Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne wypieki - ciasteczka z makiem.














Witam serdecznie.

Grudzień rozpoczęty, co oznacza, że zaczyna się czas przygotowań do Świąt. Małymi krokami ogarniamy to, co najważniejsze i planujemy menu na ten szczególny czas w roku.
Najwcześniej sądzę, zabieramy się za pieczenie ciasteczek i wypieków, które spokojnie zrobione czekają do Świąt. Dlatego też, przychodzę do Was z propozycją na kolejne ciasteczka. 
Są pyszne, chrupiące i mięciutkie w środku, z lekkim aromatem Świąt. Robi się je bardzo szybko i sprawnie.
Jeżeli macie ochotę na inne rodzaje ciasteczek, odsyłam do archiwum bloga - tam jest już ich całkiem sporo i każdy sądzę znajdzie coś dla siebie dobrego.
Zapraszam.





Składniki : 

( z podaje ilości wyjdą Wam dwie pełne blachy ciasteczek )


  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki z migdałów ( możecie zmielić sami albo użyć kupnej )
  • 110 g cukru
  • 100 g maku 
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub extraktu z wanilii
  • 250 g miękkiego masła
  • szczypta soli

dodatkowo : 3 pełne łyżki cukru pudru + 1 łyżka cukru waniliowego = do oprószenia













Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od suchych składników : mąka pszenna + mąka z migdałów + cukier + sól = przesiewamy przez sitko. Tutaj chodzi tylko o napowietrzenie, wiec jeśli mąka z migdałów nie przejdzie całkiem przez sitko, nie przejmujcie się i dodajcie ją z powrotem do całości.

Suche składniki wrzucamy do dużej miski lub do misy miksera jeśli robimy to w mikserze.

Mak możemy wcześniej zblendować na drobniejszy, jeżeli chcemy = dodajemy do reszty.

Dokładamy do misy: masło  + wanilie = wyrabiamy na jednolita masę.

Ciasto dzielimy najlepiej na dwie mniejsze części. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C. termoobieg.

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyciągamy na blat i odkrawamy po małym kawałku. Wielkość mniej-więcej orzecha włoskiego. Kulamy w rękach formując zgrabną, małą kulkę.
Układamy kolejno na blaszkach, w pewnych odstępach.


Pieczemy ok. 20 minut = do lekkiego zrumienienia.

Zaraz po wyjęciu z pieca posypujemy mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego = zostawiamy do całkowitego ostudzenia.


Gotowe.

Pyszne , chrupiące ciasteczka to naprawdę super propozycja na nadchodzące Święta dla Was i Waszych bliskich. 
Możecie także, skorzystać z innych moich propozycji na ciasteczka i piękne zapakowane podarować komuś w czasie Świąt :).



Polecam i pozdrawiam serdecznie.













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...