Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu - mega przepis :)

 











 




Witam serdecznie.

Nie wiem dlaczego na moim blogu do dziś dnia nie ma tego przepisu. 

Przepraszam i zamieszczam :) 

Tiramisu - bardzo popularny deser kuchni włoskiej, polegający na nasączenie biszkopcików mocną kawą espresso. Całość przełożona pysznym kremowym mascarpone.

Typowo włoski przysmak często serwowany w upały, oczywiście w każdym rejonie Włoch w nieco odmiennej wersji.

Także dziś, u mnie wersja mega prosta i szybka a bardzo pyszna i sprawdzona przez wiele lat w mojej kuchni.

Zapraszam.








Składniki


  • 2 łyżki kawy espresso (proszek nie granulat )
  • ok. litr wrzątku
  • 2 łyżki syropu amaretto ( może być bezalkoholowy )

  • ok. 2 opakowań ciasteczek języczków- wybierzcie te twarde, oryginalne ( trochę Wam zostanie ale to zależy od naczynia w którym zrobicie i ułożenia ciasteczek )

  • 800 g śmietany kremówki
  • 2 opakowania ( 2 x 300 g ) serka naturalnego niesłodzony typ Frischkäse, Philadelphia
  • 1 opakowanie serka Mascarpone 300 g 
  • ok. 4 łyżek cukru pudru ( smakujcie najpierw według smaku )
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki fix do śmietany
  • ok. 2 łyżek gorzkiego prawdziwego cacao
  • odrobina mlecznej czekolady do starcia
  • opcjonalnie drobna czekoladowej posypki







Sposób przygotowania :

Używam w tym przypadku naczynia szklanego 31 cm / 21 cm.
Oczywiście możecie użyć innego i ułożycie warstwy po prostu jak Wam pasuje. Ważne żeby naczynie było prostokątne.
Jeżeli chodzi o składniki, postarajcie się użyć dobrego cacao i dobrych ciasteczek, bo to naprawdę robi różnice w smaku.
To samo tyczy się kawy - bez problemów dostaniecie w marketach kawę espresso ale nie zamieniłabym jej na zwykłą rozpuszczalna - to nie to samo ( musicie mi uwierzyć )

Przepis jest bardzo szybki dlatego zawsze wcześniej zalewam kawę wrzątkiem i odstawiam żeby ostygła a gdy zabiorę się za ciasto to wystarczy 5 minut i macie gotowe.
Najciężej wytrzymać pare godzin żeby schodziło się w lodówce :))

Zaczynamy od tak jak powiedziałam wyżej, zalania wrzątkiem espresso = mieszamy odstawiamy.
Gdy przestygnie dolewamy syrop amaretto ( ja często używam bezalkoholowego - dostaniecie nawet taki syrop dla baristów do kawy - możecie użyć alkoholowego likieru amaretto.

Przygotowujemy mikser do którego wrzucamy : śmietanę kremówkę + serek naturalny + maskarpone + cukier puder + wanilię = całość miksujemy chwilkę aby masy ładnie się połączyły i zaczęły gęstnieć. Nie miksujemy zbyt długo.
Dodajemy fix do śmietany ( nie musicie dodawać ale zawsze lepiej ciasto się Wam będzie kroiło i trzymało kształt = miksujemy kilka sekund i gotowe.

Teraz pozostaje połączyć wszystko w całość.

Na dnie naczynia układamy ciasno = obok siebie, zamoczone w kawie języczki.
Ciasteczka należy dosłownie sekundę włożyć do kawy i odrazu wyjąc.

Gdy mamy warstwę z ciasteczek układamy porcje kremu i wyrównujemy.
Ja robię 3 warstwy w sumie kremu = możecie dać cieniej i zrobić 4 warstwy = to już w/g uznania.

Na warstwę mascarpone, przy pomocy sitka oprószamy delikatnie cacao i ścieramy na drobnych oczkach czekoladę.

Teraz powtarzamy czynności, czyli moczymy ciasteczka i układamy warstwę, potem krem i posypkę z czekolady i cacao.

Ostatnio warstwę, ładnie wyrównujemy, także posypujemy cacko i czekolada oraz możecie dodatkowo użyć posypki czekoladowej.

Ciasto gotowe ląduje w lodówce do schłodzenia jakieś min. 1 godzinkę, najlepiej dłużej.

Potem kroicie i zajadacie :)).


Smacznego życzę i pozdrawiam serdecznie.



























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych