Przejdź do głównej zawartości

Truskawka - rabarbar = mus orzeźwiający na gorące lato.















Witam serdecznie.

Orzeźwienie i eksplozja smaku - tak można nazwać ten deser. 
Truskawki i rabarbar, skoncentrowane w smaku, w postaci musu i do tego trochę chrupkości w postaci spodu.
Całość to szybki i pyszny deser, który możecie przygotować w dużej formie do tartej lub w małych porcjach - foremkach.
Podczas letnich, gorących dni lata, taki deser to sprawdzony sposób, na przyjecie czy weekendowe przyjemności.
Spróbujcie sami = zapraszam po przepis.




Składniki : 

( forma do tartej 36 cm lub kilka małych foremek indywidualnych do mini tartych lub foremek do mufinek )


na spód : 
  • 300 g ciasteczek czekoladowych - zbożowych ( wybieram zbożowe z dobrym składem, by ograniczyć zbędny cukier ale możecie wybrać inne ulubione ciasteczka )
  • 80 g masła rozpuszczonego



na masy :

  • 500 g truskawek + 2 łyżki cukru ( jeśli truskawki nie są dość słodkie )
  • 400 g rabarbaru + 1/2 kubka cukru
  • 2 opakowania po 300 g Frischkäse ( serek naturalny typu Philadelphia )
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • odrobina soku z cytryny 




Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od spodu.
Ciastka miksujemy na kruszonkę w malakserze lub ręcznie rozgniatamy.
Dodajemy rozpuszczone masło i całość mieszamy = konsystencja mokrego piasku.
Wykładamy na dno tartej i rozkładamy równomiernie dociskając do dna.
Do lodówki - schładzamy.

W misce obieramy ze skóry rabarbar i kroimy w mniejsze cząstki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut ( puści sok ).

W drugiej misce obieramy truskawki i dosypujemy cukier + odrobina soku z cytryny.


Wrzucamy do garnuszka rabarbar i zagotowujemy = gotujemy kilka minut aż zmięknie.
Całość bardzo dokładnie blendujemy = jeżeli, Wasz blender nie miksuje zbyt dokładnie, możecie całość przepuścić przez sitko.
Gotową, gorącą masę przekładamy do miski i od razu wsypujemy galaretkę agrestową = mieszamy dokładnie.

To samo robimy z truskawkami. Zagotowujemy i gotujemy chwilkę do miękkości. Blendujemy i dodajemy galaretkę truskawkową.

Z masy rabarbarowej odlewamy odrobine do małej miseczki i dodajemy do tego Frischkäse = mieszamy energicznie i całość dodajemy do reszty przygotowanej masy rabarbarowej.
Przelewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki do stężenia.

Tak samo postępujemy z masą truskawkową. Najpierw odrobine łączymy w miseczce z serkiem ( ważne jest to aby masy się nie ścięły ani nie powstały grudki ). Potem całość łączymy z masą truskawkową.

Jak tylko masa rabarbarowa w lodówce się zetnie ( nie trwa to długo, choć oczywiście zależy dużo od lodówki ) dolewamy powoli masę truskawkową na górę.

Na koniec odrobina cierpliwości, bo masa powinna pobyć w lodówce najlepiej całą noc.

Możecie przed podaniem dekorować ubitą śmietaną czy dodatkowo owocami, ja w tym przypadku robie prosto i zostawiam deser tak jak jest = jego pyszny smak obroni się sam a przy jedzeniu w upalne dni nie potrzeba nam niczego więcej :).

Życzę pyszności i dużo słońca :)).

Pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...