Witam serdecznie.
Pomyślałam że, sezon w pełni i koniecznie musze Wam podać, mój sposób na domowy ajvar czyli pastę z warzyw.
Sprawdza się doskonale na kanapki, w towarzystwie avocado czy pieczonego buraka ale u mnie również dodaje go do sosów czy gulaszy.
Nadaje soczystości i aromatu np. jako wypełnienie roladki z kurczaka czy indyka.
W okresie grillowym super jako dip do warzyw czy tortilli. Tak naprawdę jeśli macie go zrobiony, pod ręką, zawsze znajdziecie na niego zastosowanie.
Taką porcje możecie przygotować i zamknięta w słoiku, w lodówce, przetrwa bardzo długo.
Warty uwagi i przygotowania. Zawiera pyszne warzywa i świetny smak a do tego w okresie letnim zrobiony smakuje najlepiej.
Konieczny wypróbowania i bardzo prosty do zrobienia.
Zapraszam.
Składniki :
( z porcji podanych wyjdzie Wam prawie litrowy słoik )
- ok. 6 czerwonych papryk ( u mnie większe )
- 1 bakłażan
- 2 mniejsze cukinie
- sól i pieprz do smaku
- 2 - 3 ząbki czosnku
- ok. 1 łyżeczki cukru
- odrobina tymianku świeżego ( możecie zastąpić suszonym )
- odrobina oregano
- opcjonalnie jeśli lubicie ostrzejsze pasty, dodajcie papryczkę chilli ( u mnie opcja klasyczna i neutralna, bo dodaje potem do wszystkiego i dla dzieci )
Sposób przygotowania :
Najlepiej jeśli macie możliwość przygotowania warzyw na grillu, bo wtedy uzyskujecie najlepszy aromat. Jeżeli nie macie możliwości, to możecie oczywiście piec warzywa bezpośrednio na palniku gazowym lub w piekarniku na wysokiej temperaturze albo na funkcji grill.
Zaczynamy od przygotowania warzyw.
Papryki, bakłażan i cukinie w całości myjemy i osuszamy.
Rozgrzewamy grilla ( lub piekarnik jeśli użyjecie tej metody na 240 stop. C ).
Ja dodatkowo robie tak, że cały czosnek ( główkę ) piekę - potem i tak go wykorzystam ( polecam jest pyszny ).
Przecinam czosnek po szerokości i w środek oliwa (odrobina) i zioła = składam go i zawijamy w folię aluminiową.
Wszystko układa na grillu i cały czas obserwuje - w razie potrzeby obracam warzywa aby z każdej strony były dosłownie czarne.
Trwa to kilka minut = papryki musza być czarne a bakłażan i cukinie miękkie i rozpadające.
Jeżeli używacie metody w piekarniku, także warzywa dobrze jest obrócić w trakcie.
Po upieczeniu odkładamy na talerz na chwile aby można było dotykać.
Upieczony czosnek będzie mięciutki i same wyskoczą ząbki, wiec wybieram tylko tyle ile chce dodać. Resztę możecie użyć do innych dań ( pyszne masło czosnkowe na grzanki :)).
Przygotowujecie sobie teraz miskę i blender ręczny albo jeśli macie malakser i tam wszystko dodajecie.
Przestudzone warzywa, teraz z łatwością można obierać, bo papryka sama odchodzi od skórki i ukaże się Wam piękny czerwony, soczysty i pachnący miąższ.
Podczas obierania papryki możecie ręce zawsze zmoczyć wodą - łatwiej.
Bakłażan i cukinie otwieracie i łyżką wydrążacie cały miękki miąższ.
Obrane warzywa + czosnek + cukier + sól i pieprz + tymianek + oregano = miksujemy na gęstą pastę.
W razie konieczności doprawiamy do smaku.
Ja dodatkowo lubię dodać odrobinę oliwy z oliwek ( smak i dłużej pozwala przechowywać się w lodówce ).
Gotowe.
Tak przygotowany ajvar, najlepiej jak dacie mu kilka godzin w lodówce i jest przepyszny.
U mnie zaraz wylądował na grzankach, w towarzystwie kawałków avokado i ogórka piklowanego.
Tak lubię najbardziej :)).
Pysznie sprawdza się też, na talerzu z grillowanymi burakami i kawałkami fety.
Tak jak wspomniałam wyżej, w gulaszach i zupach czy daniach grillowych.... Do Was należy decyzja i fantazja. :)
Polecam i serdecznie pozdrawiam.
Komentarze
Prześlij komentarz