Przejdź do głównej zawartości

Poranna energia - jaglany pudding.


















Witam serdecznie.

Mam nadzieje że i u Was już pięknie, wiosennie a nawet i letnio w końcu. Słońce daje nam niezbędną witaminę D, a co za tym idzie energie do działania.
No właśnie - dziś przychodzę do Was, z propozycją, na taką dawkę energii w postacie dobrego śniadania. Pamiętajcie = śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. 
Po zimowym czasie ciężkiego jedzenia, teraz czas na lekkie ale też energetyczne, byśmy mieli chęci i siły na cały dzień. Śniadania nie muszą być nudne i naprawdę jest wiele fajnych pomysłów, które możecie przygotować dla siebie i rodzinki - zarówno w weekendowe poranki jak i w tygodniu. Urozmaicicie tym samym Wasze menu, a i z doświadczenia wiem, że dzieci chętniej zjadają takie kolorowe przysmaki.
Spróbujcie sami - zapraszam po przepis.







Składniki : 


Proporcje które podaje, wystarczają na 2 do 4 porcji.

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ok. 2 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego ( możecie zamienić na inne ulubione )
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka wanilii ( możecie użyć koncentratu, mielonej wanilii lub nawet cukru waniliowego )

dodatkowo : 

  • kilka łyżek mleka sojowego naturalnego ( możecie zamienić na dowolne )
  • owoce dowolne : truskawki, banany, winogrona, jabłka, jagody ...
  • odrobina nasion Chia
  • opcjonalnie odrobina otrębów ( u mnie często przemycam w takich daniach i koktajlach, bo są zdrowe )
  • opcjonalnie jagody Goji ( jak mam to także chętnie dodaje = możecie dodać kilka rodzynek czy nawet żurawiny )






Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania jaglanki - tą czynność możecie nawet wykonać dzień wcześniej. Możecie także ugotować większą ilość tej zdrowej kaszy i mieć w lodówce, zawsze pod ręką.

Do garnuszka wsypujemy: jaglankę + mleko waniliowe sojowe + cukier kokosowy + wanilię = gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż całość zmięknie i zgęstnieje.
Pamiętajcie, że jeśli wolicie, możecie mleko sojowe zastąpić dowolnym przez Was preferowanym, a zamiast cukru kokosowego ( choć polecam, bo jest zdrowszy niż biały ) możecie dodać pastę orzechową ( dobrej jakości ) i też będzie pysznie.

Gotową kaszę odstawiamy na pare minut, do przestudzenia.

Przed podaniem jaglankę blendujemy z kilkoma łyżkami mleka sojowego ( tak aby powstała gładka, gęsta masa - pudding ).

Przekładamy do miseczek i dekorujemy według uznania, dowolnymi owocami. 
Możecie świeże owoce zastąpić tutaj np. mrożonymi i zredukować je na ogniu do uzyskania gęstej marmolady.
Dodatkowo u mnie zawsze podaje z ziarnami chia i jeśli mam jagodami goji, a czasem otrębami.

Gotowe.


Koniecznie wypróbujcie takiej propozycji śniadaniowej i oczywiście pamiętajcie, że zawsze możecie dostosować ją do Waszym potrzeb i tego co akurat macie pod ręką.
Fajna alternatywa na pyszne i kolorowe śniadania.


Polecam i pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...