Przejdź do głównej zawartości

Genialny sos tzatziki.
















Witam serdecznie.

Przychodzę dziś do Was, z moją wersją na sos, który jest jednym z klasyków. Prosty, a zarazem genialny dodatek do dań grillowanych, potraw smażonych, przepysznych kolorowych burgerów czy jako dip do chrupiących warzyw. Możliwości i zastosowań wiele, a raz zrobiony możecie przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać nawet jako mały dodatek do kolorowych kanapek.
Sos tzatziki pochodzi z Grecji i tam podawany jest właśnie jako podstawa =  jako dodatek czy sam w sobie jako przystawka. Jego  receptury oczywiście są tak różne, jak różnych jest kucharzy. Każdy ma swoje podejście do tego smaku. Podstawa jednak zostaje ta sama, czyli gesty jogurt typu grecki i ogórek świeży .... reszta to juz indywidualność.
Koniecznie spróbujcie i zróbcie w Waszych domach - skoro sezon grillowy rozpoczęty - tego sosu nie może zabraknąć wśród dań.
Zapraszam.






Składniki : 


  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżka domowego oleju ziołowo - czosnkowego ( zawsze mam przygotowany w lodówce )
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 dużego ogórka świeżego





Sposób przygotowania : 


Jeśli chodzi o proporcje, każdy powinien doprawiać według własnych upodobań = dlatego też, w trakcie robienia, zawsze smakujemy i swobodnie dodajemy więcej lub mniej danej przyprawy. Nie bójcie się doprawiać.

Olej ziołowo - czosnkowy możecie oczywiście kupić ale ten prosty dodatek, w dwie minuty zrobicie sami. U mnie w małej butelce do olejów i sosów, sprawdza się genialne (do doprawienia grzanek czy mięsa i ziemniaków na grilla). Wystarczy spora garść pietruszki + ok. 3 ząbki czosnku + sól i pieprz + oliwa dobrej jakości. Czasem dodaje tez kilka liści świeżej bazylii - tutaj z ziołami możecie szaleć dowolnie. Całość blendujemy i gotowe. Wytrzymuje w lodówce naprawdę długo.

Sam sos tzatziki to już dosłownie chwilka, nawet w trakcie przyjęcia - gdzie mięsko i warzywka już na grillu  - szybciutko łączycie składniki :

Ogórek świeży ścieramy (w raz ze skórką) na tarce o grubych oczkach, najlepiej na dużym sitku. Obficie posypujemy solą i mieszamy rękoma.
Sitko ustawiamy nad miska i pozostawiamy na jakieś 5 minut.

W miedzy czasie do miseczki wrzucamy : jogurt grecki + kwaśną śmietanę + olej ziołowo - czosnkowy + musztardę + cukier + sok z cytryny + kapary = całość dobrze mieszamy.

Ogórek porządnie odciskamy i dokładamy do miski z sosem + doprawiamy solą i pieprzem = mieszamy dokładnie.
Możecie całość udekorować pietruszką lub kolendrą. 

Gotowe.

Szybki i obłędnie pyszny sos, dip, dodatek do : szaszłyków, pałeczek pieczonych, mięs wszelakich..., grillowanych warzyw i sałatek..., burgerów mięsnych i warzywnych.., krokietów.., spring rollsów.., rybek pieczonych..., warzyw jako przystawka,.. do chlebków pita czy kanapek .......można tak wymieniać i wymieniać :).
 

A jeżeli macie ochotę na jeszcze jedną alternatywę sosu, polecam mój domowy sos barbecue - przepis tutaj i tutaj

Polecam, koniecznie sprobujcie!


Pozdrawiam serdecznie.


















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych