Witam serdecznie.
Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie.
Właściwie, możecie jeść tą pyszność, o każdej porze dnia i mam nadzieję że, będzie Wam tak smakować jak mi.
O tej porze roku mogę ją jeść właściwie na okrągło. W zapasie soczyste, pachnące mango i zawsze pod ręką awokado i jestem gotowa :) i szczęśliwa.
Sałatka doskonale przełamuje smaki słodkości ( mango ), słoności ( boczek lub kurczak ) i delikatnego awokado. Jest sycąca i pełnowartościowa.
Tą propozycje możecie przygotować sobie, nawet na dwa dni. Wystarczy poporcjować w odpowiednie pojemniczki a osobno do polania, na gotowo sos.
Przy pięknych, letnich dniach, sprawdza się w domu jako posiłek i tak samo doskonale w drodze, w pracy czy na plaży.
Koniecznie przygotujcie w Waszych domach.
Zapraszam.
Składniki :
( proporcja na 2 -3 porcje )
- ok. 200 g mix sałat ( możecie użyć już gotowych paczek lub przygotować sami z różnego rodzaju sałat : rzymska, lodowa, roszpunka, rukola, cykoria, radicchio )
- 1 dojrzałe awokado + odrobina cytryny
- 1 dojrzałe mango
- 1 marchewka
- 100 g wędzonego boczku ( możecie zamiast dać pierś z kurczaka lub indyka )
- odrobina parmezanu
sos :
- 1/4 kubka octu balsamicznego
- ok. 3 łyżek ciemnego, gęstego balsamico
- ok. 1-2 łyżeczki cukru kokosowego
Sposób przygotowania :
Boczek kroimy na drobne kawałki i smażymy ( bez oleju ) na złoto.
Jeżeli wybierzecie filet z kurczaka, dobrze jest zamarynować go lekko w oliwie, soli, pieprzu i ziołach prowansalskich - jakieś pół godzinki wcześniej. Potem tylko usmażyć na patelni - kilka minut z obu stron i pokroić na gotowo, do sałatki.
Sałatę zostawiamy w większych kawałkach i rozkładamy na talerzach.
Marchewkę obieramy ze skóry i kroimy obierakiem do julienn. Zamiast można obrać całą, zwykłym obierakiem do ziemniaków i pokroić nożem w słupki.
Dokładamy i mieszamy z sałatą.
Mango obieramy ze skóry. Kroimy po kawałku, aż do pestki. Potem kawałki w drobną kostkę.
Rozkładamy na sałacie z marchewką.
Awokado przecinamy na pół. Wyciągamy pestkę a połówki, w całości staramy się wyjąć za pomocą łyżki. Każdą połówkę tniemy w cienkie paski. Układamy na górze sałatki.
Awokado delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Dokładamy przygotowany boczek lub kawałki filetu.
Całość posypujemy kawałkami parmezanu.
Sos mieszamy w małej miseczce i podajemy, polewając na gotowo nasze talerze.
Gotowe.
Tak jak wspomniałam wyżej, wszystkie składniki sałaty, możecie sobie przygotować wcześniej i w pojemniczki poporcjować. A na gotowo - przed jedzeniem, polać sosem.
Możecie użyć wersji z boczkiem, zastąpić filetem czy nawet kompletnie pominąć i dodać np. marynowane, suszone pomidory i oliwki.
W każdej wersji smakuje przepysznie :).
Smacznego i pięknego dnia Wam życzę :)).
Komentarze
Prześlij komentarz