Przejdź do głównej zawartości

Laseczki dla Świętego Mikołaja.

 





















Witam serdecznie.

Pierwsza niedziela adwentu - to już odliczanie i równe 4 tygodnie do Świąt. Piękny, ciepły czas, dla każdego mam nadzieje z możliwością spędzenia go wśród najbliższych.
Wszędzie da się już zauważyć pierwsze wypieki, ciasteczka ... pierniczki, dlatego mam dla Was dziś nową propozycje na pyszne ciasteczka.
Są kruche, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Możecie je zapakować jako upominek lub oczywiście poczęstować Świętego Mikołaja :)).
Zapraszam.














Składniki :

  • 220 g miękkiego masła
  • 110 g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • ok. 5 - 6 łyżek mleka

dodatkowo :

  • 200 g kuwertury mlecznej lub gorzkiej 
  • łyżeczka masła
  • opcjonalnie posypka





Sposób przygotowania :

Piekarnik nagrzewamy do 190 stop. C
Przygotowujemy dwie blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia = odkładamy na bok.

Do misy miksera wrzucamy masło + cukier puder + cukier waniliowy = miksujemy na gładko.

Dosypujemy: mąkę pszenną + mączkę ziemniaczaną + sól = miksujemy i dolewamy po łyżce mleka.
Konsystencja ma być gęstą ale nie twarda =tak abyście mogli wycisnąć ciasteczka przez woreczek.

Ciasto przekładamy do woreczka cukierniczego z dowolna końcówka do dekoracji.

Na przygotowane blaszki wyciskamy kształt ciasteczek = u mnie kształt laseczki - możecie wybrać dowolne.

Tak przygotowane od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut - do lekkiego zrumienienia.

Po wyciągnięciu zostawiamy całkowicie do ostudzenia.

W miseczce kroimy drobniej kawałki kuwertury + odrobinie masła = całość możecie w mikrofali rozpuścić, tylko dokładnie obserwować i co kilka sekund mieszać lub w kąpieli wodnej.

Ostudzone ciasteczka moczymy- końcówki w czekoladzie i do ozdoby możecie delikatnie udekorować posypką.

Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.





Gotowe.
Pyszne, pachnące wanilią i czekoladą, są naprawdę warte przygotowania.
Zapakujcie dla Mikołaja i zostawcie pod choinką = na pewno się ucieszy :)).

Pozdrawiam serdecznie.

























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...