Przejdź do głównej zawartości

Ajvar - bałkańskie smaki.
















Witam serdecznie.

Pomyślałam że, sezon w pełni i koniecznie musze Wam podać, mój sposób na domowy ajvar czyli pastę z warzyw. 
Sprawdza się doskonale na kanapki, w towarzystwie avocado czy pieczonego buraka ale u mnie również dodaje go do sosów czy gulaszy. 
Nadaje soczystości i aromatu np. jako wypełnienie roladki z kurczaka czy indyka. 
W okresie grillowym super jako dip do warzyw czy tortilli. Tak naprawdę jeśli macie go zrobiony, pod ręką, zawsze znajdziecie na niego zastosowanie.
Taką porcje możecie przygotować i zamknięta w słoiku, w lodówce, przetrwa bardzo długo.
Warty uwagi i przygotowania. Zawiera pyszne warzywa i świetny smak a do tego w okresie letnim zrobiony smakuje najlepiej.
Konieczny wypróbowania i bardzo prosty do zrobienia.
Zapraszam.






Składniki : 


( z porcji podanych wyjdzie Wam prawie litrowy słoik )

  • ok. 6 czerwonych papryk ( u mnie większe )
  • 1 bakłażan 
  • 2 mniejsze cukinie 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • ok. 1 łyżeczki cukru
  • odrobina tymianku świeżego ( możecie zastąpić suszonym )
  • odrobina oregano 
  • opcjonalnie jeśli lubicie ostrzejsze pasty, dodajcie papryczkę chilli ( u mnie opcja klasyczna i neutralna, bo dodaje potem do wszystkiego i dla dzieci )




Sposób przygotowania : 


Najlepiej jeśli macie możliwość przygotowania warzyw na grillu, bo wtedy uzyskujecie najlepszy aromat. Jeżeli nie macie możliwości, to możecie oczywiście piec warzywa bezpośrednio na palniku gazowym lub w piekarniku na wysokiej temperaturze albo na funkcji grill.

Zaczynamy od przygotowania warzyw.
Papryki, bakłażan i cukinie w całości myjemy i osuszamy.
Rozgrzewamy grilla ( lub piekarnik jeśli użyjecie tej metody na 240 stop. C ).
 
Ja dodatkowo robie tak, że cały czosnek  ( główkę ) piekę - potem i tak go wykorzystam ( polecam jest pyszny ).
Przecinam czosnek po szerokości i w środek oliwa (odrobina) i zioła = składam go i zawijamy w folię aluminiową.

Wszystko układa na grillu i cały czas obserwuje - w razie potrzeby obracam warzywa aby z każdej strony były dosłownie czarne.
Trwa to kilka minut = papryki musza być czarne a bakłażan i cukinie miękkie i rozpadające.
 
Jeżeli używacie metody w piekarniku, także warzywa dobrze jest obrócić w trakcie.

Po upieczeniu odkładamy na talerz na chwile aby można było dotykać.

Upieczony czosnek będzie mięciutki i same wyskoczą ząbki, wiec wybieram tylko tyle ile chce dodać. Resztę możecie użyć do innych dań ( pyszne masło czosnkowe na grzanki :)).

Przygotowujecie sobie teraz miskę i blender ręczny albo jeśli macie malakser i tam wszystko dodajecie.

Przestudzone warzywa, teraz z łatwością można obierać, bo papryka sama odchodzi od skórki i ukaże się Wam piękny czerwony, soczysty i pachnący miąższ. 
Podczas obierania papryki możecie ręce zawsze zmoczyć wodą - łatwiej.
Bakłażan i cukinie otwieracie i łyżką wydrążacie cały miękki miąższ.

Obrane warzywa + czosnek + cukier + sól i pieprz + tymianek + oregano = miksujemy na gęstą pastę. 
W razie konieczności doprawiamy do smaku.
Ja dodatkowo lubię dodać odrobinę oliwy z oliwek ( smak i dłużej pozwala przechowywać się w lodówce ).


Gotowe.

Tak przygotowany ajvar, najlepiej jak dacie mu kilka godzin w lodówce i jest przepyszny.
U mnie zaraz wylądował na grzankach, w towarzystwie kawałków avokado i ogórka piklowanego.
Tak lubię najbardziej :)).
Pysznie sprawdza się też, na talerzu z grillowanymi burakami i kawałkami fety.
Tak jak wspomniałam wyżej, w gulaszach i zupach czy daniach grillowych.... Do Was należy decyzja i fantazja. :)


Polecam i serdecznie pozdrawiam.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...