Witam serdecznie.
Grudzień rozpoczęty, co oznacza, że zaczyna się czas przygotowań do Świąt. Małymi krokami ogarniamy to, co najważniejsze i planujemy menu na ten szczególny czas w roku.
Najwcześniej sądzę, zabieramy się za pieczenie ciasteczek i wypieków, które spokojnie zrobione czekają do Świąt. Dlatego też, przychodzę do Was z propozycją na kolejne ciasteczka.
Są pyszne, chrupiące i mięciutkie w środku, z lekkim aromatem Świąt. Robi się je bardzo szybko i sprawnie.
Jeżeli macie ochotę na inne rodzaje ciasteczek, odsyłam do archiwum bloga - tam jest już ich całkiem sporo i każdy sądzę znajdzie coś dla siebie dobrego.
Zapraszam.
Składniki :
( z podaje ilości wyjdą Wam dwie pełne blachy ciasteczek )
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki z migdałów ( możecie zmielić sami albo użyć kupnej )
- 110 g cukru
- 100 g maku
- 1 łyżka cukru waniliowego lub extraktu z wanilii
- 250 g miękkiego masła
- szczypta soli
dodatkowo : 3 pełne łyżki cukru pudru + 1 łyżka cukru waniliowego = do oprószenia
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od suchych składników : mąka pszenna + mąka z migdałów + cukier + sól = przesiewamy przez sitko. Tutaj chodzi tylko o napowietrzenie, wiec jeśli mąka z migdałów nie przejdzie całkiem przez sitko, nie przejmujcie się i dodajcie ją z powrotem do całości.
Suche składniki wrzucamy do dużej miski lub do misy miksera jeśli robimy to w mikserze.
Mak możemy wcześniej zblendować na drobniejszy, jeżeli chcemy = dodajemy do reszty.
Dokładamy do misy: masło + wanilie = wyrabiamy na jednolita masę.
Ciasto dzielimy najlepiej na dwie mniejsze części. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C. termoobieg.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyciągamy na blat i odkrawamy po małym kawałku. Wielkość mniej-więcej orzecha włoskiego. Kulamy w rękach formując zgrabną, małą kulkę.
Układamy kolejno na blaszkach, w pewnych odstępach.
Pieczemy ok. 20 minut = do lekkiego zrumienienia.
Zaraz po wyjęciu z pieca posypujemy mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego = zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Gotowe.
Pyszne , chrupiące ciasteczka to naprawdę super propozycja na nadchodzące Święta dla Was i Waszych bliskich.
Możecie także, skorzystać z innych moich propozycji na ciasteczka i piękne zapakowane podarować komuś w czasie Świąt :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
super wyglada
OdpowiedzUsuń