Przejdź do głównej zawartości

Truskawka - rabarbar = mus orzeźwiający na gorące lato.















Witam serdecznie.

Orzeźwienie i eksplozja smaku - tak można nazwać ten deser. 
Truskawki i rabarbar, skoncentrowane w smaku, w postaci musu i do tego trochę chrupkości w postaci spodu.
Całość to szybki i pyszny deser, który możecie przygotować w dużej formie do tartej lub w małych porcjach - foremkach.
Podczas letnich, gorących dni lata, taki deser to sprawdzony sposób, na przyjecie czy weekendowe przyjemności.
Spróbujcie sami = zapraszam po przepis.




Składniki : 

( forma do tartej 36 cm lub kilka małych foremek indywidualnych do mini tartych lub foremek do mufinek )


na spód : 
  • 300 g ciasteczek czekoladowych - zbożowych ( wybieram zbożowe z dobrym składem, by ograniczyć zbędny cukier ale możecie wybrać inne ulubione ciasteczka )
  • 80 g masła rozpuszczonego



na masy :

  • 500 g truskawek + 2 łyżki cukru ( jeśli truskawki nie są dość słodkie )
  • 400 g rabarbaru + 1/2 kubka cukru
  • 2 opakowania po 300 g Frischkäse ( serek naturalny typu Philadelphia )
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • odrobina soku z cytryny 




Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od spodu.
Ciastka miksujemy na kruszonkę w malakserze lub ręcznie rozgniatamy.
Dodajemy rozpuszczone masło i całość mieszamy = konsystencja mokrego piasku.
Wykładamy na dno tartej i rozkładamy równomiernie dociskając do dna.
Do lodówki - schładzamy.

W misce obieramy ze skóry rabarbar i kroimy w mniejsze cząstki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut ( puści sok ).

W drugiej misce obieramy truskawki i dosypujemy cukier + odrobina soku z cytryny.


Wrzucamy do garnuszka rabarbar i zagotowujemy = gotujemy kilka minut aż zmięknie.
Całość bardzo dokładnie blendujemy = jeżeli, Wasz blender nie miksuje zbyt dokładnie, możecie całość przepuścić przez sitko.
Gotową, gorącą masę przekładamy do miski i od razu wsypujemy galaretkę agrestową = mieszamy dokładnie.

To samo robimy z truskawkami. Zagotowujemy i gotujemy chwilkę do miękkości. Blendujemy i dodajemy galaretkę truskawkową.

Z masy rabarbarowej odlewamy odrobine do małej miseczki i dodajemy do tego Frischkäse = mieszamy energicznie i całość dodajemy do reszty przygotowanej masy rabarbarowej.
Przelewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki do stężenia.

Tak samo postępujemy z masą truskawkową. Najpierw odrobine łączymy w miseczce z serkiem ( ważne jest to aby masy się nie ścięły ani nie powstały grudki ). Potem całość łączymy z masą truskawkową.

Jak tylko masa rabarbarowa w lodówce się zetnie ( nie trwa to długo, choć oczywiście zależy dużo od lodówki ) dolewamy powoli masę truskawkową na górę.

Na koniec odrobina cierpliwości, bo masa powinna pobyć w lodówce najlepiej całą noc.

Możecie przed podaniem dekorować ubitą śmietaną czy dodatkowo owocami, ja w tym przypadku robie prosto i zostawiam deser tak jak jest = jego pyszny smak obroni się sam a przy jedzeniu w upalne dni nie potrzeba nam niczego więcej :).

Życzę pyszności i dużo słońca :)).

Pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...