Przejdź do głównej zawartości

Poranna energia - jaglany pudding.


















Witam serdecznie.

Mam nadzieje że i u Was już pięknie, wiosennie a nawet i letnio w końcu. Słońce daje nam niezbędną witaminę D, a co za tym idzie energie do działania.
No właśnie - dziś przychodzę do Was, z propozycją, na taką dawkę energii w postacie dobrego śniadania. Pamiętajcie = śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. 
Po zimowym czasie ciężkiego jedzenia, teraz czas na lekkie ale też energetyczne, byśmy mieli chęci i siły na cały dzień. Śniadania nie muszą być nudne i naprawdę jest wiele fajnych pomysłów, które możecie przygotować dla siebie i rodzinki - zarówno w weekendowe poranki jak i w tygodniu. Urozmaicicie tym samym Wasze menu, a i z doświadczenia wiem, że dzieci chętniej zjadają takie kolorowe przysmaki.
Spróbujcie sami - zapraszam po przepis.







Składniki : 


Proporcje które podaje, wystarczają na 2 do 4 porcji.

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ok. 2 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego ( możecie zamienić na inne ulubione )
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka wanilii ( możecie użyć koncentratu, mielonej wanilii lub nawet cukru waniliowego )

dodatkowo : 

  • kilka łyżek mleka sojowego naturalnego ( możecie zamienić na dowolne )
  • owoce dowolne : truskawki, banany, winogrona, jabłka, jagody ...
  • odrobina nasion Chia
  • opcjonalnie odrobina otrębów ( u mnie często przemycam w takich daniach i koktajlach, bo są zdrowe )
  • opcjonalnie jagody Goji ( jak mam to także chętnie dodaje = możecie dodać kilka rodzynek czy nawet żurawiny )






Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania jaglanki - tą czynność możecie nawet wykonać dzień wcześniej. Możecie także ugotować większą ilość tej zdrowej kaszy i mieć w lodówce, zawsze pod ręką.

Do garnuszka wsypujemy: jaglankę + mleko waniliowe sojowe + cukier kokosowy + wanilię = gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż całość zmięknie i zgęstnieje.
Pamiętajcie, że jeśli wolicie, możecie mleko sojowe zastąpić dowolnym przez Was preferowanym, a zamiast cukru kokosowego ( choć polecam, bo jest zdrowszy niż biały ) możecie dodać pastę orzechową ( dobrej jakości ) i też będzie pysznie.

Gotową kaszę odstawiamy na pare minut, do przestudzenia.

Przed podaniem jaglankę blendujemy z kilkoma łyżkami mleka sojowego ( tak aby powstała gładka, gęsta masa - pudding ).

Przekładamy do miseczek i dekorujemy według uznania, dowolnymi owocami. 
Możecie świeże owoce zastąpić tutaj np. mrożonymi i zredukować je na ogniu do uzyskania gęstej marmolady.
Dodatkowo u mnie zawsze podaje z ziarnami chia i jeśli mam jagodami goji, a czasem otrębami.

Gotowe.


Koniecznie wypróbujcie takiej propozycji śniadaniowej i oczywiście pamiętajcie, że zawsze możecie dostosować ją do Waszym potrzeb i tego co akurat macie pod ręką.
Fajna alternatywa na pyszne i kolorowe śniadania.


Polecam i pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych