Przejdź do głównej zawartości

Pumpkin Spice Latte - domowa, jesienna, aromatyczna kawa.

 



















Witam serdecznie.

Sezon jesienny w pełni. Co za tym idzie sezon dyniowy i cynamonowy.
Bardzo się cieszę za każdym razem na te smaki. Kto lubi ten rozumie i ten własnie przepis jest jak najbardziej dla niego. Jeśli ktoś nie próbował, to koniecznie powinien, bo nawet u mnie takim co to na nie - zasmakowała :).
Mam dziś dla Was pyszną kawkę z niesamowitymi smakami jesieni czyli cynamon, goździki, kardamon ... i oczywiście w tym wszystko słodka dynia.
Sam pomysł na tę kawę jako pierwszy wprowadził, z tego co mi wiadomo, w roku 2003 Starbucks. Goniąc za nowościami i trendami, co nowego wprowadzić w sezonie, wypuścili taką kawę jako pierwsi.
Potem to już każdy podążył w poszukiwaniu odmian dla siebie.
Ja dziś mam dla Was, nie tylko domowe pumpkin spiece latte ale przede wszystkim syrop, który jest całym kluczem w tej pyszniej kawie. 
Raz zrobiony, możecie wykorzystać oczywiście nie tylko do kawy czy napoi ale także do deserów czy wypieków. 
Koniecznie musicie spróbować - zapraszam po przepis.












Składniki : 


  • 1/2 małej dyni zielonej = znana także jako muszkatołowa ( możecie zastąpić połową małej hokkaido )
  • 1 kubek cukru brązowego ( możecie zastąpić cukrem kokosowym ciemnym )
  • 1 łyżka pełna przyprawy pumpkin spiece ( możecie zastąpić przyprawą do piernika ale polecam poszukać bo jest już dostępna w wielkości sklepów )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 pomarańcze ( skórka i sok )
  • kawa czarna rozpuszczalna lub z ekspresu 
  • 100 ml śmietany kremówki









Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od dyni.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C. 
Dynia umytą i przekrojoną na pół = wydrążamy miąższ.
Tniemy na ćwiartki i układamy na blaszce.
Możecie delikatnie skropić oliwą.
Pieczemy ok. 20 minut = wbijamy nóż lub widelec bez problemu to jest gotowa.
 
Po wyciągnięciu z pieca chwilę studzimy, żeby się nie poparzyć i od razu ściągamy bez problemów skórkę.
Cały miąższ wrzucamy do misy blendera i dokładamy do niego : sok z pomarańczy + kubek wody = miksujemy na gładko.

Całość przekładamy do garnuszka + cukier brązowy + pumpkin spiece + cynamon + wanilię + skórkę z pomarańczy = całość gotujemy jakieś 25 minut, do opuszczenia cukru. Całość zgęstnieje i nabierze konsystencje syropu.

Odstawiamy nasz gotowy syrop do ostudzenia.

Teraz pozostaje zrobić sobie pyszną kawkę kiedy mamy tylko ochotę.

Jeżeli macie ekspres do kawy to :

  1. zróbcie sobie czarne espresso lub kawę latte macchiatto ( ja tak wybieram ) dodając do tego łyżkę naszego syropu
  2. następnie w przypadku latte zróbcie białą część czyli mleko tylko nie dużo ( odrobine - w przypadku espresso pomijacie )
  3. następnie ubijacie osobno śmietanę kremówki wraz z dwoma łyżkami przygotowanego syropu
  4. śmietanę łyżką nakładacie na górę kawy i posypujecie, na gotowo, przyprawą pumpkin spiece albo cynamonem.

Jeżeli nie macie ekspresu do kawy to:

  1. zaparzacie normalnie kawę rozpuszczalną lub espresso i dodajecie do niego łyżkę przygotowanego syropu
  2. ubijacie śmietanę kremówkę wraz z dwiema łyżkami przygotowanego syropu
  3. Dodajecie śmietanę do kawy a na górę posypujecie pumpkin spiece lub cynamonem


Gotowe. Obie wersje są pyszne i tak naprawdę możecie wybrać własną wariacje kawy o smaku pumpkin spiece jeśli przygotujecie już ten syrop.

Tak jak wspomniałam możecie równie wykorzystać  syrop do deserów np. gofrów czy lodów czy ciast oraz kremów …aha no i kawy na zimno .. wiadomo :)

Polecam i pozdrawiam serdecznie.

























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...