Witam serdecznie.
Nie wiem dlaczego na moim blogu do dziś dnia nie ma tego przepisu.
Przepraszam i zamieszczam :)
Tiramisu - bardzo popularny deser kuchni włoskiej, polegający na nasączenie biszkopcików mocną kawą espresso. Całość przełożona pysznym kremowym mascarpone.
Typowo włoski przysmak często serwowany w upały, oczywiście w każdym rejonie Włoch w nieco odmiennej wersji.
Także dziś, u mnie wersja mega prosta i szybka a bardzo pyszna i sprawdzona przez wiele lat w mojej kuchni.
Zapraszam.
Składniki :
- 2 łyżki kawy espresso (proszek nie granulat )
- ok. litr wrzątku
- 2 łyżki syropu amaretto ( może być bezalkoholowy )
- ok. 2 opakowań ciasteczek języczków- wybierzcie te twarde, oryginalne ( trochę Wam zostanie ale to zależy od naczynia w którym zrobicie i ułożenia ciasteczek )
- 800 g śmietany kremówki
- 2 opakowania ( 2 x 300 g ) serka naturalnego niesłodzony typ Frischkäse, Philadelphia
- 1 opakowanie serka Mascarpone 300 g
- ok. 4 łyżek cukru pudru ( smakujcie najpierw według smaku )
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki fix do śmietany
- ok. 2 łyżek gorzkiego prawdziwego cacao
- odrobina mlecznej czekolady do starcia
- opcjonalnie drobna czekoladowej posypki
Sposób przygotowania :
Używam w tym przypadku naczynia szklanego 31 cm / 21 cm.
Oczywiście możecie użyć innego i ułożycie warstwy po prostu jak Wam pasuje. Ważne żeby naczynie było prostokątne.
Jeżeli chodzi o składniki, postarajcie się użyć dobrego cacao i dobrych ciasteczek, bo to naprawdę robi różnice w smaku.
To samo tyczy się kawy - bez problemów dostaniecie w marketach kawę espresso ale nie zamieniłabym jej na zwykłą rozpuszczalna - to nie to samo ( musicie mi uwierzyć )
Przepis jest bardzo szybki dlatego zawsze wcześniej zalewam kawę wrzątkiem i odstawiam żeby ostygła a gdy zabiorę się za ciasto to wystarczy 5 minut i macie gotowe.
Najciężej wytrzymać pare godzin żeby schodziło się w lodówce :))
Zaczynamy od tak jak powiedziałam wyżej, zalania wrzątkiem espresso = mieszamy odstawiamy.
Gdy przestygnie dolewamy syrop amaretto ( ja często używam bezalkoholowego - dostaniecie nawet taki syrop dla baristów do kawy - możecie użyć alkoholowego likieru amaretto.
Przygotowujemy mikser do którego wrzucamy : śmietanę kremówkę + serek naturalny + maskarpone + cukier puder + wanilię = całość miksujemy chwilkę aby masy ładnie się połączyły i zaczęły gęstnieć. Nie miksujemy zbyt długo.
Dodajemy fix do śmietany ( nie musicie dodawać ale zawsze lepiej ciasto się Wam będzie kroiło i trzymało kształt = miksujemy kilka sekund i gotowe.
Teraz pozostaje połączyć wszystko w całość.
Na dnie naczynia układamy ciasno = obok siebie, zamoczone w kawie języczki.
Ciasteczka należy dosłownie sekundę włożyć do kawy i odrazu wyjąc.
Gdy mamy warstwę z ciasteczek układamy porcje kremu i wyrównujemy.
Ja robię 3 warstwy w sumie kremu = możecie dać cieniej i zrobić 4 warstwy = to już w/g uznania.
Na warstwę mascarpone, przy pomocy sitka oprószamy delikatnie cacao i ścieramy na drobnych oczkach czekoladę.
Teraz powtarzamy czynności, czyli moczymy ciasteczka i układamy warstwę, potem krem i posypkę z czekolady i cacao.
Ostatnio warstwę, ładnie wyrównujemy, także posypujemy cacko i czekolada oraz możecie dodatkowo użyć posypki czekoladowej.
Ciasto gotowe ląduje w lodówce do schłodzenia jakieś min. 1 godzinkę, najlepiej dłużej.
Potem kroicie i zajadacie :)).
Smacznego życzę i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz