Przejdź do głównej zawartości

Sernik letni cytrynowy.

 



















Witam serdecznie.

Serniczek = puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach = ślinka leci na samą myśl. 
Przeważnie kojarzony ze świętami ale taka letnia wersja, mocno cytrynowa, orzeźwiająca - teraz latem pasuje doskonale. Najlepsze jest to, że robi się go dosłownie w chwilę. Najtrudniejsza rzecz, to pozwolić mu schłodzić się w lodówce i poczekać te 3-4 godzinki.
U nas znika niesamowicie szybko i jestem przekonana, że i u Was tak będzie, dlatego zapraszam do upieczenia :).






Składniki : 



na spód : 

  • 220 g ciemnych herbatników
  • 80 g roztopionego masła

na masę serową :

  • 2 opakowania po 250 g serka naturalnego typu Philadelphia ( nie słodzony )
  • 2 opakowania po 200 g Quarku - serka homogenizowanego naturalnego ( nie słodzony )
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżeczki wanilii 
  • 2 czubate łyżeczki suszonej skórki z cytryny ( u mnie domowej roboty ale możecie kupić gotową )
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )
  • 5 jajek















Sposób przygotowania :


Piekarnik nastawiam na 160 stop. C. 
Blaszkę - tortownice, wykładam (dno) papierem do pieczenia.

Do malaksera wrzucam herbatniki i miksuje kilka sekund, na okruszki ( możecie też rozgnieść ciastka w woreczku ).
Dorzucam do kruszonki rozpuszczone masło i mieszam, na konsystencje mokrego piasku.

Całość wsypuje do blaszki i wyrównuje np. łyżką. 
Odstawiam na chwilkę na bok.

Do misy miksera wbijam jajka + cukier = miksuje jakieś 2-3 minuty ( nie musi być na puszystą pianę, tylko żeby cukier się rozpuścił )
Dodaje pozostałe składniki : wanilię +skórkę z cytryny + serek naturalny + serek homogenizowany + śmietanę + budyń = miksuje do połączenia.

W tym czasie, nasz piekarnik pewnie już się nagrzał i pozostaje tylko włożyć przygotowane ciasto do pieca.

Piekę 1 godzinę, czasem 1:05. Środek ma się dygotać a brzegi zarumienić.

Wyłączam piekarnik i uchylam. Zostawiam tak jakieś 15 minut, potem wyciągam na blat i zostawiam do kompletnego ostudzenia.

Wkładam do lodówki na 3=4 godzinki.

Gotowe :)

Możecie przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem,  jak i również przyozdobić owocami.


Kroimy i wcinamy :))= jest naprawdę pyszny.


Polecam i pozdrawiam serdecznie. 









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...