Przejdź do głównej zawartości

Letnie śniadanie - energia z awokado i mango.

















Witam serdecznie.

Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie.
Właściwie, możecie jeść tą pyszność, o każdej porze dnia i mam nadzieję że, będzie Wam tak smakować jak mi. 
O tej porze roku mogę ją jeść właściwie na okrągło. W zapasie soczyste, pachnące mango i zawsze pod ręką awokado i jestem gotowa :) i szczęśliwa.
Sałatka doskonale przełamuje smaki słodkości ( mango ), słoności ( boczek lub kurczak ) i delikatnego awokado. Jest sycąca i pełnowartościowa.
Tą propozycje możecie przygotować sobie, nawet na dwa dni. Wystarczy poporcjować w odpowiednie pojemniczki a osobno do polania, na gotowo sos.
Przy pięknych, letnich dniach, sprawdza się w domu jako posiłek i tak samo doskonale w drodze, w pracy czy na plaży.
Koniecznie przygotujcie w Waszych domach.
Zapraszam.






Składniki :


( proporcja na 2 -3 porcje )

  • ok. 200 g mix sałat ( możecie użyć już gotowych paczek lub przygotować sami z różnego rodzaju sałat : rzymska, lodowa, roszpunka, rukola, cykoria, radicchio )
  • 1 dojrzałe awokado + odrobina cytryny
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 marchewka
  • 100 g wędzonego boczku ( możecie zamiast dać pierś z kurczaka lub indyka )
  • odrobina parmezanu


sos : 

  • 1/4 kubka octu balsamicznego
  • ok. 3 łyżek ciemnego, gęstego balsamico
  • ok. 1-2 łyżeczki cukru kokosowego






Sposób przygotowania : 


Boczek kroimy na drobne kawałki i smażymy ( bez oleju ) na złoto.
Jeżeli wybierzecie filet z kurczaka, dobrze jest zamarynować go lekko w oliwie, soli, pieprzu i ziołach prowansalskich - jakieś pół godzinki wcześniej. Potem tylko usmażyć na patelni - kilka minut z obu stron i pokroić na gotowo, do sałatki.

Sałatę zostawiamy w większych kawałkach i rozkładamy na talerzach.
 
Marchewkę obieramy ze skóry i kroimy obierakiem do julienn. Zamiast można obrać całą, zwykłym obierakiem do ziemniaków i pokroić nożem w słupki.
Dokładamy i mieszamy z sałatą.

Mango obieramy ze skóry. Kroimy po kawałku, aż do pestki. Potem kawałki w drobną kostkę. 
Rozkładamy na sałacie z marchewką.

Awokado przecinamy na pół. Wyciągamy pestkę a połówki, w całości staramy się wyjąć za pomocą łyżki. Każdą połówkę tniemy w cienkie paski. Układamy na górze sałatki.
Awokado delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Dokładamy przygotowany boczek lub kawałki filetu.

Całość posypujemy kawałkami parmezanu.

Sos mieszamy w małej miseczce i podajemy, polewając na gotowo nasze talerze.

Gotowe.

Tak jak wspomniałam wyżej, wszystkie składniki sałaty, możecie sobie przygotować wcześniej i w pojemniczki poporcjować. A na gotowo - przed jedzeniem, polać sosem.
Możecie użyć wersji z boczkiem, zastąpić filetem czy nawet kompletnie pominąć i dodać np. marynowane, suszone pomidory i oliwki.
W każdej wersji smakuje przepysznie :).


Smacznego i pięknego dnia Wam życzę :)).





 












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...