Witam serdecznie.
Przychodzę dziś do Was, z moją wersją na sos, który jest jednym z klasyków. Prosty, a zarazem genialny dodatek do dań grillowanych, potraw smażonych, przepysznych kolorowych burgerów czy jako dip do chrupiących warzyw. Możliwości i zastosowań wiele, a raz zrobiony możecie przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać nawet jako mały dodatek do kolorowych kanapek.
Sos tzatziki pochodzi z Grecji i tam podawany jest właśnie jako podstawa = jako dodatek czy sam w sobie jako przystawka. Jego receptury oczywiście są tak różne, jak różnych jest kucharzy. Każdy ma swoje podejście do tego smaku. Podstawa jednak zostaje ta sama, czyli gesty jogurt typu grecki i ogórek świeży .... reszta to juz indywidualność.
Koniecznie spróbujcie i zróbcie w Waszych domach - skoro sezon grillowy rozpoczęty - tego sosu nie może zabraknąć wśród dań.
Zapraszam.
Składniki :
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżka domowego oleju ziołowo - czosnkowego ( zawsze mam przygotowany w lodówce )
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 dużego ogórka świeżego
Sposób przygotowania :
Jeśli chodzi o proporcje, każdy powinien doprawiać według własnych upodobań = dlatego też, w trakcie robienia, zawsze smakujemy i swobodnie dodajemy więcej lub mniej danej przyprawy. Nie bójcie się doprawiać.
Olej ziołowo - czosnkowy możecie oczywiście kupić ale ten prosty dodatek, w dwie minuty zrobicie sami. U mnie w małej butelce do olejów i sosów, sprawdza się genialne (do doprawienia grzanek czy mięsa i ziemniaków na grilla). Wystarczy spora garść pietruszki + ok. 3 ząbki czosnku + sól i pieprz + oliwa dobrej jakości. Czasem dodaje tez kilka liści świeżej bazylii - tutaj z ziołami możecie szaleć dowolnie. Całość blendujemy i gotowe. Wytrzymuje w lodówce naprawdę długo.
Sam sos tzatziki to już dosłownie chwilka, nawet w trakcie przyjęcia - gdzie mięsko i warzywka już na grillu - szybciutko łączycie składniki :
Ogórek świeży ścieramy (w raz ze skórką) na tarce o grubych oczkach, najlepiej na dużym sitku. Obficie posypujemy solą i mieszamy rękoma.
Sitko ustawiamy nad miska i pozostawiamy na jakieś 5 minut.
W miedzy czasie do miseczki wrzucamy : jogurt grecki + kwaśną śmietanę + olej ziołowo - czosnkowy + musztardę + cukier + sok z cytryny + kapary = całość dobrze mieszamy.
Ogórek porządnie odciskamy i dokładamy do miski z sosem + doprawiamy solą i pieprzem = mieszamy dokładnie.
Możecie całość udekorować pietruszką lub kolendrą.
Gotowe.
Szybki i obłędnie pyszny sos, dip, dodatek do : szaszłyków, pałeczek pieczonych, mięs wszelakich..., grillowanych warzyw i sałatek..., burgerów mięsnych i warzywnych.., krokietów.., spring rollsów.., rybek pieczonych..., warzyw jako przystawka,.. do chlebków pita czy kanapek .......można tak wymieniać i wymieniać :).
A jeżeli macie ochotę na jeszcze jedną alternatywę sosu, polecam mój domowy sos barbecue - przepis tutaj i tutaj.
Polecam, koniecznie sprobujcie!
Pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz