Witam serdecznie.
Serniczek = puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach = ślinka leci na samą myśl.
Przeważnie kojarzony ze świętami ale taka letnia wersja, mocno cytrynowa, orzeźwiająca - teraz latem pasuje doskonale. Najlepsze jest to, że robi się go dosłownie w chwilę. Najtrudniejsza rzecz, to pozwolić mu schłodzić się w lodówce i poczekać te 3-4 godzinki.
U nas znika niesamowicie szybko i jestem przekonana, że i u Was tak będzie, dlatego zapraszam do upieczenia :).
Składniki :
na spód :
- 220 g ciemnych herbatników
- 80 g roztopionego masła
na masę serową :
- 2 opakowania po 250 g serka naturalnego typu Philadelphia ( nie słodzony )
- 2 opakowania po 200 g Quarku - serka homogenizowanego naturalnego ( nie słodzony )
- 200 g śmietany kwaśnej
- 1 kubek cukru
- 2 łyżeczki wanilii
- 2 czubate łyżeczki suszonej skórki z cytryny ( u mnie domowej roboty ale możecie kupić gotową )
- 1 budyń waniliowy ( proszek )
- 5 jajek
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiam na 160 stop. C.
Blaszkę - tortownice, wykładam (dno) papierem do pieczenia.
Do malaksera wrzucam herbatniki i miksuje kilka sekund, na okruszki ( możecie też rozgnieść ciastka w woreczku ).
Dorzucam do kruszonki rozpuszczone masło i mieszam, na konsystencje mokrego piasku.
Całość wsypuje do blaszki i wyrównuje np. łyżką.
Odstawiam na chwilkę na bok.
Do misy miksera wbijam jajka + cukier = miksuje jakieś 2-3 minuty ( nie musi być na puszystą pianę, tylko żeby cukier się rozpuścił )
Dodaje pozostałe składniki : wanilię +skórkę z cytryny + serek naturalny + serek homogenizowany + śmietanę + budyń = miksuje do połączenia.
W tym czasie, nasz piekarnik pewnie już się nagrzał i pozostaje tylko włożyć przygotowane ciasto do pieca.
Piekę 1 godzinę, czasem 1:05. Środek ma się dygotać a brzegi zarumienić.
Wyłączam piekarnik i uchylam. Zostawiam tak jakieś 15 minut, potem wyciągam na blat i zostawiam do kompletnego ostudzenia.
Wkładam do lodówki na 3=4 godzinki.
Gotowe :)
Możecie przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem, jak i również przyozdobić owocami.
Kroimy i wcinamy :))= jest naprawdę pyszny.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Pyszny, bardzo!
OdpowiedzUsuń😊👩🏻🍳 pozdrawiam
Usuń