Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne, czarno - białe muffiny.

 





















Witam serdecznie.

Zaczęło się już odliczenie do Świąt. Obserwując media społecznościowe, pierwsze pieczenie ciasteczek też, co po niektórzy maja za sobą. Tak, czas szybko ucieka i już Święta tuż tuż.
Ja dziś jeszcze nie mam dla Was ciasteczek - niebawem nowe pomysły a póki co zachęcam do zaglądania w archiwum bloga, na ciasteczka z poprzednich lat :)
A za tem,... mam dla Was dziś... puszystą, świąteczną propozycje w postaci muffinek.
Ciasto waniliowo - czekoladowe ze świąteczną nutką a do tego puszysty, lekki krem posypany pumpkin Spice.
Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo pasujące na ten świąteczny czas.
Są też dobrym prezentem jeśli gdzieś wybieracie cię w ten Świąteczny czas.
Zapraszam.













Składniki :

( porcja na 12 normalnych muffinek lub 18 mniejszych )

  • 130 g masła
  • 1/2 kubka cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego do ciast
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu w paście cytrynowego ( możecie zastąpić aromatem do ciast lub skórką z cytryny )
  • 1 łyżeczka przyprawy pumpkin Spice ( możecie zastąpić przyprawą do piernika )
  • 1 kubek mleka 
  • 1 1/2 kubka mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka prawdziwego kakao

do kremu :

  • 1 opakowanie 250 g quarku naturalnego ( możecie zastąpić sercem naturalnym homogenizowanym)
  • 1 opakowanie 300 g Frischkäse ( możecie zastąpić serkiem takim na sernik z wiaderka lub serkiem typ Philadelphia )
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 2 łyżki fix do śmietany
  • szczypta przyprawy pumpkin Spice














Sposób przygotowania :


Zaczynamy od przygotowania piekarnika - 180 stop. C 

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i odstawiamy na bok.

Zabieramy się za ciasto.
Ubijamy masło + cukier puder.
Dodajemy aromat waniliowy i cytrynowy + pumpkin Spice przyprawę + jajka = miksujemy dalej.

Dokładamy mleko + mąkę + proszek do pieczenia + sól = miksujemy na gładko.

Ciasto dzielimy na pół.
Do jednej z mas dokładamy kakao i mieszamy.

Przy pomocy łyżeczki, nakładamy do papilotek porcje ciasta - raz jasne raz ciemne.

Ciasto będzie rosło więc najlepiej wypełni maksymalnie do 3/4 wysokości.

Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 20 minut.
Na koniec możecie sprawdzić patyczkiem środek .

Odstawiamy nasze muffiny do przestudzenia a w miedzy czasie przygotowujemy krem.


Do misy miksera wrzucamy : quark + frischkäse + śmietanę + cukier puder = miksujemy najpierw na wolnych a potem na szybkich obrotach na gesty krem.
Jeżeli chcemy aby nasz krem był bardziej stabilny możecie dodać odrobine fix do śmietany.

Tak przygotowany krem, przekładamy do woreczka z końcówką do dekoracji i na ostudzone muffiny wyciskamy porcje kremu.

Na koniec dekorujemy posypując jeszcze odrobina przyprawy pumpkin Spice.


Gotowe.


Pyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach, szybkie do przygotowania muffiny w wersji świątecznej za sprawa magicznego pyłu w postaci pumpkin Spice :)

Polecam naprawdę warto = pozdrawiam serdecznie.



























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...