Witam serdecznie.
Mam nadzieje że i u Was już pięknie, wiosennie a nawet i letnio w końcu. Słońce daje nam niezbędną witaminę D, a co za tym idzie energie do działania.
No właśnie - dziś przychodzę do Was, z propozycją, na taką dawkę energii w postacie dobrego śniadania. Pamiętajcie = śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia.
Po zimowym czasie ciężkiego jedzenia, teraz czas na lekkie ale też energetyczne, byśmy mieli chęci i siły na cały dzień. Śniadania nie muszą być nudne i naprawdę jest wiele fajnych pomysłów, które możecie przygotować dla siebie i rodzinki - zarówno w weekendowe poranki jak i w tygodniu. Urozmaicicie tym samym Wasze menu, a i z doświadczenia wiem, że dzieci chętniej zjadają takie kolorowe przysmaki.
Spróbujcie sami - zapraszam po przepis.
Składniki :
Proporcje które podaje, wystarczają na 2 do 4 porcji.
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- ok. 2 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego ( możecie zamienić na inne ulubione )
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka wanilii ( możecie użyć koncentratu, mielonej wanilii lub nawet cukru waniliowego )
dodatkowo :
- kilka łyżek mleka sojowego naturalnego ( możecie zamienić na dowolne )
- owoce dowolne : truskawki, banany, winogrona, jabłka, jagody ...
- odrobina nasion Chia
- opcjonalnie odrobina otrębów ( u mnie często przemycam w takich daniach i koktajlach, bo są zdrowe )
- opcjonalnie jagody Goji ( jak mam to także chętnie dodaje = możecie dodać kilka rodzynek czy nawet żurawiny )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania jaglanki - tą czynność możecie nawet wykonać dzień wcześniej. Możecie także ugotować większą ilość tej zdrowej kaszy i mieć w lodówce, zawsze pod ręką.
Do garnuszka wsypujemy: jaglankę + mleko waniliowe sojowe + cukier kokosowy + wanilię = gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż całość zmięknie i zgęstnieje.
Pamiętajcie, że jeśli wolicie, możecie mleko sojowe zastąpić dowolnym przez Was preferowanym, a zamiast cukru kokosowego ( choć polecam, bo jest zdrowszy niż biały ) możecie dodać pastę orzechową ( dobrej jakości ) i też będzie pysznie.
Gotową kaszę odstawiamy na pare minut, do przestudzenia.
Przed podaniem jaglankę blendujemy z kilkoma łyżkami mleka sojowego ( tak aby powstała gładka, gęsta masa - pudding ).
Przekładamy do miseczek i dekorujemy według uznania, dowolnymi owocami.
Możecie świeże owoce zastąpić tutaj np. mrożonymi i zredukować je na ogniu do uzyskania gęstej marmolady.
Dodatkowo u mnie zawsze podaje z ziarnami chia i jeśli mam jagodami goji, a czasem otrębami.
Gotowe.
Koniecznie wypróbujcie takiej propozycji śniadaniowej i oczywiście pamiętajcie, że zawsze możecie dostosować ją do Waszym potrzeb i tego co akurat macie pod ręką.
Fajna alternatywa na pyszne i kolorowe śniadania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz