Przejdź do głównej zawartości

Ajvar - bałkańskie smaki.
















Witam serdecznie.

Pomyślałam że, sezon w pełni i koniecznie musze Wam podać, mój sposób na domowy ajvar czyli pastę z warzyw. 
Sprawdza się doskonale na kanapki, w towarzystwie avocado czy pieczonego buraka ale u mnie również dodaje go do sosów czy gulaszy. 
Nadaje soczystości i aromatu np. jako wypełnienie roladki z kurczaka czy indyka. 
W okresie grillowym super jako dip do warzyw czy tortilli. Tak naprawdę jeśli macie go zrobiony, pod ręką, zawsze znajdziecie na niego zastosowanie.
Taką porcje możecie przygotować i zamknięta w słoiku, w lodówce, przetrwa bardzo długo.
Warty uwagi i przygotowania. Zawiera pyszne warzywa i świetny smak a do tego w okresie letnim zrobiony smakuje najlepiej.
Konieczny wypróbowania i bardzo prosty do zrobienia.
Zapraszam.






Składniki : 


( z porcji podanych wyjdzie Wam prawie litrowy słoik )

  • ok. 6 czerwonych papryk ( u mnie większe )
  • 1 bakłażan 
  • 2 mniejsze cukinie 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • ok. 1 łyżeczki cukru
  • odrobina tymianku świeżego ( możecie zastąpić suszonym )
  • odrobina oregano 
  • opcjonalnie jeśli lubicie ostrzejsze pasty, dodajcie papryczkę chilli ( u mnie opcja klasyczna i neutralna, bo dodaje potem do wszystkiego i dla dzieci )




Sposób przygotowania : 


Najlepiej jeśli macie możliwość przygotowania warzyw na grillu, bo wtedy uzyskujecie najlepszy aromat. Jeżeli nie macie możliwości, to możecie oczywiście piec warzywa bezpośrednio na palniku gazowym lub w piekarniku na wysokiej temperaturze albo na funkcji grill.

Zaczynamy od przygotowania warzyw.
Papryki, bakłażan i cukinie w całości myjemy i osuszamy.
Rozgrzewamy grilla ( lub piekarnik jeśli użyjecie tej metody na 240 stop. C ).
 
Ja dodatkowo robie tak, że cały czosnek  ( główkę ) piekę - potem i tak go wykorzystam ( polecam jest pyszny ).
Przecinam czosnek po szerokości i w środek oliwa (odrobina) i zioła = składam go i zawijamy w folię aluminiową.

Wszystko układa na grillu i cały czas obserwuje - w razie potrzeby obracam warzywa aby z każdej strony były dosłownie czarne.
Trwa to kilka minut = papryki musza być czarne a bakłażan i cukinie miękkie i rozpadające.
 
Jeżeli używacie metody w piekarniku, także warzywa dobrze jest obrócić w trakcie.

Po upieczeniu odkładamy na talerz na chwile aby można było dotykać.

Upieczony czosnek będzie mięciutki i same wyskoczą ząbki, wiec wybieram tylko tyle ile chce dodać. Resztę możecie użyć do innych dań ( pyszne masło czosnkowe na grzanki :)).

Przygotowujecie sobie teraz miskę i blender ręczny albo jeśli macie malakser i tam wszystko dodajecie.

Przestudzone warzywa, teraz z łatwością można obierać, bo papryka sama odchodzi od skórki i ukaże się Wam piękny czerwony, soczysty i pachnący miąższ. 
Podczas obierania papryki możecie ręce zawsze zmoczyć wodą - łatwiej.
Bakłażan i cukinie otwieracie i łyżką wydrążacie cały miękki miąższ.

Obrane warzywa + czosnek + cukier + sól i pieprz + tymianek + oregano = miksujemy na gęstą pastę. 
W razie konieczności doprawiamy do smaku.
Ja dodatkowo lubię dodać odrobinę oliwy z oliwek ( smak i dłużej pozwala przechowywać się w lodówce ).


Gotowe.

Tak przygotowany ajvar, najlepiej jak dacie mu kilka godzin w lodówce i jest przepyszny.
U mnie zaraz wylądował na grzankach, w towarzystwie kawałków avokado i ogórka piklowanego.
Tak lubię najbardziej :)).
Pysznie sprawdza się też, na talerzu z grillowanymi burakami i kawałkami fety.
Tak jak wspomniałam wyżej, w gulaszach i zupach czy daniach grillowych.... Do Was należy decyzja i fantazja. :)


Polecam i serdecznie pozdrawiam.















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...