Przejdź do głównej zawartości

Dresing do pieczonych ziemniaczków, drobiu i potraw grillowanych.
















Witam serdecznie.

Mam nadzieje że i u Was w końcu, małymi kroczkami, zawitała wiosna. Każdy już bardzo tęskni za słoneczkiem i powietrzem przepełnionym wiosennymi zapachami. Nie ma co, dla wielu z nas zima dała trochę popalić. 
No właśnie...
A jeśli idzie wiosna, to zaraz skojarzenie u mnie z grillem i możliwością ponownego nacieszenia się potrawami z niego. 
Dlatego, dziś przychodzę do Was z taką, małą propozycją, na fajny sos - do różnego rodzaju potraw grillowanych. U mnie, bardzo lubię go stosować np. z pieczonymi ziemniaczkami w mundurkach czy w całości z boczkiem. Świetnie sprawdza się też w połączeniu z drobiem - typu szaszłyki czy lekko ostrawe steki. Właściwie każdy rodzaj mięsa i warzywa zapiekane z grilla pasują.

Wiem, że jak wielu jest zwolenników sera pleśniowego tak i też przeciwników, dlatego dla nie lubiących pleśniaka, polecam wersje z feta ( też jest pysznie ).
Zapraszam.






Składniki : 


  • 150 g jogurtu greckiego
  • 100 g sera pleśniowego ( można zastąpić fetą - wybierzcie dobrej jakości )
  • odrobina ciemnego winegret  ( sos balsamiczny ) ok. 1 łyżki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • pieprz świeżo zmielony najlepiej biały
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • szczypiorek świeży do posypania





Sposób przygotowania : 


Sos jest bardzo szybki do przygotowania dlatego wystarczy chwila, gdy Wasze potrawy będą dochodzić a Wy zamieszacie składniki sosu i gotowe.

Pamiętajcie, że tutaj modyfikacja jest dowolna i pod Wasz smak. Każdy przecież robi dla siebie, dlatego nie bójcie się dodawać i eksperymentować.

Specjalnie nie dodaje tutaj soli, ponieważ oby dwa sery ( pleśniak czy też feta ) są już dosyć słone.

Zaczynamy.

Szczypiorek drobno siekamy i odstawiamy na bok.

W misce odmierzamy : jogurt grecki + pleśniak ( lekko go kruszymy ) + winegret + cukier brązowy + Worcester sos = całość, najlepiej przy pomocy blendera, dość szybko zblendować. 
Jeżeli wolicie, możecie także całość połączyć przy pomocy widelca.

Na koniec doprawiamy pieprzem i smakujemy pod własne upodobanie czy czegoś nie brakuje.

Na gotowo posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy jako dodatek do naszych kolorowych potraw z grilla i nie tylko :).

Polecam i życzę udanego sezonu grillowego.


Pozdrawiam.













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...