Przejdź do głównej zawartości

Laseczki dla Świętego Mikołaja.

 





















Witam serdecznie.

Pierwsza niedziela adwentu - to już odliczanie i równe 4 tygodnie do Świąt. Piękny, ciepły czas, dla każdego mam nadzieje z możliwością spędzenia go wśród najbliższych.
Wszędzie da się już zauważyć pierwsze wypieki, ciasteczka ... pierniczki, dlatego mam dla Was dziś nową propozycje na pyszne ciasteczka.
Są kruche, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Możecie je zapakować jako upominek lub oczywiście poczęstować Świętego Mikołaja :)).
Zapraszam.














Składniki :

  • 220 g miękkiego masła
  • 110 g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • ok. 5 - 6 łyżek mleka

dodatkowo :

  • 200 g kuwertury mlecznej lub gorzkiej 
  • łyżeczka masła
  • opcjonalnie posypka





Sposób przygotowania :

Piekarnik nagrzewamy do 190 stop. C
Przygotowujemy dwie blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia = odkładamy na bok.

Do misy miksera wrzucamy masło + cukier puder + cukier waniliowy = miksujemy na gładko.

Dosypujemy: mąkę pszenną + mączkę ziemniaczaną + sól = miksujemy i dolewamy po łyżce mleka.
Konsystencja ma być gęstą ale nie twarda =tak abyście mogli wycisnąć ciasteczka przez woreczek.

Ciasto przekładamy do woreczka cukierniczego z dowolna końcówka do dekoracji.

Na przygotowane blaszki wyciskamy kształt ciasteczek = u mnie kształt laseczki - możecie wybrać dowolne.

Tak przygotowane od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut - do lekkiego zrumienienia.

Po wyciągnięciu zostawiamy całkowicie do ostudzenia.

W miseczce kroimy drobniej kawałki kuwertury + odrobinie masła = całość możecie w mikrofali rozpuścić, tylko dokładnie obserwować i co kilka sekund mieszać lub w kąpieli wodnej.

Ostudzone ciasteczka moczymy- końcówki w czekoladzie i do ozdoby możecie delikatnie udekorować posypką.

Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.





Gotowe.
Pyszne, pachnące wanilią i czekoladą, są naprawdę warte przygotowania.
Zapakujcie dla Mikołaja i zostawcie pod choinką = na pewno się ucieszy :)).

Pozdrawiam serdecznie.

























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...