Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z kaszą i prawdziwkami.













Witam serdecznie.

Mam nadzieje że pierwsze wypieki, ciasteczka i pierniczki już za Wam ?  Jeżeli potrzebujecie motywacji, niech będzie dla Was ta nieciekawa pogoda za oknami. Warto włączyć świąteczną muzykę, zapalić pachnące Świętami świece i zaszyć się w kuchni :).
Jak już ciasteczka będą, to teraz właśnie czas na pierogi.
Dziś, przychodzę dla Was z wersją właściwie wegetariańską, bo z kaszą i pysznymi, aromatycznymi prawdziwkami, ale zawsze możecie podać z chrupiącym boczkiem i cebulką.
Ta wersja jest pyszna dzięki grzybowemu aromatowi prawdziwek i do tego super pasuje na wigilijny stół.
Koniecznie spróbujcie = jest pysznie.
Zapraszam.








Składniki :

( z podanej ilości wyjdzie Wam spokojnie ok. 50 szt. )


Ciasto : 

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej ( dodaje ciastu delikatności ale jeśli nie macie, dodajcie bez problemu pszennej )
  • 1 kubek wrzątku
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz :

  • 1 kubek kaszy gryczanej
  • 1 liść laurowy
  • 1 1/2 kubka bulionu warzywnego
  • ok. 1/4 kubka wina białego
  • 2 kubki grzybów = prawdziwki ( u mnie zbierane latem a teraz odmrożone - możecie zastąpić np. grzybkami shitake lub nawet pieczarkami )
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku









Sposób przygotowania : 

Zaczynamy od farszu.

W garnuszku rozpuszczamy odrobinę masła.
Drobno siekamy cebulkę i smażymy do zeszklenia.
Dokładamy tymianek + grzyby pokrojone na mniejsze części = smażymy 2 minutki.
Jeżeli używacie grzybów shitake, to najpierw zalejcie je, w małej ilości wrzątku i zostawcie na 15 minut.

Dosypujemy kaszę +liść laurowy = smażymy 1 minutkę a potem dolewamy wino białe.
Odparowujemy jakieś 2 minutki i dolewamy bulion.
Całość gotujemy pod przykryciem, do miękkości = jakieś 20 - 30 minut.

Gdy kasza jest gotowa, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyciągamy także liść laurowy.

Teraz możecie całość zblendować aby farsz był bardziej spójną masą i dodać drobno posiekaną pietruszkę.


Odstawiamy farsz do przestudzenia a w między czasie robimy ciasto.


Ciasto na pierogi zawsze robie na blacie, ręcznie, bo tak wyczujecie najlepiej ciasto a po drugie trwa to minutkę i nie wymaga brudzenia niepotrzebnych maszyn.

Wysypujemy mąki na stolnice.
Dodajemy sól i mieszamy.
W środku robimy dziurkę i dodajemy jajko.
Widelcem zaczynamy całość łączyć i jednocześnie polewać wrzątek.
Uważajcie żeby się nie poparzyć.
Gdy ciasto zacznie się łączyć i prawie całą wodę macie dodaną, możecie zacząć rękoma zagniatać całość na jednolitą i gładką masę.
Czasem zostanie Wam troszkę wody.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Praktycznie się nie klei a napewno nie wymaga dosypywania mąki.

Ciasto zostawiamy na jakieś 10 minut pod folią spożywczą = to bardzo ważne aby nabrało elastyczności i dobrze się nam rozwałkowywało.


Jeżeli macie maszynkę do ciasta, to teraz za pomocą niej właśnie, po kawałku, rozwałkowujecie ciasto na dość cienkie i wykrawacie kółka na pierogi.
Bez maszynki oczywiście rozwałkowujecie bez problemu wałkiem.
W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką.

Łyżeczką nakładamy na każdy środek kółka nasz farsz, tak by go wypełnić dosyć pełno.
Zamykamy brzegi ściskając i dodatkowo możecie porobić tzw. szczypankę żeby wasze pierogi nie otworzyły się.

Tak przygotowujemy ciasto do końca, układając nasze pierogi na podsypaną blaszkę lub dużą deskę, obok siebie.

Teraz możecie je w tej postaci zamrozić lub od razu ugotować.

Smakują jeszcze lepiej podsmażone z odrobiną smażonej cebulki :)).


Pychotki = polecam i życzę udanych pyszności Świątecznych.


Pozdrawiam serdecznie.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...