się na drugie śniadanie do szkoły, na wycieczki czy jako przekąska ale także jako weekendowe śniadanko, gdy macie trochę więcej czasu.
Propozycja którą Wam podaje, u nas sprawdza się i na słodko i na wytrawnie = wtedy po prostu nie dodaje cukru a zamiast, można odrobine ulubionych przypraw.
Są bardzo proste i wychodzą za każdym razem. Dzieci za nimi przepadają i choć w moim domu było juz wiele różnych propozycji na te właśnie ciasto= zawsze wygrywa to bez konkurencyjnie.
Zatem zapraszam i zachęcam do przygotowania.






Składniki : 
( u mnie na gofrownicy mniejszej na 2 szt. wychodzi ok. 16 szt - wszystko zależy od rodzaju gofrownicy= możecie podwoić i potroić proporcje )


  • 1 kubek ( 200 g - pojemniczek ) śmietany
  • 1 kubek ( ten sam po śmietanie ) wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka ( osobno białko i zółtko )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 - 5 łyżek cukru kokosowego ( opcjonalnie - możecie zastąpić zwykłym )
  • 2 łyżki cukru pudru waniliowego ( opcjonalnie )
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie )





Sposób przygotowania : 


Podane proporcje i składniki oprócz cukrów są podstawowym elementem na ciasto. Tak jak mówiłam, jeśli chcecie gofry jako podkład do wytrawnych potraw, zamiast cukrów dodajecie np. suszone oregano, tymianek czy bazylię odrobine.
Jeżeli chcecie możecie także zredukować cukier = w przypadku podawania ich ze śmietaną i owocami - wówczas u mnie dodaje cukier zamiast do ciasta do jogurtu greckiego + odrobine skórki z pomarańczy i owoce a całość posypuje cukrem pudrem.
Możecie też podać z odrobiną budyniu na górze :).
Możliwości wiele.

Zaczynamy od ubicia osobno, w naczyniu naszych białek = na sztywną, białą pianę. Odkładamy.

Do dużej miski lub miksera wrzucamy : żółtka + cukier kokosowy + cukier puder = miksujemy na jasną masę.
Dokładamy : śmietanę i wodę + wanilię = miksujemy dalej do połączenia.
Dorzucamy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sól = miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy białka i już tylko ręcznie, najlepiej rózgą do ubijania, mieszamy całość delikatnie.

Tak przygotowane ciasto jest gotowe do użycia.
Rozgrzewamy naszą gofrownice i porcjami pieczemy pyszne gofry.
Pamietajmy że po wyjęciu, jeszcze gorące gofry powinno się studzić na kratce aby z obu stron była cyrkulacja powietrza - wtedy nie będą gumowe.

Jeżeli zrobicie większą porcje i zostaną Wam gofry - nie martwcie się, wystarczy włożyć do tostera lub do piekarnika na chwilkę = ponownie będą pyszne :).

Możecie także zamrozić kilka na kolejny raz, kiedy znowu najdzie Was ochota :).


Koniecznie spróbujcie w Waszych domach.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.



www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...