Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z rukolą i buraczkami.

 




















Witam serdecznie

Pozwólcie, ze po dłuższej przerwie powitam Was tą kolorową, soczystą i mega pyszną sałatką. 
Ta sałatka gości u mnie w domu już naprawdę długo. W zasadzie nie wiedzieć czemu, wcześniej jakoś mało sałatek u mnie na blogu się pojawiało, mam wrażenie - pora to nadrobić :).
Często ją zmieniam, w zależności od pory roku. Latem właśnie dodaje gruszki czy maliny, a zimą stawiam na pomarańcze i grzanki dodatkowo.
Wy również możecie zmieniać ja pod siebie i to co akurat może macie u siebie w ogródkach lub dostępne macie na bazarku w dobrej cenie dodać. Najważniejszą rzeczą a dokładniej składnikiem jest buraczek i jego nie możecie pominąć. Jeśli lubicie buraczki to pokochacie ta sałatkę, a jeśli nie lubicie buraczków to koniecznie musicie spróbować zrobić je w tej wersji, bo najprawdopodobniej poprzednie złe doświadczenie z buraczkami polegało na zastosowaniu ich w zły sposób:).
Naprawdę warto spróbować, tym bardziej że robi się ją bardzo szybko.
Zapraszam.












Składniki :

( porcja na 2 osoby )

  • 2 spore garści rukoli
  • 2-3 buraczki ugotowane 
  • 1 gruszka świeża ( twarda i soczysta )
  • 1 opakowanie sera typy pleśniak ( ok. 100 g )
  • garść orzechów włoskich
  • sos balsamiczny ciemny ( ten ciemny, gest i słodkawy )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku














Sposób przygotowania :


Najlepiej jeśli macie ugotowane buraczki, bo w tam przypadku teraz wszystko ładnie łączycie. 
Gotowe- ugotowane buraczki możecie kupić spokojnie na działach z warzywami ale jeżeli nie udało Wam się kupić, to nawet dzień wcześniej ugotujcie sobie dwa buraczki lub upieczcie w piekarniku.

Na dwa talerze wykładacie sobie po porcji umytej i przygotowanej rukoli.
Na liście rukoli układacie dowolne kawałki buraczka ( ja bardzo lubię pół księżyce ale możecie nawet na małe kosteczki pokroić - jak lubicie ).

Gruszkę myjemy, osuszamy i tniemy na pół. Wycinamy delikatnie środek. Tniemy wraz ze skórką na cienkie pół księżyce. Układamy na buraczkach.

Podobnie z serem pleśniakiem. Kroimy małe kawałeczki, według własnego uznania i tak jak lubicie.
Jeżeli bardzo nie lubicie sera typu pleśniak, to możecie zamienić na fetę lub ser kozi.

Na suchej patelni prażymy chwilkę orzechy włoskie ( dodaje to aromatu i fajnej chrupkości orzechom ). 
W tym przypadku także możecie zamienić orzechy na słonecznik lub inne orzechy, lub nawet pestki dyni.

Całości posypujemy prażonymi orzechami.

Przygotowujemy dressing.
W kubeczku odmierzamy oliwę z oliwek + musztardę + miód + odrobina cytryny + sól i pierz = całość dobrze mieszamy i polewamy po sałatkach.

Na koniec przed podaniem, polewamy odrobiną sosu balsamicznego na górę.

Gotowe.

Smaczna, pyszna sałatka, która pasuje na szybki lunch, kolacje, śniadanie ....itp. Zaspokoi z cała pewnością Wasz głód i da Waszemu organizmowi porcje witamin.

Polecam i pozdrawiam serdecznie :)

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych