Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z jeżynami.

 








Witam serdecznie.

Przyszedł czas na jeżyny. O tej porze roku zaczynają się ich zbiory.
Te piękne diamenciki, są mało dostępne poza swoim sezonem, więc warto korzystać póki są.
Jeżyny zawierają m.in: witaminy z grupy B, witaminę C , prowitaminę A oraz związki mineralne - potas, wapń, magnes.
Jeżeli macie możliwość pozbierać je gdzieś w okolicy, to gorąco polecam ( bardzo dobrze się mrożą ).

Dziś propozycja muffinek właśnie z jeżynami w roli głównej.
Muffinki bardzo puszyste, mięciutkie i aromatyczne, przełamane smakiem soczystych jeżyn. Są w sam raz na tę porę roku.
Robi się je w dosłownie chwilkę.
Zapraszam po przepis.












Składniki : 

( z tej ilości wychodzi jakieś 18 szt. lub 12 szt. dużych )
  • 3 kubki (450 g ) mąki typ 1050 ( możecie zastąpić zwykła typ 405 )
  • 1 kubek cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kubek ( 300 g ) maślanki
  • 150 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka extraktu z wanilii
  • ok 200 g jeżyn ( mogą być mrożone )














Sposób przygotowania :

Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami.

W pierwszej misce łączymy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia +sól + cukier = wszystko mieszamy.

W drugiej misce wrzucamy mokre składniki : jajka + maślankę + wanilię + masło = całość, trzepaczką do ubijania, dobrze mieszamy ( nie potrzeba tutaj żadnych maszyn ).

Do mokrych składników dosypujemy suche i całość krótko i dokładnie mieszamy.

Pryz pomocy łyżki lub miarki do lodów nakładamy porcje do każdej foremki, tak do 3/4 wysokości. Tutaj nie trzeba dużo, ponieważ muffiny fajnie urosną.

Na koniec, przed włożeniem do pieca, wciskamy w każdą muffine kilka jeżyn na górę i posypujemy delikatnie cukrem.

Tak przygotowane, wkładamy do pieca i pieczemy ok 25 minut.
Obserwujcie bo każdy piekarnik jest inny. Jeśli będą zbyt blade, zostawcie jeszcze minutkę lub dwie aby środek nie był surowy. Możecie tez sprawdzić patyczkiem do szaszłyków środek muffiny czy jest suchy.

Wyciągamy i studzimy.
Gotowe.

Możecie zaserwować je w towarzystwie gałki lodów lub śmietany.
Są naprawdę pyszne.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.
























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych