Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z jeżynami.

 








Witam serdecznie.

Przyszedł czas na jeżyny. O tej porze roku zaczynają się ich zbiory.
Te piękne diamenciki, są mało dostępne poza swoim sezonem, więc warto korzystać póki są.
Jeżyny zawierają m.in: witaminy z grupy B, witaminę C , prowitaminę A oraz związki mineralne - potas, wapń, magnes.
Jeżeli macie możliwość pozbierać je gdzieś w okolicy, to gorąco polecam ( bardzo dobrze się mrożą ).

Dziś propozycja muffinek właśnie z jeżynami w roli głównej.
Muffinki bardzo puszyste, mięciutkie i aromatyczne, przełamane smakiem soczystych jeżyn. Są w sam raz na tę porę roku.
Robi się je w dosłownie chwilkę.
Zapraszam po przepis.












Składniki : 

( z tej ilości wychodzi jakieś 18 szt. lub 12 szt. dużych )
  • 3 kubki (450 g ) mąki typ 1050 ( możecie zastąpić zwykła typ 405 )
  • 1 kubek cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kubek ( 300 g ) maślanki
  • 150 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka extraktu z wanilii
  • ok 200 g jeżyn ( mogą być mrożone )














Sposób przygotowania :

Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami.

W pierwszej misce łączymy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia +sól + cukier = wszystko mieszamy.

W drugiej misce wrzucamy mokre składniki : jajka + maślankę + wanilię + masło = całość, trzepaczką do ubijania, dobrze mieszamy ( nie potrzeba tutaj żadnych maszyn ).

Do mokrych składników dosypujemy suche i całość krótko i dokładnie mieszamy.

Pryz pomocy łyżki lub miarki do lodów nakładamy porcje do każdej foremki, tak do 3/4 wysokości. Tutaj nie trzeba dużo, ponieważ muffiny fajnie urosną.

Na koniec, przed włożeniem do pieca, wciskamy w każdą muffine kilka jeżyn na górę i posypujemy delikatnie cukrem.

Tak przygotowane, wkładamy do pieca i pieczemy ok 25 minut.
Obserwujcie bo każdy piekarnik jest inny. Jeśli będą zbyt blade, zostawcie jeszcze minutkę lub dwie aby środek nie był surowy. Możecie tez sprawdzić patyczkiem do szaszłyków środek muffiny czy jest suchy.

Wyciągamy i studzimy.
Gotowe.

Możecie zaserwować je w towarzystwie gałki lodów lub śmietany.
Są naprawdę pyszne.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.
























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...