Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z rukolą i buraczkami.

 




















Witam serdecznie

Pozwólcie, ze po dłuższej przerwie powitam Was tą kolorową, soczystą i mega pyszną sałatką. 
Ta sałatka gości u mnie w domu już naprawdę długo. W zasadzie nie wiedzieć czemu, wcześniej jakoś mało sałatek u mnie na blogu się pojawiało, mam wrażenie - pora to nadrobić :).
Często ją zmieniam, w zależności od pory roku. Latem właśnie dodaje gruszki czy maliny, a zimą stawiam na pomarańcze i grzanki dodatkowo.
Wy również możecie zmieniać ja pod siebie i to co akurat może macie u siebie w ogródkach lub dostępne macie na bazarku w dobrej cenie dodać. Najważniejszą rzeczą a dokładniej składnikiem jest buraczek i jego nie możecie pominąć. Jeśli lubicie buraczki to pokochacie ta sałatkę, a jeśli nie lubicie buraczków to koniecznie musicie spróbować zrobić je w tej wersji, bo najprawdopodobniej poprzednie złe doświadczenie z buraczkami polegało na zastosowaniu ich w zły sposób:).
Naprawdę warto spróbować, tym bardziej że robi się ją bardzo szybko.
Zapraszam.












Składniki :

( porcja na 2 osoby )

  • 2 spore garści rukoli
  • 2-3 buraczki ugotowane 
  • 1 gruszka świeża ( twarda i soczysta )
  • 1 opakowanie sera typy pleśniak ( ok. 100 g )
  • garść orzechów włoskich
  • sos balsamiczny ciemny ( ten ciemny, gest i słodkawy )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku














Sposób przygotowania :


Najlepiej jeśli macie ugotowane buraczki, bo w tam przypadku teraz wszystko ładnie łączycie. 
Gotowe- ugotowane buraczki możecie kupić spokojnie na działach z warzywami ale jeżeli nie udało Wam się kupić, to nawet dzień wcześniej ugotujcie sobie dwa buraczki lub upieczcie w piekarniku.

Na dwa talerze wykładacie sobie po porcji umytej i przygotowanej rukoli.
Na liście rukoli układacie dowolne kawałki buraczka ( ja bardzo lubię pół księżyce ale możecie nawet na małe kosteczki pokroić - jak lubicie ).

Gruszkę myjemy, osuszamy i tniemy na pół. Wycinamy delikatnie środek. Tniemy wraz ze skórką na cienkie pół księżyce. Układamy na buraczkach.

Podobnie z serem pleśniakiem. Kroimy małe kawałeczki, według własnego uznania i tak jak lubicie.
Jeżeli bardzo nie lubicie sera typu pleśniak, to możecie zamienić na fetę lub ser kozi.

Na suchej patelni prażymy chwilkę orzechy włoskie ( dodaje to aromatu i fajnej chrupkości orzechom ). 
W tym przypadku także możecie zamienić orzechy na słonecznik lub inne orzechy, lub nawet pestki dyni.

Całości posypujemy prażonymi orzechami.

Przygotowujemy dressing.
W kubeczku odmierzamy oliwę z oliwek + musztardę + miód + odrobina cytryny + sól i pierz = całość dobrze mieszamy i polewamy po sałatkach.

Na koniec przed podaniem, polewamy odrobiną sosu balsamicznego na górę.

Gotowe.

Smaczna, pyszna sałatka, która pasuje na szybki lunch, kolacje, śniadanie ....itp. Zaspokoi z cała pewnością Wasz głód i da Waszemu organizmowi porcje witamin.

Polecam i pozdrawiam serdecznie :)

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...