Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne, czarno - białe muffiny.

 





















Witam serdecznie.

Zaczęło się już odliczenie do Świąt. Obserwując media społecznościowe, pierwsze pieczenie ciasteczek też, co po niektórzy maja za sobą. Tak, czas szybko ucieka i już Święta tuż tuż.
Ja dziś jeszcze nie mam dla Was ciasteczek - niebawem nowe pomysły a póki co zachęcam do zaglądania w archiwum bloga, na ciasteczka z poprzednich lat :)
A za tem,... mam dla Was dziś... puszystą, świąteczną propozycje w postaci muffinek.
Ciasto waniliowo - czekoladowe ze świąteczną nutką a do tego puszysty, lekki krem posypany pumpkin Spice.
Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo pasujące na ten świąteczny czas.
Są też dobrym prezentem jeśli gdzieś wybieracie cię w ten Świąteczny czas.
Zapraszam.













Składniki :

( porcja na 12 normalnych muffinek lub 18 mniejszych )

  • 130 g masła
  • 1/2 kubka cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego do ciast
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu w paście cytrynowego ( możecie zastąpić aromatem do ciast lub skórką z cytryny )
  • 1 łyżeczka przyprawy pumpkin Spice ( możecie zastąpić przyprawą do piernika )
  • 1 kubek mleka 
  • 1 1/2 kubka mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka prawdziwego kakao

do kremu :

  • 1 opakowanie 250 g quarku naturalnego ( możecie zastąpić sercem naturalnym homogenizowanym)
  • 1 opakowanie 300 g Frischkäse ( możecie zastąpić serkiem takim na sernik z wiaderka lub serkiem typ Philadelphia )
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 2 łyżki fix do śmietany
  • szczypta przyprawy pumpkin Spice














Sposób przygotowania :


Zaczynamy od przygotowania piekarnika - 180 stop. C 

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i odstawiamy na bok.

Zabieramy się za ciasto.
Ubijamy masło + cukier puder.
Dodajemy aromat waniliowy i cytrynowy + pumpkin Spice przyprawę + jajka = miksujemy dalej.

Dokładamy mleko + mąkę + proszek do pieczenia + sól = miksujemy na gładko.

Ciasto dzielimy na pół.
Do jednej z mas dokładamy kakao i mieszamy.

Przy pomocy łyżeczki, nakładamy do papilotek porcje ciasta - raz jasne raz ciemne.

Ciasto będzie rosło więc najlepiej wypełni maksymalnie do 3/4 wysokości.

Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 20 minut.
Na koniec możecie sprawdzić patyczkiem środek .

Odstawiamy nasze muffiny do przestudzenia a w miedzy czasie przygotowujemy krem.


Do misy miksera wrzucamy : quark + frischkäse + śmietanę + cukier puder = miksujemy najpierw na wolnych a potem na szybkich obrotach na gesty krem.
Jeżeli chcemy aby nasz krem był bardziej stabilny możecie dodać odrobine fix do śmietany.

Tak przygotowany krem, przekładamy do woreczka z końcówką do dekoracji i na ostudzone muffiny wyciskamy porcje kremu.

Na koniec dekorujemy posypując jeszcze odrobina przyprawy pumpkin Spice.


Gotowe.


Pyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach, szybkie do przygotowania muffiny w wersji świątecznej za sprawa magicznego pyłu w postaci pumpkin Spice :)

Polecam naprawdę warto = pozdrawiam serdecznie.



























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...