Przejdź do głównej zawartości

Sernik pistacjowy.

 






















Witam serdecznie.

Sernik! :) - kto nie lubi sernika? osobiście śmiem twierdzić ze, nie znam ani jednej osoby. Oczywiście są preferencje, czy to do sernika wiedeńskiego, czy lepszy czekoladowy... japoński, pieczony na parze ...z pianka na górze.....z masą makową ... amerykański..... kto co tam lubi.
W każdym razie, sernik nigdy się nie znudzi a jeśli nawet to właśnie dziś mam dla Was wersje, której może jeszcze nie mieliście okazji próbować.
Pyszny, rozpływający się w ustach, delikatny jak chmurka, z lekka nutką wyczuwalnej pistacji. 
No po prostu musicie upiec, a zapewniam ze jest mega prosty i szybki.
Zapraszam.















Składniki:

( standardowa tortownica okrągła )

na spód:

  • 300 g ciastek czekoladowych typu herbatniki ( wybierzcie takie mało słodkie a mocno czekoladowe)
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • opcjonalnie łyżka drobno zmielonych pistacji niesolonych


masa serowa:


  • 2 opakowania po 250 g Frischkäse - serka typu Philadelphia
  • 1 opakowanie Quarku 250 g - serka homogenizowanego
  • 200 g kremu z pistacji ( dostaniecie w dobrze wyposażonych marketach)
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 puszka 300 ml mleczka skondensowanego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 jajek

polewa - dekoracja:

  • ok 200 g cukru pudru
  • odrobina mleka 
  • garść lub dwie niesolonych pistacji


























Sposób przygotowania :


Zaczynamy od włączenia piekarnika, bo zaraz będzie wszystko gotowe :)
Piekarnik 160 stop. C ( u mnie termoobieg )


Na dno tortownicy wykładamy sobie papier do pieczenia. Odkładamy

Ciastka najlepiej wrzucić do malaksera i zmiksować na drobno.
Możecie także tradycyjnie, przy pomocy woreczka i np. tłuczka do mięsa rozdrobnić ciastka.

Masło rozpuszczamy i dolewamy do pokruszonych ciastek. 
Całość mieszamy na konsystencje mokrego piasku.

Wysypujemy po dnie tortownicy i wyrównujemy lekko dogniatając. Odkładamy na chwile.

Do misy miksera wrzucamy jajka i miksujemy bardzo krótko. 
Dolewamy mleczko kondensowane i miksujemy do połączenia.

Teraz dokładamy pozostałe składniki : Frischkäse + quark + krem pistacjowy + śmietanę kremówkę = całość miksujemy chwilkę na jednolita masę. Tej masy nie trzeba ubijać na puszysto, wręcz przeciwnie.

Na sam koniec dokładamy budyń waniliowy - proszek = i miksujemy jeszcze chwilkę.

Gotowa masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do pieca.

Pieczemy ok 1 godzinę, czasem piec minut dłużej.
Pod koniec możecie sprawdzić konsystencję = jeżeli brzegi są ścienne a środek jeszcze delikatnie się rusza ,  sernik jest gotowy.

Wyciągamy, studzimy.

W miseczce mieszamy cukier puder + odrobine mleka. Dajemy stopniowo, dosłownie po kropelkach do uzyskania gęstej konsystencji lukru.
Polewamy po górze. 
Do dekoracji posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.

Teraz najtrudniejsze.

Całość do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na noc.

Gotowe.

Pyszny, delikatny, aksamitny wręcz sernik, który możecie przygotować szybciutko dla Waszych gości lub wręczyć komuś na prezent - na pewno będzie uśmiech :).

Smacznego 
pozdrawiam serdecznie :).







































Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych