Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z rukolą i buraczkami.

 




















Witam serdecznie

Pozwólcie, ze po dłuższej przerwie powitam Was tą kolorową, soczystą i mega pyszną sałatką. 
Ta sałatka gości u mnie w domu już naprawdę długo. W zasadzie nie wiedzieć czemu, wcześniej jakoś mało sałatek u mnie na blogu się pojawiało, mam wrażenie - pora to nadrobić :).
Często ją zmieniam, w zależności od pory roku. Latem właśnie dodaje gruszki czy maliny, a zimą stawiam na pomarańcze i grzanki dodatkowo.
Wy również możecie zmieniać ja pod siebie i to co akurat może macie u siebie w ogródkach lub dostępne macie na bazarku w dobrej cenie dodać. Najważniejszą rzeczą a dokładniej składnikiem jest buraczek i jego nie możecie pominąć. Jeśli lubicie buraczki to pokochacie ta sałatkę, a jeśli nie lubicie buraczków to koniecznie musicie spróbować zrobić je w tej wersji, bo najprawdopodobniej poprzednie złe doświadczenie z buraczkami polegało na zastosowaniu ich w zły sposób:).
Naprawdę warto spróbować, tym bardziej że robi się ją bardzo szybko.
Zapraszam.












Składniki :

( porcja na 2 osoby )

  • 2 spore garści rukoli
  • 2-3 buraczki ugotowane 
  • 1 gruszka świeża ( twarda i soczysta )
  • 1 opakowanie sera typy pleśniak ( ok. 100 g )
  • garść orzechów włoskich
  • sos balsamiczny ciemny ( ten ciemny, gest i słodkawy )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku














Sposób przygotowania :


Najlepiej jeśli macie ugotowane buraczki, bo w tam przypadku teraz wszystko ładnie łączycie. 
Gotowe- ugotowane buraczki możecie kupić spokojnie na działach z warzywami ale jeżeli nie udało Wam się kupić, to nawet dzień wcześniej ugotujcie sobie dwa buraczki lub upieczcie w piekarniku.

Na dwa talerze wykładacie sobie po porcji umytej i przygotowanej rukoli.
Na liście rukoli układacie dowolne kawałki buraczka ( ja bardzo lubię pół księżyce ale możecie nawet na małe kosteczki pokroić - jak lubicie ).

Gruszkę myjemy, osuszamy i tniemy na pół. Wycinamy delikatnie środek. Tniemy wraz ze skórką na cienkie pół księżyce. Układamy na buraczkach.

Podobnie z serem pleśniakiem. Kroimy małe kawałeczki, według własnego uznania i tak jak lubicie.
Jeżeli bardzo nie lubicie sera typu pleśniak, to możecie zamienić na fetę lub ser kozi.

Na suchej patelni prażymy chwilkę orzechy włoskie ( dodaje to aromatu i fajnej chrupkości orzechom ). 
W tym przypadku także możecie zamienić orzechy na słonecznik lub inne orzechy, lub nawet pestki dyni.

Całości posypujemy prażonymi orzechami.

Przygotowujemy dressing.
W kubeczku odmierzamy oliwę z oliwek + musztardę + miód + odrobina cytryny + sól i pierz = całość dobrze mieszamy i polewamy po sałatkach.

Na koniec przed podaniem, polewamy odrobiną sosu balsamicznego na górę.

Gotowe.

Smaczna, pyszna sałatka, która pasuje na szybki lunch, kolacje, śniadanie ....itp. Zaspokoi z cała pewnością Wasz głód i da Waszemu organizmowi porcje witamin.

Polecam i pozdrawiam serdecznie :)

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...