Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu - mega przepis :)

 











 




Witam serdecznie.

Nie wiem dlaczego na moim blogu do dziś dnia nie ma tego przepisu. 

Przepraszam i zamieszczam :) 

Tiramisu - bardzo popularny deser kuchni włoskiej, polegający na nasączenie biszkopcików mocną kawą espresso. Całość przełożona pysznym kremowym mascarpone.

Typowo włoski przysmak często serwowany w upały, oczywiście w każdym rejonie Włoch w nieco odmiennej wersji.

Także dziś, u mnie wersja mega prosta i szybka a bardzo pyszna i sprawdzona przez wiele lat w mojej kuchni.

Zapraszam.








Składniki


  • 2 łyżki kawy espresso (proszek nie granulat )
  • ok. litr wrzątku
  • 2 łyżki syropu amaretto ( może być bezalkoholowy )

  • ok. 2 opakowań ciasteczek języczków- wybierzcie te twarde, oryginalne ( trochę Wam zostanie ale to zależy od naczynia w którym zrobicie i ułożenia ciasteczek )

  • 800 g śmietany kremówki
  • 2 opakowania ( 2 x 300 g ) serka naturalnego niesłodzony typ Frischkäse, Philadelphia
  • 1 opakowanie serka Mascarpone 300 g 
  • ok. 4 łyżek cukru pudru ( smakujcie najpierw według smaku )
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki fix do śmietany
  • ok. 2 łyżek gorzkiego prawdziwego cacao
  • odrobina mlecznej czekolady do starcia
  • opcjonalnie drobna czekoladowej posypki







Sposób przygotowania :

Używam w tym przypadku naczynia szklanego 31 cm / 21 cm.
Oczywiście możecie użyć innego i ułożycie warstwy po prostu jak Wam pasuje. Ważne żeby naczynie było prostokątne.
Jeżeli chodzi o składniki, postarajcie się użyć dobrego cacao i dobrych ciasteczek, bo to naprawdę robi różnice w smaku.
To samo tyczy się kawy - bez problemów dostaniecie w marketach kawę espresso ale nie zamieniłabym jej na zwykłą rozpuszczalna - to nie to samo ( musicie mi uwierzyć )

Przepis jest bardzo szybki dlatego zawsze wcześniej zalewam kawę wrzątkiem i odstawiam żeby ostygła a gdy zabiorę się za ciasto to wystarczy 5 minut i macie gotowe.
Najciężej wytrzymać pare godzin żeby schodziło się w lodówce :))

Zaczynamy od tak jak powiedziałam wyżej, zalania wrzątkiem espresso = mieszamy odstawiamy.
Gdy przestygnie dolewamy syrop amaretto ( ja często używam bezalkoholowego - dostaniecie nawet taki syrop dla baristów do kawy - możecie użyć alkoholowego likieru amaretto.

Przygotowujemy mikser do którego wrzucamy : śmietanę kremówkę + serek naturalny + maskarpone + cukier puder + wanilię = całość miksujemy chwilkę aby masy ładnie się połączyły i zaczęły gęstnieć. Nie miksujemy zbyt długo.
Dodajemy fix do śmietany ( nie musicie dodawać ale zawsze lepiej ciasto się Wam będzie kroiło i trzymało kształt = miksujemy kilka sekund i gotowe.

Teraz pozostaje połączyć wszystko w całość.

Na dnie naczynia układamy ciasno = obok siebie, zamoczone w kawie języczki.
Ciasteczka należy dosłownie sekundę włożyć do kawy i odrazu wyjąc.

Gdy mamy warstwę z ciasteczek układamy porcje kremu i wyrównujemy.
Ja robię 3 warstwy w sumie kremu = możecie dać cieniej i zrobić 4 warstwy = to już w/g uznania.

Na warstwę mascarpone, przy pomocy sitka oprószamy delikatnie cacao i ścieramy na drobnych oczkach czekoladę.

Teraz powtarzamy czynności, czyli moczymy ciasteczka i układamy warstwę, potem krem i posypkę z czekolady i cacao.

Ostatnio warstwę, ładnie wyrównujemy, także posypujemy cacko i czekolada oraz możecie dodatkowo użyć posypki czekoladowej.

Ciasto gotowe ląduje w lodówce do schłodzenia jakieś min. 1 godzinkę, najlepiej dłużej.

Potem kroicie i zajadacie :)).


Smacznego życzę i pozdrawiam serdecznie.



























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...