Przejdź do głównej zawartości

Pasta z pieczonej papryki.




















Witam serdecznie.

Zapraszam Was dzisiaj na przepyszną pastę z papryki. 
Papryka, podpieczona w piekarniku, uwalnia niesamowite aromaty i nadaje paście super smak.
Taka pasta na chleb, to smaczne podejście do śniadania czy kolacji. 
Uwierzcie mi na słowo, że nie potrzeba żadnej wędliny i smakuje nawet zwolennikom mięsnych dań.
W najbliższym czasie postaram się Wam jeszcze przedstawić kilka innych, moich propozycji na tego typu pasty do grzanek, chleba czy jako dip do warzywek. Póki co, dzisiaj, polecam wersje z pieczoną papryką, która u nas smakuje zarówno wegetarianom jak i mięsożercom :).
Uwierzcie mi jest pysznie i warto!
Zapraszam po przepis.








Składniki : 

  • 5 dużych czerwonych papryk
  • 1 cały czosnek
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
  • mały pęczek kolendry ( u mnie drobno krojona i mrożona, gdy jest dostępna = zawsze wtedy mam pod ręka )
  • mały pęczek pietruszki 
  • 200 g orzechów włoskich łuskanych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól morska - do smaku
  • świeżo zmielony biały pieprz - do smaku
  • 2 łyżeczki miodu
  • odrobina soku z cytryny ( u mnie ok. 1/2 cytryny )
  • kilka suszonych pomidorów ( marynowanych w oliwie )
  • opcjonalnie odrobina chilli - jeśli wolicie ostrzejszą pastę






Sposób przygotowania : 


Ten sposób na pastę z papryki jest naprawdę bardzo prosty i wydajny bo z otrzymanej ilości wyjdzie Wam ok. 3 słoiczków małych ( ok. 200 gramowych ).
Możecie użyć takich zamykanych na gumkę z ikei lub po prostu słoiczków po dżemie czy konfiturach. Pamiętajcie aby je wyparzyć.

Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blachę wykładamy najlepiej papierem do pieczenia.
Papryki myjemy i przekrawamy na pół. Układamy środkiem do blachy.
Całą główkę czosnku przekrawamy w szerz i układamy także na blasze z papryką.
Całość wkładamy do nagrzanego pieca, na ok. 40 minut. Papryka z góry powinna lekko się przypalać.
Wyciągamy z piekarnika i od razu wkładamy do woreczka i zamykamy.
Zostawiamy na boku jakieś 10 minut = w ten sposób zejdzie Wam szybko i sprawnie skórka z papryk. 

W miedzy czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Ja pastę robie w food procesorze (malakserze) , jeśli nie macie możecie użyć blendera czy miksera.
Do misy maszyny wrzucamy : słonecznik + oliwę + kolendrę + pietruszkę + orzechy + ocet jabłkowy + sól i pieprz + miód + odrobine soku z cytryny + suszone pomidorki  + opcjonalnie chilli = zostawiamy na sekundę.

Wracamy do naszej papryki.
Wyciągamy z woreczka i obieramy ze zbędnych już pestek i skóry, która teraz powinna schodzić praktycznie sama. Dorzucamy obrane części do miksera.
Czosnek, przy pomocy widelca, wydrążamy juz mięciutki i także dorzucamy do reszty składników.

Całość miksujemy do uzyskania pasty.
Pod koniec, dobrze jest sprawdzić smak i w razie konieczności doprawić, sokiem z cytryny czy solą i pieprzem = pod swój smak.
Jeżeli konsystencja będzie dla Was zbyt gęsta, możecie dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.


Całość przekładamy do przygotowanych słoiczków i zamykamy.
Przechowujemy w lodówce.

Gotowe.


Pasta najlepiej smakuje w towarzyskie tostów lub zamiast smarowidła na pyszne kanapki czy bułeczki. 
Dobrze sprawdza się też w roli dipu, do pokrojonych świeżych warzyw jako przekąski.
Taką pastę rownież możecie użyć jako farsz do np. pieczonej piersi - naprawdę pycha :).


Koniecznie spróbujcie!


Polecam i pozdrawiam serdecznie.





 








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...