Witam serdecznie.
Orzeźwienie i eksplozja smaku - tak można nazwać ten deser.
Truskawki i rabarbar, skoncentrowane w smaku, w postaci musu i do tego trochę chrupkości w postaci spodu.
Całość to szybki i pyszny deser, który możecie przygotować w dużej formie do tartej lub w małych porcjach - foremkach.
Podczas letnich, gorących dni lata, taki deser to sprawdzony sposób, na przyjecie czy weekendowe przyjemności.
Spróbujcie sami = zapraszam po przepis.
Składniki :
( forma do tartej 36 cm lub kilka małych foremek indywidualnych do mini tartych lub foremek do mufinek )
na spód :
- 300 g ciasteczek czekoladowych - zbożowych ( wybieram zbożowe z dobrym składem, by ograniczyć zbędny cukier ale możecie wybrać inne ulubione ciasteczka )
- 80 g masła rozpuszczonego
na masy :
- 500 g truskawek + 2 łyżki cukru ( jeśli truskawki nie są dość słodkie )
- 400 g rabarbaru + 1/2 kubka cukru
- 2 opakowania po 300 g Frischkäse ( serek naturalny typu Philadelphia )
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- odrobina soku z cytryny
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od spodu.
Ciastka miksujemy na kruszonkę w malakserze lub ręcznie rozgniatamy.
Dodajemy rozpuszczone masło i całość mieszamy = konsystencja mokrego piasku.
Wykładamy na dno tartej i rozkładamy równomiernie dociskając do dna.
Do lodówki - schładzamy.
W misce obieramy ze skóry rabarbar i kroimy w mniejsze cząstki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut ( puści sok ).
W drugiej misce obieramy truskawki i dosypujemy cukier + odrobina soku z cytryny.
Wrzucamy do garnuszka rabarbar i zagotowujemy = gotujemy kilka minut aż zmięknie.
Całość bardzo dokładnie blendujemy = jeżeli, Wasz blender nie miksuje zbyt dokładnie, możecie całość przepuścić przez sitko.
Gotową, gorącą masę przekładamy do miski i od razu wsypujemy galaretkę agrestową = mieszamy dokładnie.
To samo robimy z truskawkami. Zagotowujemy i gotujemy chwilkę do miękkości. Blendujemy i dodajemy galaretkę truskawkową.
Z masy rabarbarowej odlewamy odrobine do małej miseczki i dodajemy do tego Frischkäse = mieszamy energicznie i całość dodajemy do reszty przygotowanej masy rabarbarowej.
Przelewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki do stężenia.
Tak samo postępujemy z masą truskawkową. Najpierw odrobine łączymy w miseczce z serkiem ( ważne jest to aby masy się nie ścięły ani nie powstały grudki ). Potem całość łączymy z masą truskawkową.
Jak tylko masa rabarbarowa w lodówce się zetnie ( nie trwa to długo, choć oczywiście zależy dużo od lodówki ) dolewamy powoli masę truskawkową na górę.
Na koniec odrobina cierpliwości, bo masa powinna pobyć w lodówce najlepiej całą noc.
Możecie przed podaniem dekorować ubitą śmietaną czy dodatkowo owocami, ja w tym przypadku robie prosto i zostawiam deser tak jak jest = jego pyszny smak obroni się sam a przy jedzeniu w upalne dni nie potrzeba nam niczego więcej :).
Życzę pyszności i dużo słońca :)).
Pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz