Przejdź do głównej zawartości

Genialny sos tzatziki.
















Witam serdecznie.

Przychodzę dziś do Was, z moją wersją na sos, który jest jednym z klasyków. Prosty, a zarazem genialny dodatek do dań grillowanych, potraw smażonych, przepysznych kolorowych burgerów czy jako dip do chrupiących warzyw. Możliwości i zastosowań wiele, a raz zrobiony możecie przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać nawet jako mały dodatek do kolorowych kanapek.
Sos tzatziki pochodzi z Grecji i tam podawany jest właśnie jako podstawa =  jako dodatek czy sam w sobie jako przystawka. Jego  receptury oczywiście są tak różne, jak różnych jest kucharzy. Każdy ma swoje podejście do tego smaku. Podstawa jednak zostaje ta sama, czyli gesty jogurt typu grecki i ogórek świeży .... reszta to juz indywidualność.
Koniecznie spróbujcie i zróbcie w Waszych domach - skoro sezon grillowy rozpoczęty - tego sosu nie może zabraknąć wśród dań.
Zapraszam.






Składniki : 


  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżka domowego oleju ziołowo - czosnkowego ( zawsze mam przygotowany w lodówce )
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 dużego ogórka świeżego





Sposób przygotowania : 


Jeśli chodzi o proporcje, każdy powinien doprawiać według własnych upodobań = dlatego też, w trakcie robienia, zawsze smakujemy i swobodnie dodajemy więcej lub mniej danej przyprawy. Nie bójcie się doprawiać.

Olej ziołowo - czosnkowy możecie oczywiście kupić ale ten prosty dodatek, w dwie minuty zrobicie sami. U mnie w małej butelce do olejów i sosów, sprawdza się genialne (do doprawienia grzanek czy mięsa i ziemniaków na grilla). Wystarczy spora garść pietruszki + ok. 3 ząbki czosnku + sól i pieprz + oliwa dobrej jakości. Czasem dodaje tez kilka liści świeżej bazylii - tutaj z ziołami możecie szaleć dowolnie. Całość blendujemy i gotowe. Wytrzymuje w lodówce naprawdę długo.

Sam sos tzatziki to już dosłownie chwilka, nawet w trakcie przyjęcia - gdzie mięsko i warzywka już na grillu  - szybciutko łączycie składniki :

Ogórek świeży ścieramy (w raz ze skórką) na tarce o grubych oczkach, najlepiej na dużym sitku. Obficie posypujemy solą i mieszamy rękoma.
Sitko ustawiamy nad miska i pozostawiamy na jakieś 5 minut.

W miedzy czasie do miseczki wrzucamy : jogurt grecki + kwaśną śmietanę + olej ziołowo - czosnkowy + musztardę + cukier + sok z cytryny + kapary = całość dobrze mieszamy.

Ogórek porządnie odciskamy i dokładamy do miski z sosem + doprawiamy solą i pieprzem = mieszamy dokładnie.
Możecie całość udekorować pietruszką lub kolendrą. 

Gotowe.

Szybki i obłędnie pyszny sos, dip, dodatek do : szaszłyków, pałeczek pieczonych, mięs wszelakich..., grillowanych warzyw i sałatek..., burgerów mięsnych i warzywnych.., krokietów.., spring rollsów.., rybek pieczonych..., warzyw jako przystawka,.. do chlebków pita czy kanapek .......można tak wymieniać i wymieniać :).
 

A jeżeli macie ochotę na jeszcze jedną alternatywę sosu, polecam mój domowy sos barbecue - przepis tutaj i tutaj

Polecam, koniecznie sprobujcie!


Pozdrawiam serdecznie.


















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...