Przejdź do głównej zawartości

Domowe gofry.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Wrzesień rozpoczęty, rok szkolny także. Kto ma pociechy ten wie, że czasem nie łatwo z pomysłami na drugie śniadanie. Dlatego też pogrzebałam trochę w starych zeszytach z przepisami i pomyślałam że musze Wam podać, mój od lat i właściwie od pokoleń przekazywany, przepis na gofry.
Sprawdzają się na drugie śniadanie do szkoły, na wycieczki czy jako przekąska ale także jako weekendowe śniadanko, gdy macie trochę więcej czasu.
Propozycja którą Wam podaje, u nas sprawdza się i na słodko i na wytrawnie = wtedy po prostu nie dodaje cukru a zamiast, można odrobine ulubionych przypraw.
Są bardzo proste i wychodzą za każdym razem. Dzieci za nimi przepadają i choć w moim domu było juz wiele różnych propozycji na te właśnie ciasto= zawsze wygrywa to bez konkurencyjnie.
Zatem zapraszam i zachęcam do przygotowania.






Składniki : 
( u mnie na gofrownicy mniejszej na 2 szt. wychodzi ok. 16 szt - wszystko zależy od rodzaju gofrownicy= możecie podwoić i potroić proporcje )


  • 1 kubek ( 200 g - pojemniczek ) śmietany
  • 1 kubek ( ten sam po śmietanie ) wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka ( osobno białko i zółtko )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 - 5 łyżek cukru kokosowego ( opcjonalnie - możecie zastąpić zwykłym )
  • 2 łyżki cukru pudru waniliowego ( opcjonalnie )
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie )





Sposób przygotowania : 


Podane proporcje i składniki oprócz cukrów są podstawowym elementem na ciasto. Tak jak mówiłam, jeśli chcecie gofry jako podkład do wytrawnych potraw, zamiast cukrów dodajecie np. suszone oregano, tymianek czy bazylię odrobine.
Jeżeli chcecie możecie także zredukować cukier = w przypadku podawania ich ze śmietaną i owocami - wówczas u mnie dodaje cukier zamiast do ciasta do jogurtu greckiego + odrobine skórki z pomarańczy i owoce a całość posypuje cukrem pudrem.
Możecie też podać z odrobiną budyniu na górze :).
Możliwości wiele.

Zaczynamy od ubicia osobno, w naczyniu naszych białek = na sztywną, białą pianę. Odkładamy.

Do dużej miski lub miksera wrzucamy : żółtka + cukier kokosowy + cukier puder = miksujemy na jasną masę.
Dokładamy : śmietanę i wodę + wanilię = miksujemy dalej do połączenia.
Dorzucamy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sól = miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy białka i już tylko ręcznie, najlepiej rózgą do ubijania, mieszamy całość delikatnie.

Tak przygotowane ciasto jest gotowe do użycia.
Rozgrzewamy naszą gofrownice i porcjami pieczemy pyszne gofry.
Pamietajmy że po wyjęciu, jeszcze gorące gofry powinno się studzić na kratce aby z obu stron była cyrkulacja powietrza - wtedy nie będą gumowe.

Jeżeli zrobicie większą porcje i zostaną Wam gofry - nie martwcie się, wystarczy włożyć do tostera lub do piekarnika na chwilkę = ponownie będą pyszne :).

Możecie także zamrozić kilka na kolejny raz, kiedy znowu najdzie Was ochota :).


Koniecznie spróbujcie w Waszych domach.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.



www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych