Przejdź do głównej zawartości

Pasta z pieczonej papryki.




















Witam serdecznie.

Zapraszam Was dzisiaj na przepyszną pastę z papryki. 
Papryka, podpieczona w piekarniku, uwalnia niesamowite aromaty i nadaje paście super smak.
Taka pasta na chleb, to smaczne podejście do śniadania czy kolacji. 
Uwierzcie mi na słowo, że nie potrzeba żadnej wędliny i smakuje nawet zwolennikom mięsnych dań.
W najbliższym czasie postaram się Wam jeszcze przedstawić kilka innych, moich propozycji na tego typu pasty do grzanek, chleba czy jako dip do warzywek. Póki co, dzisiaj, polecam wersje z pieczoną papryką, która u nas smakuje zarówno wegetarianom jak i mięsożercom :).
Uwierzcie mi jest pysznie i warto!
Zapraszam po przepis.








Składniki : 

  • 5 dużych czerwonych papryk
  • 1 cały czosnek
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
  • mały pęczek kolendry ( u mnie drobno krojona i mrożona, gdy jest dostępna = zawsze wtedy mam pod ręka )
  • mały pęczek pietruszki 
  • 200 g orzechów włoskich łuskanych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól morska - do smaku
  • świeżo zmielony biały pieprz - do smaku
  • 2 łyżeczki miodu
  • odrobina soku z cytryny ( u mnie ok. 1/2 cytryny )
  • kilka suszonych pomidorów ( marynowanych w oliwie )
  • opcjonalnie odrobina chilli - jeśli wolicie ostrzejszą pastę






Sposób przygotowania : 


Ten sposób na pastę z papryki jest naprawdę bardzo prosty i wydajny bo z otrzymanej ilości wyjdzie Wam ok. 3 słoiczków małych ( ok. 200 gramowych ).
Możecie użyć takich zamykanych na gumkę z ikei lub po prostu słoiczków po dżemie czy konfiturach. Pamiętajcie aby je wyparzyć.

Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blachę wykładamy najlepiej papierem do pieczenia.
Papryki myjemy i przekrawamy na pół. Układamy środkiem do blachy.
Całą główkę czosnku przekrawamy w szerz i układamy także na blasze z papryką.
Całość wkładamy do nagrzanego pieca, na ok. 40 minut. Papryka z góry powinna lekko się przypalać.
Wyciągamy z piekarnika i od razu wkładamy do woreczka i zamykamy.
Zostawiamy na boku jakieś 10 minut = w ten sposób zejdzie Wam szybko i sprawnie skórka z papryk. 

W miedzy czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Ja pastę robie w food procesorze (malakserze) , jeśli nie macie możecie użyć blendera czy miksera.
Do misy maszyny wrzucamy : słonecznik + oliwę + kolendrę + pietruszkę + orzechy + ocet jabłkowy + sól i pieprz + miód + odrobine soku z cytryny + suszone pomidorki  + opcjonalnie chilli = zostawiamy na sekundę.

Wracamy do naszej papryki.
Wyciągamy z woreczka i obieramy ze zbędnych już pestek i skóry, która teraz powinna schodzić praktycznie sama. Dorzucamy obrane części do miksera.
Czosnek, przy pomocy widelca, wydrążamy juz mięciutki i także dorzucamy do reszty składników.

Całość miksujemy do uzyskania pasty.
Pod koniec, dobrze jest sprawdzić smak i w razie konieczności doprawić, sokiem z cytryny czy solą i pieprzem = pod swój smak.
Jeżeli konsystencja będzie dla Was zbyt gęsta, możecie dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.


Całość przekładamy do przygotowanych słoiczków i zamykamy.
Przechowujemy w lodówce.

Gotowe.


Pasta najlepiej smakuje w towarzyskie tostów lub zamiast smarowidła na pyszne kanapki czy bułeczki. 
Dobrze sprawdza się też w roli dipu, do pokrojonych świeżych warzyw jako przekąski.
Taką pastę rownież możecie użyć jako farsz do np. pieczonej piersi - naprawdę pycha :).


Koniecznie spróbujcie!


Polecam i pozdrawiam serdecznie.





 








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...