Przejdź do głównej zawartości

Pumpkin Spice Latte - domowa, jesienna, aromatyczna kawa.

 



















Witam serdecznie.

Sezon jesienny w pełni. Co za tym idzie sezon dyniowy i cynamonowy.
Bardzo się cieszę za każdym razem na te smaki. Kto lubi ten rozumie i ten własnie przepis jest jak najbardziej dla niego. Jeśli ktoś nie próbował, to koniecznie powinien, bo nawet u mnie takim co to na nie - zasmakowała :).
Mam dziś dla Was pyszną kawkę z niesamowitymi smakami jesieni czyli cynamon, goździki, kardamon ... i oczywiście w tym wszystko słodka dynia.
Sam pomysł na tę kawę jako pierwszy wprowadził, z tego co mi wiadomo, w roku 2003 Starbucks. Goniąc za nowościami i trendami, co nowego wprowadzić w sezonie, wypuścili taką kawę jako pierwsi.
Potem to już każdy podążył w poszukiwaniu odmian dla siebie.
Ja dziś mam dla Was, nie tylko domowe pumpkin spiece latte ale przede wszystkim syrop, który jest całym kluczem w tej pyszniej kawie. 
Raz zrobiony, możecie wykorzystać oczywiście nie tylko do kawy czy napoi ale także do deserów czy wypieków. 
Koniecznie musicie spróbować - zapraszam po przepis.












Składniki : 


  • 1/2 małej dyni zielonej = znana także jako muszkatołowa ( możecie zastąpić połową małej hokkaido )
  • 1 kubek cukru brązowego ( możecie zastąpić cukrem kokosowym ciemnym )
  • 1 łyżka pełna przyprawy pumpkin spiece ( możecie zastąpić przyprawą do piernika ale polecam poszukać bo jest już dostępna w wielkości sklepów )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 pomarańcze ( skórka i sok )
  • kawa czarna rozpuszczalna lub z ekspresu 
  • 100 ml śmietany kremówki









Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od dyni.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C. 
Dynia umytą i przekrojoną na pół = wydrążamy miąższ.
Tniemy na ćwiartki i układamy na blaszce.
Możecie delikatnie skropić oliwą.
Pieczemy ok. 20 minut = wbijamy nóż lub widelec bez problemu to jest gotowa.
 
Po wyciągnięciu z pieca chwilę studzimy, żeby się nie poparzyć i od razu ściągamy bez problemów skórkę.
Cały miąższ wrzucamy do misy blendera i dokładamy do niego : sok z pomarańczy + kubek wody = miksujemy na gładko.

Całość przekładamy do garnuszka + cukier brązowy + pumpkin spiece + cynamon + wanilię + skórkę z pomarańczy = całość gotujemy jakieś 25 minut, do opuszczenia cukru. Całość zgęstnieje i nabierze konsystencje syropu.

Odstawiamy nasz gotowy syrop do ostudzenia.

Teraz pozostaje zrobić sobie pyszną kawkę kiedy mamy tylko ochotę.

Jeżeli macie ekspres do kawy to :

  1. zróbcie sobie czarne espresso lub kawę latte macchiatto ( ja tak wybieram ) dodając do tego łyżkę naszego syropu
  2. następnie w przypadku latte zróbcie białą część czyli mleko tylko nie dużo ( odrobine - w przypadku espresso pomijacie )
  3. następnie ubijacie osobno śmietanę kremówki wraz z dwoma łyżkami przygotowanego syropu
  4. śmietanę łyżką nakładacie na górę kawy i posypujecie, na gotowo, przyprawą pumpkin spiece albo cynamonem.

Jeżeli nie macie ekspresu do kawy to:

  1. zaparzacie normalnie kawę rozpuszczalną lub espresso i dodajecie do niego łyżkę przygotowanego syropu
  2. ubijacie śmietanę kremówkę wraz z dwiema łyżkami przygotowanego syropu
  3. Dodajecie śmietanę do kawy a na górę posypujecie pumpkin spiece lub cynamonem


Gotowe. Obie wersje są pyszne i tak naprawdę możecie wybrać własną wariacje kawy o smaku pumpkin spiece jeśli przygotujecie już ten syrop.

Tak jak wspomniałam możecie równie wykorzystać  syrop do deserów np. gofrów czy lodów czy ciast oraz kremów …aha no i kawy na zimno .. wiadomo :)

Polecam i pozdrawiam serdecznie.

























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...