Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z kaszą i prawdziwkami.













Witam serdecznie.

Mam nadzieje że pierwsze wypieki, ciasteczka i pierniczki już za Wam ?  Jeżeli potrzebujecie motywacji, niech będzie dla Was ta nieciekawa pogoda za oknami. Warto włączyć świąteczną muzykę, zapalić pachnące Świętami świece i zaszyć się w kuchni :).
Jak już ciasteczka będą, to teraz właśnie czas na pierogi.
Dziś, przychodzę dla Was z wersją właściwie wegetariańską, bo z kaszą i pysznymi, aromatycznymi prawdziwkami, ale zawsze możecie podać z chrupiącym boczkiem i cebulką.
Ta wersja jest pyszna dzięki grzybowemu aromatowi prawdziwek i do tego super pasuje na wigilijny stół.
Koniecznie spróbujcie = jest pysznie.
Zapraszam.








Składniki :

( z podanej ilości wyjdzie Wam spokojnie ok. 50 szt. )


Ciasto : 

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej ( dodaje ciastu delikatności ale jeśli nie macie, dodajcie bez problemu pszennej )
  • 1 kubek wrzątku
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz :

  • 1 kubek kaszy gryczanej
  • 1 liść laurowy
  • 1 1/2 kubka bulionu warzywnego
  • ok. 1/4 kubka wina białego
  • 2 kubki grzybów = prawdziwki ( u mnie zbierane latem a teraz odmrożone - możecie zastąpić np. grzybkami shitake lub nawet pieczarkami )
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku









Sposób przygotowania : 

Zaczynamy od farszu.

W garnuszku rozpuszczamy odrobinę masła.
Drobno siekamy cebulkę i smażymy do zeszklenia.
Dokładamy tymianek + grzyby pokrojone na mniejsze części = smażymy 2 minutki.
Jeżeli używacie grzybów shitake, to najpierw zalejcie je, w małej ilości wrzątku i zostawcie na 15 minut.

Dosypujemy kaszę +liść laurowy = smażymy 1 minutkę a potem dolewamy wino białe.
Odparowujemy jakieś 2 minutki i dolewamy bulion.
Całość gotujemy pod przykryciem, do miękkości = jakieś 20 - 30 minut.

Gdy kasza jest gotowa, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyciągamy także liść laurowy.

Teraz możecie całość zblendować aby farsz był bardziej spójną masą i dodać drobno posiekaną pietruszkę.


Odstawiamy farsz do przestudzenia a w między czasie robimy ciasto.


Ciasto na pierogi zawsze robie na blacie, ręcznie, bo tak wyczujecie najlepiej ciasto a po drugie trwa to minutkę i nie wymaga brudzenia niepotrzebnych maszyn.

Wysypujemy mąki na stolnice.
Dodajemy sól i mieszamy.
W środku robimy dziurkę i dodajemy jajko.
Widelcem zaczynamy całość łączyć i jednocześnie polewać wrzątek.
Uważajcie żeby się nie poparzyć.
Gdy ciasto zacznie się łączyć i prawie całą wodę macie dodaną, możecie zacząć rękoma zagniatać całość na jednolitą i gładką masę.
Czasem zostanie Wam troszkę wody.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Praktycznie się nie klei a napewno nie wymaga dosypywania mąki.

Ciasto zostawiamy na jakieś 10 minut pod folią spożywczą = to bardzo ważne aby nabrało elastyczności i dobrze się nam rozwałkowywało.


Jeżeli macie maszynkę do ciasta, to teraz za pomocą niej właśnie, po kawałku, rozwałkowujecie ciasto na dość cienkie i wykrawacie kółka na pierogi.
Bez maszynki oczywiście rozwałkowujecie bez problemu wałkiem.
W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką.

Łyżeczką nakładamy na każdy środek kółka nasz farsz, tak by go wypełnić dosyć pełno.
Zamykamy brzegi ściskając i dodatkowo możecie porobić tzw. szczypankę żeby wasze pierogi nie otworzyły się.

Tak przygotowujemy ciasto do końca, układając nasze pierogi na podsypaną blaszkę lub dużą deskę, obok siebie.

Teraz możecie je w tej postaci zamrozić lub od razu ugotować.

Smakują jeszcze lepiej podsmażone z odrobiną smażonej cebulki :)).


Pychotki = polecam i życzę udanych pyszności Świątecznych.


Pozdrawiam serdecznie.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych