Przejdź do głównej zawartości

Złocisty Łosoś na poduszeczce z pieczonych warzyw.





















Witam serdecznie.

Zbliżają się Walentynki, więc pomyślałam że podam Wam mój sposób na szybkiego i pysznego łososia.
Taka kolacja albo obiado - kolacja na dwie osoby.
Jest super smacznie i zdrowo. Całość zajmie Wam jakieś pół godzinki i gotowe.
Rybka jak i warzywa pieką się same w piekarniku, wiec Wy macie czas na inne przyjemności :).
A jeśli macie ochotę także przygotować jakiś fajny, szybki i  nie skomplikowany deser, zapraszam do posta wyżej, gdzie moja kolejna odsłona w sam raz na takie lżejsze dopełnienie menu.








Składniki : 


  • 4 kawałki świeżego łososia
  • łyżeczka musztardy ( ulubiona - dowolna )
  • 1 cytryna
  • sól morska odrobina
  • pieprz biały świeżo zmielony
  • koperek odrobina
  • odrobina oliwy 
  • ok. łyżeczki ziół ( u mnie moja domowa mieszanka z tego przepisu : Klik )
  • ok. 2 łyżeczek kaparów

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 batat
  • 1 główka brokuła
  • kilka pieczarek
  • cała główka czosnku
  • świeże zioła ( odrobina oregano lub tymianku )
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pierz do smaku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli ( opcjonalnie )


  • 2 garście sałaty mix
  • dresing do salaty ; 1 łyżka oliwy z oliwek + łyżeczka musztardy + łyżeczka cukru + sok z połowy cytryny + sól i pieprz + łyżeczka ziół do sałatek + odrobina wody






Sposób przygotowania : 


Propozycja którą podaje jest w proporcji na dwie osoby i możecie oczywiście zmienić ilości.

Zaczynamy od zamarynowania i przygotowania łososia.
Kawałki ryby dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne, w którym możemy zapiec nasze kawałki rybki.
Na dno układamy po plasterku cytryny - tak aby kawałki rybki leżały właśnie na nich.
Nasze rybki posypujemy ziołami + solą i pieprzem = układamy do naczynia.
Górę każdego filetu smarujemy cieniutko musztardą + oprószamy koperkiem + kaparami = całość skrapiamy oliwą.
Tak przygotowaną rybkę odkładamy na bok.


Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.

Przygotowujemy drugie naczynie - nie co większe, do naszych warzyw.
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w większe kawałki = wkładamy do naczynia.
Czosnek - główkę, przecinamy w szerz i dokładamy tak jak jest do warzyw.
Całość dobrze skrapiamy oliwą + dokładamy zioła suszone i świeże + sól i pieprz + płatki chilli = mieszamy.
Wkładamy do pieca i pieczemy co jakiś czas mieszając warzywka ( wtedy równo się zrumienia ). Czas pieczenia 35 minut.

Po upływie tego czasu, dokładamy do pieca, na górną półkę, nasze przygotowane rybki = pieczemy wszystko razem jeszcze 10 minut.

W miedzy czasie talerze dekorujemy mixem z sałaty i polewamy dresingiem.

Gotowe upieczone warzywka, wykładamy na przygotowaną sałatę a na górę układamy naszego króla - łososia :).

Serwujemy.

Gotowe.

Bardzo smaczne i zdrowe danie w kilka chwil.

Zapraszam do wypróbowania w domach.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...