Przejdź do głównej zawartości

Dresing do pieczonych ziemniaczków, drobiu i potraw grillowanych.
















Witam serdecznie.

Mam nadzieje że i u Was w końcu, małymi kroczkami, zawitała wiosna. Każdy już bardzo tęskni za słoneczkiem i powietrzem przepełnionym wiosennymi zapachami. Nie ma co, dla wielu z nas zima dała trochę popalić. 
No właśnie...
A jeśli idzie wiosna, to zaraz skojarzenie u mnie z grillem i możliwością ponownego nacieszenia się potrawami z niego. 
Dlatego, dziś przychodzę do Was z taką, małą propozycją, na fajny sos - do różnego rodzaju potraw grillowanych. U mnie, bardzo lubię go stosować np. z pieczonymi ziemniaczkami w mundurkach czy w całości z boczkiem. Świetnie sprawdza się też w połączeniu z drobiem - typu szaszłyki czy lekko ostrawe steki. Właściwie każdy rodzaj mięsa i warzywa zapiekane z grilla pasują.

Wiem, że jak wielu jest zwolenników sera pleśniowego tak i też przeciwników, dlatego dla nie lubiących pleśniaka, polecam wersje z feta ( też jest pysznie ).
Zapraszam.






Składniki : 


  • 150 g jogurtu greckiego
  • 100 g sera pleśniowego ( można zastąpić fetą - wybierzcie dobrej jakości )
  • odrobina ciemnego winegret  ( sos balsamiczny ) ok. 1 łyżki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • pieprz świeżo zmielony najlepiej biały
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • szczypiorek świeży do posypania





Sposób przygotowania : 


Sos jest bardzo szybki do przygotowania dlatego wystarczy chwila, gdy Wasze potrawy będą dochodzić a Wy zamieszacie składniki sosu i gotowe.

Pamiętajcie, że tutaj modyfikacja jest dowolna i pod Wasz smak. Każdy przecież robi dla siebie, dlatego nie bójcie się dodawać i eksperymentować.

Specjalnie nie dodaje tutaj soli, ponieważ oby dwa sery ( pleśniak czy też feta ) są już dosyć słone.

Zaczynamy.

Szczypiorek drobno siekamy i odstawiamy na bok.

W misce odmierzamy : jogurt grecki + pleśniak ( lekko go kruszymy ) + winegret + cukier brązowy + Worcester sos = całość, najlepiej przy pomocy blendera, dość szybko zblendować. 
Jeżeli wolicie, możecie także całość połączyć przy pomocy widelca.

Na koniec doprawiamy pieprzem i smakujemy pod własne upodobanie czy czegoś nie brakuje.

Na gotowo posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy jako dodatek do naszych kolorowych potraw z grilla i nie tylko :).

Polecam i życzę udanego sezonu grillowego.


Pozdrawiam.













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...