Przejdź do głównej zawartości

Pastiera napoletana - włoskie ciasto wielkanocne.















Witam serdecznie.

Mamy marzec a co za tym idzie, zbliżamy się do Świąt Wielkanocnych. Większość z nas, już planuje co na tegorocznych stołach się pojawi. Dlatego dziś, mam dla Was, przepis niezwykły = jeden z moich ulubieńców.
W końcu odkopałam przepis na to pyszne ciasto i nareszcie zamieszczam go na blogu. Odkąd pare lat temu, zainteresowana jakąś fajną alternatywą dla polskiego, tradycyjnego sernika, postanowiłam że spróbuje podejść do tematu włoskiej pastiery.
Czym jest to ciasto ?
Dla prawdziwego Włocha, to w zasadzie jak dla Polaka sernik, który musi znaleść się na świątecznym stole.
Jest nie co inny, choć jest w nim ricotta - co odpowiadać by mogło jako twaróg, w naszych sernikach.
Jednak jak dla mnie, bardzo się różni i chyba tym bardziej je polubiłam.
Głównym składnikiem jest pszenica. Włosi kupują ją gotową, ugotowaną w słoikach - w zasadzie, w Polsce z tego co wiem, też juz są gotowe masy sernikowe.
Ja troszkę kombinując stwierdziłam, że najlepiej sprawdza się u mnie kasza jaglana lub kasza perłowa, która u mnie występuje jako Perlgraupen. Przygotowuje się ją wcześniej i gotuje a potem to już bułka z masłem :).
Oprócz tego, ważnym składnikiem są kandyzowane skórki i tutaj nie polecam omijania tych składników, a wręcz przeciwnie, ja dodaje jeszcze do ciasta świeże potarte skórki z pomarańczy i cytryny.
Całość dopełnia kruche ciasto, z którego tradycyjnie na górze układa się paseczki, tworząc dekoracyjną kratkę.

Zachęcam do wypróbowania i przygotowania na Waszych stołach.





Składniki : 

 ( proporcje na standardowa tortownice o wysokich brzegach )

do kaszy : 
  • 250 g Perlgraupen ( kasza perłowa lub zastąpcie kaszą jaglaną )
  • 300 ml wody 


do kaszy na gotowo :

  • ugotowana wcześniej kasza ( ostudzona )
  • 2 kubki mleka
  • 2 łyżki masła



ciasto na spód : 


  • 2 kubki mąki 
  • 1/4 kubka cukru
  • 2 żółtka
  • skórka z pomarańczy
  • skórka z cytryny
  • 1/3 kubka zimnego masła
  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego lub roślinnego ( zimne )
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • odrobina zimnej wody


na masę z ricotty : 

  • 250 g ricotty
  • 1 kubek cukru
  • 1 opakowanie ( 100 g ) kandyzowanej pomarańczy
  • 1 opakowanie ( 100 g ) kandyzowanej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel olejku do ciast cytrynowego
  • 3 jajka






Sposób przygotowania : 



Najlepiej dzień wcześniej.
Do garnuszka wrzucamy kaszę + wodę = gotujemy na bardzo małym ogniu, do miękkości. Studzimy całkowicie.

Na drugi dzień, ponownie wrzucamy ugotowaną kasze do garnka + mleko + masło = gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje i będzie mięciutka. Studzimy.

* tutaj jeżeli nie lubicie w cieście czuć pewnej tektury i chcecie mieć bardziej gładką - kremową konsystencję = możecie delikatnie zmiksować miękką już kasze mikserem.

Przygotowujemy ciasto kruche na spód.

Do food procesora wrzucamy : mąkę + cukier + żółtka + skórka z pomarańczy i cytryny + sól + zimne masło + zimny tłuszcz + wanilię = miksujemy dodając odrobine wody. Do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto formujemy w kule i zawijamy w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki na dobrą godzinę.


Zabieramy się na masę.
W misce ( robot kuchenny ) odmierzamy : ricotta + cukier = miksujemy chwilkę.
Dokładamy jajka + olejek + cynamon = miksujemy dalej.
Na koniec dokładamy ugotowaną kaszę + kandyzowane skórki  ( możecie je drobniej posiekać jeśli są duże ) = całość ostatni raz miksujemy, do połączenia składników.

Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.

Kruche ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy.
Obkładamy ciastem dno i boki tortownicy ( aż do góry ).
Z reszty ciasta wycinamy długie paseczki - będą potrzebne na górę.
Do wyłożonej ciastem tortownicy, przekładamy masę z ricotty i kaszy.
Górę dekorujemy przygotowanymi paseczkami z ciasta kruchego = tak aby powstała kratka.Nadmiary na brzegach odcinamy.

Całość do pieca na ok. 1h 15 minut do 1h 30 minut.
Pod koniec obserwujemy. Ciasto ma się ładnie ze złocić .

Studzimy całkowicie.

Dekoracyjnie można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.


Ciasto najlepiej smakuje, tak jak w przypadku sernika na drugi lub nawet trzeci dzień. Co w przygotowaniach do świąt jest świetnym planem :).

Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków Wielkanocnych!






















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych