Przejdź do głównej zawartości

Złocisty Łosoś na poduszeczce z pieczonych warzyw.





















Witam serdecznie.

Zbliżają się Walentynki, więc pomyślałam że podam Wam mój sposób na szybkiego i pysznego łososia.
Taka kolacja albo obiado - kolacja na dwie osoby.
Jest super smacznie i zdrowo. Całość zajmie Wam jakieś pół godzinki i gotowe.
Rybka jak i warzywa pieką się same w piekarniku, wiec Wy macie czas na inne przyjemności :).
A jeśli macie ochotę także przygotować jakiś fajny, szybki i  nie skomplikowany deser, zapraszam do posta wyżej, gdzie moja kolejna odsłona w sam raz na takie lżejsze dopełnienie menu.








Składniki : 


  • 4 kawałki świeżego łososia
  • łyżeczka musztardy ( ulubiona - dowolna )
  • 1 cytryna
  • sól morska odrobina
  • pieprz biały świeżo zmielony
  • koperek odrobina
  • odrobina oliwy 
  • ok. łyżeczki ziół ( u mnie moja domowa mieszanka z tego przepisu : Klik )
  • ok. 2 łyżeczek kaparów

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 batat
  • 1 główka brokuła
  • kilka pieczarek
  • cała główka czosnku
  • świeże zioła ( odrobina oregano lub tymianku )
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pierz do smaku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli ( opcjonalnie )


  • 2 garście sałaty mix
  • dresing do salaty ; 1 łyżka oliwy z oliwek + łyżeczka musztardy + łyżeczka cukru + sok z połowy cytryny + sól i pieprz + łyżeczka ziół do sałatek + odrobina wody






Sposób przygotowania : 


Propozycja którą podaje jest w proporcji na dwie osoby i możecie oczywiście zmienić ilości.

Zaczynamy od zamarynowania i przygotowania łososia.
Kawałki ryby dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne, w którym możemy zapiec nasze kawałki rybki.
Na dno układamy po plasterku cytryny - tak aby kawałki rybki leżały właśnie na nich.
Nasze rybki posypujemy ziołami + solą i pieprzem = układamy do naczynia.
Górę każdego filetu smarujemy cieniutko musztardą + oprószamy koperkiem + kaparami = całość skrapiamy oliwą.
Tak przygotowaną rybkę odkładamy na bok.


Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.

Przygotowujemy drugie naczynie - nie co większe, do naszych warzyw.
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w większe kawałki = wkładamy do naczynia.
Czosnek - główkę, przecinamy w szerz i dokładamy tak jak jest do warzyw.
Całość dobrze skrapiamy oliwą + dokładamy zioła suszone i świeże + sól i pieprz + płatki chilli = mieszamy.
Wkładamy do pieca i pieczemy co jakiś czas mieszając warzywka ( wtedy równo się zrumienia ). Czas pieczenia 35 minut.

Po upływie tego czasu, dokładamy do pieca, na górną półkę, nasze przygotowane rybki = pieczemy wszystko razem jeszcze 10 minut.

W miedzy czasie talerze dekorujemy mixem z sałaty i polewamy dresingiem.

Gotowe upieczone warzywka, wykładamy na przygotowaną sałatę a na górę układamy naszego króla - łososia :).

Serwujemy.

Gotowe.

Bardzo smaczne i zdrowe danie w kilka chwil.

Zapraszam do wypróbowania w domach.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...