Witam serdecznie.
Mamy marzec a co za tym idzie, zbliżamy się do Świąt Wielkanocnych. Większość z nas, już planuje co na tegorocznych stołach się pojawi. Dlatego dziś, mam dla Was, przepis niezwykły = jeden z moich ulubieńców.
W końcu odkopałam przepis na to pyszne ciasto i nareszcie zamieszczam go na blogu. Odkąd pare lat temu, zainteresowana jakąś fajną alternatywą dla polskiego, tradycyjnego sernika, postanowiłam że spróbuje podejść do tematu włoskiej pastiery.
Czym jest to ciasto ?
Dla prawdziwego Włocha, to w zasadzie jak dla Polaka sernik, który musi znaleść się na świątecznym stole.
Jest nie co inny, choć jest w nim ricotta - co odpowiadać by mogło jako twaróg, w naszych sernikach.
Jednak jak dla mnie, bardzo się różni i chyba tym bardziej je polubiłam.
Głównym składnikiem jest pszenica. Włosi kupują ją gotową, ugotowaną w słoikach - w zasadzie, w Polsce z tego co wiem, też juz są gotowe masy sernikowe.
Ja troszkę kombinując stwierdziłam, że najlepiej sprawdza się u mnie kasza jaglana lub kasza perłowa, która u mnie występuje jako Perlgraupen. Przygotowuje się ją wcześniej i gotuje a potem to już bułka z masłem :).
Oprócz tego, ważnym składnikiem są kandyzowane skórki i tutaj nie polecam omijania tych składników, a wręcz przeciwnie, ja dodaje jeszcze do ciasta świeże potarte skórki z pomarańczy i cytryny.
Całość dopełnia kruche ciasto, z którego tradycyjnie na górze układa się paseczki, tworząc dekoracyjną kratkę.
Zachęcam do wypróbowania i przygotowania na Waszych stołach.
Składniki :
( proporcje na standardowa tortownice o wysokich brzegach )
do kaszy :
- 250 g Perlgraupen ( kasza perłowa lub zastąpcie kaszą jaglaną )
- 300 ml wody
do kaszy na gotowo :
- ugotowana wcześniej kasza ( ostudzona )
- 2 kubki mleka
- 2 łyżki masła
ciasto na spód :
- 2 kubki mąki
- 1/4 kubka cukru
- 2 żółtka
- skórka z pomarańczy
- skórka z cytryny
- 1/3 kubka zimnego masła
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego lub roślinnego ( zimne )
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- odrobina zimnej wody
na masę z ricotty :
- 250 g ricotty
- 1 kubek cukru
- 1 opakowanie ( 100 g ) kandyzowanej pomarańczy
- 1 opakowanie ( 100 g ) kandyzowanej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropel olejku do ciast cytrynowego
- 3 jajka
Sposób przygotowania :
Najlepiej dzień wcześniej.
Do garnuszka wrzucamy kaszę + wodę = gotujemy na bardzo małym ogniu, do miękkości. Studzimy całkowicie.
Na drugi dzień, ponownie wrzucamy ugotowaną kasze do garnka + mleko + masło = gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje i będzie mięciutka. Studzimy.
* tutaj jeżeli nie lubicie w cieście czuć pewnej tektury i chcecie mieć bardziej gładką - kremową konsystencję = możecie delikatnie zmiksować miękką już kasze mikserem.
Przygotowujemy ciasto kruche na spód.
Do food procesora wrzucamy : mąkę + cukier + żółtka + skórka z pomarańczy i cytryny + sól + zimne masło + zimny tłuszcz + wanilię = miksujemy dodając odrobine wody. Do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto formujemy w kule i zawijamy w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki na dobrą godzinę.
Zabieramy się na masę.
W misce ( robot kuchenny ) odmierzamy : ricotta + cukier = miksujemy chwilkę.
Dokładamy jajka + olejek + cynamon = miksujemy dalej.
Na koniec dokładamy ugotowaną kaszę + kandyzowane skórki ( możecie je drobniej posiekać jeśli są duże ) = całość ostatni raz miksujemy, do połączenia składników.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Kruche ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy.
Obkładamy ciastem dno i boki tortownicy ( aż do góry ).
Z reszty ciasta wycinamy długie paseczki - będą potrzebne na górę.
Do wyłożonej ciastem tortownicy, przekładamy masę z ricotty i kaszy.
Górę dekorujemy przygotowanymi paseczkami z ciasta kruchego = tak aby powstała kratka.Nadmiary na brzegach odcinamy.
Całość do pieca na ok. 1h 15 minut do 1h 30 minut.
Pod koniec obserwujemy. Ciasto ma się ładnie ze złocić .
Studzimy całkowicie.
Dekoracyjnie można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej smakuje, tak jak w przypadku sernika na drugi lub nawet trzeci dzień. Co w przygotowaniach do świąt jest świetnym planem :).
Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków Wielkanocnych!
Komentarze
Prześlij komentarz