Przejdź do głównej zawartości

Pastiera napoletana - włoskie ciasto wielkanocne.















Witam serdecznie.

Mamy marzec a co za tym idzie, zbliżamy się do Świąt Wielkanocnych. Większość z nas, już planuje co na tegorocznych stołach się pojawi. Dlatego dziś, mam dla Was, przepis niezwykły = jeden z moich ulubieńców.
W końcu odkopałam przepis na to pyszne ciasto i nareszcie zamieszczam go na blogu. Odkąd pare lat temu, zainteresowana jakąś fajną alternatywą dla polskiego, tradycyjnego sernika, postanowiłam że spróbuje podejść do tematu włoskiej pastiery.
Czym jest to ciasto ?
Dla prawdziwego Włocha, to w zasadzie jak dla Polaka sernik, który musi znaleść się na świątecznym stole.
Jest nie co inny, choć jest w nim ricotta - co odpowiadać by mogło jako twaróg, w naszych sernikach.
Jednak jak dla mnie, bardzo się różni i chyba tym bardziej je polubiłam.
Głównym składnikiem jest pszenica. Włosi kupują ją gotową, ugotowaną w słoikach - w zasadzie, w Polsce z tego co wiem, też juz są gotowe masy sernikowe.
Ja troszkę kombinując stwierdziłam, że najlepiej sprawdza się u mnie kasza jaglana lub kasza perłowa, która u mnie występuje jako Perlgraupen. Przygotowuje się ją wcześniej i gotuje a potem to już bułka z masłem :).
Oprócz tego, ważnym składnikiem są kandyzowane skórki i tutaj nie polecam omijania tych składników, a wręcz przeciwnie, ja dodaje jeszcze do ciasta świeże potarte skórki z pomarańczy i cytryny.
Całość dopełnia kruche ciasto, z którego tradycyjnie na górze układa się paseczki, tworząc dekoracyjną kratkę.

Zachęcam do wypróbowania i przygotowania na Waszych stołach.





Składniki : 

 ( proporcje na standardowa tortownice o wysokich brzegach )

do kaszy : 
  • 250 g Perlgraupen ( kasza perłowa lub zastąpcie kaszą jaglaną )
  • 300 ml wody 


do kaszy na gotowo :

  • ugotowana wcześniej kasza ( ostudzona )
  • 2 kubki mleka
  • 2 łyżki masła



ciasto na spód : 


  • 2 kubki mąki 
  • 1/4 kubka cukru
  • 2 żółtka
  • skórka z pomarańczy
  • skórka z cytryny
  • 1/3 kubka zimnego masła
  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego lub roślinnego ( zimne )
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • odrobina zimnej wody


na masę z ricotty : 

  • 250 g ricotty
  • 1 kubek cukru
  • 1 opakowanie ( 100 g ) kandyzowanej pomarańczy
  • 1 opakowanie ( 100 g ) kandyzowanej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel olejku do ciast cytrynowego
  • 3 jajka






Sposób przygotowania : 



Najlepiej dzień wcześniej.
Do garnuszka wrzucamy kaszę + wodę = gotujemy na bardzo małym ogniu, do miękkości. Studzimy całkowicie.

Na drugi dzień, ponownie wrzucamy ugotowaną kasze do garnka + mleko + masło = gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje i będzie mięciutka. Studzimy.

* tutaj jeżeli nie lubicie w cieście czuć pewnej tektury i chcecie mieć bardziej gładką - kremową konsystencję = możecie delikatnie zmiksować miękką już kasze mikserem.

Przygotowujemy ciasto kruche na spód.

Do food procesora wrzucamy : mąkę + cukier + żółtka + skórka z pomarańczy i cytryny + sól + zimne masło + zimny tłuszcz + wanilię = miksujemy dodając odrobine wody. Do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto formujemy w kule i zawijamy w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki na dobrą godzinę.


Zabieramy się na masę.
W misce ( robot kuchenny ) odmierzamy : ricotta + cukier = miksujemy chwilkę.
Dokładamy jajka + olejek + cynamon = miksujemy dalej.
Na koniec dokładamy ugotowaną kaszę + kandyzowane skórki  ( możecie je drobniej posiekać jeśli są duże ) = całość ostatni raz miksujemy, do połączenia składników.

Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.

Kruche ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy.
Obkładamy ciastem dno i boki tortownicy ( aż do góry ).
Z reszty ciasta wycinamy długie paseczki - będą potrzebne na górę.
Do wyłożonej ciastem tortownicy, przekładamy masę z ricotty i kaszy.
Górę dekorujemy przygotowanymi paseczkami z ciasta kruchego = tak aby powstała kratka.Nadmiary na brzegach odcinamy.

Całość do pieca na ok. 1h 15 minut do 1h 30 minut.
Pod koniec obserwujemy. Ciasto ma się ładnie ze złocić .

Studzimy całkowicie.

Dekoracyjnie można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.


Ciasto najlepiej smakuje, tak jak w przypadku sernika na drugi lub nawet trzeci dzień. Co w przygotowaniach do świąt jest świetnym planem :).

Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków Wielkanocnych!






















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...