Przejdź do głównej zawartości

Ajvar - bałkańskie smaki.
















Witam serdecznie.

Pomyślałam że, sezon w pełni i koniecznie musze Wam podać, mój sposób na domowy ajvar czyli pastę z warzyw. 
Sprawdza się doskonale na kanapki, w towarzystwie avocado czy pieczonego buraka ale u mnie również dodaje go do sosów czy gulaszy. 
Nadaje soczystości i aromatu np. jako wypełnienie roladki z kurczaka czy indyka. 
W okresie grillowym super jako dip do warzyw czy tortilli. Tak naprawdę jeśli macie go zrobiony, pod ręką, zawsze znajdziecie na niego zastosowanie.
Taką porcje możecie przygotować i zamknięta w słoiku, w lodówce, przetrwa bardzo długo.
Warty uwagi i przygotowania. Zawiera pyszne warzywa i świetny smak a do tego w okresie letnim zrobiony smakuje najlepiej.
Konieczny wypróbowania i bardzo prosty do zrobienia.
Zapraszam.






Składniki : 


( z porcji podanych wyjdzie Wam prawie litrowy słoik )

  • ok. 6 czerwonych papryk ( u mnie większe )
  • 1 bakłażan 
  • 2 mniejsze cukinie 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • ok. 1 łyżeczki cukru
  • odrobina tymianku świeżego ( możecie zastąpić suszonym )
  • odrobina oregano 
  • opcjonalnie jeśli lubicie ostrzejsze pasty, dodajcie papryczkę chilli ( u mnie opcja klasyczna i neutralna, bo dodaje potem do wszystkiego i dla dzieci )




Sposób przygotowania : 


Najlepiej jeśli macie możliwość przygotowania warzyw na grillu, bo wtedy uzyskujecie najlepszy aromat. Jeżeli nie macie możliwości, to możecie oczywiście piec warzywa bezpośrednio na palniku gazowym lub w piekarniku na wysokiej temperaturze albo na funkcji grill.

Zaczynamy od przygotowania warzyw.
Papryki, bakłażan i cukinie w całości myjemy i osuszamy.
Rozgrzewamy grilla ( lub piekarnik jeśli użyjecie tej metody na 240 stop. C ).
 
Ja dodatkowo robie tak, że cały czosnek  ( główkę ) piekę - potem i tak go wykorzystam ( polecam jest pyszny ).
Przecinam czosnek po szerokości i w środek oliwa (odrobina) i zioła = składam go i zawijamy w folię aluminiową.

Wszystko układa na grillu i cały czas obserwuje - w razie potrzeby obracam warzywa aby z każdej strony były dosłownie czarne.
Trwa to kilka minut = papryki musza być czarne a bakłażan i cukinie miękkie i rozpadające.
 
Jeżeli używacie metody w piekarniku, także warzywa dobrze jest obrócić w trakcie.

Po upieczeniu odkładamy na talerz na chwile aby można było dotykać.

Upieczony czosnek będzie mięciutki i same wyskoczą ząbki, wiec wybieram tylko tyle ile chce dodać. Resztę możecie użyć do innych dań ( pyszne masło czosnkowe na grzanki :)).

Przygotowujecie sobie teraz miskę i blender ręczny albo jeśli macie malakser i tam wszystko dodajecie.

Przestudzone warzywa, teraz z łatwością można obierać, bo papryka sama odchodzi od skórki i ukaże się Wam piękny czerwony, soczysty i pachnący miąższ. 
Podczas obierania papryki możecie ręce zawsze zmoczyć wodą - łatwiej.
Bakłażan i cukinie otwieracie i łyżką wydrążacie cały miękki miąższ.

Obrane warzywa + czosnek + cukier + sól i pieprz + tymianek + oregano = miksujemy na gęstą pastę. 
W razie konieczności doprawiamy do smaku.
Ja dodatkowo lubię dodać odrobinę oliwy z oliwek ( smak i dłużej pozwala przechowywać się w lodówce ).


Gotowe.

Tak przygotowany ajvar, najlepiej jak dacie mu kilka godzin w lodówce i jest przepyszny.
U mnie zaraz wylądował na grzankach, w towarzystwie kawałków avokado i ogórka piklowanego.
Tak lubię najbardziej :)).
Pysznie sprawdza się też, na talerzu z grillowanymi burakami i kawałkami fety.
Tak jak wspomniałam wyżej, w gulaszach i zupach czy daniach grillowych.... Do Was należy decyzja i fantazja. :)


Polecam i serdecznie pozdrawiam.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...