Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne wypieki - ciasteczka z makiem.














Witam serdecznie.

Grudzień rozpoczęty, co oznacza, że zaczyna się czas przygotowań do Świąt. Małymi krokami ogarniamy to, co najważniejsze i planujemy menu na ten szczególny czas w roku.
Najwcześniej sądzę, zabieramy się za pieczenie ciasteczek i wypieków, które spokojnie zrobione czekają do Świąt. Dlatego też, przychodzę do Was z propozycją na kolejne ciasteczka. 
Są pyszne, chrupiące i mięciutkie w środku, z lekkim aromatem Świąt. Robi się je bardzo szybko i sprawnie.
Jeżeli macie ochotę na inne rodzaje ciasteczek, odsyłam do archiwum bloga - tam jest już ich całkiem sporo i każdy sądzę znajdzie coś dla siebie dobrego.
Zapraszam.





Składniki : 

( z podaje ilości wyjdą Wam dwie pełne blachy ciasteczek )


  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki z migdałów ( możecie zmielić sami albo użyć kupnej )
  • 110 g cukru
  • 100 g maku 
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub extraktu z wanilii
  • 250 g miękkiego masła
  • szczypta soli

dodatkowo : 3 pełne łyżki cukru pudru + 1 łyżka cukru waniliowego = do oprószenia













Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od suchych składników : mąka pszenna + mąka z migdałów + cukier + sól = przesiewamy przez sitko. Tutaj chodzi tylko o napowietrzenie, wiec jeśli mąka z migdałów nie przejdzie całkiem przez sitko, nie przejmujcie się i dodajcie ją z powrotem do całości.

Suche składniki wrzucamy do dużej miski lub do misy miksera jeśli robimy to w mikserze.

Mak możemy wcześniej zblendować na drobniejszy, jeżeli chcemy = dodajemy do reszty.

Dokładamy do misy: masło  + wanilie = wyrabiamy na jednolita masę.

Ciasto dzielimy najlepiej na dwie mniejsze części. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C. termoobieg.

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyciągamy na blat i odkrawamy po małym kawałku. Wielkość mniej-więcej orzecha włoskiego. Kulamy w rękach formując zgrabną, małą kulkę.
Układamy kolejno na blaszkach, w pewnych odstępach.


Pieczemy ok. 20 minut = do lekkiego zrumienienia.

Zaraz po wyjęciu z pieca posypujemy mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego = zostawiamy do całkowitego ostudzenia.


Gotowe.

Pyszne , chrupiące ciasteczka to naprawdę super propozycja na nadchodzące Święta dla Was i Waszych bliskich. 
Możecie także, skorzystać z innych moich propozycji na ciasteczka i piękne zapakowane podarować komuś w czasie Świąt :).



Polecam i pozdrawiam serdecznie.













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...