Przejdź do głównej zawartości

Pasta z pieczonej papryki.




















Witam serdecznie.

Zapraszam Was dzisiaj na przepyszną pastę z papryki. 
Papryka, podpieczona w piekarniku, uwalnia niesamowite aromaty i nadaje paście super smak.
Taka pasta na chleb, to smaczne podejście do śniadania czy kolacji. 
Uwierzcie mi na słowo, że nie potrzeba żadnej wędliny i smakuje nawet zwolennikom mięsnych dań.
W najbliższym czasie postaram się Wam jeszcze przedstawić kilka innych, moich propozycji na tego typu pasty do grzanek, chleba czy jako dip do warzywek. Póki co, dzisiaj, polecam wersje z pieczoną papryką, która u nas smakuje zarówno wegetarianom jak i mięsożercom :).
Uwierzcie mi jest pysznie i warto!
Zapraszam po przepis.








Składniki : 

  • 5 dużych czerwonych papryk
  • 1 cały czosnek
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
  • mały pęczek kolendry ( u mnie drobno krojona i mrożona, gdy jest dostępna = zawsze wtedy mam pod ręka )
  • mały pęczek pietruszki 
  • 200 g orzechów włoskich łuskanych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól morska - do smaku
  • świeżo zmielony biały pieprz - do smaku
  • 2 łyżeczki miodu
  • odrobina soku z cytryny ( u mnie ok. 1/2 cytryny )
  • kilka suszonych pomidorów ( marynowanych w oliwie )
  • opcjonalnie odrobina chilli - jeśli wolicie ostrzejszą pastę






Sposób przygotowania : 


Ten sposób na pastę z papryki jest naprawdę bardzo prosty i wydajny bo z otrzymanej ilości wyjdzie Wam ok. 3 słoiczków małych ( ok. 200 gramowych ).
Możecie użyć takich zamykanych na gumkę z ikei lub po prostu słoiczków po dżemie czy konfiturach. Pamiętajcie aby je wyparzyć.

Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blachę wykładamy najlepiej papierem do pieczenia.
Papryki myjemy i przekrawamy na pół. Układamy środkiem do blachy.
Całą główkę czosnku przekrawamy w szerz i układamy także na blasze z papryką.
Całość wkładamy do nagrzanego pieca, na ok. 40 minut. Papryka z góry powinna lekko się przypalać.
Wyciągamy z piekarnika i od razu wkładamy do woreczka i zamykamy.
Zostawiamy na boku jakieś 10 minut = w ten sposób zejdzie Wam szybko i sprawnie skórka z papryk. 

W miedzy czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Ja pastę robie w food procesorze (malakserze) , jeśli nie macie możecie użyć blendera czy miksera.
Do misy maszyny wrzucamy : słonecznik + oliwę + kolendrę + pietruszkę + orzechy + ocet jabłkowy + sól i pieprz + miód + odrobine soku z cytryny + suszone pomidorki  + opcjonalnie chilli = zostawiamy na sekundę.

Wracamy do naszej papryki.
Wyciągamy z woreczka i obieramy ze zbędnych już pestek i skóry, która teraz powinna schodzić praktycznie sama. Dorzucamy obrane części do miksera.
Czosnek, przy pomocy widelca, wydrążamy juz mięciutki i także dorzucamy do reszty składników.

Całość miksujemy do uzyskania pasty.
Pod koniec, dobrze jest sprawdzić smak i w razie konieczności doprawić, sokiem z cytryny czy solą i pieprzem = pod swój smak.
Jeżeli konsystencja będzie dla Was zbyt gęsta, możecie dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.


Całość przekładamy do przygotowanych słoiczków i zamykamy.
Przechowujemy w lodówce.

Gotowe.


Pasta najlepiej smakuje w towarzyskie tostów lub zamiast smarowidła na pyszne kanapki czy bułeczki. 
Dobrze sprawdza się też w roli dipu, do pokrojonych świeżych warzyw jako przekąski.
Taką pastę rownież możecie użyć jako farsz do np. pieczonej piersi - naprawdę pycha :).


Koniecznie spróbujcie!


Polecam i pozdrawiam serdecznie.





 








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych