Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z kaszą i prawdziwkami.













Witam serdecznie.

Mam nadzieje że pierwsze wypieki, ciasteczka i pierniczki już za Wam ?  Jeżeli potrzebujecie motywacji, niech będzie dla Was ta nieciekawa pogoda za oknami. Warto włączyć świąteczną muzykę, zapalić pachnące Świętami świece i zaszyć się w kuchni :).
Jak już ciasteczka będą, to teraz właśnie czas na pierogi.
Dziś, przychodzę dla Was z wersją właściwie wegetariańską, bo z kaszą i pysznymi, aromatycznymi prawdziwkami, ale zawsze możecie podać z chrupiącym boczkiem i cebulką.
Ta wersja jest pyszna dzięki grzybowemu aromatowi prawdziwek i do tego super pasuje na wigilijny stół.
Koniecznie spróbujcie = jest pysznie.
Zapraszam.








Składniki :

( z podanej ilości wyjdzie Wam spokojnie ok. 50 szt. )


Ciasto : 

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej ( dodaje ciastu delikatności ale jeśli nie macie, dodajcie bez problemu pszennej )
  • 1 kubek wrzątku
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz :

  • 1 kubek kaszy gryczanej
  • 1 liść laurowy
  • 1 1/2 kubka bulionu warzywnego
  • ok. 1/4 kubka wina białego
  • 2 kubki grzybów = prawdziwki ( u mnie zbierane latem a teraz odmrożone - możecie zastąpić np. grzybkami shitake lub nawet pieczarkami )
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku









Sposób przygotowania : 

Zaczynamy od farszu.

W garnuszku rozpuszczamy odrobinę masła.
Drobno siekamy cebulkę i smażymy do zeszklenia.
Dokładamy tymianek + grzyby pokrojone na mniejsze części = smażymy 2 minutki.
Jeżeli używacie grzybów shitake, to najpierw zalejcie je, w małej ilości wrzątku i zostawcie na 15 minut.

Dosypujemy kaszę +liść laurowy = smażymy 1 minutkę a potem dolewamy wino białe.
Odparowujemy jakieś 2 minutki i dolewamy bulion.
Całość gotujemy pod przykryciem, do miękkości = jakieś 20 - 30 minut.

Gdy kasza jest gotowa, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyciągamy także liść laurowy.

Teraz możecie całość zblendować aby farsz był bardziej spójną masą i dodać drobno posiekaną pietruszkę.


Odstawiamy farsz do przestudzenia a w między czasie robimy ciasto.


Ciasto na pierogi zawsze robie na blacie, ręcznie, bo tak wyczujecie najlepiej ciasto a po drugie trwa to minutkę i nie wymaga brudzenia niepotrzebnych maszyn.

Wysypujemy mąki na stolnice.
Dodajemy sól i mieszamy.
W środku robimy dziurkę i dodajemy jajko.
Widelcem zaczynamy całość łączyć i jednocześnie polewać wrzątek.
Uważajcie żeby się nie poparzyć.
Gdy ciasto zacznie się łączyć i prawie całą wodę macie dodaną, możecie zacząć rękoma zagniatać całość na jednolitą i gładką masę.
Czasem zostanie Wam troszkę wody.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Praktycznie się nie klei a napewno nie wymaga dosypywania mąki.

Ciasto zostawiamy na jakieś 10 minut pod folią spożywczą = to bardzo ważne aby nabrało elastyczności i dobrze się nam rozwałkowywało.


Jeżeli macie maszynkę do ciasta, to teraz za pomocą niej właśnie, po kawałku, rozwałkowujecie ciasto na dość cienkie i wykrawacie kółka na pierogi.
Bez maszynki oczywiście rozwałkowujecie bez problemu wałkiem.
W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką.

Łyżeczką nakładamy na każdy środek kółka nasz farsz, tak by go wypełnić dosyć pełno.
Zamykamy brzegi ściskając i dodatkowo możecie porobić tzw. szczypankę żeby wasze pierogi nie otworzyły się.

Tak przygotowujemy ciasto do końca, układając nasze pierogi na podsypaną blaszkę lub dużą deskę, obok siebie.

Teraz możecie je w tej postaci zamrozić lub od razu ugotować.

Smakują jeszcze lepiej podsmażone z odrobiną smażonej cebulki :)).


Pychotki = polecam i życzę udanych pyszności Świątecznych.


Pozdrawiam serdecznie.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...