Przejdź do głównej zawartości

Genialny sos tzatziki.
















Witam serdecznie.

Przychodzę dziś do Was, z moją wersją na sos, który jest jednym z klasyków. Prosty, a zarazem genialny dodatek do dań grillowanych, potraw smażonych, przepysznych kolorowych burgerów czy jako dip do chrupiących warzyw. Możliwości i zastosowań wiele, a raz zrobiony możecie przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać nawet jako mały dodatek do kolorowych kanapek.
Sos tzatziki pochodzi z Grecji i tam podawany jest właśnie jako podstawa =  jako dodatek czy sam w sobie jako przystawka. Jego  receptury oczywiście są tak różne, jak różnych jest kucharzy. Każdy ma swoje podejście do tego smaku. Podstawa jednak zostaje ta sama, czyli gesty jogurt typu grecki i ogórek świeży .... reszta to juz indywidualność.
Koniecznie spróbujcie i zróbcie w Waszych domach - skoro sezon grillowy rozpoczęty - tego sosu nie może zabraknąć wśród dań.
Zapraszam.






Składniki : 


  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżka domowego oleju ziołowo - czosnkowego ( zawsze mam przygotowany w lodówce )
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 dużego ogórka świeżego





Sposób przygotowania : 


Jeśli chodzi o proporcje, każdy powinien doprawiać według własnych upodobań = dlatego też, w trakcie robienia, zawsze smakujemy i swobodnie dodajemy więcej lub mniej danej przyprawy. Nie bójcie się doprawiać.

Olej ziołowo - czosnkowy możecie oczywiście kupić ale ten prosty dodatek, w dwie minuty zrobicie sami. U mnie w małej butelce do olejów i sosów, sprawdza się genialne (do doprawienia grzanek czy mięsa i ziemniaków na grilla). Wystarczy spora garść pietruszki + ok. 3 ząbki czosnku + sól i pieprz + oliwa dobrej jakości. Czasem dodaje tez kilka liści świeżej bazylii - tutaj z ziołami możecie szaleć dowolnie. Całość blendujemy i gotowe. Wytrzymuje w lodówce naprawdę długo.

Sam sos tzatziki to już dosłownie chwilka, nawet w trakcie przyjęcia - gdzie mięsko i warzywka już na grillu  - szybciutko łączycie składniki :

Ogórek świeży ścieramy (w raz ze skórką) na tarce o grubych oczkach, najlepiej na dużym sitku. Obficie posypujemy solą i mieszamy rękoma.
Sitko ustawiamy nad miska i pozostawiamy na jakieś 5 minut.

W miedzy czasie do miseczki wrzucamy : jogurt grecki + kwaśną śmietanę + olej ziołowo - czosnkowy + musztardę + cukier + sok z cytryny + kapary = całość dobrze mieszamy.

Ogórek porządnie odciskamy i dokładamy do miski z sosem + doprawiamy solą i pieprzem = mieszamy dokładnie.
Możecie całość udekorować pietruszką lub kolendrą. 

Gotowe.

Szybki i obłędnie pyszny sos, dip, dodatek do : szaszłyków, pałeczek pieczonych, mięs wszelakich..., grillowanych warzyw i sałatek..., burgerów mięsnych i warzywnych.., krokietów.., spring rollsów.., rybek pieczonych..., warzyw jako przystawka,.. do chlebków pita czy kanapek .......można tak wymieniać i wymieniać :).
 

A jeżeli macie ochotę na jeszcze jedną alternatywę sosu, polecam mój domowy sos barbecue - przepis tutaj i tutaj

Polecam, koniecznie sprobujcie!


Pozdrawiam serdecznie.


















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...