Witam serdecznie.
Mam nadzieje że i u Was w końcu, małymi kroczkami, zawitała wiosna. Każdy już bardzo tęskni za słoneczkiem i powietrzem przepełnionym wiosennymi zapachami. Nie ma co, dla wielu z nas zima dała trochę popalić.
No właśnie...
A jeśli idzie wiosna, to zaraz skojarzenie u mnie z grillem i możliwością ponownego nacieszenia się potrawami z niego.
Dlatego, dziś przychodzę do Was z taką, małą propozycją, na fajny sos - do różnego rodzaju potraw grillowanych. U mnie, bardzo lubię go stosować np. z pieczonymi ziemniaczkami w mundurkach czy w całości z boczkiem. Świetnie sprawdza się też w połączeniu z drobiem - typu szaszłyki czy lekko ostrawe steki. Właściwie każdy rodzaj mięsa i warzywa zapiekane z grilla pasują.
Wiem, że jak wielu jest zwolenników sera pleśniowego tak i też przeciwników, dlatego dla nie lubiących pleśniaka, polecam wersje z feta ( też jest pysznie ).
Zapraszam.
Składniki :
- 150 g jogurtu greckiego
- 100 g sera pleśniowego ( można zastąpić fetą - wybierzcie dobrej jakości )
- odrobina ciemnego winegret ( sos balsamiczny ) ok. 1 łyżki
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- pieprz świeżo zmielony najlepiej biały
- kilka kropli sosu Worcestershire
- szczypiorek świeży do posypania
Sposób przygotowania :
Sos jest bardzo szybki do przygotowania dlatego wystarczy chwila, gdy Wasze potrawy będą dochodzić a Wy zamieszacie składniki sosu i gotowe.
Pamiętajcie, że tutaj modyfikacja jest dowolna i pod Wasz smak. Każdy przecież robi dla siebie, dlatego nie bójcie się dodawać i eksperymentować.
Specjalnie nie dodaje tutaj soli, ponieważ oby dwa sery ( pleśniak czy też feta ) są już dosyć słone.
Zaczynamy.
Szczypiorek drobno siekamy i odstawiamy na bok.
W misce odmierzamy : jogurt grecki + pleśniak ( lekko go kruszymy ) + winegret + cukier brązowy + Worcester sos = całość, najlepiej przy pomocy blendera, dość szybko zblendować.
Jeżeli wolicie, możecie także całość połączyć przy pomocy widelca.
Na koniec doprawiamy pieprzem i smakujemy pod własne upodobanie czy czegoś nie brakuje.
Na gotowo posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy jako dodatek do naszych kolorowych potraw z grilla i nie tylko :).
Polecam i życzę udanego sezonu grillowego.
Pozdrawiam.
Komentarze
Prześlij komentarz