Witam serdecznie.
Zbliżają się Walentynki, więc pomyślałam że podam Wam mój sposób na szybkiego i pysznego łososia.
Taka kolacja albo obiado - kolacja na dwie osoby.
Jest super smacznie i zdrowo. Całość zajmie Wam jakieś pół godzinki i gotowe.
Rybka jak i warzywa pieką się same w piekarniku, wiec Wy macie czas na inne przyjemności :).
A jeśli macie ochotę także przygotować jakiś fajny, szybki i nie skomplikowany deser, zapraszam do posta wyżej, gdzie moja kolejna odsłona w sam raz na takie lżejsze dopełnienie menu.
Składniki :
- 4 kawałki świeżego łososia
- łyżeczka musztardy ( ulubiona - dowolna )
- 1 cytryna
- sól morska odrobina
- pieprz biały świeżo zmielony
- koperek odrobina
- odrobina oliwy
- ok. łyżeczki ziół ( u mnie moja domowa mieszanka z tego przepisu : Klik )
- ok. 2 łyżeczek kaparów
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 batat
- 1 główka brokuła
- kilka pieczarek
- cała główka czosnku
- świeże zioła ( odrobina oregano lub tymianku )
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pierz do smaku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki płatków chilli ( opcjonalnie )
- 2 garście sałaty mix
- dresing do salaty ; 1 łyżka oliwy z oliwek + łyżeczka musztardy + łyżeczka cukru + sok z połowy cytryny + sól i pieprz + łyżeczka ziół do sałatek + odrobina wody
Sposób przygotowania :
Propozycja którą podaje jest w proporcji na dwie osoby i możecie oczywiście zmienić ilości.
Zaczynamy od zamarynowania i przygotowania łososia.
Kawałki ryby dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne, w którym możemy zapiec nasze kawałki rybki.
Na dno układamy po plasterku cytryny - tak aby kawałki rybki leżały właśnie na nich.
Nasze rybki posypujemy ziołami + solą i pieprzem = układamy do naczynia.
Górę każdego filetu smarujemy cieniutko musztardą + oprószamy koperkiem + kaparami = całość skrapiamy oliwą.
Tak przygotowaną rybkę odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy drugie naczynie - nie co większe, do naszych warzyw.
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w większe kawałki = wkładamy do naczynia.
Czosnek - główkę, przecinamy w szerz i dokładamy tak jak jest do warzyw.
Całość dobrze skrapiamy oliwą + dokładamy zioła suszone i świeże + sól i pieprz + płatki chilli = mieszamy.
Wkładamy do pieca i pieczemy co jakiś czas mieszając warzywka ( wtedy równo się zrumienia ). Czas pieczenia 35 minut.
Po upływie tego czasu, dokładamy do pieca, na górną półkę, nasze przygotowane rybki = pieczemy wszystko razem jeszcze 10 minut.
W miedzy czasie talerze dekorujemy mixem z sałaty i polewamy dresingiem.
Gotowe upieczone warzywka, wykładamy na przygotowaną sałatę a na górę układamy naszego króla - łososia :).
Serwujemy.
Gotowe.
Bardzo smaczne i zdrowe danie w kilka chwil.
Zapraszam do wypróbowania w domach.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz