Przejdź do głównej zawartości

Letnie śniadanie - energia z awokado i mango.

















Witam serdecznie.

Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie.
Właściwie, możecie jeść tą pyszność, o każdej porze dnia i mam nadzieję że, będzie Wam tak smakować jak mi. 
O tej porze roku mogę ją jeść właściwie na okrągło. W zapasie soczyste, pachnące mango i zawsze pod ręką awokado i jestem gotowa :) i szczęśliwa.
Sałatka doskonale przełamuje smaki słodkości ( mango ), słoności ( boczek lub kurczak ) i delikatnego awokado. Jest sycąca i pełnowartościowa.
Tą propozycje możecie przygotować sobie, nawet na dwa dni. Wystarczy poporcjować w odpowiednie pojemniczki a osobno do polania, na gotowo sos.
Przy pięknych, letnich dniach, sprawdza się w domu jako posiłek i tak samo doskonale w drodze, w pracy czy na plaży.
Koniecznie przygotujcie w Waszych domach.
Zapraszam.






Składniki :


( proporcja na 2 -3 porcje )

  • ok. 200 g mix sałat ( możecie użyć już gotowych paczek lub przygotować sami z różnego rodzaju sałat : rzymska, lodowa, roszpunka, rukola, cykoria, radicchio )
  • 1 dojrzałe awokado + odrobina cytryny
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 marchewka
  • 100 g wędzonego boczku ( możecie zamiast dać pierś z kurczaka lub indyka )
  • odrobina parmezanu


sos : 

  • 1/4 kubka octu balsamicznego
  • ok. 3 łyżek ciemnego, gęstego balsamico
  • ok. 1-2 łyżeczki cukru kokosowego






Sposób przygotowania : 


Boczek kroimy na drobne kawałki i smażymy ( bez oleju ) na złoto.
Jeżeli wybierzecie filet z kurczaka, dobrze jest zamarynować go lekko w oliwie, soli, pieprzu i ziołach prowansalskich - jakieś pół godzinki wcześniej. Potem tylko usmażyć na patelni - kilka minut z obu stron i pokroić na gotowo, do sałatki.

Sałatę zostawiamy w większych kawałkach i rozkładamy na talerzach.
 
Marchewkę obieramy ze skóry i kroimy obierakiem do julienn. Zamiast można obrać całą, zwykłym obierakiem do ziemniaków i pokroić nożem w słupki.
Dokładamy i mieszamy z sałatą.

Mango obieramy ze skóry. Kroimy po kawałku, aż do pestki. Potem kawałki w drobną kostkę. 
Rozkładamy na sałacie z marchewką.

Awokado przecinamy na pół. Wyciągamy pestkę a połówki, w całości staramy się wyjąć za pomocą łyżki. Każdą połówkę tniemy w cienkie paski. Układamy na górze sałatki.
Awokado delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Dokładamy przygotowany boczek lub kawałki filetu.

Całość posypujemy kawałkami parmezanu.

Sos mieszamy w małej miseczce i podajemy, polewając na gotowo nasze talerze.

Gotowe.

Tak jak wspomniałam wyżej, wszystkie składniki sałaty, możecie sobie przygotować wcześniej i w pojemniczki poporcjować. A na gotowo - przed jedzeniem, polać sosem.
Możecie użyć wersji z boczkiem, zastąpić filetem czy nawet kompletnie pominąć i dodać np. marynowane, suszone pomidory i oliwki.
W każdej wersji smakuje przepysznie :).


Smacznego i pięknego dnia Wam życzę :)).





 












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych