Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu - mega przepis :)

 











 




Witam serdecznie.

Nie wiem dlaczego na moim blogu do dziś dnia nie ma tego przepisu. 

Przepraszam i zamieszczam :) 

Tiramisu - bardzo popularny deser kuchni włoskiej, polegający na nasączenie biszkopcików mocną kawą espresso. Całość przełożona pysznym kremowym mascarpone.

Typowo włoski przysmak często serwowany w upały, oczywiście w każdym rejonie Włoch w nieco odmiennej wersji.

Także dziś, u mnie wersja mega prosta i szybka a bardzo pyszna i sprawdzona przez wiele lat w mojej kuchni.

Zapraszam.








Składniki


  • 2 łyżki kawy espresso (proszek nie granulat )
  • ok. litr wrzątku
  • 2 łyżki syropu amaretto ( może być bezalkoholowy )

  • ok. 2 opakowań ciasteczek języczków- wybierzcie te twarde, oryginalne ( trochę Wam zostanie ale to zależy od naczynia w którym zrobicie i ułożenia ciasteczek )

  • 800 g śmietany kremówki
  • 2 opakowania ( 2 x 300 g ) serka naturalnego niesłodzony typ Frischkäse, Philadelphia
  • 1 opakowanie serka Mascarpone 300 g 
  • ok. 4 łyżek cukru pudru ( smakujcie najpierw według smaku )
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki fix do śmietany
  • ok. 2 łyżek gorzkiego prawdziwego cacao
  • odrobina mlecznej czekolady do starcia
  • opcjonalnie drobna czekoladowej posypki







Sposób przygotowania :

Używam w tym przypadku naczynia szklanego 31 cm / 21 cm.
Oczywiście możecie użyć innego i ułożycie warstwy po prostu jak Wam pasuje. Ważne żeby naczynie było prostokątne.
Jeżeli chodzi o składniki, postarajcie się użyć dobrego cacao i dobrych ciasteczek, bo to naprawdę robi różnice w smaku.
To samo tyczy się kawy - bez problemów dostaniecie w marketach kawę espresso ale nie zamieniłabym jej na zwykłą rozpuszczalna - to nie to samo ( musicie mi uwierzyć )

Przepis jest bardzo szybki dlatego zawsze wcześniej zalewam kawę wrzątkiem i odstawiam żeby ostygła a gdy zabiorę się za ciasto to wystarczy 5 minut i macie gotowe.
Najciężej wytrzymać pare godzin żeby schodziło się w lodówce :))

Zaczynamy od tak jak powiedziałam wyżej, zalania wrzątkiem espresso = mieszamy odstawiamy.
Gdy przestygnie dolewamy syrop amaretto ( ja często używam bezalkoholowego - dostaniecie nawet taki syrop dla baristów do kawy - możecie użyć alkoholowego likieru amaretto.

Przygotowujemy mikser do którego wrzucamy : śmietanę kremówkę + serek naturalny + maskarpone + cukier puder + wanilię = całość miksujemy chwilkę aby masy ładnie się połączyły i zaczęły gęstnieć. Nie miksujemy zbyt długo.
Dodajemy fix do śmietany ( nie musicie dodawać ale zawsze lepiej ciasto się Wam będzie kroiło i trzymało kształt = miksujemy kilka sekund i gotowe.

Teraz pozostaje połączyć wszystko w całość.

Na dnie naczynia układamy ciasno = obok siebie, zamoczone w kawie języczki.
Ciasteczka należy dosłownie sekundę włożyć do kawy i odrazu wyjąc.

Gdy mamy warstwę z ciasteczek układamy porcje kremu i wyrównujemy.
Ja robię 3 warstwy w sumie kremu = możecie dać cieniej i zrobić 4 warstwy = to już w/g uznania.

Na warstwę mascarpone, przy pomocy sitka oprószamy delikatnie cacao i ścieramy na drobnych oczkach czekoladę.

Teraz powtarzamy czynności, czyli moczymy ciasteczka i układamy warstwę, potem krem i posypkę z czekolady i cacao.

Ostatnio warstwę, ładnie wyrównujemy, także posypujemy cacko i czekolada oraz możecie dodatkowo użyć posypki czekoladowej.

Ciasto gotowe ląduje w lodówce do schłodzenia jakieś min. 1 godzinkę, najlepiej dłużej.

Potem kroicie i zajadacie :)).


Smacznego życzę i pozdrawiam serdecznie.



























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...