Przejdź do głównej zawartości

Sernik letni cytrynowy.

 



















Witam serdecznie.

Serniczek = puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach = ślinka leci na samą myśl. 
Przeważnie kojarzony ze świętami ale taka letnia wersja, mocno cytrynowa, orzeźwiająca - teraz latem pasuje doskonale. Najlepsze jest to, że robi się go dosłownie w chwilę. Najtrudniejsza rzecz, to pozwolić mu schłodzić się w lodówce i poczekać te 3-4 godzinki.
U nas znika niesamowicie szybko i jestem przekonana, że i u Was tak będzie, dlatego zapraszam do upieczenia :).






Składniki : 



na spód : 

  • 220 g ciemnych herbatników
  • 80 g roztopionego masła

na masę serową :

  • 2 opakowania po 250 g serka naturalnego typu Philadelphia ( nie słodzony )
  • 2 opakowania po 200 g Quarku - serka homogenizowanego naturalnego ( nie słodzony )
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżeczki wanilii 
  • 2 czubate łyżeczki suszonej skórki z cytryny ( u mnie domowej roboty ale możecie kupić gotową )
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )
  • 5 jajek















Sposób przygotowania :


Piekarnik nastawiam na 160 stop. C. 
Blaszkę - tortownice, wykładam (dno) papierem do pieczenia.

Do malaksera wrzucam herbatniki i miksuje kilka sekund, na okruszki ( możecie też rozgnieść ciastka w woreczku ).
Dorzucam do kruszonki rozpuszczone masło i mieszam, na konsystencje mokrego piasku.

Całość wsypuje do blaszki i wyrównuje np. łyżką. 
Odstawiam na chwilkę na bok.

Do misy miksera wbijam jajka + cukier = miksuje jakieś 2-3 minuty ( nie musi być na puszystą pianę, tylko żeby cukier się rozpuścił )
Dodaje pozostałe składniki : wanilię +skórkę z cytryny + serek naturalny + serek homogenizowany + śmietanę + budyń = miksuje do połączenia.

W tym czasie, nasz piekarnik pewnie już się nagrzał i pozostaje tylko włożyć przygotowane ciasto do pieca.

Piekę 1 godzinę, czasem 1:05. Środek ma się dygotać a brzegi zarumienić.

Wyłączam piekarnik i uchylam. Zostawiam tak jakieś 15 minut, potem wyciągam na blat i zostawiam do kompletnego ostudzenia.

Wkładam do lodówki na 3=4 godzinki.

Gotowe :)

Możecie przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem,  jak i również przyozdobić owocami.


Kroimy i wcinamy :))= jest naprawdę pyszny.


Polecam i pozdrawiam serdecznie. 









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...