Przejdź do głównej zawartości

Złocisty Łosoś na poduszeczce z pieczonych warzyw.





















Witam serdecznie.

Zbliżają się Walentynki, więc pomyślałam że podam Wam mój sposób na szybkiego i pysznego łososia.
Taka kolacja albo obiado - kolacja na dwie osoby.
Jest super smacznie i zdrowo. Całość zajmie Wam jakieś pół godzinki i gotowe.
Rybka jak i warzywa pieką się same w piekarniku, wiec Wy macie czas na inne przyjemności :).
A jeśli macie ochotę także przygotować jakiś fajny, szybki i  nie skomplikowany deser, zapraszam do posta wyżej, gdzie moja kolejna odsłona w sam raz na takie lżejsze dopełnienie menu.








Składniki : 


  • 4 kawałki świeżego łososia
  • łyżeczka musztardy ( ulubiona - dowolna )
  • 1 cytryna
  • sól morska odrobina
  • pieprz biały świeżo zmielony
  • koperek odrobina
  • odrobina oliwy 
  • ok. łyżeczki ziół ( u mnie moja domowa mieszanka z tego przepisu : Klik )
  • ok. 2 łyżeczek kaparów

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 batat
  • 1 główka brokuła
  • kilka pieczarek
  • cała główka czosnku
  • świeże zioła ( odrobina oregano lub tymianku )
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pierz do smaku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli ( opcjonalnie )


  • 2 garście sałaty mix
  • dresing do salaty ; 1 łyżka oliwy z oliwek + łyżeczka musztardy + łyżeczka cukru + sok z połowy cytryny + sól i pieprz + łyżeczka ziół do sałatek + odrobina wody






Sposób przygotowania : 


Propozycja którą podaje jest w proporcji na dwie osoby i możecie oczywiście zmienić ilości.

Zaczynamy od zamarynowania i przygotowania łososia.
Kawałki ryby dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne, w którym możemy zapiec nasze kawałki rybki.
Na dno układamy po plasterku cytryny - tak aby kawałki rybki leżały właśnie na nich.
Nasze rybki posypujemy ziołami + solą i pieprzem = układamy do naczynia.
Górę każdego filetu smarujemy cieniutko musztardą + oprószamy koperkiem + kaparami = całość skrapiamy oliwą.
Tak przygotowaną rybkę odkładamy na bok.


Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.

Przygotowujemy drugie naczynie - nie co większe, do naszych warzyw.
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w większe kawałki = wkładamy do naczynia.
Czosnek - główkę, przecinamy w szerz i dokładamy tak jak jest do warzyw.
Całość dobrze skrapiamy oliwą + dokładamy zioła suszone i świeże + sól i pieprz + płatki chilli = mieszamy.
Wkładamy do pieca i pieczemy co jakiś czas mieszając warzywka ( wtedy równo się zrumienia ). Czas pieczenia 35 minut.

Po upływie tego czasu, dokładamy do pieca, na górną półkę, nasze przygotowane rybki = pieczemy wszystko razem jeszcze 10 minut.

W miedzy czasie talerze dekorujemy mixem z sałaty i polewamy dresingiem.

Gotowe upieczone warzywka, wykładamy na przygotowaną sałatę a na górę układamy naszego króla - łososia :).

Serwujemy.

Gotowe.

Bardzo smaczne i zdrowe danie w kilka chwil.

Zapraszam do wypróbowania w domach.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych