Przejdź do głównej zawartości

Poranna energia - jaglany pudding.


















Witam serdecznie.

Mam nadzieje że i u Was już pięknie, wiosennie a nawet i letnio w końcu. Słońce daje nam niezbędną witaminę D, a co za tym idzie energie do działania.
No właśnie - dziś przychodzę do Was, z propozycją, na taką dawkę energii w postacie dobrego śniadania. Pamiętajcie = śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. 
Po zimowym czasie ciężkiego jedzenia, teraz czas na lekkie ale też energetyczne, byśmy mieli chęci i siły na cały dzień. Śniadania nie muszą być nudne i naprawdę jest wiele fajnych pomysłów, które możecie przygotować dla siebie i rodzinki - zarówno w weekendowe poranki jak i w tygodniu. Urozmaicicie tym samym Wasze menu, a i z doświadczenia wiem, że dzieci chętniej zjadają takie kolorowe przysmaki.
Spróbujcie sami - zapraszam po przepis.







Składniki : 


Proporcje które podaje, wystarczają na 2 do 4 porcji.

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ok. 2 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego ( możecie zamienić na inne ulubione )
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka wanilii ( możecie użyć koncentratu, mielonej wanilii lub nawet cukru waniliowego )

dodatkowo : 

  • kilka łyżek mleka sojowego naturalnego ( możecie zamienić na dowolne )
  • owoce dowolne : truskawki, banany, winogrona, jabłka, jagody ...
  • odrobina nasion Chia
  • opcjonalnie odrobina otrębów ( u mnie często przemycam w takich daniach i koktajlach, bo są zdrowe )
  • opcjonalnie jagody Goji ( jak mam to także chętnie dodaje = możecie dodać kilka rodzynek czy nawet żurawiny )






Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania jaglanki - tą czynność możecie nawet wykonać dzień wcześniej. Możecie także ugotować większą ilość tej zdrowej kaszy i mieć w lodówce, zawsze pod ręką.

Do garnuszka wsypujemy: jaglankę + mleko waniliowe sojowe + cukier kokosowy + wanilię = gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż całość zmięknie i zgęstnieje.
Pamiętajcie, że jeśli wolicie, możecie mleko sojowe zastąpić dowolnym przez Was preferowanym, a zamiast cukru kokosowego ( choć polecam, bo jest zdrowszy niż biały ) możecie dodać pastę orzechową ( dobrej jakości ) i też będzie pysznie.

Gotową kaszę odstawiamy na pare minut, do przestudzenia.

Przed podaniem jaglankę blendujemy z kilkoma łyżkami mleka sojowego ( tak aby powstała gładka, gęsta masa - pudding ).

Przekładamy do miseczek i dekorujemy według uznania, dowolnymi owocami. 
Możecie świeże owoce zastąpić tutaj np. mrożonymi i zredukować je na ogniu do uzyskania gęstej marmolady.
Dodatkowo u mnie zawsze podaje z ziarnami chia i jeśli mam jagodami goji, a czasem otrębami.

Gotowe.


Koniecznie wypróbujcie takiej propozycji śniadaniowej i oczywiście pamiętajcie, że zawsze możecie dostosować ją do Waszym potrzeb i tego co akurat macie pod ręką.
Fajna alternatywa na pyszne i kolorowe śniadania.


Polecam i pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...