Przejdź do głównej zawartości

Sernik letni cytrynowy.

 



















Witam serdecznie.

Serniczek = puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach = ślinka leci na samą myśl. 
Przeważnie kojarzony ze świętami ale taka letnia wersja, mocno cytrynowa, orzeźwiająca - teraz latem pasuje doskonale. Najlepsze jest to, że robi się go dosłownie w chwilę. Najtrudniejsza rzecz, to pozwolić mu schłodzić się w lodówce i poczekać te 3-4 godzinki.
U nas znika niesamowicie szybko i jestem przekonana, że i u Was tak będzie, dlatego zapraszam do upieczenia :).






Składniki : 



na spód : 

  • 220 g ciemnych herbatników
  • 80 g roztopionego masła

na masę serową :

  • 2 opakowania po 250 g serka naturalnego typu Philadelphia ( nie słodzony )
  • 2 opakowania po 200 g Quarku - serka homogenizowanego naturalnego ( nie słodzony )
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżeczki wanilii 
  • 2 czubate łyżeczki suszonej skórki z cytryny ( u mnie domowej roboty ale możecie kupić gotową )
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )
  • 5 jajek















Sposób przygotowania :


Piekarnik nastawiam na 160 stop. C. 
Blaszkę - tortownice, wykładam (dno) papierem do pieczenia.

Do malaksera wrzucam herbatniki i miksuje kilka sekund, na okruszki ( możecie też rozgnieść ciastka w woreczku ).
Dorzucam do kruszonki rozpuszczone masło i mieszam, na konsystencje mokrego piasku.

Całość wsypuje do blaszki i wyrównuje np. łyżką. 
Odstawiam na chwilkę na bok.

Do misy miksera wbijam jajka + cukier = miksuje jakieś 2-3 minuty ( nie musi być na puszystą pianę, tylko żeby cukier się rozpuścił )
Dodaje pozostałe składniki : wanilię +skórkę z cytryny + serek naturalny + serek homogenizowany + śmietanę + budyń = miksuje do połączenia.

W tym czasie, nasz piekarnik pewnie już się nagrzał i pozostaje tylko włożyć przygotowane ciasto do pieca.

Piekę 1 godzinę, czasem 1:05. Środek ma się dygotać a brzegi zarumienić.

Wyłączam piekarnik i uchylam. Zostawiam tak jakieś 15 minut, potem wyciągam na blat i zostawiam do kompletnego ostudzenia.

Wkładam do lodówki na 3=4 godzinki.

Gotowe :)

Możecie przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem,  jak i również przyozdobić owocami.


Kroimy i wcinamy :))= jest naprawdę pyszny.


Polecam i pozdrawiam serdecznie. 









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...