Przejdź do głównej zawartości

Sernik pistacjowy.

 






















Witam serdecznie.

Sernik! :) - kto nie lubi sernika? osobiście śmiem twierdzić ze, nie znam ani jednej osoby. Oczywiście są preferencje, czy to do sernika wiedeńskiego, czy lepszy czekoladowy... japoński, pieczony na parze ...z pianka na górze.....z masą makową ... amerykański..... kto co tam lubi.
W każdym razie, sernik nigdy się nie znudzi a jeśli nawet to właśnie dziś mam dla Was wersje, której może jeszcze nie mieliście okazji próbować.
Pyszny, rozpływający się w ustach, delikatny jak chmurka, z lekka nutką wyczuwalnej pistacji. 
No po prostu musicie upiec, a zapewniam ze jest mega prosty i szybki.
Zapraszam.















Składniki:

( standardowa tortownica okrągła )

na spód:

  • 300 g ciastek czekoladowych typu herbatniki ( wybierzcie takie mało słodkie a mocno czekoladowe)
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • opcjonalnie łyżka drobno zmielonych pistacji niesolonych


masa serowa:


  • 2 opakowania po 250 g Frischkäse - serka typu Philadelphia
  • 1 opakowanie Quarku 250 g - serka homogenizowanego
  • 200 g kremu z pistacji ( dostaniecie w dobrze wyposażonych marketach)
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 puszka 300 ml mleczka skondensowanego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 jajek

polewa - dekoracja:

  • ok 200 g cukru pudru
  • odrobina mleka 
  • garść lub dwie niesolonych pistacji


























Sposób przygotowania :


Zaczynamy od włączenia piekarnika, bo zaraz będzie wszystko gotowe :)
Piekarnik 160 stop. C ( u mnie termoobieg )


Na dno tortownicy wykładamy sobie papier do pieczenia. Odkładamy

Ciastka najlepiej wrzucić do malaksera i zmiksować na drobno.
Możecie także tradycyjnie, przy pomocy woreczka i np. tłuczka do mięsa rozdrobnić ciastka.

Masło rozpuszczamy i dolewamy do pokruszonych ciastek. 
Całość mieszamy na konsystencje mokrego piasku.

Wysypujemy po dnie tortownicy i wyrównujemy lekko dogniatając. Odkładamy na chwile.

Do misy miksera wrzucamy jajka i miksujemy bardzo krótko. 
Dolewamy mleczko kondensowane i miksujemy do połączenia.

Teraz dokładamy pozostałe składniki : Frischkäse + quark + krem pistacjowy + śmietanę kremówkę = całość miksujemy chwilkę na jednolita masę. Tej masy nie trzeba ubijać na puszysto, wręcz przeciwnie.

Na sam koniec dokładamy budyń waniliowy - proszek = i miksujemy jeszcze chwilkę.

Gotowa masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do pieca.

Pieczemy ok 1 godzinę, czasem piec minut dłużej.
Pod koniec możecie sprawdzić konsystencję = jeżeli brzegi są ścienne a środek jeszcze delikatnie się rusza ,  sernik jest gotowy.

Wyciągamy, studzimy.

W miseczce mieszamy cukier puder + odrobine mleka. Dajemy stopniowo, dosłownie po kropelkach do uzyskania gęstej konsystencji lukru.
Polewamy po górze. 
Do dekoracji posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.

Teraz najtrudniejsze.

Całość do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na noc.

Gotowe.

Pyszny, delikatny, aksamitny wręcz sernik, który możecie przygotować szybciutko dla Waszych gości lub wręczyć komuś na prezent - na pewno będzie uśmiech :).

Smacznego 
pozdrawiam serdecznie :).







































Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...