www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Wrzesień rozpoczęty, rok szkolny także. Kto ma pociechy ten wie, że czasem nie łatwo z pomysłami na drugie śniadanie. Dlatego też pogrzebałam trochę w starych zeszytach z przepisami i pomyślałam że musze Wam podać, mój od lat i właściwie od pokoleń przekazywany, przepis na gofry.
Sprawdzają się na drugie śniadanie do szkoły, na wycieczki czy jako przekąska ale także jako weekendowe śniadanko, gdy macie trochę więcej czasu.
Propozycja którą Wam podaje, u nas sprawdza się i na słodko i na wytrawnie = wtedy po prostu nie dodaje cukru a zamiast, można odrobine ulubionych przypraw.
Są bardzo proste i wychodzą za każdym razem. Dzieci za nimi przepadają i choć w moim domu było juz wiele różnych propozycji na te właśnie ciasto= zawsze wygrywa to bez konkurencyjnie.
Zatem zapraszam i zachęcam do przygotowania.
Składniki :
( u mnie na gofrownicy mniejszej na 2 szt. wychodzi ok. 16 szt - wszystko zależy od rodzaju gofrownicy= możecie podwoić i potroić proporcje )
- 1 kubek ( 200 g - pojemniczek ) śmietany
- 1 kubek ( ten sam po śmietanie ) wody
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka ( osobno białko i zółtko )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 - 5 łyżek cukru kokosowego ( opcjonalnie - możecie zastąpić zwykłym )
- 2 łyżki cukru pudru waniliowego ( opcjonalnie )
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania :
Podane proporcje i składniki oprócz cukrów są podstawowym elementem na ciasto. Tak jak mówiłam, jeśli chcecie gofry jako podkład do wytrawnych potraw, zamiast cukrów dodajecie np. suszone oregano, tymianek czy bazylię odrobine.
Jeżeli chcecie możecie także zredukować cukier = w przypadku podawania ich ze śmietaną i owocami - wówczas u mnie dodaje cukier zamiast do ciasta do jogurtu greckiego + odrobine skórki z pomarańczy i owoce a całość posypuje cukrem pudrem.
Możecie też podać z odrobiną budyniu na górze :).
Możliwości wiele.
Zaczynamy od ubicia osobno, w naczyniu naszych białek = na sztywną, białą pianę. Odkładamy.
Do dużej miski lub miksera wrzucamy : żółtka + cukier kokosowy + cukier puder = miksujemy na jasną masę.
Dokładamy : śmietanę i wodę + wanilię = miksujemy dalej do połączenia.
Dorzucamy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sól = miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy białka i już tylko ręcznie, najlepiej rózgą do ubijania, mieszamy całość delikatnie.
Tak przygotowane ciasto jest gotowe do użycia.
Rozgrzewamy naszą gofrownice i porcjami pieczemy pyszne gofry.
Pamietajmy że po wyjęciu, jeszcze gorące gofry powinno się studzić na kratce aby z obu stron była cyrkulacja powietrza - wtedy nie będą gumowe.
Jeżeli zrobicie większą porcje i zostaną Wam gofry - nie martwcie się, wystarczy włożyć do tostera lub do piekarnika na chwilkę = ponownie będą pyszne :).
Możecie także zamrozić kilka na kolejny raz, kiedy znowu najdzie Was ochota :).
Koniecznie spróbujcie w Waszych domach.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz