Witam serdecznie.
Przyszedł czas na jeżyny. O tej porze roku zaczynają się ich zbiory.
Te piękne diamenciki, są mało dostępne poza swoim sezonem, więc warto korzystać póki są.
Jeżyny zawierają m.in: witaminy z grupy B, witaminę C , prowitaminę A oraz związki mineralne - potas, wapń, magnes.
Jeżeli macie możliwość pozbierać je gdzieś w okolicy, to gorąco polecam ( bardzo dobrze się mrożą ).
Dziś propozycja muffinek właśnie z jeżynami w roli głównej.
Muffinki bardzo puszyste, mięciutkie i aromatyczne, przełamane smakiem soczystych jeżyn. Są w sam raz na tę porę roku.
Robi się je w dosłownie chwilkę.
Zapraszam po przepis.
Składniki :
( z tej ilości wychodzi jakieś 18 szt. lub 12 szt. dużych )
- 3 kubki (450 g ) mąki typ 1050 ( możecie zastąpić zwykła typ 405 )
- 1 kubek cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kubek ( 300 g ) maślanki
- 150 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka extraktu z wanilii
- ok 200 g jeżyn ( mogą być mrożone )
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Foremki do muffinek wykładamy papilotkami.
W pierwszej misce łączymy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia +sól + cukier = wszystko mieszamy.
W drugiej misce wrzucamy mokre składniki : jajka + maślankę + wanilię + masło = całość, trzepaczką do ubijania, dobrze mieszamy ( nie potrzeba tutaj żadnych maszyn ).
Do mokrych składników dosypujemy suche i całość krótko i dokładnie mieszamy.
Pryz pomocy łyżki lub miarki do lodów nakładamy porcje do każdej foremki, tak do 3/4 wysokości. Tutaj nie trzeba dużo, ponieważ muffiny fajnie urosną.
Na koniec, przed włożeniem do pieca, wciskamy w każdą muffine kilka jeżyn na górę i posypujemy delikatnie cukrem.
Tak przygotowane, wkładamy do pieca i pieczemy ok 25 minut.
Obserwujcie bo każdy piekarnik jest inny. Jeśli będą zbyt blade, zostawcie jeszcze minutkę lub dwie aby środek nie był surowy. Możecie tez sprawdzić patyczkiem do szaszłyków środek muffiny czy jest suchy.
Wyciągamy i studzimy.
Gotowe.
Możecie zaserwować je w towarzystwie gałki lodów lub śmietany.
Są naprawdę pyszne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz