Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z jeżynami.

 








Witam serdecznie.

Przyszedł czas na jeżyny. O tej porze roku zaczynają się ich zbiory.
Te piękne diamenciki, są mało dostępne poza swoim sezonem, więc warto korzystać póki są.
Jeżyny zawierają m.in: witaminy z grupy B, witaminę C , prowitaminę A oraz związki mineralne - potas, wapń, magnes.
Jeżeli macie możliwość pozbierać je gdzieś w okolicy, to gorąco polecam ( bardzo dobrze się mrożą ).

Dziś propozycja muffinek właśnie z jeżynami w roli głównej.
Muffinki bardzo puszyste, mięciutkie i aromatyczne, przełamane smakiem soczystych jeżyn. Są w sam raz na tę porę roku.
Robi się je w dosłownie chwilkę.
Zapraszam po przepis.












Składniki : 

( z tej ilości wychodzi jakieś 18 szt. lub 12 szt. dużych )
  • 3 kubki (450 g ) mąki typ 1050 ( możecie zastąpić zwykła typ 405 )
  • 1 kubek cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kubek ( 300 g ) maślanki
  • 150 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka extraktu z wanilii
  • ok 200 g jeżyn ( mogą być mrożone )














Sposób przygotowania :

Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami.

W pierwszej misce łączymy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia +sól + cukier = wszystko mieszamy.

W drugiej misce wrzucamy mokre składniki : jajka + maślankę + wanilię + masło = całość, trzepaczką do ubijania, dobrze mieszamy ( nie potrzeba tutaj żadnych maszyn ).

Do mokrych składników dosypujemy suche i całość krótko i dokładnie mieszamy.

Pryz pomocy łyżki lub miarki do lodów nakładamy porcje do każdej foremki, tak do 3/4 wysokości. Tutaj nie trzeba dużo, ponieważ muffiny fajnie urosną.

Na koniec, przed włożeniem do pieca, wciskamy w każdą muffine kilka jeżyn na górę i posypujemy delikatnie cukrem.

Tak przygotowane, wkładamy do pieca i pieczemy ok 25 minut.
Obserwujcie bo każdy piekarnik jest inny. Jeśli będą zbyt blade, zostawcie jeszcze minutkę lub dwie aby środek nie był surowy. Możecie tez sprawdzić patyczkiem do szaszłyków środek muffiny czy jest suchy.

Wyciągamy i studzimy.
Gotowe.

Możecie zaserwować je w towarzystwie gałki lodów lub śmietany.
Są naprawdę pyszne.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.
























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...