Przejdź do głównej zawartości

Letnie śniadanie - energia z awokado i mango.

















Witam serdecznie.

Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie.
Właściwie, możecie jeść tą pyszność, o każdej porze dnia i mam nadzieję że, będzie Wam tak smakować jak mi. 
O tej porze roku mogę ją jeść właściwie na okrągło. W zapasie soczyste, pachnące mango i zawsze pod ręką awokado i jestem gotowa :) i szczęśliwa.
Sałatka doskonale przełamuje smaki słodkości ( mango ), słoności ( boczek lub kurczak ) i delikatnego awokado. Jest sycąca i pełnowartościowa.
Tą propozycje możecie przygotować sobie, nawet na dwa dni. Wystarczy poporcjować w odpowiednie pojemniczki a osobno do polania, na gotowo sos.
Przy pięknych, letnich dniach, sprawdza się w domu jako posiłek i tak samo doskonale w drodze, w pracy czy na plaży.
Koniecznie przygotujcie w Waszych domach.
Zapraszam.






Składniki :


( proporcja na 2 -3 porcje )

  • ok. 200 g mix sałat ( możecie użyć już gotowych paczek lub przygotować sami z różnego rodzaju sałat : rzymska, lodowa, roszpunka, rukola, cykoria, radicchio )
  • 1 dojrzałe awokado + odrobina cytryny
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 marchewka
  • 100 g wędzonego boczku ( możecie zamiast dać pierś z kurczaka lub indyka )
  • odrobina parmezanu


sos : 

  • 1/4 kubka octu balsamicznego
  • ok. 3 łyżek ciemnego, gęstego balsamico
  • ok. 1-2 łyżeczki cukru kokosowego






Sposób przygotowania : 


Boczek kroimy na drobne kawałki i smażymy ( bez oleju ) na złoto.
Jeżeli wybierzecie filet z kurczaka, dobrze jest zamarynować go lekko w oliwie, soli, pieprzu i ziołach prowansalskich - jakieś pół godzinki wcześniej. Potem tylko usmażyć na patelni - kilka minut z obu stron i pokroić na gotowo, do sałatki.

Sałatę zostawiamy w większych kawałkach i rozkładamy na talerzach.
 
Marchewkę obieramy ze skóry i kroimy obierakiem do julienn. Zamiast można obrać całą, zwykłym obierakiem do ziemniaków i pokroić nożem w słupki.
Dokładamy i mieszamy z sałatą.

Mango obieramy ze skóry. Kroimy po kawałku, aż do pestki. Potem kawałki w drobną kostkę. 
Rozkładamy na sałacie z marchewką.

Awokado przecinamy na pół. Wyciągamy pestkę a połówki, w całości staramy się wyjąć za pomocą łyżki. Każdą połówkę tniemy w cienkie paski. Układamy na górze sałatki.
Awokado delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Dokładamy przygotowany boczek lub kawałki filetu.

Całość posypujemy kawałkami parmezanu.

Sos mieszamy w małej miseczce i podajemy, polewając na gotowo nasze talerze.

Gotowe.

Tak jak wspomniałam wyżej, wszystkie składniki sałaty, możecie sobie przygotować wcześniej i w pojemniczki poporcjować. A na gotowo - przed jedzeniem, polać sosem.
Możecie użyć wersji z boczkiem, zastąpić filetem czy nawet kompletnie pominąć i dodać np. marynowane, suszone pomidory i oliwki.
W każdej wersji smakuje przepysznie :).


Smacznego i pięknego dnia Wam życzę :)).





 












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...