Witam serdecznie.
Sezon jesienny w pełni. Co za tym idzie sezon dyniowy i cynamonowy.
Bardzo się cieszę za każdym razem na te smaki. Kto lubi ten rozumie i ten własnie przepis jest jak najbardziej dla niego. Jeśli ktoś nie próbował, to koniecznie powinien, bo nawet u mnie takim co to na nie - zasmakowała :).
Mam dziś dla Was pyszną kawkę z niesamowitymi smakami jesieni czyli cynamon, goździki, kardamon ... i oczywiście w tym wszystko słodka dynia.
Sam pomysł na tę kawę jako pierwszy wprowadził, z tego co mi wiadomo, w roku 2003 Starbucks. Goniąc za nowościami i trendami, co nowego wprowadzić w sezonie, wypuścili taką kawę jako pierwsi.
Potem to już każdy podążył w poszukiwaniu odmian dla siebie.
Ja dziś mam dla Was, nie tylko domowe pumpkin spiece latte ale przede wszystkim syrop, który jest całym kluczem w tej pyszniej kawie.
Raz zrobiony, możecie wykorzystać oczywiście nie tylko do kawy czy napoi ale także do deserów czy wypieków.
Koniecznie musicie spróbować - zapraszam po przepis.
Składniki :
- 1/2 małej dyni zielonej = znana także jako muszkatołowa ( możecie zastąpić połową małej hokkaido )
- 1 kubek cukru brązowego ( możecie zastąpić cukrem kokosowym ciemnym )
- 1 łyżka pełna przyprawy pumpkin spiece ( możecie zastąpić przyprawą do piernika ale polecam poszukać bo jest już dostępna w wielkości sklepów )
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 pomarańcze ( skórka i sok )
- kawa czarna rozpuszczalna lub z ekspresu
- 100 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od dyni.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C.
Dynia umytą i przekrojoną na pół = wydrążamy miąższ.
Tniemy na ćwiartki i układamy na blaszce.
Możecie delikatnie skropić oliwą.
Pieczemy ok. 20 minut = wbijamy nóż lub widelec bez problemu to jest gotowa.
Po wyciągnięciu z pieca chwilę studzimy, żeby się nie poparzyć i od razu ściągamy bez problemów skórkę.
Cały miąższ wrzucamy do misy blendera i dokładamy do niego : sok z pomarańczy + kubek wody = miksujemy na gładko.
Całość przekładamy do garnuszka + cukier brązowy + pumpkin spiece + cynamon + wanilię + skórkę z pomarańczy = całość gotujemy jakieś 25 minut, do opuszczenia cukru. Całość zgęstnieje i nabierze konsystencje syropu.
Odstawiamy nasz gotowy syrop do ostudzenia.
Teraz pozostaje zrobić sobie pyszną kawkę kiedy mamy tylko ochotę.
Jeżeli macie ekspres do kawy to :
- zróbcie sobie czarne espresso lub kawę latte macchiatto ( ja tak wybieram ) dodając do tego łyżkę naszego syropu
- następnie w przypadku latte zróbcie białą część czyli mleko tylko nie dużo ( odrobine - w przypadku espresso pomijacie )
- następnie ubijacie osobno śmietanę kremówki wraz z dwoma łyżkami przygotowanego syropu
- śmietanę łyżką nakładacie na górę kawy i posypujecie, na gotowo, przyprawą pumpkin spiece albo cynamonem.
Jeżeli nie macie ekspresu do kawy to:
- zaparzacie normalnie kawę rozpuszczalną lub espresso i dodajecie do niego łyżkę przygotowanego syropu
- ubijacie śmietanę kremówkę wraz z dwiema łyżkami przygotowanego syropu
- Dodajecie śmietanę do kawy a na górę posypujecie pumpkin spiece lub cynamonem
Gotowe. Obie wersje są pyszne i tak naprawdę możecie wybrać własną wariacje kawy o smaku pumpkin spiece jeśli przygotujecie już ten syrop.
Tak jak wspomniałam możecie równie wykorzystać syrop do deserów np. gofrów czy lodów czy ciast oraz kremów …aha no i kawy na zimno .. wiadomo :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz